<< Vissza

Hogyan töltse ki a PMP® vizsga jelentkezési lapot

Kiemelt
Tanúsítvány
PMP

Ha már eldöntötte, hogy leteszi a Project Management Professional (PMP)® vizsgát, van egy fontos lépés, amit meg kell tennie. Ki kell töltenie a jelentkezési lapot.

A PMP® vizsgára való jelentkezési lap online elérhető a Project Management Institute (PMI)® weboldalán. Ha még nem töltött ki ilyen online űrlapot, akkor ez ijesztőnek tűnhet. Az oldal különböző információk összegyűjtését kéri, és ezeket be kell írnia az űrlapba. Meg kell mutatnia, hogy megfelel a vizsga letételéhez szükséges kritériumoknak, és hogy tapasztalata az összes releváns területre kiterjed.

Ne hagyja, hogy ez a lépés megakadályozza, hogy elérje a célját, és PMP minősítő oklevéllel rendelkezzen. Ha többet tud arról, hogy mire számíthat, az online űrlap hirtelen sokkal könnyebben kitölthetővé válik!

Ebben a cikkben pontosan elmondjuk, mire számíthat, amikor jelentkezik a PMP-vizsgára, milyen információkkal kell rendelkeznie, és milyen dolgokat keresnek azok, akik átnézik a PMP-vizsgára való jelentkezését. Egy kis tudással és felkészüléssel igazán erős PMP-pályázatot állíthat össze, amelynek minden esélye megvan a sikerre.

E cikk nagy része a PMP-vizsgára jelentkező projektmenedzserekre összpontosít. Azonban ha Ön a Certified Associate in Project Management (CAPM)® vagy a PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® vizsgára jelentkezik, akkor is hasznosnak találhatja ezt az információt. A cikk későbbi részében van egy kifejezetten az Ön számára szóló rész. Miközben tovább olvas, próbáljon meg elgondolkodni azon, hogy a tárgyalt témák hogyan segíthetnek Önnek abban, hogy CAPM® és PMI-ACP® jelentkezését erősebbé tegye. A szilárd jelentkezési formához szükséges legjobb gyakorlatok nagy része átfedésben van azzal, ami egy sikeres PMP-pályázatot tesz lehetővé.

Kezdjük el!

Ebben a cikkben...

  1. FEJEZET Hogyan jelentkezhetek a PMP tanúsításra?
  2. FEJEZET Mi a PMP jelentkezési folyamat?
  3. FEJEZET Hol szerezhetem be a PMP jelentkezési lapot?
  4. FEJEZET Kaphatok egy PMP jelentkezési lapot PDF-ben?
  5. FEJEZET Hogyan kell kitölteni az oktatási információkkal kapcsolatos részt?
  6. FEJEZET Hogyan töltsem ki a projektmenedzsment-képzés részt?
  7. FEJEZET Hogyan töltsem ki a PMP tapasztalati órákat?
  8. FEJEZET Mit tegyek a PMP tapasztalati példákhoz?
  9. FEJEZET Hogyan töltsem ki a vizsga részletei részt?
  10. FEJEZET Hogyan nyújthatom be a PMP-jelentkezésemet?
  11. FEJEZET Kell-e hozzáadni a referenciáimat a PMP jelentkezési laphoz?
  12. FEJEZET Mennyi időd van a PMP jelentkezés kitöltésére?
  13. FEJEZET PMP alkalmazási tippek
  14. FEJEZET Hogyan töltsem ki a CAPM® vagy PMI-ACP® jelentkezéseket?
  15. FEJEZET Mi történik, ha az űrlap elküldése után hibákat észlel?
  16. FEJEZET Mennyi ideig tart a PMP-alkalmazás feldolgozása?
  17. FEJEZET Mi az a PMP audit?
  18. FEJEZET Mi a teendő, ha ellenőrzik és elutasítják a kérelmét?
  19. FEJEZET Mi történik, ha másodszor is elutasítják?
  20. FEJEZET Mi történik, miután jelentkeztél a PMP-re?

Hogyan jelentkezhetek a PMP tanúsításra?

A PMP-tanúsítványt a PMI weboldalán keresztül online lehet igényelni. A jelentkezési űrlapon meg kell adnia a projektmenedzsment-képzéséről és -tapasztalatáról szóló információkat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jogosult a vizsgára.

Mi a PMP jelentkezési folyamat?

A PMP jelentkezési folyamat akkor kezdődik, amikor elkezdi kitölteni az online jelentkezési űrlapot. A jelentkezés megkezdését követően 90 nap áll rendelkezésére a jelentkezés befejezésére. Miután elküldte az űrlapot, azt átvizsgálják a teljesség szempontjából, ami legfeljebb 5 napot vesz igénybe. Ezután megtudja, hogy jogosult-e a vizsgára, és megkérik, hogy fizesse be a vizsgadíjat.

F1.png

Alkalmazási folyamat - PMP Certification Handbook - 4. oldal - Copyright 2000-2020 Project Management Institute Inc. Minden jog fenntartva.

 

Az is előfordulhat, hogy értesítést kap arról, hogy a jelentkezését ellenőrzésre választották ki. Emiatt nem kell aggódnia, amennyiben a jelentkezési lapon megadott információk a valóságnak megfelelőek és pontosak voltak. A cikk további részében elmagyarázzuk, hogy ez pontosan mit jelent az Ön számára.

A teljes jelentkezési folyamatot a PMP kézikönyv tartalmazza, amely elérhető a PMI honlapján. A kézikönyv számos fontos tényt tartalmaz a PMP-vizsgával kapcsolatban is, ezért erősen ajánlom, hogy töltse le és olvassa el.

Kattintson ide a PMP kézikönyv (PDF) letöltéséhez.

