<< Vissza

Interjú az „Év Informatikai Vezetője” különdíjat elnyert Fekete Csabával

Mindenekelőtt a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége és a magam nevében is gratulálok a 2020-as Év Informatikai Vezetője különdíj elnyeréséhez. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus siker egy szakember számára, ha a szakma képviselőitől kap elismerést. Mit jelent ez a siker az Ön számára?

Rendkívül büszke vagyok rá, hogy ebben a rangos elismerésben részesültem, és ahogyan említette, külön értékessé teszi számomra, hogy a szakma elismert képviselő tartottak méltónak erre a díjra. Kollégáimmal együtt nagyon ambíciózus célkitűzéseket fogalmaztunk meg a Szegedi Tudományegyetem IT szolgáltatásainak fejlesztésére – a díj abban is megerősít mindannyiunkat, hogy jó úton járunk.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a díj átvételét követően melyek a rövid távú tervei?

Először is szeretném visszacsatolni a szűkebb és tágabb szakmai környezet számára, ezzel is erősítve – ahol kell megteremtve - a bizalmat az IT iránt. Persze jó lenne picit pihenni, értékelni azt, hogyan jutottunk el eddig az elismerésig, sajnos azonban a 2020-as év erre kevés lehetőséget kínál számomra.

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak, mit gondol miért érdemelte ki az Év Informatikai Vezetője különdíjat?

Az elmúlt húsz évben számos olyan projektet valósítottunk meg, amelyekben vagy a feladat mérete vagy annak bonyolultsága nem volt összhangban az arra fordítható idővel, vagy az ahhoz szükséges szakemberek létszámával. Mégis, szinte mindig sikerre tudtuk vinni ezeket a „lehetetlen küldetéseket” is, köszönhetően annak, hogy a körülöttem lévő kollégák – akik közül sokkal már a kezdetektől együtt dolgozom – lehetőséget kaptak a saját kreativitásuk, szakmai ambíciójuk megvalósítására, miközben végig azt kommunikáltam feléjük, hogy a siker vagy a kudarc az mindannyiunk közös sikere vagy kudarca. Fontos a véleményük, a hozzáállásuk, a tudásuk – minden, amit egy projekthez képesek hozzátenni. Az én legfontosabb feladatom, hogy ezt a mentalitást fenntartsam a csapatban, és egy olyan védőernyőt biztosítsak számukra, amely mögött képesek a lehető legjobban elvégezni a feladatukat. Büszke vagyok arra, hogy az általam létrehozott szakmai csapat magja már közel húsz éve dolgozik együtt, és az újként csatlakozók között is minimális a fluktuáció – számomra ez azt jelzi, szeretnek itt dolgozni a kollégáim.

Ha nagyobb távlatban nézzük a szakmai céljait, akkor melyek a hosszú távú tervei?

A pályázatomban is szerepelt, hogy szeretnénk mi megvalósítani az első felsőoktatási IT SSC-t, egy valóban szolgáltató szemlélettel működő egyetemi IT szervezetet. Ez még rengeteg feladatot, megoldandó problémát tartogat számunkra.

Mi motiválja Önt az Informatikai Vezető munkája során?

Siker orientált ember vagyok, de az erre vonatkozó visszajelzések mindig az ügyfeleinktől érkeznek. Amennyiben az ügyfél elégedett, én is az vagyok – ez motivál.

Kérem, mesélje el a legsikeresebb szakmai élményét! Mire az amire a legbüszkébb?

Szerencsére sok szakmai sikert tudhatok magam mögött, nehéz egyetlen eseményt kiragadni. Korábbi pályafutásomból az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda (SZTE HSZI) létrehozása, az egyetemi elektronikus ügyintézés bevezetését, és annak általános kiterjesztése, a HSZI általánosan ismert márkanévvé fejlesztésére nagyon büszke vagyok.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon 2020-ban az Év Informatikai Vezetője pályázaton?

