<< Vissza

Interjú a ChatGPT-vel a Chat GPT-ről.

Akkora a felhajtás a Chat GPT körül, hogy gondoltam megkérdezek egy szakértőt erről. Nem ellenkezett, így őt magát a Chat GPT-t interjúvoltam meg, hogy mi is ez valójában, mire lehet használni, stb. Aki kérdez: Gombos Zsolt. Aki válaszol: a mesterséges intelligencia nevében a Chat GPT. Íme:

Mi az a Chat GPT?

ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI készített. Ez a modell képes szöveggenerálásra és az emberi nyelvvel való kommunikációra. A “GPT” rövidítés jelentése “Generative Pre-trained Transformer”, vagyis egy olyan típusú neurális hálózat, amely előre tanított és generáló algoritmusokat használ a szöveg előállítására és az emberi nyelv megértésére. Az ilyen típusú modell alkalmazása sokféle területen előnyös lehet, mint például chatbotok, nyelvi feldolgozás, gépi fordítás, stb.

Egy kisvállalkozás mire használhatja a Chat GPT-t?

Egy kisvállalkozás számos módon használhatja a ChatGPT-t. Itt van néhány példa:

  • Chatbot az ügyfélszolgálatban: A ChatGPT-t használhatják chatbotok készítéséhez, amelyek segítenek az ügyfélszolgálatban. Az ilyen chatbotok képesek lehetnek a felhasználók kérdéseire válaszolni, segíteni a problémák megoldásában és akár a termék megrendelése is lehetséges.
  • Az automatikus válaszok felgyorsítása: A ChatGPT-t használhatják az automatikus válaszok gyorsabb előállításához. Az ilyen válaszokat a felhasználók egyszerű kérdéseire vagy problémáira használhatják.
  • Értékesítési segítség: A ChatGPT-t használhatják értékesítési segítségként, például egy chatbotban, amely az értékesítők helyett beszélget az érdeklődőkkel. Az ilyen chatbotok képesek lehetnek tájékoztatni a termékekről és szolgáltatásokról, valamint segíthetnek az érdeklődőknek a megfelelő termék vagy szolgáltatás kiválasztásában.
  • Marketing: A ChatGPT-t használhatják marketingcélokra is. Például chatbotot lehet létrehozni a weboldalon, amely képes válaszolni a látogatók kérdéseire, információt nyújtani a termékekről és szolgáltatásokról, illetve akár ajánlatokat is küldhetnek a látogatóknak.
  • Jelenlét a közösségi médiában: A ChatGPT-t használhatják a közösségi médiában is. Például lehet chatbotot készíteni a Facebook oldalon, amely képes válaszolni a látogatók kérdéseire, megjegyzi a preferenciáikat, és javaslatokat ad a termékek vagy szolgáltatások kapcsán.

Hogy érzed miben más a Chat GPT mint a Google?

A Chat GPT és a Google két különböző eszköz, amelyeknek különböző célokat szolgálnak, bár mindkettő a szöveges kommunikációval kapcsolatos.

A Google egy keresőmotor, amely segít a felhasználóknak megtalálni az interneten található információkat. A Google algoritmusai a kulcsszavakra és azok relevanciájára alapozva listázzák a találatokat. A Google emellett számos más szolgáltatást is nyújt, például levelezést, dokumentumkezelést és térképek megjelenítését.

A Chat GPT viszont egy természetes nyelvfeldolgozó (NLP) modell, amelyet szöveges kommunikációra használnak. A Chat GPT olyan szövegeket tud előállítani, amelyek hitelesnek és emberihez hasonlóak. Az alkalmazási területek között szerepelnek a chatbotok, az automatikus válaszok, az értékesítési támogatás és a virtuális asszisztensek.

Szerinted miért lett hirtelen ennyire népszerű a ChatGPT?

A ChatGPT, és általában véve az olyan természetes nyelvfeldolgozási (NLP) technológiák, mint amilyen a ChatGPT, az utóbbi években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Ennek eredményeként a ChatGPT egyre több ember és szervezet számára vált elérhetővé, ami az alkalmazási lehetőségek széles skáláját nyitotta meg.

