<< Vissza

Magyar Informatika napja - Neumann Társaság

MIN-insta.jpg

Ünnepeljük együtt a magyar informatikát! 63 év telt el az első „mag” elültetésétől: 1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoportnak köszönhetően kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság egy online konferencián követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett – és beszélünk a „gyümölcsökről”, a mai eredményekről a tudomány, a kormányzat, a gazdaság területén.

A „magyar informatika születésnapjáról” eddig is minden évben megemlékeztünk, de idén az online konferenciával szeretnénk hagyományt teremteni: a „születésnap” apropóján ünnepeljük meg az IT szereplőit – nézzük meg, mi az a sajátos hozzátétel, amire nemzetközi összehasonlításban is büszkék lehetünk! S az eseménynek rangot ad. hogy a kormányzat is mögé állt, a megnyitót az illetékes államtitkárhelyettes, dr. Solymár Károly Balázs (Innovációs és Technológiai Minisztérium) tartja.

Aki részt vesz a konferencián, betekintést nyerhet a magyar informatika 60+ évének idővonalába és választ kaphat arra, hogy milyen tulajdonságok emelték ki azokat a személyiségeket – Kalmár Lászlótól és Kozma Lászlótól napjainkig -, akiket iskolateremtőnek tekintünk. Milyen büszkeségre okot adó elmék és elméletek világítják meg a magyar IT útját, ha az informatikáról, mint tudományos diszciplínáról beszélünk Neumann Jánostól Lovász Lászlóig.

Míg 1959-ben az egyetlen elektronikus számítógépre épülő kis számítóközpont igyekezett a tudományos és „népgazdasági” feladatokat segíteni, ma már mindent behálózó, az éltető ivóvízhez hasonló közszolgáltatássá vált a digitalizáció, melynek mai mérföldköveit is megvizsgáljuk: azokat a kormányzati programokat, amelyek az infrastruktúrát biztosítják, illetve amelyek a társadalom digitális részvételét, ügyintézését és a létszükségletté vált kompetenciáinak fejlesztését szolgálják.

Legalább ilyen fontos az is, hogy milyen hazai eredmények változtathatják meg a jövőnket: milyen startupok, milyen mesterséges intelligencia- és robotika projektek, önvezető autókkal, 3D nyomtatással kapcsolatos műhelyek, nemzeti laborok?

S végezetül arról is beszélünk, hogy miben tudja segíteni az 1968-ban alapított Neumann Társaság a társadalmat. Vállalt küldetésünk szerint a „digitális világ GPS-eként”, az örökség mellett a tehetséggondozás, a szakmai élet, a kompetenciafejlesztés terén is, már a 2023-as Neumann120 évre is készülve.

A konferencia időpontja: 2022. január 20., 14:30-16.30
A konferencia platformja: ZOOM

Részletes program és jelentkezés: MIN2022

Forrás: https://njszt.hu/hu/news/2022-01-10/magyar-informatika-napja

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!