<< Vissza

Interjú Balogh Dórával, az Év Projektmenedzsment Diplomamunka díj nyertesével BA/BSc kategóriában

Kiemelt

DSC_2226_4500.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi keltette fel az érdeklődését a projektmenedzsment szakma iránt?

Az egyetem mellett a Grundfos Shared Services Kft. - nél kezdtem el dolgozni, mint számlázási gyakornok, majd lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek egy számla automatizációs projektben. Ekkor találkoztam először a projekt menedzsment szakmával és szépségével. Mindig is imádtam szervezkedni, egy csapattal összedolgozni, és segíteni azoknak, akik körülöttem vannak. Amikor ezzel a szakmával találkoztam, akkor azt éreztem, hogy ez megadja számomra azt, amire vágyok: valami újat tudjak alkotni, tudjak másokon segíteni, és eközben mindig megújulni. 

Honnan értesült a pályázatról?

A pályázatra egyik egyetemista szaktársam, és barátnőm (Pálinkás Margaréta) hívta fel a figyelmemet. Egy Neptun üzenetet továbbított nekem, amelyben leírták, hogy van lehetőség pályázni az "Az Év Projektmenedzsment Diplomamunka Díj" - ra. 

 

Mi motiválta arra, hogy pályázzon?

A Neptun pályázatra való felhívását átolvastam, és láttam, hogy a szakdolgozatom teljes mértékben megfelel a pályázási előírásoknak. Amikor megírtam ezt a szakdolgozatot, éreztem, hogy elég jól sikerült, viszont mivel el voltam mélyülve a témában, nem tudtam külső szemmel megállapítani, hogy pontosan mekkora értéket képvisel. Tehát amikor beadtam a szakdolgozatot erre a pályázatra, az volt bennem, hogy megpróbálom, hátha sikerül. 

 

Miért ezt a témát választotta, hogyan gyűjtött anyagot a dolgozatához?

A szakdolgozatom témája a számla automatizációs projektből jött, ahol kisebb- nagyobb hibákat vettem észre. Ebből jött az a kérdés, hogy "Hogyan lehet egy projekt sikeres, mik befolyásolják, milyen sikertényezők vannak, milyen tényezőknek kell megfelelnie?" Erre a kérdésre főleg szakcikkekből, könyvekből próbáltam megtalálni az alapot, amely a szakdolgozatom szekunder kutatását képezi. A primer kutatáshoz, pedig segítséget kértem a konzulensemtől, Kremmer Lászlótól. Neki köszönhetem azt, hogy megismertetett 9 PMI Taggal, akikkel tudtam interjút készíteni. Ők segítettek még jobban átlátni azt, hogy mennyire egyediek a projektek, és nincsenek egységes sikertényezők, hanem ezek projektenként változnak. 

 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a pályázat elkészítése során?

A pályázat elkészítésénél szerencsére nem találtam kihívást, hiszen a pályázati forma átlátható és könnyen kitölthető volt. A nehézséget inkább abban láttam, hogy a szakdolgozatomban reprezentálni tudjam azokat a gondolatokat, illetve átadni azt a tudáshalmazt, amelyet a 9 interjú során kaptam. Emellett,  a pályamunkámmal a célom az volt, hogy más kezdő, és haladó projekt menedzsereknek tudjak új, számukra meghatározó információkkal szolgálni. Ezeknek megfelelni okozott kisebb kihívást, illetve az, hogy az egyetem által megszabott terjedelmet betartsam.
 

Volt már alkalma vállalati környezetben is kipróbálnia a tanultakat? Ha igen, mik voltak a tapasztalatok?

Az IBM-nél dolgozok Procurement Operations Buyer - ként egy externálos projektben. A jelenlegi beosztásomban nem hozhatok projekt irányítással kapcsolatos döntéseket, ezáltal vállalati környezetben még nem tudtam ezt kipróbálni. Viszont igyekszem abban segíteni, hogy a belső kommunikáció minél gördülékenyebben menjen az IBM és a Coperion (externálos) csapata között. 
 

Mit jelent a siker az Ön számára?

A siker szerintem elég tág fogalom, és az élet több területen alkalmazható. Én akkor érzem sikeresnek magamat, ha a családommal, barátaimmal jó a kapcsolatom, egészséges vagyok, tudok segíteni a körülöttem lévőknek. Karrier szempontból pedig azt, ha sikerül megvalósítani a céljaimat úgy, hogy közben mindenhol pozitív benyomást keltek. 

 

Egy jelentős szakmai díj elnyerését követően joggal fogalmazódik meg a kérdés, hogy melyek a rövid távú tervei?

A rövid távú terveim közé tartozik az, hogy szeretnék még jobban megismerkedni a projekt menedzsment szakmával. A PMI-on, Udemy-n keresztül, és  szakkönyvek, podcastok segítségével igyekszem minél jobban elmélyíteni a szaktudásomat. Emellett, a rövid távú karrier célom közé tartozik az, hogy elkezdjek ilyen területen tevékenykedni német és angol nyelven. 

DSC_1973_4500.jpg

 

Megváltozott-e bármi is az Ön életében a pályázat megnyerését követően és, ha igen akkor mi volt az?

Igen, a Projekt Menedzsment Diplomamunka Díj elnyerésével megismertem nagyszerű projekt menedzsereket, akikkel tudtam beszélni a 11. Art of Projects Konferencián. Vannak olyanok, akikkel azóta is beszélek, és ajánlanak könyveket, podcastokat, amelyek segítenek a szakmai fejlődésben. Illetve, csatlakoztam a PMI Mentoring Programjához, amely biztos meglepetéseket fog még okozni a közeljövőben. 
 

Mik a tervei a következő 3 évre?

A következő pár évben szeretnék minél sikeresebb vezető lenni, aki tudja motiválni, irányítani, és segíteni a saját csapatát/csapatait, nemzetközi környezetben. 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!