<< Vissza

Tehetséghiány: Tízéves foglalkoztatási tendenciák, költségek és globális hatások

Kiemelt

PHILADELPHIA--(BUSINESS WIRE)--Project Management Institute (PMI), a világ vezető szervezet a projekt szakemberek és a változásra törekvők számára, ma bejelentette a Tehetséghiány: Tízéves foglalkoztatási tendenciák, költségek és globális hatások című kiadványt, amely a projektmenedzsment-orientált foglalkoztatás tízéves kilátásait mutatja be. A jelentés globális szinten mutatja be a projektmenedzsment-képességek iránti kereslet és a tehetségek rendelkezésre állása közötti folyamatos szakadékot. Kitér arra is, hogy miért van ez az eltérés, hogyan befolyásolhatja a gazdasági növekedést, és milyen lehetőségeket kínál a szervezeteknek és az egyéneknek a hiányosságok stratégiai pótlására.

"Ezek a képességek magukban foglalják az olyan fontos készségeket, mint az együttműködő vezetés, az üzleti érzék, hogy jól képzett munkatársakat hozzanak létre, és az új munkamódszerek, például a technológia által támogatott problémamegoldó eszközök elsajátítása.".

A jelentés szerint a projektmenedzsment-központú készségeket igénylő munkakörök számának növekedése, a gazdasági növekedés miatti nagyobb kereslet és a nyugdíjba vonulási arányok 2030-ra 25 millió új projektmenedzserre lesz szükség világszerte, ami azt jelenti, hogy évente 2,3 millió projektmenedzsernek és változtatónak kell betöltenie projektmenedzsment-központú munkaköröket, hogy lépést tudjon tartani a kereslettel. Ez a tehetséghiány jelentős kockázatot jelenthet a szervezetekre nézve, mivel a stratégiai kezdeményezések időben és a költségvetésen belüli megvalósítása a projektcsapatokra támaszkodik.

A hiány hatása globálisan érezhető, és 2030-ig akár 345,5 milliárd USD veszteséget is eredményezhet a globális GDP-ben, ami nagyszerű lehetőséget teremt a projekt szakemberek és a változtatók számára, akik szerepüktől függetlenül inspiráltak és felkészültek a változás előmozdítására.

"A projektek és a projektek mögött álló változtatók létfontosságú szerepet játszanak a globális gazdaságban és a társadalom egészében. És bár a projektmenedzserek a változás előídézők kvintesszenciája, a változás irányításában bármely, projektmenedzsment-képességekkel rendelkező egyén segíthet" - mondta Joe Cahill, a PMI ügyfélkapcsolati igazgatója. "A munkaerő továbbképzése és a tehetségek új generációjának projektmenedzsment készségekkel való felruházása kulcsfontosságú lesz a tehetséghiány csökkentésében és a pozitív hatás megteremtésében. A szervezetek a tanulási lehetőségek biztosításával segíthetik a munkavállalók képessé tételét, de a képzett jelölteket is kiszúrhatják azzal, hogy felkutatják a projektmenedzsmenttel kapcsolatos képesítésekkel rendelkezőket."

A PMI Project Management Professional (PMP)® minősítése világszerte elismert, mint a projektmenedzsment minősítések "arany standardja". A PMP® minősítés megszerzése iparágtól függetlenül felturbózza a szakemberek karrierjét, mivel bizonyítja a projektvezetői tapasztalatot és szakértelmet bármilyen munkamódon, valamint segíti a szervezeteket abban, hogy a jelöltek okosabban tudjanak dolgozni és jobban teljesíteni.

A keresett jelleg és a tapasztalt tehetségek hiánya anyagilag vonzóvá teszi a projektmenedzsment-orientált szerepeket. A Talent Gap jelentés szerint 2019-ben az Egyesült Államokban a projektmenedzsmenttel kapcsolatos munkakörök fizetése átlagosan 78 százalékkal jóval magasabb volt, mint a projektmenedzsmenttel nem kapcsolatos bérek. Az átlagos projektmenedzsment-központú fizetés lényegesen magasabb, mint más, jelentős projektmenedzsment-követelményeket támasztó iparágakban betöltött foglalkozásoké - 111 399 dollár a 62 572 dollárral szemben.

A jelentés azt is bemutatja, hogy mely ágazatokat érinti leginkább ez a különbség. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának adatainak elemzése szerint a legnagyobb és leggyorsabban növekvő projektmenedzsment-orientált munkakör a szoftverfejlesztés lesz - az előrejelzések szerint 2019 és 2030 között 14 százalékos növekedés várható. E növekedés nagy részét a mobilalkalmazások fejlesztése, az IT-biztonság és az egészségügyi technológia térnyerése adja majd.

A jelentés kiemeli, hogy a projektek és azok sikeres irányítása elengedhetetlen az iparág és a gazdaság növekedéséhez. A projekttel rendelkező iparágak - a jelentős projektmenedzsment-követelményekkel rendelkező iparágak - teljes GDP-je a becslések szerint a 2019-es 24,7 billió dollárról 2030-ra 34,5 billió dollárra nő. A projektszerű iparágakban a termelékenység javulásának köszönhető GDP-növekedés aránya az előrejelzések szerint Kínában, Európában és Észak-Amerikában lesz a legmagasabb. Ahhoz, hogy az alacsonyabb GDP-vel rendelkező régiók fenn tudják tartani a növekedést, a projektmenedzsment-orientált szerepek által fenntartott magasabb szintű termelékenység kulcsfontosságú lesz a jövőjük szempontjából.

"A szervezetek proaktív módon, az alkalmazottak továbbképzésével és a folyamatos tanulást elősegítő kultúra kialakításával proaktívan segíthetik a projektmenedzserek és a változást előidézők munkáját. Most fontosabb, mint valaha, hogy a munkáltatók új tanulási kezdeményezéseket támogassanak, és partnerségeket tárjanak fel annak érdekében, hogy a munkavállalókat felvértezzék a szükséges projektmenedzsment készségekkel" - mondta Cahill. "Ezek a képességek magukban foglalják az olyan hatalmi készségeket, mint az együttműködő vezetés, az üzleti érzék, hogy jól képzett munkavállalókat hozzanak létre, és az új munkamódszerek, például a technológia által támogatott problémamegoldó eszközök elsajátítása.".

 

Ha többet szeretne megtudni a tehetséghiányról, és mélyebb betekintést szeretne nyerni az ezeket az eredményeket alátámasztó statisztikákba, olvassa el a teljes Talent Gap jelentést a www.pmi.org/learning/careers/talent-gap-2021 oldalon.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!