<< Vissza

Így gondozd a Csapatodat - Ötletek a munkatársak elégedettségének méréséhez

Projektmenedzserek, munkahelyi vezetők egyik rémálma, amikor a csapat egy tagja ránk ír a Teams-en, érdeklődik mikor tudnánk tíz percet beszélni, konkrét téma nem kerül megjelölésre, majd a másnap reggeli találkozón beigazolódik a sejtésünk, a kolléga új kihívásokat szeretne találni, más szervezetben. Érdeklődünk a távozás okáról, jobb esetben kapunk egy szakmai érvet, például hogy nem elégedett a projekten alkalmazott technológiai megoldásokkal. Általában csak találgatunk, spekulálunk a valódi okokat illetően.

Egy értékes csapattag távozása és helyettesítése költség- és időigényes folyamat, az új jelöltet meg kell találni, a beléptetési és tanulási folyamat több más csapattag idejét is igényli, a tervezetthez képest több hetet, hónapot is tolódhat a projekt.

A menedzserek számára világos, hogy az ilyen helyzeteket megelőzni szükséges, és ennek egyik alkalmas eszköze lehet a csapattagok elégedettségének folyamatos kutatása. Nemcsak az egyének szempontjából fontos ez, hiszen minden projekt módszertani megközelítés elismeri, a leghatékonyabb teljesítményt egészséges, jól működő csapatok tudnak elérni.

A DMG MORI HEITEC Digital Kft. Scrum Master közösségében az elmúlt hetekben kidolgoztunk egy módszertant, aminek célja, hogy mind az egyének, mind a csapatok elégedettségéről aktuális információkkal rendelkezzünk. Végeztünk némi háttérmunkát, egyeztettünk néhány csapattaggal, aminek eredménye az alábbi elégedettségi szempontrendszer lett. Az alábbi állításokat azonosítottunk, melyekre a kollégáktól 1-5-ig terjedő skálán kérünk visszajelzést. Ezeknek a szempontoknak a rendszeres mérése kiváló képet adhat a csapatok és tagjaik elégedettségéről, a működés minőségéről.

  • Célok – Világosak számomra az elkövetkezendő hetek célkitűzései.
  • Kihívás – Az elmúlt két hét feladatai megfelelő kihívást jelentettek számomra.
  • Eredményesség – Úgy érzem munkámmal sikerült értéket teremtenem az ügyfél számára.
  • Együttműködés – A kollégáimmal kiválóan tudtunk együtt dolgozni.
  • Csapatszellem – Úgy érzem nagyon jól működő csapatunk van.
  • Elégedettség – Összességében elégedett vagyok az elmúlt két heti munkánkkal.

Mivel agilis szoftverfejlesztési környezetben dolgozunk, ahol kéthetes szakaszokba – sprintekbe – szervezzük a munkát, mindig sprint zárását követően fogjuk megkérdezni a kollégákat. A kapott eredményeket pár napon belül egy visszatekintő megbeszélésen már fel is használjuk, ahol az egész csapattal lehetőségünk lesz mélyebben kibeszélni az esetleges problémákat, megtalálni azok valódi okait, és kijavításukra konkrét lépéseket azonosítani.

Számos alkalmazás elérhető a visszajelzések gyűjtésére, melyek áttekinthetővé és elemezhetővé teszik az adatokat, így menedzserként rövid elemzés is elég ahhoz, hogy adott kollégánál negatív trendvonalat azonosíthassunk. A rendelkezésre álló információk alapján kezdeményezhetünk leüléseket az egyes csapattagokkal, célzott kérdéseket tudunk feltenni, amivel az elégedetlenségük okait megismerhetjük, közösen ezek megszüntetését célzó változtatásokon dolgozhatunk. A visszajelzések folyamatos gyűjtése felhasználható továbbá a kollégák hosszú távú értékelése, fejlődési területek és célkitűzések azonosítása során is.

 

Megjegyzés és felelősség kizárása: Ezen Blog bejegyzés szerzője Piltmann Ákos, PMI-ACP® a pmi.hu vendégszerzője. Az írás a szerző saját szakmai véleményét, megállapításait, következtetéseit tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik meg a PMI Budapest, Magyar Tagozat álláspontjával, illetve nem tekinthető hivatalos ajánlásnak, állásfoglalásnak, véleménynek a PMI Budapest részéről. Az írás szerzői és megjelenési jogai az eredeti szerzőt illetik.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!