<< Vissza

Ön hogyan kezeli a konfliktusokat?

A konfliktus megoldásához az érintettek közötti együttműködésre van szükség, de a projektvezetőknek a projekt kontextusától és környezetétől függően módosítaniuk kell a megközelítésüket. A konfliktus bomlasztó hatású, és csökkent teljesítményhez és konfrontatív kapcsolatokhoz vezethet. Egyes projektvezetők a harmonikus állapot fenntartása érdekében megpróbálják kiküszöbölni a konfliktust. Azonban nem minden konfliktus negatív, és a konfliktuskezelés bizonyos típusainak alkalmazása pozitív eredményekhez és erősebb kapcsolatokhoz vezethet.

A konfliktuskezelés öt stílusra osztható: elkerülés, dominancia, integrálás, kompromisszumkötés és kötelességtudat. Az elkerülő és a domináló stílusok a versengő konfliktuskezelési megközelítéseknek tekinthetők, és általában negatív eredményekhez vezetnek. Az integráló, a kompromisszumkötő és a kötelező konfliktuskezelési stílusok együttműködő konfliktuskezelési stílusok. Ezek a stílusok inkább másokra, mint saját magukra összpontosítanak, és pozitív kommunikációval és konstruktív problémamegoldással járnak.

  • Az elkerülő stílusban az egyének kevésbé törődnek önmagukkal és másokkal, ami a részvétel hiányának, valamint nem hatékony és nem megfelelő viselkedésnek tekinthető.
  • A domináns stílusban az egyének nagymértékben foglalkoznak önmagukkal, és kevésbé törődnek másokkal. A domináns egyének figyelmen kívül hagyják mások igényeit vagy elvárásait, és saját céljaik elérésére törekednek.
  • Az integráló stílusban az egyének nagymértékben törődnek önmagukkal és másokkal, integrálják mindenki szempontjait, szembesülnek a konfliktusokkal, és olyan eredményt érnek el, amely mindenki számára előnyös.
  • A kompromisszumkész stílusban az egyének saját magukra és másokra egyaránt összpontosítanak. Mindkét fél nyer és veszít valamit, és szuboptimális eredményt érnek el.
  • Az alkalmazkodó stílusban az egyének kevésbé törődnek önmagukkal és inkább másokkal, és mások elképzeléseinek eleget tesznek, miközben passzívan elfogadják és feladják saját érdekeiket.
  • Az együttműködő konfliktuskezelési stílus elfogadása, amely a konfliktushelyzetekben empátiát tanúsít mások iránt, elősegíti az erős kapcsolatok kialakítását. Amikor a csapatok a konfliktuskezelésnek ezt a módszerét alkalmazzák, hajlamosak közös célokat követni és növelik a kölcsönös bizalmat. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az együttműködő konfliktuskezelési stílus pozitívan korrelál a felettesek elégedettségével.

 

Konfliktuskezelési technikák a munkahelyen | Cvonline.hu

 

Az együttműködő konfliktuskezelés három stílusa javíthatja a kapcsolatok minőségét. Ássuk bele magunkat egy kicsit jobban ezekbe a kooperatív megközelítésekbe.

 

  • Integráló. Ez a másokkal és önmagával való nagyfokú törődéssel jellemezhető megközelítés a problémák és konfliktusok megoldása érdekében a problémákkal való szembenézést igényli. Az integráló megközelítés a konfliktuskezelés win-win megközelítése, és több tanulmány is azt mutatja, hogy ez a megközelítés a legmegfelelőbb és leghatékonyabb. Az integrálás a mindkét félre nehezedő stressz csökkentésére, a köztük lévő kötelezettségvállalások megszilárdítására, valamint a projekt teljesítményének és elégedettségének javítására összpontosít. Ez segít javítani a kapcsolat általános minőségét. Az integráló stílus elfogadása jelentős pozitív hatással lehet a munkavállalók innovációs teljesítményére is

 

  • Kompromisszumkészség. Ebben a megközelítésben az egyének kevesebbet adnak fel, mint azok, akik kötelező stílust alkalmaznak. Mindkét fél feláldoz bizonyos érdekeket annak érdekében, hogy mindkét fél számára elfogadható döntés szülessen. Ha a konfliktusban álló felek céljai kölcsönösen kizárják egymást, vagy ha mindkét fél egyformán erős a konfliktusban, a kompromisszumos stílus megfelelő megoldás lehet, amely mindkét fél számára részleges győzelmet biztosít, fenntartva a kapcsolat minőségét.

 

  • Kötelezettségvállalás. Ebben a megközelítésben az egyének nagymértékben törődnek másokkal és kevéssé önmagukkal. Megpróbálják lekicsinyelni a különbségeket és hangsúlyozni a közöset, hogy kielégítsék mások igényeit, ami önfeláldozással és másoknak való elszámoltatással jár. Ez a fajta konfliktuskezelés közvetett és együttműködő, ezáltal hozzájárul a kapcsolat minőségéhez. 

Megközelítés kiválasztása

A kulturális különbségek és a státusz, az érzelmi intelligencia, a vezetői stílus, a tudatosság és a fenyegetettség érzékelése befolyásolja, hogyan közelíti meg a konfliktusokat. Az integráló és a kompromisszumkötő stílus a konfliktuskezelés gyakrabban alkalmazott formái, mint a kötelességtudó. Ennek oka, hogy az integráló és kompromisszumkereső stílusok általában pozitív hatással vannak a munkateljesítményre, a személyes innovációra, az elégedettségre, az elkötelezettségre és a kapcsolat minőségére.

Az integráló, mint a mindenki számára előnyös helyzetet célzó konfliktuskezelési stílus, sok ember első számú választása. A kompromisszumkötés némi személyes áldozatot követel, de részleges win-win eredményekhez is vezethet. Más iparágakkal összehasonlítva az építőiparban a konfliktusok általában versenyszerűbbek lesznek, mivel a projektekben több résztvevő van.

Előfordulhat, hogy az integráló stílus nem veszi teljes mértékben figyelembe a konfliktus mindkét fél érdekeit, és mint szuboptimális megközelítés, a kompromisszumos stílus nagyon is elfogadható. Bár a kötelességtudat figyelembe veszi mások érdekeit, és bizonyos mértékig segít fenntartani a két fél közötti kooperatív kapcsolatot, a kötelességtudat önfeláldozást igényel, és gyakran eredményez vesztes-nyertes megoldást. Ezért az emberek hajlandósága az obligát stílus választására gyakran jelentősen alacsonyabb, mint a másik két megközelítésé.

A legfontosabb tanulságok

  • A konfliktuskezelésnek öt stílusa van: az elkerülés, a dominancia, az integrálás, a kompromisszumkötés és a kötelezettségvállalás.
  • Az elkerülés és a dominálás olyan versengő megközelítések, amelyek nem segítik elő a kapcsolatokat.
  • Az integrálás, a kompromisszumkötés és a kötelességtudat olyan együttműködő megközelítések, amelyek elősegítik a kapcsolatokat.

 

A szerzőről

A Project Management Journal "The Effect of Political Skill on Relationship Quality in Construction Projects" című cikkéből adaptálva: The Mediating Effect of Cooperative Conflict Management Styles," Denong Wang és Yang Liu közreműködésével.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!