<< Vissza

Interjú dr. Höflinger Hajnalkával, az Év Projektmenedzsment Diplomamunka Díj abszolút és Posztgraduális kategória nyertesével

DSC_2246_4500-(1)-(1).jpg

Mi keltette fel az érdeklődésed a projektmenedzsment szakma iránt?

Folyamatosan keresem, hogyan lehet egy munkát hatékonyabban ellátni, így figyeltem fel a projektmenedzsmentre. Számomra a legvonzóbb, hogy a teendőknek struktúrát, keretet és ritmust ad, ezáltal még a legbonyolultabb – akár jogi – munka is átláthatóvá és követhetővé tehető. Részt vettem új szakmai rendszerek bevezetésében, bővítésében, ahol hasznosnak bizonyult, ezért szerettem volna jobban megismerni, elmélyülni benne.

Miért ezt a témát választottad, milyen módon gyűjtöttél anyagot a dolgozathoz?

A jogi szektorban számos olyan eljárás, ügy, kezdeményezés van, ahol a projektmenedzsment módszerek használata jelentős mértékben tudná csökkenteni az idő- és ezzel a pénzbeli ráfordítást, növelni a versenyképességet. Annak felmérésére, a kollégák használják-e, és ha igen, milyen mértékben a projektmenedzsmentet a mindennapi munka során, számos angol és francia nyelvű cikket, tanulmányt olvastam át. A kutatás módszertanához nagy segítségemre volt a Corvinus Egyetem könyvtárának számos szolgáltatása (könyvek, folyóiratok, webinariumok, konzultációk), valamint a konzulensem, Zsoldos Tamás ajánlásai. Természetesen az internetről is gyűjtöttem anyagot, valamint számos Linkedin csoportba iratkoztam be. Ez a részletes feltérképezés az egyik erőssége a dolgozatnak.

Ezt követően tapasztalt jogász kollégákkal folytatott interjúkkal jelöltem ki a vizsgálandó területeket. Az így kidolgozott egyedi, projektmenedzsment érettséget, attitűdöt, tapasztalatokat és elvárásokat is felmérő kérdőív szintén értékes elem.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a dolgozat elkészítése során?

Az egyik nehézséget a jogi szektor, vagyis a vizsgálat tárgyának definiálása jelentette, mivel azt többféleképpen értelmezik, így mindenképpen tisztázni kellett a pontos tartalmát. Sajnos kiderült, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő statisztikai adatok, mivel azok csak egyes jogi tevékenységeket vesznek figyelembe. A másik problémát a szakirodalom hiánya okozta, mivel sem a jogi szektor, sem a projektmenedzsment szakma nem vizsgálta még a kérdést: melyek a jogi szektorban a projektmenedzsment legfőbb jellemzői?

Honnan értesültél a pályázatról és mi motivált arra, hogy pályázz?

A 2022-es Arts of Projects rendezvényen önkéntesként vettem részt, itt hallottam először a pályázatról. Akkor Katona-Tajti Zsófia nyerte a posztgraduális kategóriát, aki szintén Corvinusos hallgató volt, ő jelentette az inspirációt. Ebédidőben sikerült vele és a többi díjazottal is beszélgetnem, akik bátorítottak, hogy pályázzak. Kíváncsi voltam, jogászként egy speciális témával milyen eredményt érhetek el. Miután a konzulenstől, az opponenstől és a védésen a bizottságtól is pozitív visszajelzéseket kaptam, a jelentkezés mellett döntöttem, hogy lássam, a szakma milyennek ítéli a dolgozatomat, érdekesnek találják-e a témát.

Mit jelent a siker számodra?

Azt, hogy elérem, amit kitűztem magam elé. Ez természetesen nem mindig sikerül elsőre, de kitartó vagyok. Jó példa erre az ideiglenesen nálunk szocializálódó, okosodó kutyák örökbeadása. Volt, amelyiknek egy év után, de mindig sikerült megtalálni az igazi, hozzáillő gazdit. A szakdolgozat megírása is hosszú út volt. Rengeteg munka, számos átgondolás, átdolgozás árán nyerte el a végleges formáját, amelyben rengeteget segített a konzulensem, Zsoldos Tamás higgadt objektivitása és támogató ötletei.

Megváltozott bármi az életedben a pályázat megnyerését követően, és ha igen, akkor mi volt az?

Szokatlan, hogy amikor bemutatkozom, azt a választ kapom: „Tudom, te voltál az AOP-on az abszolút győztes.” Nagyon megtisztelő az elismerés és a sok gratuláció. Akik ismerik a PMI-t, azok szemében a díj rangot jelent, de azok is értékelik, akik előtte nem hallottak a szervezetről vagy a pályázatról.

Mik a terveid a következő 3 évre, milyen területen helyezkednél el szívesen?

A kutatást folytatom, a magyar jogi szektor részletesebb felmérését fogom végezni több szakmai partnerrel közösen. Interjúkat és rendezvényeket is tervezünk, amelyekről a médiából lehet értesülni majd. Természetesen a projektmenedzsment szakma részére szintén szeretném bemutatni az eredményeimet, hiszen számukra is hasznos lehet, mit tudnak és gondolnak a jogászok a projektmenedzsmentről.

Jogász, közgazdász és projektmenedzser végzettséggel is rendelkezem. Ezt a komplex szemléletet jól tudom hasznosítani innovációs projektekben, és a különböző szakterületek közötti közvetítésben, például a feladatok, célok "fordításában". Az automatizáció izgalmasnak tűnik, de legutóbb például egy olyan projekten dolgoztam, ahol mesterséges intelligenciát is tartalmazó komplex megoldással kapcsolatosan számos jogi kihívást kellett leküzdeni, ugyanakkor a jogi szektor digitalizációja, a legal tech is több lehetőséget rejt. Mivel a projektmenedzsment képzést angolul végeztem el, a szakdolgozatom is ezen a nyelven íródott, szeretném kipróbálni magam nemzetközi porondon is. Korábban dolgoztam multikulturális környezetben, és nagyon élveztem.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!