<< Vissza

PMBOK 7. kiadás – Hamarosan, 2021. májusban – Mi változik?

Kiemelt
PMBOK

A PMI bejelentette a PMBOK®7 nyilvános tervezetének szakmai véleményezésre bocsátását 2020 januárjában a projektmenedzsment-közösség számára. A PMP-tanúsítványt megszerezni kívánók számára a PMBOK az egyik legfontosabb tudásanyag a PMP-vizsgára való felkészülés során. A PMP-felkészítő kurzusokat tartó szervezetek legtöbbje a PMBOK alapján készíti el tananyagait. Tehát a PMBOK7 lesz a PMP és CAPM tanúsítási folyamatok vezérfonala, és az oktatócégek e változás alapján fogják frissíteni tananyagaikat.

Átnéztük a PMBOK7 nyilvános tervezetét, és megpróbáltuk összegyűjteni a fontosabb változásokat.

Mikor jelenik meg a PMBOK7?

A PMI hivatalos oldala szerint a PMBOK7 eredetileg tervezett kiadási időpontja 2020 utolsó negyedéve volt. A múltban azonban mindig késtek a PMBOK-kiadások és vizsgaváltozások. Például a legutóbbi változások (PMP exam changes) a tervezett 2019 december helyett 2020 júliusában jelentek meg, és hasonló csúszások jellemezték a korábbi PMBOK-kiadásokat és vizsgaváltozásokat is. A trend láthatóan folytatódik, hiszen a PMBOK7 is késik, és a megjelenés 2021. májusban várható.

Miért változik a PMBOK®?

Napjainkig a PMBOK  központjában alapvetően a vízesés-szemléletű projektmenedzsment-technikák álltak. A technológia gyors ütemű fejlődése azonban soha nem látott módon kiélezett piaci versenyt hozott. A termék-életciklusok lerövidültek, a termékekkel vagy a projektekkel szembeni követelmények a projekt előrehaladása során változnak.

Hagyományos projektmegközelítéssel a követelmények gyors változása nem követhető hatékonyan. Ez volt az oka az agilis projektmenedzsment módszerek és megközelítések megjelenésének a 2000-es években. Számos szervezet kezdte beépíteni ezeket az agilis keretrendszereket a projektmenedzsment-gyakorlatába, különösen az IT- és szoftverágazatban.

PMBOK7:1.png

A PMP a projektmenedzserek legelismertebb tanúsítási rendszere, több, mint egymillió PMP-tanúsított szakemberrel világszerte. A PMBOK a PMP-vizsga (PMP certification exam) tananyagának alapja.  Mivel a projektmenedzsment dinamikája, a népszerű keretrendszerek és a trendek változnak, a PMBOK-nak e változások közepette is meghatározónak kell maradnia. Ez az elsődleges ok, amiért a PMBOK 3-5 évente megújul.

Mi változik a PMBOK Útmutató 7. kiadásában?

Ha azt kérnék, hogy foglaljam össze egy mondatban, miben lesz más a PMBOK7, a következőt mondanám:

A PMBOK7 elvekre, nem pedig folyamatokra épül, és sokkal kisebb terjedelmű, mint a jelenlegi kiadás.

A projekt jellegétől, az iparágtól, a projektérintettek követelményeitől és a szervezettől függően, a projektmenedzserek különböző megközelítéseket alkalmaznak a projektek során. E megközelítések lehetnek prediktív, agilis, hibrid, vagy vízesésjellegűek. Nagyon fontos, hogy a projektmenedzsment szabványok egyik megközelítést se részesítsék előnyben a többivel szemben. A projektmenedzsment szabványoknak a projekt sikeres lebonyolítását és az értékteremtést kell a középpontba helyezniük.

 

Nézze meg “Mi változik a PMBOK®7-ben?” videónkat!

                                    

 

A folyamatalapú projektmenedzsment helyett elvekre épülő szemlélet

A PMBOK7-ben a projektmenedzsment szabványok nem folyamatokra, hanem elvekre épülnek. A jelenlegi és korábbi PMBOK-ok tudásterületeket (PMBOK knowledge areas) határoznak meg, melyek mindegyikéhez folyamatok, bemenetek, eszközök, technikák és kimenetek tartoznak. Ilyen folyamatok a PMBOK7-ben már nem lesznek. Helyükbe a projektmenedzsmentben általánosan elfogadott és alkalmazott elvek lépnek.Korábban az aktuális és az előző PMBOK-kiadások a leszállítandókra fókuszáltak, manapság a folyamatosan változó projektdinamika központjában a projekt általános eredményessége áll, és ezért az új PMBOK a leszállítandók helyett az eredményességre összpontosít.

