<< Vissza

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Kiemelt

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.

Évente átlagosan 12,5 millió forintot visz haza ma egy projektmenedzser Magyarországon, derült ki a PMI Budapest, Magyar Tagozat első ilyen jellegű kutatásából. A felmérést a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói készítették a PMI nemzetközi fizetési felmérésének módszertanát követve. A szorosan vett fizetés átlaga 12,4 millió forint (a medián kereken 12 millió). Minden juttatást (pl. cafeteria, prémium stb.) figyelembe véve az éves átlag meghaladja a 13,8 millió forintot (a medián itt 12,7 millió). (Az összegek minden esetben bruttóban értendők.)

A szakmában dolgozók perspektivikusnak is érzik ezt a pályát: a felmérést megelőző 12 hónapban a válaszadók mindössze 5 százalékának csökkent a fizetése, míg 63 százalékának emelkedett (az adatfelvétel 2020 nyarán történt). Megközelítőleg ilyen arány alakult ki a várakozásoknál is: 4 százalékuk várt csökkenést, 57 százalékuk pedig növekedést.

Bárkiből lehet jó projektmenedzser

A kutatás szerint csak minimális a kapcsolat a végzettség és a projektmenedzserek fizetése között. Mint azt a kutatás vezetője, dr. Blaskovics Bálint, a Budapesti Corvinus Egyetem docense elmondta, a végzettség alapvetően kisebb hatással bír a fizetésre, mint más tényezők. Viszont egy posztgraduális vagy projektmenedzsment diploma átlagosan 10 százalék pluszt, míg egy tréning kevesebb előnyt jelent. Ennél is több fizetésre számíthat az, ha valaki például megszerzi a PMI nemzetközileg is elismert PMP (Project Management Professional) minősítését: ez a megszerzés idejétől függően 14-31 százalékkal emeli meg a várható jövedelmet. A szakterületi eltérések egyébként 10 százalék alatt, az iparági különbségek 15 százalék alatt vannak.

A kutatás szerint jelenleg azok keresnek a legtöbbet a PMP minősítéssel rendelkezők között, akik 5-10 éve szerezték meg azt. Nekik az éves bruttó fizetésük 14,4 millió forint (amire még egyéb juttatások is jöhetnek). A teljes mezőnyben az átlag közelít a 13,3 millióhoz. Ezzel szemben a minősítéssel nem rendelkezők bruttó átlagfizetése nem éri el az évi 11 milliót, kevesebb, mint azoké, akik 1-5 éve szerezték meg a PMP minősítést (12,4 millió forint).

A szenioritás a fizetésben is megmutatkozik, összetett projekteket, nagy projektcsapatot irányítók átlagosan 30 százalékkal keresnek többet (13,5 millió), mint a juniorok (10,2 millió). Az idő egyébként fontos tényező, 20 projektmenedzseri pályán töltött év nagyságrendileg 35 százalék pluszt jelent a fizetésben.

Salaray-survey-1.png

Salaray-survey-2.png

PMI Budapest Salary Survey 2020
Infogram

Emellett sokat számít a projektek jellege. A mérnöki projektek fizetnek a legrosszabbul, a logisztikaiak pedig a legjobban. Az sem mindegy, hogy valaki mekkora projektcsapatot irányít, és mekkora költségkeretet felügyel, ha ezek nőnek, az a fizetésre is jelentős hatást tud gyakorolni.

Ami a technikai területeket illeti, a legjobban az ún. EV (Earned Value) menedzsereket fizetik, míg a legkevesebbet a process-based PM-eknek fizetnek. Jól keresnek (jellemzően évi 14 millió fölött) a több, egymással összefüggő projektet koordináló programmenedzserek. Hasonlóan jól fizető terület többek között a LEAN, az agilis projektek és a risk management is.

Többet kell dolgozni, mint ami a papíron szerepel

A szabadúszóként dolgozó projektvezetők jellemzően jobban keresnek, mint az alkalmazottak, de ez Dr. Blaskovics Bálint szerint főleg a magyar adózási szabályokból következik. A sok pénzért azonban sokat is kell dolgozni: a válaszadók átlagosan 20 százalékkal hosszabb tényleges munkával töltött időről számoltak be, mint amit az alkalmazójuk elvárt, vagy a munkaszerződésük rögzített.

    Salary-survey:3.png

 

A PMI Budapest, Magyar Tagozat és a Budapesti Corvinus Egyetem közös kutatása hiánypótló: mint Kremmer László , PMP a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke mondta, egyelőre a kutatási eredmények nem jelennek meg a PMI globális fizetési felmérésében, mert ahhoz legalább ezer PMI tagra lenne szükségük (jelenleg 670 tagja van a PMI szervezetnek Magyarországon, amiből 425 fő csatlakozott a PMI Budapest, Magyar Tagozathoz), de az azonos módszertan miatt a hazai adatok összevethetők a nemzetközi számokkal. Ez alapján kiderült például, hogy a magyar projektvezetők a portugál (46 ezer dollár) és brazil (39 ezer dollár) kollégáik közé kerülhetnének be a nemzetközi rangsorban.

A felmérést hamarosan elérhetővé tesszük honlapunkon.

 

Forrás: KÖZÖSSÉG & HR

https://bitport.hu/12-5-millio-atlagosan-ennyit-keres-evente-egy-magyar-projektmendzser-salary-survey-hungary

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!