<< Vissza

Könyv: Válasszuk ki a munkamódszert (WoW-t)! – Choose Your WoW! A Disciplined Agile Delivery Handbook for Optimizing Your Way of Working (WoW)

Ez az oldal egy áttekintést nyújt a Válasszuk ki a munkamódszert (WoW-t)! Egy Disciplined Agile Delivery kézikönyv a munkamódszer (WoW) optimalizálására című könyvről.

Az oldalon a következő témák kerülnek elő:

  • Áttekintés
  • A könyv másolata ingyen elérhető a PMI tagok számára
  • Miért érdemes megvásárolni a könyvet?
  • Hogyan kapcsolódik ez a könyv a többi DA könyvhöz?

 

Áttekintés

Ez a kézikönyv egy nélkülözhetetlen útmutató az agilis coachok és szakemberek számára annak meghatározására, hogy milyen technikák – beleértve a gyakorlatokat, stratégiákat és életciklusokat – hatékonyak bizonyos helyzetekben és nem hatékonyak másokban. Ez a javaslat több száz, hasonló helyzetekkel szembesülő szervezet igazolt tapasztalatain alapul. Szó szerint több száz könyvet írtak már az agilis és a lean módszertanról. Miért van szükség még egyre? A legtöbb könyv csak egy részhalmazára koncentrál annak, hogy hogy mire van szükség az agilis működésben a teljes körű megoldások kézbesítéséhez. Egy koherens megközelítést kifejleszteni a különböző gyakorlatok összerakásával bonyolult, különösen mikor a könyvek egymásnak ellentmondó tanácsokat adnak és nem áll mögöttük alapos kutatás, gyakran csak pár, speciális kontextusban sikeresen megvalósult példa alapján íródnak. A Discipline Agile Delivery az egyetlen eszköztár, mely elérhető és mely a leghatékonyabb lean és agilis gyakorlatokat egy széleskörű, kontextusfüggő megközelítésben egyesíti, melyet személyre szabottan lehet alkalmazni a WoW-ra (way of working), vagyis a munkamódszerre.

A könyv másolata ingyen elérhető a PMI tagok számára

Jelentkezzen be, vagy csatlakozzon most a PMI-hez

 

Miért érdemes megvásárolni a könyvet?

Hisszük, hogy számos indok szól a könyv elolvasása mellett:

  1. Magában foglalja az egyediséget. Ez a könyv felismeri, hogy minden team egyedi és egyedi szituációkkal néz szembe. Nincs több hamis ígéret az egy kaptafára készült folyamatokról, melyek alkalmazása jelentős és kockázatos lépéseket igényel.
  2. Magában foglalja a felbukkanó helyzetek komplexitását. A könyv hatékonyan tükrözi a megoldások belső komplexitását és egy olyan könnyű megjelenítést alkalmaz, mely segítséget nyújt a folyamatfejlesztési erőfeszítések irányításában. Nincs több egyszerűsített csodamódszer vagy folyamatkeret, mely elkendőzi a szervezetek előtt álló számtalan kihívást, csak azért, mert azok nem illenek bele a képzésbe, melyet megpróbál eladni.
  3. Nyilvánvaló választásokat kínál. A könyv biztosítja az eszközöket a jobb folyamatodöntések meghozásához, melyek jobb végeredményekhez vezetnek. Röviden: lehetővé teszi a teamek számára hogy birtokolják saját folyamataikat, megválasszák munkamódszerüket, mely tükrözi a szervezet általános irányvonalát is. Ez a könyv a folyamatos fejlődés irányításához mutat be egy bevált startégiát - egy team alapú folyamatjavító stratégiát egy “populista folyamat” naiv elfogadása helyett.
  4. Útmutató a tanúsítvány megszerzésére irányuló tanuláshoz. Ez a könyv az útmutató a tanuláshoz a Disciplined Agile CDA és CDAP tanúsítványok megszerzésére. Ezek olyan tanúsítványok melyek a megszerzett tudáson és tapasztalaton alapszanak, hiszen a szükséges készségekkel már rendelkező emberek jobb eredményeket érnek el rajtuk.

Számos mód létezik, mely elsajátításával egy team fejlesztheti munkamódszerét – olyan stratégiák, melyeket az Evolve WoW (A munkamódszer fejlesztése) folyamat céljai is rögzítenek. Sokan a fejlesztések kísérleti megközelítését javasolják, és úgy tűnik, hogy az irányított kísérletek még hatékonyabban is működnek.

A PDSA/PDCA/OODA folyamatos fejlesztési hurokstratégiák alapvető gondolata az, hogy a munkamódszer fejlesztése kis változtatások sorozataként történik. A lean közösség ezt a stratégiát kaizen-nek nevezi, mely a japán kifejezés a fejlesztésre. Az első lépés egy lehetséges fejlesztés – például új egy gyakorlat vagy stratégia – beazonosítása, melyen kísérletezünk majd, hogy kiderüljön mennyire működik jól az adott kontextusban.

A DA értéke az, hogy azáltal vezethet át ezen az azonosítási fázison, hogy segít meghatározni egy új gyakorlatot/stratégiát, amely valószínűleg megfelel a kihívásnak, mellyel szembenézünk. Ezzel növeli annak az esélyét, hogy működő potenciális javulást azonosítsunk be és felgyorsítja a munkamódszer fejlesztésére tett erőfeszítéseinket - ezt hívjuk irányított folyamatos fejlesztésnek.