Ez nem azt jelenti, hogy a folyamatalapú megközelítés nem fontos vagy nem hasznos a továbbiakban.Számos szervezet és gyakorló projektmenedzser továbbra is a hagyományos lebonyolítási módszereket fogja használni. A hagyományos megközelítés a PMBOK7 korszakában is meghatározó marad.

A PMBOK7-es kiadásában a projektek nem csupán termékeket vagy leszállítandókat gyártanak. A projekteknek eredményei vannak, melyek értéket jelentenek a szervezetek és a projektérintettek számára.

 

A PMBOK7 változásainak grafikus áttekintése

A PMBOK7 nyilvános tervezete, és a PMI közleménye alapján az alábbi fő különbségek lesznek a PMBOK 6 és a PMBOK7 között:

PMBOK7:2.png

 

A PMBOK6 három bevezető fejezetet és 10 tudásterület leírását tartalmazza. A PMBOK7-ben ezzel szemben, a tudásterületek helyett teljesítményterületeket találunk. Ezen felül vannak a Testreszabás, Modellek, Módszerek, és Eredménytermékek című fejezetek.

A PMBOK6 öt projektmenedzsment folyamatcsoportot határoz meg: kezdeményezés, tervezés, végrehajtás, követés és ellenőrzés, valamint zárás. Ezeket hívja a projektéletciklus öt fázisának. Az egyes tudásterületeken belül találjuk az e folyamatcsoportokhoz tartozó folyamatokat. Például a “költségbecslés” folyamat a tervezési folyamatokhoz és a költségmenedzsment tudásterülethez tartozik.

A PMBOK7-ben elmozdulás figyelhető meg a folyamatszemlélettől az elv alapú megközelítés felé. Lesz 12 Projektlebonyolítási Elv és egy Értékteremtő Rendszer. Az Értékteremtő Rendszer a leszállítandók helyett az értéket hordozó eredményekre helyezi a hangsúlyt. A projektek az Értékteremtő Rendszer alapvető alkotóelemei, az elvek pedig abban segítik a projektmenedzsereket, csapattagokat és projektérintetteket, hogy a szervezet és az érintettek számára értékes eredményeket elérjék.

Értékteremtő rendszer

PMBOK7:3.png

Értékteremtő rendszer

 

A fenti ábra mutatja be a PMBOK7 “Értékteremtő rendszer”-koncepcióját. E rendszerre alapozva jelöli ki egy szervezet stratégiája, küldetése vagy célrendszere a következő portfóliót vagy befektetéseket. A portfóliók al-portfóliókat, programokat vagy projekteket tartalmazhatnak. Ahhoz, hogy a portfóliók elérjék céljukat, a program- és projektlebonyolításnak is teljesítenie kell célkitűzéseit. A projektek eredményei alapján történik meg az üzleti hatások elemzése, majd pedig a portfóliók felülvizsgálata és hozzáigazítása a jövőbeni irányokhoz.

Amikor a projekt sikerrel zárul, a szervezet szintjén is meg kell jelennie a várt üzleti értéknek. Ez az “Üzleti érték realizálása”. A végrehajtott projektek eredményeiből és a realizált üzleti értékből vezethetik le a szervezetek a stratégiájukat, és nyithatnak új portfóliókat.

A projektcsapatok különféle megvalósítási módszertannal érhetnek el eredményeket. Bizonyos projekteknél a tevékenységek világosak és egyértelműek, és végrehajtásuk elvezet az eredményekhez. Más projekteknél a korábban elvégzett tevékenységek eredményeinek ismétlődő átnézésére és értékelésére lehet szükség a következő projektlépések meghatározásához. Bizonyos projektek esetén talán nem a “projektmenedzsment” a legjobb kifejezés. Ezért a PMBOK7 a “projektmenedzsment” helyett a “projektmegvalósítás” fogalmat használja a projekt eredményeinek és leszállítandóinak együttes lefedésére.

A projektmegvalósítás elvei

A PMBOK7 12 elvet fogalmaz meg, és ezek az elvek válaszolják meg a projektmegvalósítás “mit” és “miért” kérdéseit. A projektmegvalósítási elvek egy-egy alapvető igazságot, normát vagy értéket írnak le, és nem előíró jellegűek. A projektmegvalósítás elvárt eredményeinek elérése érdekében a projekttagoknak követniük kell ezeket az elveket. A 12 elv:

