<< Vissza

PMP® vizsgatapasztalaimról őszintén

Tanúsítvány
PMP

Az Y-generációhoz tartozom, a PMP minősítést a húszas éveim végén szereztem, ebből a szemszögből osztom meg a felkészülés és a vizsga tapasztalatait.

2019 második felében ismerkedtem meg a PMI Magyar Tagozattal, ekkor vettem részt a Mentoring Programban mentoráltként, a PMP minősítésről is ekkor hallottam először, amit végül 2020 novemberében szereztem meg.

Szeretek tanulni, szeretem képezni magam a projektmenedzsment területén is. Az „ezredfordulós” generáció tagjaként mérhetetlen információ áll a rendelkezésemre, hogy fejlődjek. Az interneten rengeteg cikket, videót, webinárt, online kurzust találok, amiből nagyon sok tudást szedhetek magamra. Miért nem választottam ezeket a forrásokat? Miért tettem ki magam intenzív tanulásnak (részletek később), felkészítő kurzusnak, vizsgadíj kifizetésének és egy nagyon kimerítő vizsgának? Azért, mert a PMP más.

A PMBOK (a kézikönyv, melyre jelentősen épít a vizsga egyéb tudásanyag mellett) olyan tudással lát el, ami bizonyítottan hasznos: a világ tapasztalt, sikeres projektvezetőinek gyakorlati tudását, legjobb eszközeit, gondolkodásmódját mutatja be. Én a PMBOK hatodik kiadásából készültem, ami úgy nyilatkozik magáról, hogy azt a projektmenedzsment tudást azonosítja, amit általánosan jó gyakorlatnak tartanak, a legtöbb projektben, az esetek döntő többségében.

Az első „aha-élményem” akkor volt, amikor elindult a Mentoring Program, és a Mentorommal, Fucskó Györggyel összeraktunk egy tanulási tervet, majd belevágtunk a közös munkába. Gyuri nemcsak a PMP minősítésének, de a szakmai tapasztalatának köszönhetően is minden kérdésemre tudott választ adni, megdöbbentett a felkészültsége. A PMP minősítésnek ez a fajta „megtestesítése” tette rám a legnagyobb hatást. Nem volt kérdés, hogy ezt a tudást én is magamévá akarom tenni, a kérdés csupán az volt, hogy mikor.

2020-ban az új típusú koronavírus nem várt változásokat hozott. Lehetőségeket is. A home office mellett a saját képzésemre fordítható idő megnőtt, mindamellett tudtam, hogy a következő év kezdetével változik a vizsga. Eljött az én időm. Sok személyes, magánéleti, egészségügyi tényező játszott közre, úgy alakult, hogy az október 23-i hosszú hétvégén átolvastam a PMBOK-ot, majd közvetlenül azután részt vettem a ProMan Consulting három napos online PMP vizsgafelkészítőjén.

Az oktató Végh Domonkos volt, nagyon felkészült, nyitott, támogató tréner, profi tananyaggal. A tréning segített a PMBOK értelmezésében, át is adta a benne lévő tudást és gondolkodásmódot, valamint segített a vizsgára való felkészülési és teljesítési tippekkel (onnantól, hogy hogyan kell jelentkezni, vagy vizsgán használni a megjelölés funkciót, egészen odáig, hogy milyen szavak lehetnek félrevezetőek a kérdésekben). A következő két hét „várakozással” és karanténnal telt. Nem tudtam időpontot foglalni a vizsgára, nem volt egyértelmű, hogy mikor tudok menni. Ekkor azonban már elkezdtem tanulni. Hétköznap 2-3, hétvégén 8 órát tudtam tanulásra fordítani. A PMP vizsgafelkészítő kurzus anyagát gyakran forgattam, majd kezembe vettem Rita Mulcahy PMP Exam Prep könyvének kilencedik kiadását. Egy nagyon jó, gyakorlatias könyvről van szó, ami „tanítja magát” – ebben a könyvben a fejezetek végén vannak a valós teszthez hasonló próbakérdések, megoldással. Rita könyvét tekintve számomra az elsődleges fókusz az volt, hogy minden próbakérdést megcsináljak, ellenőrizzem mindet, és ki is gyűjtöttem a hibás és/vagy tanulságos kérdésekhez a magyarázatot. A felkészülést úgy időzítettem, hogy az ilyen jegyzeteimet még át tudjam olvasni a vizsga előtt. Egy fejezet kérdései nem mentek jól, így azt a fejezetet el is olvastam. A többi fejezetet egészében nem, ugyanis még nem értem a Rita könyv végére, amikor úgy alakult, hogy november 11-én jelentkeztem a november 18-i vizsgára. Nehéz döntés volt és nem sok időm volt meghozni, de nem bántam meg. November 12-től szabadságra mentem, eddig ugyanis munka mellett történt a felkészülés. Számomra a siker faktorait az alábbi tényezők jelentették:

  • a menyasszonyom támogatása,
  • nyugodt közeg a tanuláshoz,
  • önmagam ismerete (tapasztalataim alapján tudtam, hogy nagyon kitartó és szorgalmas vagyok – az intenzív tanulástól sem tartottam, mert nem olyan régen még egyetemre jártam, jól fog az agyam).