Ez a könyv számos módon ad útmutatást a teameknek munkamódszerük kiválasztásához és fejlesztéséhez:

  1. Életciklus választás. A könyv leírja a választható méretű életciklusokat, egyértelmű útmutatást biztosítva annak meghatározásához, hogy mikor és mit nem érdemes választani. A bemutatott életciklusok: scrum-alapú agilis életciklus, kanban alapú lean projekt életciklus, agilis folyamatos szállítási életciklus, lean folyamatos szállítási életciklus, program (a teamek teamje) életciklus és a lean startup-alapú felderítő életciklus.
  2. Technikai választás. A könyv eredmény alapú folyamatcélokat kínál, melyek segítséget adnak a több száz technika közül a team számára megfelelő kiválasztásához.
  3. Vezetett folyamatos fejlesztés. A könyv útmutatást nyújt a választott munkamódszerre való reflektálásra és a fejlesztésére, növelve az esélyt, hogy  az adott kontextusban valószínűleg működő kísérleti technikákat válasszunk ki, ezáltal növelve a team fejlődésének ütemét.
  4. Konzisztens irányítás. A legfontosabb megmutatni hogy a teamek hogyan rendelkezhetnek önálló munkamódszerekel úgy, hogy közben a szervezet vezetősége konzisztensen és effektíven irányítja őket. Röviden: az irányított folyamatos fejlesztés lehetővé teszi a teamek számára, hogy jobb folyamatdöntéseket hozzanak és ezáltal javuljanak eredményeik.

A könyv tartalomjegyzéke

  1. Szekció: A Disciplined Agile Delivery (DAD) dióhéjban

Ez a szekció leírja a folyamatos irányított fejlődést, a Disciplined Agile (DA) Mindset-et és természetesen a DAD-ot.

  • Első fejezet: Válasszuk ki a megfelelő munkamódszert (WoW-t)!
  • Második fejezet: Fegyelmezettség
  • Harmadik fejezet: A Disciplined Agile Delivery dióhéjban
  • Negyedik fejezet: Szerepek, jogok és felelősségek
  • Ötödik fejezet: Folyamatcélok
  • Hatodik fejezet: A megfelelő életciklus kiválasztása
  1. Szekció: A team sikeres elindítása

A szekció olyan stratégiákat ír le, melyekkel elég munka eredményeként a team szervezetté teheti magát és egy általános megállapodásra juthat a hatáskörök, az építkezési stratégia és a jelenlegi közzétételek tekintetében.

  • fejezet: A team megalkotása
  • fejezet: Igazodás a vállalati irányvonalhoz
  • fejezet: A hatáskörök felfedezése
  • fejezet: Az építkezési stratégia meghatározása
  • fejezet: A közzétételi terv fejlesztése
  • fejezet: A tesztelési stratégia fejlesztése
  • fejezet: A közös vízió fejlesztése
  • fejezet: Biztonságos finanszírozás
  1. Szekció: Az üzleti érték előállítása

Ez a szekció rengeteg agilis és lean stratégiát ír le a fogyasztható megoldások minimális piacképes kiadására (minimal marketable research – MMR), mely készen áll a termelésre vagy a piacra való áttérésre.

  • fejezet: Az építkezés korai igazolása
  • fejezet:A változtatás az érdekelt felek igényei szerint
  • fejezet: A potenciálisan fogyasztható megoldás létrehozása
  • fejezet: A minőség fejlesztése
  • fejezet: Az értékátadás felgyorsítása
  1. Szekció: A gyártás kiadása
  • fejezet: A gyártás biztosítása
  • fejezet: A megoldás telepítése
  1. Szekció: A team fenntartása és erősítése

A szekció azokat a stratégiákat írja le, melyek támogatják a teamet és/vagy segítenek még hatékonyabbá tenni. Ebbe beletartoznak a team tagok egyedi fejlődését támogató technikák, a team munkamódszerének fejlesztésére, és ezek koordinációjára irányuló technikák a teamen belül és más teamekkel a szervezeten belül.

  • fejezet: A team tagjainak fejlődése
  • fejezet: A tevékenységek koordinálása
  • fejezet: A kockázatok felismerése
  • fejezet: A munkamódszer (WoW) fejlesztése
  • fejezet: A létező infrastruktúra kihasználása és javítása
  • fejezet: A kézbesítési csapat irányítása

Hogyan kapcsolódik ez a könyv a többi DA könyvhöz?

WOW2.pngA Disciplined Agile Delivery bemutatása – második kiadás: Egy kis team útja a scrum-tól a Disciplined DevOps-ig (Introduction to Disciplined Agile Delivery 2nd Edition: A Small Team's Journey from Scrum to Disciplined DevOps)

A könyv egy rövid bevezetés a DAD-hoz. Egy elképzelt esettanulmányt mutat be egy teamről, ami a scrum alapú munkamódszerét egy folyamatos kézbesítési/DevOps stílusú munkamódszerre fejleszti. A Válasszuk ki a munkamódszert (WoW-t)! biztosítja az életciklusok és a folyamatcélok részleteinek hátterét, melyet a bevezetőben is láthattunk.

 

Több információ a könyvről

 

WOW3.pngEgy igazgató útmutatója a Disciplined Agile módszerhez: Megnyerni a versenyt az üzleti agilitáshoz (An Executive’s Guide to Disciplined Agile: Winning the Race to Business Agility)

A könyv áttekinti a Disciplined Agile (DA) eszköztárát, és ennek szervezeten belüli alkalmazását. A Válasszuk ki a munkamódszert (WoW-t)! biztosítja a DA eszköztáron belüli a DAD részleteit.

 

További információ a könyvről

 

A szöveg forrása: https://www.pmi.org/disciplined-agile/books/dad-handbook

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!