Nem saját ötletem volt az indulás. Számomra is meglepetés volt, hogy valakik jelöltek erre a díjra – úgy éreztem, ezt a bizalmat kötelességem megszolgálni és a lehető legjobb pályázatot elkészíteni, beadni, bemutatni a munkánkat és az eredményeinket.

Mi volt a tapasztalata pályázat lebonyolításával kapcsolatban, mi volt a legnehezebb feladat a pályázat során az Ön számára?

Végig nagyon professzionálisnak éreztem a pályázat lebonyolítását – a legnehezebb feladat éppen ezért az volt, hogy a rendelkezésemre álló 2x5 percben elnyerjem egy tucat, számomra ismeretlen ember bizalmát és meggyőzzem őket arról, érdemes vagyok erre az elismerésre.

Hogyan kezeli a munkája során kialakuló stresszt, hogyan szokta levezetni a feszültséget?

Igyekszem ezt nagyon tudatosan kezelni, és olyan tevékenységeket választani, amelyek teljesen más módon mozgatják meg az agyamat: barkácsolok, olvasok, ha pedig fizikai értelemben kell a stresszt levezetni, egy kiadós kerékpározás az, ami mindig segít.

Kérem, meséljen el egy nehéz helyzetet, komoly szakmai kihívást, amellyel a munkája során találkozott és azt mi módon oldotta meg!

2016-ban, frissen kinevezett igazgatóként az Egyetem medikai rendszerének működését kellett megoldani, egy olyan örökölt szituációban, ahol egy átgondolatlan szerződéses konstrukció nyomán kialakult patt-helyzet, a napi működést akadályozó, kezelhetetlennek tűnő ellentét és negatív vélelem volt jellemző. Konstruktív, nyílt és bizalmi alapokon nyugvó kommunikációval sikerült ezt a helyzetet feloldani, és ma már ez a szállító az egyik legfontosabb stratégiai és innovációs partnerünk.

Egy ilyen jelentős elismerést követően felmerül a kérdés, hogy mit szeretne elérni a szakmai karrierjében?

Egyetemi CIO-ként konkrét vízióm van arról, hova szeretnék eljutni – rövid és közép távon ezt kívánom elérni. Az IT folyamatosan fejlődő, változó terület, amely állandó tanulást, nyitottságot igényel, így hosszú távon szerencsére nagyon sok izgalmas szakmai cél lehetséges - nem rögzítettem magamban ilyet, igyekszem nyitott maradni az új lehetőségekre.

Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?

Szeretném, ha az Egyetemen az IT a napi működést segítő, a jövőbeli innovációkat támogató, nélkülözhetetlenül fontos és ennek megfelelően megbecsült terület legyen.

Tapasztalata szerint mit várnak el egy sikeres Informatikai Vezetőtől? Melyek azok a képességek, amikkel rendelkeznie kell egy sikeres Informatikai Vezetőnek?

Egy erről szóló belső workshopon a vezetőtársaim azt mondták, azt várják az IT-tól, hogy három kattintással minden, a munkájukhoz fontos dolog elérhető legyen –szóval elsősorban megoldást várnak. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, egy nyitott, az ügyfelek igényeit értő, rendszerszinten gondolkodni képes IT vezető szükséges.

Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

Kreatívan gondolkodó, megoldás és ügyfél orientált, precíz és maximalista. Ezt képviselem és ezt várom el a kollégáimtól, a közreműködő partnerektől is, valamint etikus, transzparens és a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést.

Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?

Imádom a jelenlegi munkámat és azt az egyetemi közeget, amelyben dolgozhatok - ugyanakkor nem gondolom, csak itt találhatok új kihívásokat. Nem keresem tudatosan az új lehetőségeket, de azt remélem, ha úgy alakul, az a tapasztalat, amit eddig összegyűjtöttem, máshol is hasznosítható lesz. A szolgáltató IT rendszerek megteremtésében a piaci és a közszférában is bőven van még teendő…

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!