<< Vissza

Hogyan dolgozz nagy cégekkel agilisan? - Dual Track Agile

Kiemelt
Önkéntesek
AGILIS

 

Az elmúlt évtizedben a nagyvállalatok számára is szinte elvárás lett az agilis működés, a belső folyamataik rugalmassá és hatékonnyá tétele mellett a szoftveres beszállítóikkal történő eredményes együttműködés érdekében is.

Az agilis módszerek mindegyike egy olyan ciklusra épül, melyben a megrendelő a lehető leghamarabb kap egy tesztelésre éppen alkalmas funkcionalitású termék verziót, véleményezi azt és kijelöli a további irányokat, majd 1-4 hét elteltével újra megkapja tesztelésre a továbbfejlesztett verziót. A megközelítésnek hátránya, hogy a termék funkciók validálásához szükséges először azok leprogramozása, így sok fejlesztői erőforrást kell allokálni később módosításra, vagy elvetésre kerülő funkciók elkészítésére.

Dual Track Agile

A Dual Track Agile módszertan lényege, hogy külön kezeli egymástól a termék tervezési és leszállítási fázisát, és az üzleti problémákra adandó megoldások funkcióinak és megjelenésének megrendelő általi validálása már a tervezési fázisban megtörténik.

Dual-Track-Agile_Embed-Photo.jpg

A Dual Track módszertan szerint történő együttműködés úgy lehet optimális, ha a megrendelő érintett szakterületei az üzleti probléma megfogalmazójaként és a megoldások validálójaként vesznek részt a folyamatban, és a szoftverfejlesztő partnerükre bízzák a tervezési és leszállítási fázisok teljes menedzsmentjét.

Mire számíthat ilyen esetben a megrendelő, milyen folyamatok zajlanak majd a szállítónál, amik megbízható és minőségi szállítást eredményeznek?

A hatékony erőforrás kihasználást elsősorban a tervezési és leszállítási fázisok külön választása, és a folyamatos megrendelői validálás biztosítja. A termékfelelősből és designerekből álló tervezési csapat először kidolgozza és elfogadtatja a magas szintű üzleti megoldást, ezt követően elkészíti, teszteli és jóváhagyatja a design komponenseket, végül a komponensekből felépíti a végleges design prototípusokat. Számos olyan prototípus készítő program létezik (Invision, Zeplin, Axure RP), melyekkel drótváztól kezdve, egyszerű és bonyolult interakciókon át, szinte mindent lehet demózni. A demózások során a megrendelő megismerheti és kipróbálhatja a javasolt megoldást, validálásra kerül a prototípus, ami már a legapróbb részleteket is tartalmazhatja. Az elfogadott prototípus lesz a fejlesztés alapja, kiválthatja a részletes specifikációt, hisz tökéletesen szemlélteti a fejlesztési folyamat elvárt eredményét. Mindez lehetővé teszi, hogy a fejlesztők backlogjába kizárólag értékteremtő feladatok kerüljenek, ezzel optimalizálva az erőforrás kihasználást.

A szállító a megrendelői validációs pontokon túl folyamatos belső és külső teszteléseket is végez. A működést szemléltető screen-flow-k és design komponensek (pl. drop-down) megjelenését és használhatóságát belső, gyors teszteléssel lehet végezni, és a komponensekből álló összetettebb terveket is lehetséges házon belül tesztelni. A prototípus tervek validálására már rekrutált tesztelőket használ a szállító, majd a kész prototípusokat véglegesíti célpiacon, megrendelőnél végzett tesztek révén.

Összességében, a Dual Track Agile koncepció rendszeresíti az üzleti problémákra adandó megoldások felépítésének tesztjeit és megrendelő általi validálását, hogy a végleges megoldás leszállítása a fejlesztői erőforrások leghatékonyabb felhasználásával történhessen.

Megjegyzés és felelősség kizárása: Ezen Blog bejegyzés szerzője Piltmann Ákos, PMI-ACP® a pmi.hu vendégszerzője. Az írás a szerző saját szakmai véleményét, megállapításait, következtetéseit tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik meg a PMI Budapest, Magyar Tagozat álláspontjával, illetve nem tekinthető hivatalos ajánlásnak, állásfoglalásnak, véleménynek a PMI Budapest részéről. Az írás szerzői és megjelenési jogai az eredeti szerzőt illetik.
 

 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!