<< Vissza

Mindfulness (tudatos jelenlét) projektvezetőknek

Egyszerű megoldások a projektélet mindennapjainak jobbá tételére és a teljesítmény növelésére

 

Háttér

Átmeneti vagy tartós erőforrás hiány, kommunikációs problémák, konfliktusok a projektszervezeten belül vagy az alvállalkozókkal, technikai problémák, minőséggel kapcsolatos gondok, túlzott elvárások és szűk keretek, folyamatos változások – és még hosszan lehetne folytatni a sort, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy projektvezetőnek a mindennapok során. A projektvezetői munka általában nem egy nyugodt, kényelmes, hátradőlős tevékenység, időnként rendkívül stresszes is lehet.

Több mint 20 éve dolgozom a projektek és a projektmenedzsment területén. Projektvezetőként, tanácsadóként és coachként is nap mint nap tapasztaltam, illetve tapasztalom, hogy a kihívásoknak való megfeleléshez nagy szükség van a jó csapatra, az együttműködésre, a nyílt kommunikációra és motiváltságra. A megoldásokhoz sokszor új ötletek, kreativitás, megfelelő munkabírás, kellő energia is kell, különösen a projektvezetők részéről. A stressz szintet mérsékelni szükséges, rezíliensnek kell lenni.

Régóta foglalkozom a személyes és a csoport hatékonyság kérdéseivel, valamint a stressz kezelésének különböző módozataival is. Ez utóbbi téma iránti érdeklődésem azonban „hivatalos” formát is öltött, amikor a 2019-2020-as években elvégeztem egy kétszintű akkreditált nemzetközi mindfulness, azaz tudatos jelenlét tanári képzést.

Mi a mindfulness, magyar kifejezéssel tudatos jelenlét?

“A mindfulness az a tudatosság, amely akkor emelkedik elő, amikor a figyelmünket szándékosan ítélkezésmentességgel a jelen pillanatra fordítjuk.” (Jon Kabat-Zinn)

A jelen pillanatra figyelés azt jelenti, hogy az éppen felmerülő, az öt érzékszervünk által felfogott belső és külső impulzusok, ingerek és az azokból származó, érzékelt belső valóságkép jelenlétét elfogadjuk, hagyjuk hatni. Amennyire tudunk, pusztán az érzékelésben, tapasztalásban maradunk megfigyelőként, mentális kommentár nélkül. A gyakorlás során esetlegesen mégis felmerülő gondolatokat és érzéseket elfogadjuk, ugyanakkor ezek detektálása után figyelmünket újfent szándékosan a tiszta érzékelésre tereljük vissza. A tudatos jelenlét állapotában szünetelnek az olyan káros szokásaink, mint például a múlton rágódás és a jövőn aggódás, a csökkentett elmetevékenység pihenteti az agyat és a teljes szervezetet, amelyet feltöltődésként érzékelhetünk.

Egy példa szemléltetésül:

Mindfulness gyakorlás az, ha egy projektértekezletre menet úgy töltődsz, hogy kizárólag a testi érzeteidre figyelsz, pl. arra milyen érzés, ahogy emeled a lábad, vagy a nyomásra a talpadban amikor az a talajra ér. Tudatos jelenlét gyakorlás az is, ha puszta megfigyelője vagy útközben a környezetnek. Ha azonban azon gondolkodsz, hogy a múltkori megbeszélésen mi történt, vagy hogy xy biztosan mivel jön elő majd a mai találkozón, az nem tudatos jelenlét.

Miben segít a mindfulness?

Közvetve, vagy közvetlenül szinte az élet összes területére pozitívan hat, mivel alapvetően a gyakorlása a mindennapi működésünket hangolja át egy stresszmentesebb, fókuszáltabb, tudatosabb állapotra.
Ennek következményeként általában:

  • drasztikusan csökken a stresszszintünk és nő az energiaszintünk, ezáltal a munkabírásunk
  • hatékonyság növekedést detektálhatunk a tevékenységeinkben
  • javul a tisztánlátásunk, teljesebb képet látunk a különböző helyzetekben
  • növekszik a jobb döntések meghozatalának valószínűsége
  • megnő a kreativitásunk, meghosszabbodnak a kreatív időszakaink
  • minőségi kapcsolat javulás állhat be a munkatársakkal, projektérintettekkel való viszonyunkban
  • fejlődik az érzelmi intelligenciánk (mindegyik szinten: éntudatosság, önmenedzselés, társas tudatosság és kapcsolatmenedzselés)

A fentiek erősen kihatnak a Háttér részben említett szokásos projektvezetői kihívások kezelésére.

Mondanom sem kell, ha egy teljes projektcsapat tudatos jelenlét gyakorló, az milyen jelentős hatással lehet a projekteredményre, a munkavégzés minőségére, a teamen belüli és kívüli kapcsolatokra és a hangulatra!

Hogyan induljak el?

Kezdd azzal, hogy megismered a tudatos jelenlét lényegét és kipróbálod. Ezután meglátod, hogy mit tapasztaltál és van-e motivációd a folytatáshoz. Ha igen, érdemes részt venned egy mindfulness tanfolyamon. Egy rövidebb képzés alatt megismerheted a lényeget, a főbb gyakorlatokat és tapasztalatokat gyűjthetsz. A teljes, mindennapokba való beépítéshez rendszeres gyakorlásra van szükség, ám ez legtöbbször könnyen megy és nem vesz sok időt igénybe. Segít, ha egy hosszabb lefutású (általában 8 hetes, heti 2,5-3 órás alkalmak vannak) programot választasz, ahol mindig kapsz hétközbeni gyakorló feladatokat is, ezzel segítve a rendszeresítést. Ha élményeidről, tapasztalásaidról, illetve a külső hatásokról és mások általi, veled kapcsolatos visszajelzésekről naplót vezetsz, akkor várhatóan napról-napra látod majd a fejlődést, a sikereket, amely még tovább lendítik a folyamatot.

 

Aktuális programok a Project Management Institute, a PMI Budapest, Magyar Tagozat szervezésében:

Lunch & Learn 2021. október 25. 12:00-13:00 Hogyan segíthet a Mindfulness a projektek és  projektvezető sikeresebbé tételében?

Mindfulness alaptechnikák projektvezetőknek – 2x4 órás képzés 2021. november 2. és 3., 9:00-12:15

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!