 

F2.png

PMI Contact Information

Hol kaphatom meg a PMP jelentkezési lapot?

A PMP alkalmazás online elérhető a PMI weboldalán, de elég sok kattintáson kell átmennie, hogy megtalálja.

Menjen a PMI weboldalára, és jelentkezzen be a https://my.pmi.org/ oldalon. Ha még nem PMI-tag, akkor a folyamat megkezdéséhez ingyenes fiókot kell létrehoznia.

Miután bejelentkezett, navigáljon a műszerfalra. Onnan meg fogja látni azt a linket, amelyen keresztül többet megtudhat a PMI tanúsítványairól. Kattintson erre, majd a Tanúsítványok oldalon válassza ki azt a tanúsítványt, amelyre jelentkezni kíván.

Ebben a példában a PMP-tanúsítványt választjuk, de a folyamat nagyjából hasonló az összes PMI-tanúsítvány esetében.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a PMP-tanúsítványról, majd a PMP-oldalon megtalálja a jelentkezési linket.

A https://my.pmi.org/ műszerfala mutatja a korábbi, lejárt vagy függőben lévő kérelmek státuszát is, ami azt jelenti, hogy Ön már elindította a folyamatot, de még nem fejezte be. Az online jelentkezési űrlapot is elérheti, ha arra kattint, hogy újra megnyissa a jelentkezését (lejárt kérelmek esetében) vagy folytassa a munkát a kérelmén (folyamatban lévő kérelmek esetében).

F3.png

Keresse ezt a gombot a műszerfalon

F4..png

Tekintse meg jelentkezési státuszát a műszerfalon

A rendszer ezután végigvezeti Önt a PMP alkalmazás 3 lépésén.

Kaphatok egy PMP jelentkezési lapot PDF-ben?

A PMP jelentkezési lap NEM tölthető le a PMI honlapjáról fájlként (például PDF formátumban), hogy offline kitöltse. Jelentkezni csak az online űrlap kitöltésével lehet.

Az online űrlap könnyen áttekinthető és a legtöbb ember számára kényelmes. Úgy tervezték, hogy felhasználóbarát legyen. Nem kell aggódnia, hogy egyszerre kell kitöltenie. A válaszait elmentheti, és bármikor visszatérhet az űrlaphoz, amikor csak akar, feltéve, hogy a kezdéstől számított 90 napon belül kitölti azt.

Miután kitöltötte a jelentkezési lapot, letöltheti azt a nyilvántartásába.

Három lépést kell kitölteni: oktatás, tapasztalat és a vizsga részletei.

Hogyan kell kitölteni az oktatási információk részt?

 

F5.png

Töltse ki az oktatással kapcsolatos részt

 

Az első kitöltendő rész az oktatási rész.

Írja be a legmagasabb iskolai végzettségét, az ott töltött éveket, a középiskolát, főiskolát vagy egyetemet, ahová járt, valamint az országot, ahol tanult. A tanulmányi területet is hozzá kell adnia.

Ebben a szakaszban kerül sor az Ön jogosultságának első felülvizsgálatára. Ahhoz, hogy jogosult legyen a PMP® vizsgára, meg kell felelnie a szükséges kritériumoknak. A követelményeket az alábbi táblázatban láthatja.

Oktatási háttér

Projektmenedzsment tapasztalat

Projektmenedzsment oktatási

Középfokú végzettség (érettségi, társult végzettség vagy azzal egyenértékű globális végzettség)

Legalább öt év/60 hónap egyedi, egymást nem átfedő szakmai projektmenedzsment tapasztalat*

35 kontaktóra formális képzés, kivéve, ha Ön aktív CAPM-tulajdonos.

 

VAGY

 

Négyéves diploma (alapdiploma vagy azzal egyenértékű globális diploma)

Legalább három év/36 hónapos, egymást nem átfedő, egyedi szakmai projektmenedzsment tapasztalat*

35 kontaktóra formális képzés, kivéve, ha Ön aktív CAPM-tulajdonos.

 

VAGY

 

A GAC akkreditált programjában szerzett alap- vagy posztgraduális diploma (alap- vagy mesterfokozat vagy ennek megfelelő globális diploma).

Legalább két év/24 hónap, egymást nem átfedő, egyedi szakmai projektmenedzsment tapasztalat*

35 kontaktóra formális képzés, kivéve, ha Ön aktív CAPM-tulajdonos.

 

Az alkalmazási rendszer felszólítja Önt, hogy válassza ki a GAC akkreditált programját egy legördülő listából, ha olyan intézményt választ, amely akkreditált.

Nem kell előre tudnia, hogy a tanfolyamát akkreditálták-e, de ha ellenőrizni szeretné, a Globális Akkreditációs Központ weboldalán megtudhatja, hogy a PMI akkreditálta-e a diplomáját. Ha a diplomáját akkreditálták, akkor 12 hónapot beszámítanak a munkatapasztalatra vonatkozó jogosultsági követelménybe. Más szóval, csak 24 hónapnyi projekttapasztalatot kell igazolnia.

Ha nem felel meg ezeknek a jogosultsági követelményeknek, akkor ideje átgondolni, hogy milyen végzettséggel rendelkezik, és hogy nem lenne-e megfelelőbb az Ön számára valamelyik másik képesítés. A CAPM®-nek például van egy olyan belépési útvonala, amely nem igényel semmilyen formális iskolai végzettséget, feltéve, hogy a vizsga letételéig 23 órányi projektmenedzsment-képzéssel rendelkezik.

Hogyan töltsem ki a projektmenedzsment oktatással kapcsolatos részt?

Óvatosan!

Ezt a részt csak akkor töltse ki, ha már elvégezte a tanfolyamot. A rendszer nem engedi elmenteni, ha a tanfolyam befejezésének dátuma a jövőben van! Alapértelmezés szerint az aktuális hónapot fogja beírni, amelyben Ön éppen tartózkodik.

