<< Vissza

Irányítsa PMO-jának fejlődését az első PMO-érettségi felmérés mutatóival

A projektmenedzsment irodák (PMO-k) folyamatosan fejlődnek. Muszáj - hogy lépést tartsanak a változó üzleti feltételekkel, az új stratégiai követelményekkel és a szervezeti kultúra változásaival. De hogyan biztosíthatja, hogy PMO-ja konstruktív módon fejlődjön. Van-e iránytű, amely irányítja a fejlődést? A PMI-nál úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, a PricewaterhouseCoopers (PwC) professzionális szolgáltató céggel együttműködve elindultunk, hogy felmérjük a PMO-k érettségét világszerte. Három kutatás során, több mint 4000 válaszadó bevonásával azonosítottuk a világszerte legfejlettebb PMO-k által alkalmazott jellemzőket és stratégiákat. Ez az első ilyen jellegű "Globális PMO-érettségi index" értékes forrás a PMO-k teljesítményének javításához és a folyamatos fejlődés irányításához.

A kutatás részeként a PMI és a PwC meg tudta határozni azokat a jellemzőket, amelyek a PMO-k legjobb 10 százalékát jellemzik. Ez a "Top 10 százalék" mintegy 230 olyan PMO-t foglal magában, amelyek kiemelkednek a tehetségek vonzása és megtartása, a mérés fokozására szolgáló technológia alkalmazása, az üzleti stratégiával jobban összehangolt eredmények elérése és a szervezeten belüli nagyobb befolyás gyakorlása terén, különösen a vezető beosztású vezetők körében.  

A három kutatás mindegyike a PMO teljesítményének egy-egy más aspektusát vizsgálja:

A tehetségbeli szakadék szűkítése

A Narrowing the Talent Gap (A tehetséghiány csökkentése) című jelentésünk öt olyan képességet azonosít, amelyek kulcsfontosságúak a sikeres projektvégrehajtás szempontjából: kapcsolatépítés, együttműködő vezetés, stratégiai gondolkodás, kreatív problémamegoldás és kereskedelmi tudatosság. A Top 10 százalék hatékonyabban vonzza és tartja meg az ezeket a tulajdonságokat mutató tehetségeket. Emellett jobban igazodnak a szervezeti stratégiához, és az ügyvezető vezetők stratégiai partnerként tekintenek rájuk. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a PMO-knak kreatívabbnak és adatközpontúbbnak kell lenniük képességeik felmérése és a sokszínű tehetségek toborzása során. Arra is rámutatnak, hogy fontos az egész életen át tartó tanulás ösztönzése a tanulás és fejlesztés (L&D) előtérbe helyezésével és a felsővezetőkkel való együttműködéssel - mind a szervezet tágabb stratégiai céljaihoz való igazodás, mind a projektmenedzsmentről alkotott pozitívabb kép kialakítása érdekében.

A fontos dolgok mérése

A Measuring What Matters jelentés azt vizsgálja, hogy a szervezetek hogyan értékelik a PMO teljesítményét. A Top 10 százalék túllép a "vas háromszögön", azaz a terjedelem, az ütemezés és a költségek meghatározásán, és olyan meggyőzőbb, eredményalapú mérőszámokat emel ki, mint a működési hatékonyság vagy az ügyfélelégedettség. Ezek a széles körű mérések megerősítik a projektek értékét, növelik azok (és a projektcsapat) láthatóságát, és erősítik a jövőbeli projektek üzleti szempontjait. A kutatás azt is jelzi, hogy a Top 10 százalék a 2020-as bevételek, az ügyfélelégedettség és a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) mutatók megszerzése terén is felülmúlta a többi szervezetet. Azt javasolja, hogy a PMO-k fontolják meg:

  • Az alkalmazott intézkedések számának és a mérések gyakoriságának növelése.
  • Az intézkedések hatékonyságának növelése a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) összehangolásával a szélesebb körű szervezeti stratégiával és az üzleti eredményekkel.
  • A megfelelő érdekelt felek, köztük a felső vezetők bevonása a mérőszámok meghatározásába.
  • A technológia használatának növelése a projektek hatásának mérésére, beleértve a stratégia-végrehajtás irányítási technológia használatát. 

A PMO érettsége

Az utolsó tanulmány, a PMO-érettség, bemutatja a globális PMO-érettségi indexet, és meghatározza a PMO-érettség 23 elemét öt kulcsfontosságú dimenzióban: irányítás, integráció és összehangolás, folyamatok, technológia, adatok és emberek. Az ezen elvek sikeres végrehajtása lehetővé teszi a Top 10 százalék számára, hogy nagyobb befolyással és hatással rendelkezzen, és sikeresebb projekt eredményeket érjen el. A jelentés szerint az átlagos PMO-érettség ma 61,4 a maximális 100-ból. A Top 10 százalék azonban 94,9 %-on áll, ami azt jelzi, hogy mind az öt dimenzió tekintetében jól teljesítenek:

  • Erős irányítási keretrendszerrel rendelkeznek a kockázatok hatékony kezeléséhez, a projektek átláthatóságának biztosításához és a teljesítmény méréséhez.
  • Megszerzik a vezetői szint támogatását, és a KPI-ket összehangolják a szervezet stratégiai és változással kapcsolatos céljaival.
  • Biztosítják a következetességet a szervezeten belül, és biztosítják, hogy a módszertanok és eszközök összhangban legyenek a legjobb gyakorlatokkal, ugyanakkor rugalmasan, a szervezeti igényeknek megfelelően alkalmazzák őket.
  • Vezető szerepet játszanak az együttműködést, a láthatóságot és a tudásmegosztást javító technológiák bevezetésében.
  • Kiemelt szerepet tulajdonítanak a tehetségnek, és a készségek széles skálájába fektetnek be, hogy a projektszakemberekből hatékony vezetők és kapcsolatépítők váljanak.

 

A PMO-k létfontosságú, de változó szerepet játszanak az üzleti siker és végső soron a gazdasági növekedés előmozdításában. A PMO-k érettségéhez hozzájáruló tényezők azonosításával mi és PwC partnereink reméljük, hogy a PMO-kat fejlődési útjukon végigkísérhetjük - segítve őket abban, hogy a szokásos irányítási intézkedéseken túlmutató hatókörüket a szélesebb üzleti értéket képviselő területekre, többek között a tehetségfejlesztésre, a technológia átvételére és a stratégiai befolyásra is kiterjeszthessék. Most, hogy már tudjuk mérni a PMO érettségét, használjuk fel ezt az információt arra, hogy szakmánkat a következő szintre emeljük. 

 

Mindhárom jelentés megtekintéséhez tekintse meg itt:https://www.pmi.org/learning/thought-leadership

Ez a cikk eredetileg a The Official PMI Blogon jelent meg.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!