A gyakorlati szabványok leírják egy eszköz, technika vagy folyamat használatát, amelyet a PMBOK® útmutatóban vagy más alapvető szabványban azonosítottak.

Az alábbiakban a PMI angol nyelvű szakkönyveit ajánljuk a figyelmükbe.

ps-for-project-estimating-v2.jpg Practice Standard for Project Estimating - 2. kiadás

Practice Standard for Project Estimating - 2. kiadás arra törekszik, hogy modelleket biztosítson a projektmenedzsment szakmához mind a tervvezérelt, mind a változásvezérelt adaptív (agilis) projektéletciklusokban.

practice-standard-for-scheduling-3rd-edition.jpg Practice Standard for Scheduling - 3. kiadás 

Practice Standard for Scheduling - 3. kiadás a legfrissebb elgondolkodásokat tartalmazza  a projektek ütemezésének területén bevált helyes és elfogadott gyakorlatokkal kapcsolatban. Ez a frissített gyakorlati szabvány ismerteti a PMBOK® Guide  Projektütemezés kezelése című részben található információkat.

Practice-Standard-Work-Breakdown-Structure.png Practice Standard for Work Breakdown Structures – 3. kiadás 

A munka- vagy feladatlebontási struktúra (WBS) a projekttervezés egyik legalapvetőbb eszköze, amely a projekt teljes terjedelmét kezeli annak érdekében, hogy segítse a szakembereknek a projektek nyomon követését az életciklusok során.

 

risk-management-standard.jpg The Standard for Risk Management in Portfolios, Programs, and Projects

Ez a szabvány a kockázatkezelés esetén a "mire" összpontosít (azaz a hatékony kockázatkezelés legfontosabb szempontjaira). Elsősorban a portfólió-, program- és projektmenedzserek számára íródott, de hasznos eszköz a kockázatkezelés vezetői, a kockázatkezelés üzleti fogyasztói és a portfólió-, program- és projektmenedzsment szakmák egyéb érdekeltjei számára is.

project-configuration-management-practice-standard.jpg Practice Standard for Project Configuration Management 

A projektkonfiguráció-menedzsment (PCM) a folyamatok, tevékenységek, eszközök és módszerek együttese, amelyekt a projekt szakemberek használhatnak a projekt életciklusa alatt. A PCM foglalkozik egy projekt összeállításával, a  projektet meghatározó dokumentációval és a támogató egyéb adatokkal.

project-manager-competency-development.jpg Project Manager Competency Development Framework – 3. kiadás 

Ez a keretrendszer meghatározza a sikerhez szükséges személyes kompetenciák fejlesztésének módjait, függetlenül attól, hogy milyen típusú, méretű vagy összetettséggel a projekt. Növelje személyes fejlődési képességét a projektmenedzsment kompetencia három kulcsterületének útmutatásával: tudás és készségek, teljesítmény, valamint személyes viselkedés és hozzáállás.