A PMP jelentkezési lap következő szakasza a projektmenedzsment-képzéssel foglalkozik. Ebben a szakaszban kell igazolnia, hogy elvégezte a szükséges mennyiségű projektmenedzsment-képzési órát. Ez 35 kontaktórát jelent a PMP alkalmazáshoz.

Rögzítenie kell a képzési szolgáltató adatait, a képzésen való részvétel időpontját és a képzési program nevét. Győződjön meg róla, hogy ezek az adatok kéznél vannak, mielőtt elkezdi kitölteni a jelentkezését.

A projektmenedzsment-képzésnek a pályázat benyújtásáig le kell zárulnia.

Ebben a részben nem kell feltöltenie a képzési bizonyítványait. A képzési szolgáltatója részvételi igazolást ad Önnek a tanfolyam elvégzésének bizonyítékaként, de ezt nem kell benyújtania, kivéve, ha a jelentkezését auditálják.

F6.png

Töltse ki a tapasztalatokkal kapcsolatos részt online

 

Hogyan töltsem ki a PMP tapasztalati órákat?

Az online űrlap következő szakaszában a projektmenedzsment-tapasztalatot kérdezzük meg. Ez a jelentkezési lapnak az a része, amelyet a legtöbben a legnehezebbnek találnak. Fontos, hogy ezt a részt jól töltse ki, mivel a vizsgára való jogosultsághoz projektmenedzsment-tapasztalatot kell felmutatnia.

Kérjük, hogy a projektekkel kapcsolatos munkatapasztalatát teljes körűen adja meg. Az online űrlap a következőket kéri:

  • A projekt címe
  • A szervezet, ahol a projektet végrehajtották, és annak elsődleges területe
  • Az Ön munkakörének megnevezése
  • Az Ön funkcionális jelentési területe
  • A megközelítés vagy módszertan: választhat hagyományos (vízesés), agilis vagy hibrid módszertan közül.
  • A projektcsapat mérete
  • A projekt költségvetése, amelyet USD-ben kell megadnia.
  • A projekt dátumai, és azt is kiválaszthatja, hogy a projekt folyamatban van-e.
  • Egy leírás, amely összefoglalja az Ön szerepét, és tartalmazza a projekt célkitűzését, eredményét, eredményeit és feladatait. A PMI azt tanácsolja, hogy a tipikus válaszok 200 és 500 szó között legyenek.

További projekteket is hozzáadhat, hogy kiegészítse a jelentkezését. Addig nem léphet tovább a folyamat harmadik és egyben utolsó lépésére, amíg nem adtál hozzá annyi projekttapasztalatot, hogy az megfeleljen az előírtaknak.

  • Ha középfokú végzettséggel vagy érettségivel rendelkezik, 60 hónapos projektmenedzsment tapasztalatot kell felmutatnia.
  • Ha alapdiplomával rendelkezik, 36 hónapos projektmenedzsment-tapasztalatot kell felmutatnia.
  • Ha rendelkezik GAC akkreditált diplomával, 24 hónapos projektmenedzsment tapasztalatot kell felmutatnia.

Mik azok a projektmenedzsment tapasztalati hónapok?

A több hónapos tapasztalat azt az időt méri, amelyet egy projekt vezetésével, irányításával és vezetésével töltött. A PMI az Ön legmagasabb iskolai végzettségétől függően 24 és 60 hónapos tapasztalatot vár el.

Gondoljon a minősített hónapokra úgy, mint a projekt ütemtervében az eltelt időtartamra és az erőfeszítés időtartamára. Nem baj, ha a projektdátumok átfedik egymást. Sokan egyszerre több projektet is irányítanak. Az egymást átfedő projektek vezetésére fordított idő azonban csak az eltelt idő szerint számít. Lehet, hogy januárban három projektet irányított, de az eltelt idő így is csak egy hónap.

Ismétlem: Minden naptári hónap csak egyetlen hónap tapasztalatnak számít, még akkor is, ha több projektet irányított.

Próbálja meg a bejelentett munkaórákat heti 40 órára korlátozni. Nem kell megpróbálnia lenyűgözni a PMI®-t azzal, hogy hány órát dolgozik, vagy hány projektet tud egyszerre zsonglőrködni. Azonban mindannyian a való világban dolgozunk, és néha jogos okai vannak annak, hogy egy héten 40 óránál többet jegyezzen fel. Például egy nagy szállítási mérföldkő idején előfordulhat, hogy hosszabb munkaidőre van szüksége. Ez nem ritka a szakosodott vállalkozóknál, akiknél a projektek között hosszú szünetek lehetnek.

Ha túl sok órát ír be a PMP tapasztalati órák szakaszába - több mint 40 órát/hét nagyon hosszú időn keresztül -, akkor szükség esetén képesnek kell lennie arra, hogy igazolja az órákat, és írásos dokumentációt nyújtson be a PMI-nek. Ezért győződjön meg róla, hogy van részletes alátámasztása, amelyet ellenőrzés esetén felhasználhat, például munkaidő-nyilvántartások vagy ügyfélszámlák, amelyeken szerepelnek a ledolgozott órák és az elvégzett munka.

Gyors tipp: Kezdje a jelenlegi vagy legutóbbi projektjével, és haladjon visszafelé a karriertörténetében, amíg el nem éri a szükséges összes hónapot. Nem szükséges minden egyes projektet felsorolni, amelyet valaha is vezetett!