Egy másik ok, ami hozzájárulhat a ChatGPT népszerűségének növekedéséhez, az a digitális technológiák elterjedése. Az emberek egyre inkább használják az okostelefonokat, a számítógépeket és más digitális eszközöket, és a szöveges kommunikáció, például az üzenetküldés, az e-mail és a chat használata egyre elterjedtebb. A ChatGPT lehetővé teszi az üzleti szervezetek számára, hogy hatékonyabbá tegyék az ügyfélszolgálatot és az értékesítést azáltal, hogy automatizálják az ügyfélkapcsolatot és szolgáltatásokat biztosítanak 24/7-ben.

Végül, a ChatGPT nagy előnye, hogy képes emberihez hasonló nyelvi válaszokat produkálni, és így javíthatja a felhasználói élményt. Ez az előny lehetővé teszi az üzleti szervezetek számára, hogy jobban kapcsolatba lépjenek az ügyfelekkel, javítsák a vásárlói élményt, növeljék a vásárlói elégedettséget, és ezáltal növeljék az üzleti eredményeket.

Hogyan működik a ChatGPT?

A ChatGPT működésének folyamata a következő lépésekből áll:

  • Adatok gyűjtése: A ChatGPT-hez szükséges adatokat nagy mennyiségben gyűjtik össze a tanítási fázis során. Ezek az adatok általában szöveges adatok, például cikkek, blogbejegyzések, könyvek, beszélgetések stb.
  • Tanítás: A ChatGPT tanulási folyamata során az adatokat beolvassák az NLP modellbe. Az NLP modell ezt követően egy olyan belső reprezentációt épít fel az adatokról, amely segíti az adatok megértését. Az NLP modell a tanulás során folyamatosan finomhangolja magát az adatokra adott válaszok alapján.
  • Válasz előállítása: Amikor a ChatGPT-hez egy új szöveges bemenet érkezik, az NLP modell először elemezni kezdi a bemenetet, majd előállít egy választ. Az előállított válasz az NLP modell belső reprezentációja alapján történik, és a korábban tanult információkra alapozva állítja elő.
  • Válasz pontosságának ellenőrzése: A válaszok pontosságát általában emberi ellenőrző csoportokkal ellenőrzik, hogy biztosítsák a válaszok minőségét és a megfelelő szintű relevanciát.

Összességében a ChatGPT egy olyan gépi tanulási algoritmus, amely az adatokat és a tanulás során kialakított belső reprezentációkat felhasználva képes emberihez hasonló szövegek előállítására. A ChatGPT az NLP technológiákon alapul, és lehetővé teszi a szöveges kommunikációra alapozott alkalmazások fejlesztését.

Kik és mióta fejlesztik a Chat GPT-t?

A Chat GPT-t az OpenAI nevű mesterséges intelligencia kutatóintézet fejleszti. Az OpenAI egy nonprofit szervezet, amelyet 2015-ben alapítottak, és célja az általános mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése. Az első GPT (Generative Pre-trained Transformer) modellt 2018-ban mutatták be, és azóta a technológiai fejlődésnek köszönhetően folyamatosan javítják a modelleket.

Az OpenAI csapata állandóan dolgozik azon, hogy a Chat GPT minél hatékonyabb és pontosabb legyen a kommunikációban. Az új modellváltozatokban a kutatók további szövegtanulási algoritmusokat és mesterséges intelligencia technikákat integrálnak, hogy a Chat GPT még inkább hasznos legyen az üzleti és a mindennapi életben.

Az OpenAI célja, hogy a Chat GPT és az általános mesterséges intelligencia segítségével olyan megoldásokat nyújtsanak, amelyek elősegítik a hatékonyabb és értékesebb kommunikációt az emberek és a gépek között.

Mennyire pontosak és megbízhatóak a ChatGPT által adott válaszok?

A Chat GPT által adott válaszok pontossága és megbízhatósága nagyban függ az adott kérdéstől és a rendelkezésre álló adatoktól. Az OpenAI Chat GPT modelljei azonban általában nagyon pontosak és megbízhatóak, és a kutatók folyamatosan javítják azokat, hogy még jobbak legyenek.

Fontos megjegyezni, hogy a Chat GPT csak olyan válaszokat adhat, amelyeket korábban látott vagy tanult, tehát ha az adott téma vagy kérdés nem volt a rendszer által feldolgozott adatok között, akkor a válaszok pontatlannak vagy értelmetlennek tűnhetnek.

