<< Vissza

Miért sikertelen a projektek nagy része?

Kiemelt

Visszatérő jelleggel lehet olvasni különböző statisztikákat arról, hogy a projektek igen nagy hányada sikertelen, vagy csak jelentős késedelemmel, a költségeket meghaladva lehet (rész)eredményeket elérni (lásd PMI Pulse of Profession 2020, PMSZ Projektmenedzsment Körkép 2022). A minap egy munkaerőpiaci elemzést olvastam és megütötte a szememet egy mondat, ami talán összefüggésben lehet a címben feltett kérdéssel.

Számos kutatóintézet (pl. Gartner, TechRepublic) foglalkozik a projektek sikerességének a kulcsával, a kudarcok okaival. Maga a PMI is részben azzal a céllal jött létre, hogy a szakmai közösség által jó gyakorlatoknak tartott technikákat és eszközöket felismerje, összegezze és terjessze. A személyes tapasztalatom is azonban ezekkel a törekvésekkel szemben az, hogy a projektek egy jelentős része kudarcot vall, vagy legalábbis nem az eredeti tervek szerint valósul meg.

Illusztrációként álljon itt a PMI Pulse of Profession 2020-as kiadvány egy kérdése és az arra adott válaszok összesítése:

Q: Az Ön becslése szerint a szervezetében az elmúlt 12 hónapban befejezett projektek hány százaléka volt, amelyek….?

 

DD.png

PMI Pulse of Profession 2020 appendix alapján.

 

A különböző kimutatásokban megoszlanak a konkrét számok iparág, időszak, méret és földrajzi eloszlás szerint, de akár 70-80% is lehet a sikertelenség aránya. Számos okot feltárnak ezek a kutatások és nyilván az ördög a részletekben van, emiatt általános megoldás nincs is, vagy legalábbis a kollektív bölcsesség ezt nem tudta feltárni, és én sem teszek rá kísérletet.

Visszatérve az említett olvasmány élményre: egy egyébként igen tartalmas és tanulságos IT munkaerőpiaci értekezésben – a kontextusból szándékosan kiragadva – volt olvasható (kiemelés tőlem):

„(..) a projekt vezetés különösen jó választás lehet. Ez ugyanis az IT területén a legflexibilisebb szakirány, ami nem igényel semmilyen egyetemi képzést, azonban relatíve könnyen elsajátítható.”

Jómagam az ún. „accidental” projektmenedzser kategóriába esek, amikor is azt vesszük észre, hogy akarva-akaratlanul egyszer csak elkezdünk projektet menedzselni. Igen, sokan úgy lehetünk vezetői egy akár stratégiai fontosságú feladatnak, hogy semmilyen érdemi képzésben nem volt addig részünk.

De biztos, hogy ez a leghatékonyabb módja annak, hogy projekteket vezessünk? Aligha. Megítélésem szerint a projektek kudarcának az egyik lehetséges gyökér oka éppen a fenti megközelítés, hogy projektet mindenki tud vezetni, mint ahogy a focihoz is mindenki ért Magyarországon (mármint rajtam kívül). Abban az esetben pedig, ha a felsővezetők ill. döntéshozók is osztják ezt a vitatható nézetet, akkor könnyen feltételezhető, hogy borítékolva van a kudarc.

PMSZ Körkép 2022. kiadásában olvasható: „A projektsikert leginkább meghatározó vagy gátló tényezők egyértelműen a személyi jellegű, kompetenciához köthető faktorok. (..) a projektvezető és a hatékony projektmenedzsment kiemelt jelentőséggel bír a siker elérésében. Összességében a szervezetek 84%-a emelte ki ezt a sikertényezőt valamilyen megfogalmazásban.”

A helyzetet csak árnyalja, de nem cáfolja, hogy léteznek nagyon sikeres projektvezetők, akik ösztönösen rátalálnak a megfelelő eszközökre és sikerre viszik a projektet, rosszabb esetben kilépnek az adott projektből. Azoknak, akiknek nem adatott meg ez a képesség, inkább javasolt, akár egyetemi szinten is elsajátítani a projektmendzsment eszköztárát annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk a sikertelen projektek arányát.

Forrás

https://thisiswhatgoodlookslike.com/2012/06/10/gartner-survey-shows-why-projects-fail/

https://www.slideshare.net/CiscoBusinessInsights/journey-to-iot-value-76163389

https://newsroom.cisco.com/c/r/newsroom/en/us/a/y2017/m05/cisco-survey-reveals-close-to-three-fourths-of-iot-projects-are-failing.html

A cikk borítóképe a Midjourney-vel készült.

Szerző
Dudás_Dezső_portre.jpg Dudás Dezső gyakorló projekt-, program- és portfólió menedzser PMP minősítéssel és fizikusi háttérrel. A légiforgalmi irányítás és a szuperszámítógépek területén szerzett egyedi projekt menedzsment tapasztalatokat. Óraadó tanár a Corvinus Egyetem nemzetközi projektmenedzser posztgraduális képzésén.

 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!