Rengeteg hely van arra, hogy dokumentáld a tapasztalataidat. Tudunk olyan jelöltekről, akik körülbelül 2500 szavas leírással mentik meg a tapasztalatokat, de ezt nem javasolnám! Valakinek el kell olvasnia a jelentkezési lapját. Legyen olyan tömör a válaszaiban, amennyire csak tud. A PMI azt ajánlja, hogy legfeljebb körülbelül 500 szót használjon, úgyhogy ezt vegye alapul.

Meg kell mutatnia, hogy olyan ismereteket és készségeket szerzett, amelyek a projektirányítási területek és tevékenységek széles körét lefedik, de nem kell minden projektirányítási feladatot dokumentálnia, amelyet minden projektben végzett.

Például elemeznie kell az egyes projektek érintettjeit. Ha a leírások megírásakor elemezte az érdekelt feleket, akkor ezt egy vagy két projektleírásban megemlítheti. Nem kell minden leírásban megemlítenie, hogy elemezte az érdekelt feleket, még akkor sem, ha minden alkalommal megtette.

Gyors tipp: Írjon kevesebbet a projekt terjedelméről és témájáról, és többet arról, hogy mit csinált a projektben.

Gondoljon arra, hogy minél több kulcsszót használjon a leírásaiban. Itt az ideje, hogy tündökölj! Magán a jelentkezési lapon is talál néhány példát, amelyek segíthetnek jobban megérteni, hogy mit keres a PMI.

Addig írja be a projektleírásokat és a dátumokat, amíg el nem éri a szükséges hónapok számát. Ne feledje, hogy az idő a projektet vezető és irányító munkájára vonatkozik. Összességében még mindig bizonyítania kell, hogy legalább 2 éves projektvezetési tapasztalattal rendelkezik.

Mit tegyek a PMP tapasztalat példákhoz?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amit hallgatóinktól kapunk: "Vannak példák arra, hogy mit kell mondani a tapasztalati részhez?".

Minden olyan projekt, amelyet szakmai minőségében vezetett és irányított, alkalmas a felvételre. A PMI nem keres konkrét iparágakat vagy projekttípusokat. A legfontosabb, hogy segítsen nekik megérteni, mit tett, és miért felel meg a követelményeknek. Kerülje az olyan rövidítéseket, amelyeket a szakmáján kívül nem értenének, és inkább "projektmenedzsmentnyelven" írjon, mint szakkifejezésekkel. Az is hasznos lehet, ha az Ön által használt szavakat a PMBOK® Guide terminológiájához igazítja, amennyire csak tudja.

FIGYELEM: A PMP-pályázatnak igaznak kell lennie, és saját szavaival kell bemutatnia személyes tapasztalatait. Az ebben a cikkben szereplő példákat mások pályázataiból osztjuk meg, hogy szemléltessük a PMP jelentkezési lap online kitöltésének különböző szempontjait. Nem arra szolgálnak, hogy másolja/beillessze őket a saját jelentkezési lapjába!

Az alábbi táblázatban kiemeltünk néhány jó és kevésbé jó módot arra, hogy leírja a tapasztalatait. A jó módszerek a PMI referenciaanyagaiban tükröződő szókincset használják. A nem túl jó módok ugyanazt a tevékenységet írják le, de olyan szavakat használnak, amelyek megnehezítik a PMI számára annak igazolását, hogy Ön rendelkezik a vizsgához szükséges tapasztalattal.

 

Jó tapasztalat példa

Rossz tapasztalat példa

Kidolgozott projekt charta

Projektindító dokumentum létrehozása

Kidolgozott WBS

Termék lebontási struktúrát írt

A csapat irányítása a szállítás során

Rendszeres csapatülések tartása

 

Az alábbiakban egy minta "sablon" található az Ön PMP tapasztalati követelményeihez. Ez a formátum bizonyítottan működik, és sok hallgatónk ezt használja a PMP-felvételi kérelmében.

A cél az Ön által irányított projektmenedzsment feladatok összefoglalása. Írjon egy egysoros címet a projektleíráshoz. Ezután írja bele a következőket:

  1. A projekt leírása (a célkitűzések, a legfontosabb eredmények és a végeredmény)
  2. Termékátadások (a végfelhasználók számára)
  3. A projekt eredményei (a projekt irányításához szükségesek)

Segíthet, ha példát lát arra, hogy egy valódi pályázó mit töltött ki a nyomtatványon. Az alábbiakban szerkesztett idézeteket láthat néhány diákunk jelentkezési lapjából. Kérjük, hogy ezeket a tapasztalati példákat ne másolja szóról szóra a saját jelentkezési lapjára. Azért osztunk meg valódi PMP-tapasztalati példákat, hogy képet kaphasson arról, hogyan fogalmazza meg a saját tapasztalatát, hogy a legjobban megmutassa a képességeit.

Példa projektleírások valós alkalmazásokból:

Oktatási anyagok tervezése az ügyfelek számára a távközlési alapelvekről

Célkitűzés: Kutatás, tervezés és bemutató képzési anyag prezentációk formájában, amelyek célja az új viszonteladók oktatása az alapvető távközlési alapelvekről és szabványokról
Szerep: Az egész projektet én irányítottam. IN: Kidolgoztam a chartát és azonosítottam a legfontosabb érdekelt feleket. PL: Megterveztem a projekt terjedelmét, figyelembe véve az időt, a költségeket és a minőséget. EX: Koordináltam az anyag grafikusok által végzett kutatás és fejlesztés végrehajtását. MC: Figyelemmel kísérte az ütemtervet és a minőséget. CL: Dokumentálta a projektzárás
eredményeit: Konferencián bemutatott anyag

Session Border Controller telepítése a pénzügyi részleg számára

Célkitűzés: Egy új Session Border Controller (SBC) telepítése a meglévő berendezés helyett, amely már nem volt életképes
Szerep: A projekt teljes életciklusát irányítottam. IN: Dokumentált projekt charta, kiemelve az üzleti esetet. PL: Követelményekkel foglalkozó munkaértekezletek moderálása, költségvetés, ütemterv, kockázati és kommunikációs terv kidolgozása. ES: A mérnökök vezetése a kivitelezés és a minőségbiztosítás során. MC: Szorosan figyelemmel kísérte az ütemtervet, a költségvetést és a kockázatokat. CL: SBC végrehajtása és a szponzor által aláírt projekt.
 Eredmény: SBC megvalósítása és a meglévő berendezések leszerelése.