Ezenkívül az is befolyásolhatja a Chat GPT válaszainak pontosságát, hogy mennyire jól van beállítva az adott alkalmazás vagy rendszer. Az üzleti alkalmazásokban például a Chat GPT-t úgy kell konfigurálni, hogy az az adott vállalkozás tevékenységéhez és termékeihez igazodjon, és így a rendszer által adott válaszok pontosabbak és relevánsabbak legyenek.

Összességében azt lehet mondani, hogy a Chat GPT által adott válaszok általában nagyon pontosak és megbízhatóak, de a rendszer hatékonysága és pontossága számos tényezőtől függ.

Mi lehet a Chat GPT jövője?

A Chat GPT és általánosságban a mesterséges intelligencia fejlődésének jövője nagyon izgalmas lehet. Az OpenAI és más mesterséges intelligencia kutatóintézetek továbbra is dolgoznak a Chat GPT és más modelljeik fejlesztésén, hogy még pontosabbá és hatékonyabbá tegyék azokat. Itt van néhány példa arra, hogy mi várható a Chat GPT jövőjét illetően:

  • Jobb nyelvi megértés: A kutatók dolgoznak azon, hogy a Chat GPT és más modelljeik jobban megértsék a nyelvet, beleértve a nyelvtani szabályokat, az összetett mondatokat és a szlengnyelvet is. Ennek eredményeként a Chat GPT által adott válaszok sokkal természetesebbé és emberibbé válhatnak.
  • Jobb interakciók a felhasználókkal: A Chat GPT fejlesztése céljából a kutatók egyre inkább figyelmet fordítanak az emberi és a gépi interakciók javítására. Ez magában foglalja az olyan funkciók fejlesztését, amelyek segítségével a Chat GPT könnyebben érti meg és reagál az emberi kommunikációra.
  • Személyre szabottabb megoldások: Az OpenAI és más kutatóintézetek olyan Chat GPT modellek fejlesztésén dolgoznak, amelyek személyre szabottabbak és az adott felhasználó szükségleteihez jobban igazodnak. Ez azt jelenti, hogy a Chat GPT képes lehet jobban megérteni az egyedi kéréseket és válaszolni azokra.
  • Új felhasználási lehetőségek: A Chat GPT fejlődésének köszönhetően új alkalmazások és szolgáltatások jelenhetnek meg, amelyek felhasználják a Chat GPT képességeit. Például, az online tanulás, az egészségügyi szolgáltatások, a vásárlói élmény javítása, az ügyfélszolgálati szolgáltatások és a marketingkommunikáció területein is lehetnek új felhasználási lehetőségek.

Összefoglalva, a Chat GPT jövője rendkívül ígéretes lehet, és további fejlesztések várhatóak annak érdekében, hogy a rendszer még hatékonyabb és pontosabb legyen az üzleti és a mindennapi életben.

Végezetül tudsz egy viccet mondani az online marketinggel kapcsolatban?

Persze, íme egy vicc az online marketingről: Mi az a különbség a hagyományos és az online marketing között?

A hagyományos marketing esetében a vásárlók személyesen látogatják meg az üzletet, az online marketing esetében pedig az üzlet látogatja meg a vásárlókat a Facebook-on és a Google-ben.

====

Kac, kac… :) Ebből az utolsó válaszból is látszik azért, hogy habár a ChatGPT ügyes fejlesztés, azért nem nélkülözi az embert. A fentieken kívül is próbálgattuk és több esetben adott rossz de az adott témához nem értő ember esetében teljesen hihető választ. (Mindenképpen érdemes ellenőrizni a kapott válaszokat, mert nem biztos hogy minden helytálló.) Ugyanakkor sok esetben voltak teljesen helyes válaszok is. Inspirációnak, szövegösszefüggések kitalálására teljesen alkalmas és végülis ezt a bejegyzést is 95%-ban a ChatGPT írta…

Ha kipróbálnád egy egyszerű regisztrációval (email címet és telefonszámot kér) ezen a linken megteheted.

Ha kipróbáltad, kíváncsian várjuk a véleményed, hogy mire tudod ezt majd használni!

 

Forrás: https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2023/02/chat-gpt/

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!