Úgy gondolom, hogy fiatalon, kevés függőséggel, sokkal könnyebben teljesíthető a vizsga, mint családosok esetében. Az intenzív felkészülés egy hét volt. Átlagosan hat és fél órákat aludtam és korán keltem. Sokat tanultam. Tartósan fenn tudom tartani a figyelmem, így aktívan 12-14 órát tanultam egy nap. Rita könyvét is beleértve kb. 2200 kérdést néztem át és átlagosan 75 % fölött teljesítettem. Ebben a teljesítményben benne van a PMI oldalán található vizsgakérdések egy része is, amelyről utólag kiderült, hogy nagyon nehéz kérdéseket tartalmaz, nem is igazán volt releváns (valamivel 60 % alatt teljesítettem), de volt több 90 % feletti próbavizsgám is. Négy 200 kérdéses vizsgát (vagyis a valós kérdésmennyiséget tartalmazó tesztet) töltöttem ki. Ezek mind az interneten fellelhető ingyenes vizsgák voltak (némelyik regisztrációhoz kötött). A mobilomra is töltöttem le egy-egy alkalmazást (meglepően jók voltak), valamint egy akciós Udemy kurzust is vásároltam – szintén kérdésgyűjtemény.

A felkészülés izgalmas része számomra a tesztkérdések megoldása volt. Ezek nagyon jól tükrözik a projektmenedzserek életében megoldandó feladatokat. Például, hogy egy bonyolult e-mailt olvasol, amikor valaki nagy hévvel odalép hozzád panaszkodva és közben még az ügyfél is felhív telefonon – gyorsan kell jó döntést hoznod, megfelelően priorizálni és kategorizálni/felhasználni az információt. Különösen jók a facilitálással, vagy az etikus viselkedéssel kapcsolatos szituációs kérdések is.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez egy gyakorló projektmenedzsereknek szóló képesítés. Lehet, hogy sehol nem találkozol a felkészülés során az ISO betűszóval vagy Deming nevével, de attól még a nemzetközi sztenderdek és a PDCA ismerete magától értetődő. Műszaki területről érkezőként én találkoztam újdonságokkal is – ezeket illetően gyakran használtam a Google-t, illetve számtalan Youtube videót néztem 1,5-2-szeres lejátszási sebességen – a rövid felkészülésbe így fért bele.  Összességében rengeteget tanultam és nagyon élveztem.

A vizsga napja előtt alapos pihenést javaslok. Én a 200 kérdéses, 240 perces, feleletválasztós (négy alternatívát adtak) vizsgát csináltam, amelyben egy ütemezett szünet volt. A vizsga 2021 elejétől megváltozott, de bármikor is csinálja valaki, nagyon kimerítő megmérettetés. A feladatsort nehéznek találtam. Folyamatosan néztem az eltelt időt, jöttek a nehéz kérdések, egyértelmű volt, hogy mindegyiknél megjelölöm azt a választ, amit a legvalószínűbbnek tartok, de a kétes kérdéseket megjelölöm ellenőrzésre is. Előre tudtam, hogy a 89. kérdésnél lesz az ütemezett szünet (ez kulcsfontosságú információ volt a szünetnél hozott döntésemet illetően – azt hiszem, hogy ez a döntés nagyban hozzájárult, hogy átmenjek a teszten). A 89. kérdésnél felbukkant a párbeszédpanel, döntenem kellett: ellenőrzöm a kérdéseket és azután megyek szünetre (vagyis még időt töltök a 89 kérdéssel), vagy rögtön megkezdem a szünetemet. 121 percem volt hátra, félidőnél voltam. Sok ellenőrzésre megjelölt kérdés volt a 89 között, de várt még rám az idő második felében 111 kérdés. Több kérdés, de ugyanannyi idő, mint amennyi már elment. Nem sokat tétováztam, az azonnali szünetet választottam. A legjobb tudásom volt a 89 kérdésben – még ha bizonytalan is –, a 111 kérdés mégis több, arra kellett időt hagynom és koncentrálnom. A szünet utáni kérdésekben egy rajzolós és egy számolós feladatot kaptam, amiket megjelöltem későbbre és azokhoz valóban terveztem visszatérni. Sokkal gyorsabban haladtam a kérdéseken, végig is értem, és négy percem maradt. Ez elég volt a rajzolós és a számolós feladatra. Az utolsó kb. egy percben görgettem a kérdéseken, átgondoltam őket, ebben a kevés időben már minden lehetőséget megadtam arra, hogy javítsak, ha szükségesnek tartom. Lejárt az idő.

Sikerült, átmentem a PMP vizsgán.

Hazafelé sétáltam egy nagyot, jót tett a friss levegő. A vizsgát illető utolsó javaslatom az ünneplés. Legyen ez egy szép emlék, a korlátozások ellenére is van megoldás – mi a kedvenc hamburgeresünktől vásároltunk elvitelre. :)

 

 

Megjegyzés és felelősség kizárása: Ezen Blog bejegyzés szerzője Müller Gergő, PMP® a pmi.hu vendégszerzője. Az írás a szerző saját szakmai véleményét, megállapításait, következtetéseit tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik meg a PMI Budapest, Magyar Tagozat álláspontjával, illetve nem tekinthető hivatalos ajánlásnak, állásfoglalásnak, véleménynek a PMI Budapest részéről. Az írás szerzői és megjelenési jogai az eredeti szerzőt illetik.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!