Wi-Fi megoldás tervezése lakóházak számára

Célkitűzés: Javaslat benyújtása egy lakótömb Wi-Fi lefedettségének biztosítására, hang- és adatátviteli szolgáltatások nyújtása céljából
Szerep: A projektet a következő módon kezdeményeztem és terveztem meg: a charta kidolgozása és az érdekelt felek azonosítása. PL: dokumentáltam a projektmenedzsmenttervet, amely tartalmazta a projekt alkalmazási körét, az időt, a minőséget és a kockázatkezelési terveket. EX: irányítottam a csapatot a kivitelezés során, miközben MC: ellenőriztem a hatályt és a minőséget. CL: határidőre benyújtottam a pályázatot, megvalósítható megoldással, amely megfelelt az ügyfelek igényeine. Átfogó ajánlat benyújtása az ügyfélnek

Hogyan töltsem ki a vizsga részletei részt?

A PMP online jelentkezési űrlap utolsó szakasza a vizsga részletei szakasz. Ebben a részben töltse ki elérhetőségeit.

Be kell lépnie:

  • Az Ön címe
  • Az Ön neve abban a formában, ahogyan az a személyi igazolványában szerepel, mivel pontosan meg kell egyeznie.
  • Az a név, amelyet a tanúsítványon feltüntetni kíván, és amelynek nem kell megegyeznie a személyazonosító okmányon szereplő névvel.
  • Az Ön e-mail címe
  • Az Ön telefonszáma
  • Az ország, ahol a vizsgát szeretné letenni.

Arra is felkérjük, hogy nyilatkozzon, ha bármilyen vizsgaalkalmatosságot szeretne kérni, például fogyatékosság és/vagy egyéb olyan körülmények miatt, amelyek ronthatják a vizsga letételének képességét.

Hogyan nyújthatom be a PMP pályázatomat?

Elérkezett az online PMP jelentkezési űrlap végére, és minden részt kitöltött. Már csak annyi van hátra, hogy rákattintson az űrlap elküldésére.

A saját iratai számára le kell töltenie a kérelem egy példányát. Hasznos lehet, ha van egy példánya, ha ellenőrzik, vagy ha a jövőben vissza kell térnie rá.

Ha meggyőződött arról, hogy a jelentkezési lapon szereplő információk a lehető legpontosabbak és legteljesebbek, kövesse a képernyőn megjelenő útmutatást a lap elküldéséhez.

Olvassa el a feltételeket és megállapodásokat. Ezután jelölje be a jelölőnégyzeteket, amelyekben kijelenti, hogy elfogadja a feltételeket, és hogy az Ön által megadott összes információ megfelel a valóságnak.

Ezután már csak a "Jelentkezés elküldése" gombra kell kattintania, és már úton is van!

F7.png

Válassza ki a vizsga helyszínét a PMP online űrlapon

Kell-e hozzáadni a referenciáimat a PMP jelentkezési űrlaphoz?

Többé nem kell referenciákat hozzáadni a PMP alkalmazáshoz. Ha azonban a jelentkezését ellenőrzésre választják ki, akkor be kell nyújtania az Ön által megadott projekteken végzett munkát igazoló dokumentumokat, amelyek között szerepelhet az akkori vezetője aláírása is.

Ellenőrzés esetén kapcsolatba kell tudnia lépni velük, ezért hasznos, ha tudják, hogy jelentkezik. Ez azt is jelenti, hogy a megfelelő elérhetőségekkel rendelkezik számukra! Ha mégis be kell vonnia őket a pályázati ellenőrzésbe, akkor érdemes gyorsan felvennie velük a kapcsolatot, hogy minden szükséges információt meg tudjanak adni. Különösen azt kell majd megerősíteniük, hogy Ön a munkát vezető és irányító szerepkörben tevékenykedett, nem pedig egyszerűen csak a projektben közreműködőként. Ezt szem előtt tartva érdemes megosztani velük a pályázati űrlapot, hogy még a benyújtás előtt egyetértsenek azzal, amit írt. Ez segíthet elkerülni a későbbi vitákat.

Ezért itt van az én ajánlásom az Ön számára: Beszéljen a projektszponzorokkal vagy -menedzserekkel, mielőtt jelentkezik, és tudassa velük, hogy beadja a PMP-tanúsítvány iránti kérelmét. Mondja el nekik, hogy ha a jelentkezését kiválasztják auditálásra, megkérik majd őket, hogy ellenőrizzék a tapasztalatát, beleértve a ledolgozott órákat is.

A tapasztalatod igazolása nem nagy feladat a referenciáid számára, de azért udvarias dolog előre megkérdezni őket!

Ha nem hajlandóak vagy nem képesek arra, hogy ellenőrzést nyújtsanak Önnek arra az esetre, ha auditálnák, akkor megfontolnám, hogy más projekteket használjon a pályázati bizonyítékokhoz.

Mennyi ideje van a PMP jelentkezés kitöltésére?

Az online jelentkezési lap kitöltésére 90 nap áll rendelkezésére. Ha az induláskor minden szükséges információval felkészült, valószínűleg nem lesz szüksége ennyi időre. A pályázatot menet közben is elmentheti, félbehagyhatja, és visszatérhet hozzá, amikor több ideje vagy több információja lesz. A már megadott információkat egészen addig az időpontig szerkesztheti, amíg a kérelmet el nem küldi a PMI-nek.

