<< Vissza

Hogyan irányítsunk egy agilis projektet

Kiemelt

A fejlődő technológiával a projektmenedzsment módszerek is új formát öltenek. Minden iparág új módszereket vezet be, hogy szembenézzen a konkurenciával és hosszú távon túléljen. A hagyományos vízeséses módszer már nem kivitelezhető, mivel időigényes és sok kockázattal jár. Ezért az agilis módszerek a projektmenedzsment új normájaként jelentek meg.

Az agilis projektmenedzsment egy olyan folyamat, amely segít a szervezeteknek abban, hogy rugalmasan és alkalmazkodó módon kezeljék a projekteket. Az agilis értékeken és elveken alapul, amelyek az együttműködést, az ügyfél elégedettségét és a folyamatos fejlesztést hangsúlyozzák. A szervezeteket más szempontok szerint is segíti, például annak meghatározásában, hogy mikor kell felvenni egy iOS-alkalmazásfejlesztőt vagy valamilyen más fejlesztőt, termékhátralékot, felhasználói történeteket stb. Ezen előnyök miatt a szervezetek bevezetik projektjeikhez.

Ebben a blogbejegyzésben arról lesz szó, hogyan lehet agilis projektet menedzselni. Tehát olvassa el a végéig.

Határozza meg a projekt terjedelmét

Egy agilis projekt megkezdése előtt meg kell határozni a jövőképet és a projekt hatókörét. A munkáltatók a mobil- vagy AWS-fejlesztői interjúkérdésekben is rákérdeznek ezekre. A meghatározott hatókörnek reálisnak és megvalósíthatónak kell lennie. Meg kell határoznia a projekt céljait is, és azt, hogy mit szeretne elérni vele. A projekt hatókörének elég rugalmasnak kell lennie ahhoz is, hogy szükség esetén változtatásokat tegyen lehetővé.

Meg kell határoznia a projekt célközönségét, célkitűzéseit és céljait. Ez segíteni fogja Önt abban, hogy olyan terméket fejlesszen ki, amely megfelel az ügyfelek igényeinek. Segít meghatározni a projekthez szükséges teljesítendő feladatokat, az ütemtervet, a költségvetést és az erőforrásokat. Felhasználói történeteket is létre kell hoznia, hogy világosan megértse, mit várnak el ügyfelei a projekttől.

Termék ütemterv létrehozása

Miután meghatározta a projekt hatókörét, létre kell hoznia egy termék-útitervet. Ez egy létfontosságú lépés a projektmenedzsmentben. A termék ütemterv elkészítéséhez meg kell értenie a termék jövőképét és célkitűzéseit. Fel kell mérnie a projekthez kapcsolódó kockázatokat is. Ezen információk alapján létrehozhat egy termék-ütemtervet, amely segíthet a projektcélok elérésében.

A termék-ütemtervnek tartalmaznia kell a termékbe beépítendő funkciókat, a termék egyes funkcióinak ütemezését és a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat. A funkciókat fontosságuk alapján fontossági sorrendbe is kell állítania. Ez segít abban, hogy először a lényeges funkciókat helyezze előtérbe, és a többi funkciót később adhassa hozzá.

Kiadási terv kidolgozása

A projekt megkezdése előtt elengedhetetlen a kiadási terv kidolgozása, mivel az agilis termék kiadása szakaszosan történik. Az egyes kiadásokhoz kapcsolódó kockázatokat is fel kell mérnie, és ennek megfelelően kell terveznie. Ez segít meghatározni, hogy a termék egyes jellemzői mikor kerülnek kiadásra. Lehetővé teszi továbbá, hogy nyomon kövesse a projekt előrehaladását, és biztosítsa, hogy a projekt a tervezett ütemben halad.

A kiadási tervének a termék ütemtervén kell alapulnia. Tartalmaznia kell az egyes kiadások ütemezését, az egyes kiadásokba beépítendő funkciókat és az egyes kiadásokhoz szükséges erőforrásokat. A kiadásokat fontosságuk alapján fontossági sorrendet is fel kell állítania.

Koncentráljon a sprinttervezésre

Ebben a lépésben a terméktulajdonos, a termékmenedzser és a termékfejlesztési csapat vesz részt. Együtt ülnek le, és megtervezik az egyes sprinteket. Megbecsülik az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt is. A terméktulajdonos és a termékfejlesztő csapat ezután felülvizsgálja a sprint backlogot, és biztosítja, hogy az teljesíthető legyen.

Minden sprint egy rövid fejlesztési ciklus, amely két-négy hétig tart. Minden egyes sprintben a fejlesztőcsapat a termék egy részét fejleszti. A terméktulajdonos elkészíti a fejlesztendő funkciókat tartalmazó backlogot. A funkciókat fontosságuk alapján rangsorolja. A fejlesztőcsapat ezután kiválasztja azokat a funkciókat, amelyeket a sprint során fejleszteni tud.

Szervezzen napi standupokat

A napi standup egy rövid megbeszélés, amelyet minden nap tartanak, hogy megbeszéljék a projekt előrehaladását. Ez az agilis projektmenedzsment alapvető része, mivel segít a projektet a megfelelő irányban tartani. Emellett segít a vezetőség és a fejlesztőcsapat közötti kommunikáció javításában is.

A napi standupon a csapat minden tagja megbeszéli, hogy mit csináltak, min dolgoznak, és milyen problémákkal szembesülnek. A napi megbeszélés segít a problémák korai felismerésében, és biztosítja, hogy a projekt a tervezett ütemben haladjon. Emellett segít a csapattagok közötti kommunikáció javításában is. A napi megbeszélések segítenek a bizalom és az átláthatóság kialakításában is a csapattagok között.

Minden egyes sprint felülvizsgálata

Minden sprint végén a termék egy működőképes része kerül átadásra. A terméktulajdonos és a fejlesztőcsapat felülvizsgálja a terméket, és meggyőződik arról, hogy az megfelel a követelményeknek. Emellett felmérik a kockázatokat is, és meggyőződnek arról, hogy azok az elfogadható tartományon belül vannak. Ha a termék nem felel meg az elvárt szabványoknak, visszaküldik a fejlesztőcsapatnak továbbfejlesztésre.

A projekt felülvizsgálata segít felkészülni a következő sprintre. Az előző sprintben elkövetett hibák értékelésével elkerülhetők a következő sprintben. Ezért a sprint felülvizsgálata segít a termék minőségének javításában.

Forrás: https://jnews.uk/how-to-manage-an-agile-project/

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!