<< Vissza

Interjú, Nemesné Kanyó Anikóval, a Light Up 360 nemzetközi, online rendezvényünk projektmenedzserével

Milyen jelzők jellemeznek téged a legjobban?

Kitartó, lelkiismeretes, segítőkész

Mi a legjobb projektmenedzsment tanács, amit eddigi pályafutásod során kaptál?

Mindig figyeljek a partner igényeire, ha megértem a másik fél motivációját, könnyebb lesz mindkettőnk számára kielégítő megoldást találni a felmerülő problémákra.

A LightUp360 projekt megszervezése során mi volt a legnagyobb kihívás számodra?

A résztvevő tagszervezeteket, kollegákat rávegyem arra, hogy időben meglegyen minden országból a delegált, aki a tagország képviseletében prezentál. A legnehezebb volt az időpontot megtalálni a személyes /online egyeztetésekre. 

Szerinted miért jó a PMI Budapest, Magyar Tagozatban önkéntesnek lenni?

Előző munkáim során sokat dolgoztam multikulturális környezetben, de az utóbbi időben ez nem volt jellemző, jó volt visszatérni ebbe a közegbe, kicsit használni az angol nyelvet, hasonló érdeklődésű, értelmes kollegákkal együttműködni.

Érdekes tapasztalat volt látni, hogy vannak a PMI mellett nagyon elkötelezett tagok, akik a szabadidejük jelentős részét áldozzák erre a munkára. Folyamatos visszajelzést kaptam a munkámról és végig érzékeltem, hogy tényleg számítanak rám, értékelik a munkámat.

Mi a legnagyobb lecke, amit a világjárvány során tanultál?

Hogy igenis vannak határok, a szó tényleges fizikai értelmében is. Bár előtte azt hittük, hogy bármikor, bármit el tudunk érni, ezt a Covid járvány felülírta. Nekem különösen nehéz volt, mert mindkét gyerekem és unokám külföldön él, így a velük való találkozás, kapcsolattartás nagyon nehéz volt és még mindig nincs vége tulajdonképpen.

Mi a legnagyobb kihívás a jelenlegi projektedben?

A határidő betartása mindig az egyik kulcskérdés, ez a mostani projektemben is kritikus, de dolgozunk rajta. A másik, hogy az adott keretek között a legjobb megoldást nyújtsuk az iskoláknak, úgy hogy a szerződött alvállalkozó a számára költséghatékonyabb megoldás felé tolja a projektet.   

Mi módon sajátítottad el a projektmenedzsment szakma rejtelmeit?

Nincs PMP vagy más formális PM képesítésem sem. 20 éve dolgozom projektekben, tulajdonképpen a gyakorlatban tanultam meg és persze mindig igyekeztem képzéseken résztvenni, hogy a megismerjem az újabb és újabb elméleteket, és így visszaigazolást kapjak vajon helyesen használom-e a különböző PM módszertanokat. Ma már elengedhetetlen a kezdő projektvezetőknek, hogy legyen elméleti tudásuk, amelyet egy tapasztalt mentor segítségével fejleszthetnek igazán jó gyakorlattá, így válhatnak kiváló projektvezetővé. Sok projektvezető van a piacon, a munkáltatóknak mégsem könnyű megtalálni a feladathoz, a cég stílusához illeszkedőt.

Szerinted miért van szüksége a világnak projektmenedzserekre?

A környezetünk, az eszközök, a módszertanok sokfélesége miatt a feladatok megoldása egyre bonyolultabb, hiszen többféle út, lehetőség létezik. Megtalálni a megfelelőt, ehhez elengedhetetlen a jó átlátó képességgel rendelkező, a módszertanokat ismerő és alkalmazni tudó projektmenedzser, ezeket a képességeket, készségeket nem lehet automatizálni. A projektvezető egyik legfontosabb készsége a jó kommunikáció, ezt sem lehet gépekkel helyettesíteni

Milyen tanácsot adnál az új, pályakezdő projektmenedzsereknek?

A módszertanok mellett ne felejtsék el használni a józan eszüket és kérdezni nem szégyen, sokszor a félreértések miatt csúsznak el lényeges információk.

Mi az a készség, amit feltétlenül meg kell tanulniuk a projektmenedzsereknek?

Beleérzőképesség, minden irányban, tehát a partnerek, saját munkatársak és vezetők felé is. Ebből már tulajdonképpen következik is a kompromisszumkészség, ami nélkül nehéz egy projektet sikerre vinni. 

Mi a legjobb része a munkádnak?

Amikor látom, hogy elégedettek, örülnek a projekt által létrehozott eredménynek.

Hogyan oldod a stresszt?

Mozgással, egy hosszú séta a friss levegőn vagy egy intenzív torna kikapcsol.

Melyik a legjobb könyv, amit mostanában olvastál?

Kettőt is említenék:

Orvos Tóth Noémi: Örökölt sors

Mostanában egyre többeket foglalkoztató témát dolgoz fel, hogy a tágabb családunktól, akár több generációra is visszamenve, milyen „csomagot” örököltünk.

Lisa Wingate: Elrabolt életek  

Igaz történeten alapuló, megrázó történetet bemutató regény, amelyből film adaptáció is készült. A könyvből kiderül, hogy néhány korrupt hivatalnok miatt évtizedekig is lehet titkolni szörnyű tetteket és a védtelen emberek milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhettek.

Melyik híres személyt szeretnéd a projekt csapatodban tudni?

Michelle Obama, keményen megdolgozott azért, amit elért. Biztosan nagy segítség lenne a stakeholderek közötti egyeztetéseknél, az érdekek ütköztetésénél, majd a megfelelő kezelési módok kidolgozásában. :)

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!