A PMI az Ön által megadott e-mail címet fogja használni arra, hogy emlékeztetőket küldjön Önnek, ha nem jelentkezett vissza az űrlap kitöltéséhez, és a mypmi.org műszerfaláról könnyen hozzáférhet a jelentkezéséhez.

Megjegyzés: A jelentkezését nem tudja visszavonni. Ha meggondolja magát, miután elkezdte kitölteni, meg kell várnia a 90 nap leteltét, és a jelentkezési lapja érvényét veszti.

PMP jelentkezési tippek

  • Győződjön meg róla, hogy az Ön által megadott címen van valaki, aki átveheti a PMI® levelezését és a PMP-tanúsítványát, amikor azt kézbesítik.
  • Ellenőrizze kétszer is a tapasztalatokkal kapcsolatos részt, hogy biztos legyen abban, hogy minden folyamatcsoportban tud tapasztalatot felmutatni.
  • A jelentkezés előtt beszéljen a projektek vezetőivel vagy szponzoraival, hogy tudja, szükség esetén rendelkezésre fognak állni.
  • Fájlozza egy helyen a projektmenedzsment-képzéssel kapcsolatos összes bizonyítékát. Ha egy auditáláshoz szüksége van rá, könnyen megtalálhatja a szükséges igazolásokat.
  • Adj magadnak elég időt. Az összes információ kitöltése hosszabb időt vehet igénybe, mint amire számít.

Hogyan töltsem ki a CAPM® vagy a PMI-ACP® alkalmazásokat?

Bár az ebben a cikkben szereplő útmutatás elsősorban a PMP® vizsgára jelentkező projektmenedzsereknek szól, az általános elvek más PMI-tanúsítványok esetében is érvényesek.

A Certified Associate in Project Management (CAPM)® tanúsítványra jelentkezőknek szintén online kell kitölteniük a tapasztalati és oktatási követelményeket.

Hasonló a helyzet az Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® esetében is. Ha erre a minősítésre jelentkezik, ügyeljen arra, hogy a projektmenedzsment-tapasztalatának leírásakor az Agile Practice Guide (Agilis gyakorlatok útmutatója) vonatkozó agilis terminológiáját használja.

Mi történik, ha a kérelem benyújtása után hibákat észlel?

Mi is csak emberek vagyunk! Mindig történnek valódi hibák. A PMI megérti, hogy ezek a dolgok megtörténnek. Az őszinte és etikus megközelítés az, ha felveszi velük a kapcsolatot e-mailben, chaten vagy telefonon, és megkérdezi, hogyan oldható meg a probléma. Ezután kövesse az utasításaikat.

Ne feledje, hogy a PMI-nek nem az a dolga, hogy elutasítsa az Ön kérelmét. Sőt, épp ellenkezőleg. A PMI valóban azt szeretné, hogy Ön PMP hitelesítő oklevéllel rendelkezzen! Ha őszinte hibát követett el, akkor azt valószínűleg már látták korábban is. Általában nagyon segítőkészek a hibák kijavításában, ezért a lehető leghamarabb tudassa velük, és tegyen meg minden lépést, amire kérik.

Mennyi ideig tart a PMP alkalmazás feldolgozása?

A PMI-nek 5 napra van szüksége a kérelem feldolgozásához és a kérelem teljességének ellenőrzéséhez. Ennek során ellenőrzik, hogy Ön minden szükséges adatot benyújtott-e, és megfelel-e a PMP® vizsgára való jogosultság feltételeinek.

Ez idő alatt nem tehetsz mást, mint hogy ülsz és vársz! Remélhetőleg nem kell végig várnia az 5 napot, de ha a PMI-nek sok a dolga, és sok a feldolgozandó kérelem, akkor előfordulhat, hogy az online űrlap átnézéséhez az egész időre szükségük lesz.

Az 5 nap naptári nap, tehát ha azt próbálja kiszámítani, hogy mikorra várható a PMI válasza, ne feledje, hogy a hétvégi napokat is számolhatja!

A kérelem hiánytalansági felülvizsgálati időszak végén négy lehetséges kimenetel van:

  1. Megerősítést kap arról, hogy jogosult a vizsgán való részvételre, és felkérjük, hogy fizesse ki a vizsgadíjat.
  2. További információkat kell megadnia
  3. Az Ön jelentkezését elutasították
  4. Megkérik, hogy menjen keresztül a PMI auditálási folyamatán.

A fenti lehetőségek bármelyikét megkaphatja.

Ha értesítést kap arról, hogy jogosult, akkor folytassa és fizesse be a vizsgadíjat. Ezután ütemezheti a vizsgát.

Ha értesítést kap arról, hogy jelentkezését auditálásra választották, akkor a vizsga ütemezése előtt részt kell vennie az auditálási folyamatban.

Mi az a PMP audit?

A PMP auditálási folyamat a PMI egyik módja a pályázatok minőségellenőrzésének. Az auditálásra való kiválasztás véletlenszerű (bár a PMI fenntartja a jogot, hogy bármikor, akár a PMP minősítés megszerzése után is auditálhasson bármely kérelmet).

Az auditálás nem jár külön díjjal, így nem kerül Önnek plusz pénzbe, ha kiválasztják.

Ha az Ön jelentkezését kiválasztják ellenőrzésre, e-mailben értesítést kap. Addig nem tudja kifizetni a tanúsítási díjat, amíg nem esett át az auditálási folyamaton.

A kapott e-mail tartalmazza az összes olyan részletet, amelyre az ellenőrzési folyamat követéséhez szüksége van. Általában arra fogják kérni, hogy a kérelmét alátámasztó kiegészítő információkat nyújtson be, olyan anyagok formájában, amelyek igazolják a jelentkezési lapon megadottakat.