PMBOK7:4.png

  1. Gazdaszemlélet: Légy gondos, tisztelettudó és törődő gazda!
  2. Csapat: Építs felelősség- és tiszteletalapú kultúrát!
  3. Projektérintetettek A projektérintettek bevonásával ismerd meg érdekeiket és igényeiket!
  4. Érték: Az értéket tartsd szem előtt!
  5. Holisztikus szemlélet: Ismerd fel és kezeld a rendszerszintű eseményeket!
  6. Vezetés: Motiválj, befolyásolj, oktass és tanulj!
  7. Testreszabás: Igazítsd a módszertant a körülményekhez!
  8. Minőség: Építsd be a minőséget a folyamatokba és az eredményekbe!
  9. Komplexitás: Tudás, tapasztalat és tanulás révén kezeld a komplexitást!
  10. Lehetőségek és fenyegetések: Kezeld a lehetőségeket és a fenyegetéseket!
  11. Alkalmazkodóképesség és rugalmasság: Légy alkalmazkodóképes és rugalmas!
  12. Változáskezelés: Fogadd el a változásokat a kitűzött cél elérése érdekében!

A PMBOK7-tel érkező új platform: A Standards Plus interaktív digitális tartalmak platformja

A Standards Plus interaktív digitális tartalmak platformja a PMBOK7-hez a Modellek, Módszerek és Eredménytermékek fejezeteken keresztül kapcsolódik. A platform a “hogyan kell…” kérdések megválaszolásában segít a jelenlegi, felfutó és jövőbeni gyakorlatokkal, módszerekkel, eredménytermékekkel és más hasznos információkkal. A Standards Plus platform a PMBOK6-ban meghatározott ITTO-kkal (Inputs, Tools, Techniques, Outputs) fog indulni, és folyamatosan egészül ki új tartalommal, mivel a projektmenedzsment folyamatosan fejlődik.

A Standards Plus platform 2020 utolsó negyedévében indult el.

Hogyan történik a PMBOK® frissítése?

A PMI az alábbi lépések mentén végzi a PMBOK frissítését:

  1. A PMI összeállít egy önkéntesekből álló bizottságot a szabvány kidolgozására vagy frissítésére.
  2. A bizottság elkészíti egy új szabvány tervezetét, és/vagy finomít egy meglévő szabványt.
  3. Szakértők csoportja átnézi a szabvány tervezetét, és észrevételeit eljuttatja a bizottsághoz.
  4. A bizottság felülvizsgálja a szabványt, és elkészíti a nyilvános és véleményezhető tervezetet. A bizottság a nyilvános észrevételek alapján módosítja a szabványt. -> E lépés végén jelenik meg a PMBOK nyilvános tervezete.
  5. A szabvány véglegesítését a szakma önkéntes képviselőiből álló PMI Standards Consensus Committee végzi.
  6. Az új szabvány kiadás előtt a PMI Igazgatójához, valamint a Standards & Publications szervezethez kerül jóváhagyásra.

A PMBOK7 nyilvános tervezetének közzététele véleményezésre 2020. január 15-én történt meg, és az észrevételek benyújtására 2020. február 14-ig volt lehetőség. Az észrevételek alapján a PMI kidolgozza a PMBOK 7.kiadását. A PMBOK7 tervezett kiadási időpontja 2021 első negyedév vége.

A PMBOK 7. kiadás változásainak összefoglalása

Végig mentünk a PMBOK7 nyilvános tervezetén és a PMI bejelentésein, átnézve, hogy milyen változásokat hoz a PMBOK7. A legnagyobb változás az elmozdulás a “folyamatszemléletű projektmenedzsment”-től az “elveken alapuló projektlebonyolítás” irányába. Folyamatok, bemenetek, kimenetek, eszközök és technikák helyett, a projektlebonyolítás az elvekre és az eredményekre összpontosít.

Az új PMBOK-ban nem lesznek tudásterületek. Helyüket a teljesítményterületek veszik át. Megjelenik egy új digitális platform: a Standards Plus, összekötve a PMBOK-kal. Ez a platform bemutatja az aktuális, a felfutó, és a jövőbeni projektlebonyolítási módszereket a gyakorló projektszakemberek számára.

A PMI a PMBOK7 kiadását 2021 első negyedév végére tervezi. A Standards Plus digitális platform már 2020 negyedik negyedéve óta elérhető. A 2021 január 1-től bekövetkezett változásokról az exam changes posztban olvashatnak.

A PMBOK7 gyökeres változásokat hoz, és nagy elmozdulást jelent a vízesés megközelítésű projektmenedzsment technikáktól az agilis, holisztikus projektlebonyolítási módszerek irányába.

 

Magyar fordítás:  Lóki Csaba

Lektorálás:  Fucskó György

                   Huszár Levente

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

A 10%-os kedvezményért az alábbi regisztrációs űrlapon nyújtsd be a jelentkezésedet:

Jelentkezem