<< Vissza

Interjú Csontos Alexanderrel, IT projektmenedzserrel

Milyen jelzők jellemeznek téged a legjobban? 

Alkalmazkodás. Az utóbbi években – kiemelten köszönhetjük a COVID-nak – sokak számára ez az időszak kihívásokkal teli volt.

Céltudatoság. A kihívásokat pedig jól kell tudni kezelni. Ha van mögötte „fűtőanyag”, akkor még ilyen nehéz időszakokban is el lehet érni céljainkat.

Türelem, empátia. Projektmenedzserként a virtuális valóságban élve veszítünk a működés, kommunikáció hatékonyságából. Kellő türelemmel kell segítenünk azokat, akik nehezebben tudnak alkalmazkodni erre a nehéz helyzetre.

 

Mi a legjobb projektmenedzsment tanács, amit eddigi pályafutásod során kaptál?

Figyelni kell a részletekre. Sokszor olvastam PM blogokban, tanulmányokban, hogy egy projektvezetőnek nem feltétlen kell rendelkeznie szakmai ismeretekkel az adott területen, amiben a projekte(ke)t vezeti. Tapasztalatom alapján viszont úgy gondolom, nagyon is ajánlott. A legkisebb, figyelmen kívül hagyott részlet, változás okozhat később problémákat, amiket még nehezebb észrevenni, ha nem ismerjük a domain-t, amiben dolgozunk.

 

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra eddigi karriered során?

Dolgozni olyan vállalati környezetben, ahol a megosztott erőforrások felett hatalmas versengés volt, így a saját projektjeimre delegált szakértőket valójában folyamatosan figyelnem és szigorú irányítás alatt kellett tartanom.

 

Szerinted miért jó a PMI Budapest, Magyar Tagozatban önkéntesnek lenni?

Megismerkedhetek magyar kollégákkal, akik hasonló gondolkodással, mentalítással rendelkeznek projektvezetést tekintve, tapasztalatokat oszthatunk meg egymással stb. Részt vehetek olyan önkéntes munkákban, amikkel tulajdonképpen szakmailag is fejlődhetek, továbbá PDU pontokat is kapok értük.

 

Mi a legnagyobb lecke, amit a világjárvány során tanultál?

Jó a home office, de a személyes kommunikációnak olyan előnyei vannak, amik egyértelműen hiányoznak pl. egy virtuális meetingen. A kamerák bekapcsoltatása egy ideig működött, de vannak olyan technikai környezetek, ahol nem hogy a videó akad, de a hang is – így tulajdonképpen már senki nem kapcsol kamerát a környezetemben. Az egészből a tanulság, hogy az aktív hallgatás (visszaismétlése az elhangzottaknak), a memo megírása egy-egy meeting után – ezek jelentősége sokszorosára nőtt.

 

Mi a legnagyobb kihívás a jelenlegi projektedben/magánéletedben/munkádban?

Jelenlegi legnagyobb kihívásom, ami projekt és magánélet is egyben, egy fürdőszobai felújítás sajátkezűleg. Én is nevetek rajta, mert ahogy projektvezetőként fejben felmértem, hogy melyik munkafolyamat meddig fog tartani, milyen anyag-, szerszámigénnyel fog járni – ezeket az élet (építőipari tapasztalat hiányában) rendre felülírta és amit korábban hittem, hogy kész tudok lenni idén nyáron, úgy néz ki, hogy jövőre tolódik a befejezés. Mentségemre szólva, hétvégenként tudok csak foglalkozni a felújítással.

 

Hogyan segített a Project Management Professional (PMP)® minősítés a munkádban?

Még a PMP képesítéshez vezető út során sok projektvezetéssel kapcsolatos könyv, cikk, stb fordult meg kezeimben, amik a korábbi projektvezetési tapasztalataimat kiegészítette, rendszerezte. Volt nagyon sok „aha!” pillanat, amikor egy-egy korábbi helyzetre, projektre visszaemlékezve rájöttem, hogy mivel lehetett volna jobban kezelni ezeket a szituációkat, projekteket. PMP minősítéssel a kezemben, sokkal inkább érzem magam „felhatalmazottnak”, hogy úgy vezessem a projekteket, ahogy az elvárt lenne.

 

Szerinted miért van szüksége a világnak projektmenedzserekre?

Számomra a projektmenedzsment egyben életszemlélet. Az életben mindent tervezni kell. Aki nem tervez előre, az a kudarcot tervezi – szokták mondani. Ugyanakkor nem lehet mindenki projektmenedzser, mindannyian mások vagyunk. Mégis egy világban élünk, egy csapatban játszunk, egy cégnél dolgozunk, közös lépcsőházban lakunk, stb. - lehetnek közös projektjeink, amiket valakinek irányítani kell.

 

Milyen tanácsot adnál az új, pályakezdő projektmenedzsereknek?

Ami nagyon fontos, hogy figyeljen minden részletre, ne hagyja magát megvezetni. Szerezze meg a bizalmat és ne éljen vele vissza. Ezen felül Sok projekt során azt tapasztaltam, hogy szükséges lehet némi PM edukáció. A projektben résztvevők lehet, hogy nem kellőképpen jártasak a PM eszközök és technikák világában. Ha a játékszabályok a projekt elején tisztázva vannak, sokkal gördülékenyebb lesz a projekt kivitelezése.

 

Mi az a készség, amit feltétlenül meg kell tanulniuk a projektmenedzsereknek?

Nagyon sok soft-skill-t fel lehetne itt sorolni, amik szükségesek lehetnek egy PM számára, de kiemelni talán a következőket emelném ki: céltudatosság, döntésképesség, vezetői attitűd, hatékony kommunikáció, türelem és empátia.

 

Mi a legjobb része a munkádnak?

A projekt zárás - természetesen, azon belül pedig, amikor átadjuk az ügyfélnek a létrehozott terméket/szolgáltatást. Ugyan a projekt során is látjuk, hogy a tervhez képest hol állunk és merre tartunk, de a végső számadás mellett mégis csak az a legfontosabb, hogy a projekt elérte azt a célt, amit a projekt indításakor meghatároztunk.

 

Hogyan oldod a stresszt?

Alapvetően nem szoktam stresszelni, de egy kimerítő nap után mindenképp jól esik egy zenés relaxáció, vagy egy kellemes séta vagy egy pohár bor.

 

Melyik a legjobb könyv, amit mostanában olvastál?

Allen David: Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD. Az előző kérdéssel összefügg. Sajnos igaz, hogy korábban leginkább azon stresszeltem, hogy mik azok a feladatok, amiket nem csinálok, vagy nem tudok megcsinálni időre. Mit felejtek el? Triviálisnak tűnhet, hogy hogyan legyünk úrrá feladatainkon és érzelmeinken, de ha nem rutinszerűen alkalmazzuk a GTD eszközeit, akkor mindig ugyanoda lyukadunk ki: elfelejtünk valamit elvégezni és stresszelünk.

 

Melyik híres személyt szeretnéd a projekt csapatodban tudni?

Egy projektcsapatban mindenki egyformán fontos, így ezzel a kérdéssel bajban vagyok, mert nem szeretném a csapaton belül elvinni a fókuszt egyvalakire. Motivációs aspektusból viszont sosem ár, ha több lábon állunk, szívesen látnám Müller Pétert a csapatomban.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!