Például megkérhetik Önt, hogy adja meg:

  • A diploma vagy oklevél másolata
  • A projekt szponzorának, közvetlen felettesének vagy vezetőjének aláírása a pályázatban felsorolt projektekről.
  • A tanúsítványok másolatát vagy a képzési szolgáltatótól származó igazolást, amely igazolja, hogy Ön teljesítette a projektmenedzsment-képzés 35 kontaktóráját. Lehet, hogy mindet be kell nyújtania, ha egynél több képzési szolgáltatót sorolt fel.

Javaslat:

Az összes papírmunkát ugyanabban a borítékban, egyszerre küldje el. Ez megkönnyíti az ellenőrök számára a kérelem áttekintését, és biztosítja, hogy a lehető leggyorsabban kapja vissza a választ.

Ha jól felkészült, akkor könnyű lesz megtalálni ezeket az információkat. Önnek 90 napja van arra, hogy a vonatkozó információkat visszaküldje a PMI-nek.

Miután megkapták a bizonyítékokat, a PMP-ellenőrzés körülbelül 5-7 munkanapot vesz igénybe.

Mit tegyen, ha ellenőrzik és elutasítják a kérelmét?

Sok hallgató aggódik a PMP auditálási folyamat miatt. Különösen az a nagy aggodalom, hogy auditálják őket, majd a PMI elutasítja a jelentkezésüket, mondván, hogy nem felelnek meg a jogosultsági feltételeknek.

Mit kell tennie, ha ez történik?

A PMI általában közli a kérelem elutasításának okát. Például:

  • Nem teljesítette a szükséges képzési óraszámot
  • Az Ön által benyújtott projekteket a PMI nem minősíti projekteknek, mivel a leírásokban inkább operatív feladatoknak tűnnek.
  • Olyan terminológiát használt, amelyet a bíráló nem ismert.
  • Nem mutatta ki, hogy Ön vezette a projekteket, ehelyett a leírásaiból kiderült, hogy Ön csak résztvevője volt a projektnek.
  • A leírások túl homályosak voltak (ami előfordulhat, ha üzleti szempontból bizalmas projektek érzékeny részleteit próbálja nem felfedni).
  • Nem magyarázta el megfelelően a projektmenedzsmenttel kapcsolatos tapasztalatait.
  • Az alkalmazott projektmenedzsment-módszertan nem egyértelmű a leírásokban.

Lehetnek más okok is. Olvassa el figyelmesen az e-mailt, hogy megértse, miért utasították el a jelentkezését.

Ha úgy gondolja, hogy tévesen utasították el, akkor újra kell jelentkeznie, és meg kell változtatnia azokat az elemeket, amelyek miatt először is elutasították.

Tapasztalataink szerint a jelentkezők sikeresen felvették a kapcsolatot a PMI-vel a jelentkezésükkel kapcsolatban. Írhat nekik e-mailt, írhat nekik, használhatja az online chatet vagy akár telefonálhat is. Próbálja meg elérni pontosan azt az értékelőt, aki a jelentkezését megnézte. Ha kapcsolatba tud lépni velük, megtudhatja, hogy milyen problémákat észleltek a pályázatában, így ezeket orvosolni tudja.

A PMI ellenőrzési csoportjával való beszélgetés lehetővé teheti, hogy felgyorsítsa a kérelem elbírálását. Hallottunk olyan hallgatóktól, akik közvetlenül az elbírálók részéről kaptak visszajelzést az adott napon. A velük való beszélgetés más lehetőségeket is adhat az aggályok orvoslására. Egy pályázónak például megengedték, hogy e-mailben nyújtson be igazolást, amennyiben az e-mailben küldött aláírások közvetlenül a referenciáitól származnak, és nem tőle magától.

Az egyik auditált diákunk felvette a kapcsolatot a PMI-al, hogy megtudja, miért. Íme, mit mondott a tapasztalatairól.

Elküldtem az auditcsoportnak az egyik átdolgozott válaszomat, hogy ellenőrizze, megfelel-e a projektleírásnak. Elmagyaráztam, hogy nem akarom a vezetőim idejét pazarolni, és nagyra értékelném, ha előbb egy mintát átnézhetnének. A PMI auditcsoportja volt olyan kedves, hogy átnézte a mintafelülvizsgálatot, és megerősítette, hogy az rendben van.

Tudom, hogy az auditálásra való kiválasztás nehézkesnek tűnik, de miután végigmentem a folyamaton, magabiztosabbnak és büszkébbnek érzem magam, hogy a munkatapasztalatomat a PMI felülvizsgálta és jóváhagyta. Remélhetőleg te is így érzed majd, hogy a te tapasztalatod is megkapja a jóváhagyó pecsétet.

Most, hogy már tisztában van azzal, hogy miért nem találták megfelelőnek a pályázatát, újra elkészítheti a pályázatát, és foglalkozhat az aggályokkal.

Mi történik, ha másodszor is elutasítják?

Ha első alkalommal ellenőrzik, akkor nagy valószínűséggel a következő kérelmeket is ellenőrizni fogják. Néha hallunk olyan diákoktól, akiknek a második, harmadik vagy negyedik jelentkezését is elutasították az auditálás során.

Egy kis időt kell azzal töltenie, hogy kiderítse, miért utasították el a kérelmét. Ezután, ha még mindig úgy gondolja, hogy megfelel a jogosultsági követelményeknek, újra el kell készítenie a kérelmét. Segíthet, ha valaki átolvassa a jelentkezési lapját, mielőtt elküldi, és ha teheti, beszéljen a PMI ellenőrzési csoportjával.

