<< Vissza

A PMI Professional in Business Analysis vizsgához vezető útról néhány gondolat

Kiemelt

Kedves PMI-PBA vizsgára készülők! június 18-én sikeresen letettem a PMI Professional in Business Analysis vizsgát. A vizsgához vezető útról szeretnék néhány gondolatot megosztani Veletek.

Több, mint 15 éve dolgozom üzleti elemzőként, számomra fontos volt a szakmai tapasztalat mellett a nemzetközi minősítés megszerzése is. Az évek során Waterfall és Agilis projektekben egyaránt dolgoztam üzleti elemzőként.

Üzleti elemzés témában 2017-ben a Projektcoach Kft Business Analyst szemléletformáló tréningjén vettem részt. A tanfolyam egyesítette a gyakorlati szituációk és a PMI Business Analysis for Practitioners: a Practice Guide című könyv anyagát. Nagyon hasznos volt a mindennapi életből vett, gyakorlati példákon keresztül begyakorolni az egyes eszközök és modellek használatát.

A tanfolyam elvégzése után jutottam arra, hogy szeretnék PMI-PBA minősítést is szerezni. Végül 2019 decemberében jutottam el oda, hogy beiratkoztam a Projektcoach Kft PMI-PBA vizsga előkészítő tanfolyamára. A tanfolyam átfogó képet adott a Business Analysis for Practitioners könyv és a nemrég megjelent The PMI Guide to Business Analysis könyvben foglaltakról. Fontos megjegyeznem, hogy a vizsgafelkészítő tanfolyam a két könyv anyagáról átfogó képet nyújt, a fő hangsúly a vizsgafelkészítésen van. A vizsgára jelentkezéshez először a szakmai alkalmasságot kell bizonyítani. Nagyon hasznos tanácsokat kaptam a tanfolyamon arra vonatkozóan, hogy hogyan fogalmazzam meg a vonatkozó szakmai tapasztalataimat, illetve a vizsga során a kérdéseket hogyan értelmezzem, milyen megközelítéssel álljak a megfelelő válasz kiválasztásához. A tanfolyamon megcsináltunk egy 200 kérdésből álló tesztet is, és egy teljes napot a hibásan megválaszolt kérdések áttekintésével, megbeszélésével töltöttünk. Az előkészítő tanfolyamon írt 200 kérdéses tesztsort 62%-kal teljesítettem. A tanfolyam elvégzése után azt tűztem ki célul, hogy a 62%-os eredményt legalább biztos 80%-ra hozzam fel.

Először összeállítottam a vizsgára jelentkezés előfeltételét jelentő szakmai alkalmasság vizsgálathoz a szakmai hátteremről az anyagokat. A jelentkezésem elbírálása a standard 5 munkanap alatt meg is történt, nem kellett semmilyen bizonyítványom, tanfolyam részvételemet igazoló dokumentumot megerősítésképp elküldenem a PMI-nak. Az elfogadástól számítva egy évem volt a vizsga letételére.

A vizsga felkészülésemhez előfizettem egy 3 hónapos tesztelőkészítőre a watermarklearning.com oldalon, illetve elkezdtem a PMI Guide-ot elölről átolvasni. A watermarklearning tesztek rendkívül hasznosak a vizsgafelkészítés szempontjából.  Témakörönként vagy vegyesen lehet 20-50-100 vagy akár egy teljes 200 kérdésből álló tesztsort megcsinálni. Ami nekem különösen tetszett, hogy a kérdésre adott válaszoknál meg lehet nézni miért jó vagy nem jó az adott válasz, van egy rövid magyarázat és egy PMI Guide fejezet hivatkozás is, ahol a részleteknek utána lehet nézni. Úgy haladtam, hogy a fejezethez tartozó téma kérdéseiből csináltam naponta 20-at. Először általában 63-65% volt a teszt eredményem, ami 80-90% feletti lett, mire a fejezet végére értem és az egész témakört átolvastam. A felkészülésemet munka mellett végeztem, így napi kb. 1-1,5 órát szántam a Guide olvasására és egy 20-as tesztsor kitöltésére. Március végére fejeztem be a felkészülést, de sajnos a koronavírus járvány miatt a vizsgaközpontok is bezártak, ezért júniusban tudtam elmenni vizsgázni.

Vizsgázásra a Training360 vizsgaközpontot választottam, délelőtt 10 órai kezdéssel. Fél órával korábban javasolt a vizsga helyszínére megérkezni, ahol egy rövid adminisztráció után elmondják a vizsga általános tudnivalóit, illetve elvégzik a szükséges ellenőrzéseket. A hajamat össze kellett fogni, hogy látszódjon nincs a fülemben fülhallgató, az órámat is le kellett vennem, illetve ki kellett ürítenem a zsebeimet. Se ételt se italt nem lehetett bevinni a terembe. A vizsga egy kisebb szobában volt, jól elkülönített asztalokkal. Segítettek elindítani a programot. Az első 100 kérdéssel 2 órán belül végeztem, így tartottam egy rövid szünetet. Kimentem mosdóba, ettem és ittam egy keveset. Nem töltöttem kint 5-6 percnél többet, de nagyon jót tett, hogy 2 óra feszült koncentráció után felálltam és szünetet tartottam, frissebben álltam neki a második 100 kérdésnek. A teszt menete és a kérdések jellege is a watermarklearning.com tesztsoraihoz hasonló. A tesztsort is a felkészülés során elért átlagidővel tudtam elvégezni, annak ellenére, hogy évek óta nem vizsgáztam és nagyon izgultam, hogy sikerüljön. Hihetetlen jó érzés volt, amikor a 200. kérdés után befejeztem a tesztet és egyből megjelent a Congratulations felirat 😊  A Training360 kiállított egy igazolást a sikeres vizsgáról és néhány napon belül a hivatalos értesítést is megkaptam a PMI-tól.

Összességében azt mondhatom, nagyon örülök, hogy belevágtam és megcsináltam a PMI-PBA vizsgát! Nem adják ingyen, valós tapasztalatokra és sok tanulásra, gyakorlásra van szükség, de épp ezért nagyon értékesnek tartom ezt a minősítést.

Sok sikert minden leendő vizsgázónak!

Üdv,

Basa Beatrix – PMI PBA

 

 

 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!