Végső soron meg kell próbálnia, hogy az Ön tapasztalata és képzettségi követelményei megfeleljenek annak, amit a PMI keres, mégpedig olyan terminológiával, amely megkönnyíti számukra, hogy megértsék az Ön eredményeit. Magától értetődőnek kell lennie, hogy semmiképpen sem szabad az igazságot elferdíteni, eltúlozni a részvételét, vagy bármilyen módon megszépíteni az eredményeit. Jelentkezésének teljesen őszintének kell lennie. Ha egy projektben való részvétele nem mutatja meg, hogy mire vagy igazán képes, tudsz-e egy másik projektet használni, ahol helyette aktívan vezetted és irányítottad a munkát?

A Kézikönyvben tájékozódhat arról, hogy mikor jelentkezhet újra.

Megjegyzés: Ha elutasították, mert hazudott a jelentkezési lapján, akkor nem jelentkezhet újra a PMI egyik tanúsítványára sem. Soha.

Szeretné hallani egy PMI audit történetét? Jonathan Hebert pályázatát auditálták, és a Projektmenedzsment Podcast 391. epizódjában elmeséli, mi történt. Kattintson ide a meghallgatáshoz.

A PM Podcast 391. epizódja: Az agilis vizsgaalkalmassági kérelmemet auditálták

F8.png

Jonathan Hebert, PMP, PMI-ACP

Ma Jonathan Hebert-tel (https://www.linkedin.com/in/jonathan-hebert-pmp-csm-pmi-acp-0712471) fogtok találkozni, aki nem csak átment a PMI-ACP® vizsgán, de közben auditálták is. Szóval van mit mesélnie!

Mint tudják, a Project Management Institute (PMI)® vizsgák szabályai szerint nem beszélhetünk a vizsga konkrét kérdéseiről. Megbeszélhetjük azonban Jonathan általános tapasztalatait, azt, hogy hogyan szerezte meg a PMI-ACP vizsgára való felkészülését, általános gondolatait a folyamatról, és ajánlásait az Ön számára. Tehát egy tapasztalatokkal és tippekkel teli interjút várhatsz arról, hogyan készülj fel a PMI-ACP vizsgára és hogyan menj át rajta.

Teljes nyilvánosságra hozatal: Mindketten az OSP International LLC-nek dolgoznak, amely az Agile PrepCast és a PMI-ACP vizsgaszimulátor készítője.

Mi történik, miután jelentkezik a PMP viszgára?

Miután elküldte az online PMP jelentkezési lapot, kap egy e-mailt a PMI-től. Ebből megtudhatja, hogy a jelentkezését elfogadták-e, vagy pedig át kell esnie az ellenőrzési eljáráson.

Az ellenőrzési folyamatot fentebb ismertettük. Ha nem választják ki az ellenőrzésre, visszaigazolást kap arról, hogy jelentkezése továbbléphet a következő lépésre.

A következő lépés a díj megfizetése. A fizetendő díj attól függ, hogy Ön PMI-tag-e vagy sem. Olcsóbb PMI-tagként jelentkezni a vizsgára, ezért érdemes a tagság mellett döntenie, mielőtt benyújtja a PMP-jelentkezését. Ekkor részesülhet az alacsonyabb jelentkezési díjból.

Amikor a PMI megkapja a befizetést, értesítést kap a jogosultságáról, és lefoglalhatja a vizsgáját.

Összefoglaló

A PMP® alkalmazás kitöltésének teljes útmutatója mindent tartalmaz, amit a PMP alkalmazás PMI-hez történő benyújtásáról tudni kell. Most már minden szükséges információval felvértezve van ahhoz, hogy sikeresen kitöltse az online PMP jelentkezési lapot, és - remélhetőleg - megkapja a vizsgára való jogosultsági linket a vizsga lefoglalásához.

Az alábbiakban összefoglaljuk a PMP-képesítés megszerzéséhez szükséges lépéseket.

  • Jelentkezzen online a PMI weboldalán keresztül
  • Töltse ki az oktatási adatait
  • Töltse ki a projekt tapasztalatainak részleteit
  • Szerezze meg a vezetők beleegyezését e projektek felhasználásához, és szerezze meg a támogatásukat egy esetleges ellenőrzéshez.
  • Töltse ki a vizsga adatait
  • Ellenőrizze kétszer az űrlapot, mielőtt elküldi (mentse el és küldje el 90 napon belül, ha nem tudja egy ülésen kitölteni az egészet).
  • Legyen őszinte a PMP jelentkezési lapon!
  • Ha Önt választják ki ellenőrzésre, 90 napon belül adja meg a szükséges információkat.
  • Ha nem sikerül az ellenőrzés, derítse ki, hogy miért utasították el, és ha lehetséges, vegye fel a kapcsolatot a PMI-vel, vizsgálja felül a jelentkezését, és próbálja meg újra.

Akkor mire vársz még? Töltsön el egy estét azzal, hogy összegyűjti a pályázatához szükséges információkat, és vágjon bele! A PMP-képesítése nincs már olyan messze, és a PMP-sikerhez vezető útja a bejelentkezéssel és a jelentkezés elindításával kezdődik. Sok sikert!

© 2020-2021 OSP International LLC. Minden jog fenntartva. Ez a szerzői jogvédelem alatt álló cikk az OSP International LLC kifejezett írásbeli engedélye nélkül nem sokszorosítható.

A szerzőről: Cornelius Fichtner, PMP ismert PMP-szakértő. Több mint 50 000 hallgatónak segített felkészülni a PMP-vizsgára a The Project Management PrepCast (http://www.pm-prepcast.com/pmprepcast) és a The PMP Exam Simulator (http://www.pm-prepcast.com/simulator) segítségével.

Forrás: https://www.project-management-prepcast.com/how-to-fill-in-the-pmp-application

 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!