<< Vissza

Dr. Iszály Mónikával, a 2020-as "Év Projektmenedzsere Díj" nyertesével beszélgettünk

Kiemelt

Az Év Projektmenedzsere Díjat 2001 óta ítéli oda a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, amelynek tagjai hazánk legnívósabb projektmenedzsmenttel foglalkozó társadalmi szervezetei. Általánosságban elmondható, hogy a magyar győztesek a nemzetközi (IPMA Global Individual Award - Project Manager of the Year) versenyen is kiváló eredménnyel szerepelnek. A beérkezett munkák alapján a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla Dr. Iszály Mónikának ítélte a 2020-as Év Projektmenedzsere Díjat, amelyet 2020. november 4-én, online díjkiosztón hozott nyilvánosságra a zsűri.

2020-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat, a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaival közösen 20. alkalommal kiírta az Év Projektmenedzsere Pályázatot. Egyesületünk képviseletében, Dr. Kertész Máté, MBA, PMP Szakmai Pályázatokért felelős Alelnökünk vett részt a szakmai zsűri munkájában. Dr. Iszály Mónikával, az INNOBYTE Kft. munkatársával, Kremmer László MBA, CLC, PMP, a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke beszélgetett.

 

Mindenekelőtt a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége és a magam nevében is gratulálok a 2020-as „Év Projektmenedzsere” cím elnyeréséhez. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus siker egy szakember számára, ha a szakma képviselőitől kap elismerést. Mit jelent ez a siker az Ön számára?

IM: Ez a díj a szakmai elismerés csúcsát jelenti számomra. Egyrészről azért, mert a díjat odaítélő Projektmenedzsment Kiválóság Tábla összetétele által szinte a teljes projektmenedzsment szakma képviselve van, másrészt óriási megtiszteltetés egy olyan körhöz tartozni, akik az ország legjobbjai, sőt, azon korábbi nyertesek, akik részt vettek a nemzetközi megmérettetésen is, világszínvonalú projektvezetők.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a díj átvételét követően melyek a rövid távú tervei

IM: Szeretnék élni a lehetőséggel és részt szeretnék venni a nemzetközi megmérettetésen, valamint szeretném tovább bővíteni projektmenedzsment ismereteimet. A pályázat elkészítése és a tanulás lesz most a kiemelt célom a mindennapi munkám mellett.

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak, mit gondol miért érdemelte ki az Év Projektmenedzsere címet?

IM: A projektvezető a munkája során olyan, mint egy karmester egy koncerten, ahol a csapattagok a zenészek. A karmesternek (projektvezetőnek) ismernie kell minden szólamot (feladatot), tudnia kell, kinek mikor mit kell játszania. A zene akkor szól tökéletesen, ha megvan az összhang. Ehhez az szükséges, hogy a felek kölcsönösen ismerjék és tiszteljék egymást és megértsék, mindannyian a csapat részei és szükségük van egymásra. Projektvezetőként mindig arra törekszem, hogy vezető legyek, ne főnök és úgy emelkedjek ki a csapatból, hogy közben a része maradok.

Ha nagyobb távlatban nézzük a szakmai céljait, akkor melyek a hosszú távú tervei?

IM: Ahogy említettem, szeretnék tanulni és aztán a tanultakat a gyakorlatban is alkalmazni. Az azonnali fizetés projekt életem eddigi legnagyobb projektje volt és egy ilyen nagy feladat után az ember elgondolkodik, vajon lesz-e még hasonló volumenű és jelentőségű kihívás a karrierje során. Én bízom benne, hogy lesz. Ugyanakkor ezt nem jelenti azt, hogy kisebb projektekkel nem lennék elégedett. Igazából olyan projekteken szeretnék dolgozni, amelyek eredményeként új lehetőségeket lehet teremteni, új, innovatív ötleteket lehet megvalósítani. Termék- és szolgáltatásfejlesztési igazgatóként erre most lehetőségem van. Az innováció komoly kihívás, hiszen amíg az ötlettől eljutunk a termékbevezetésig, akár évek is eltelhetnek, ehhez képest nagyon gyorsan változnak az igények.

Mi motiválja Önt a projektvezetői munkája során?

IM: Alapvetően a cél, de leginkább az odáig vezető út. A projektvezetés igényel egyfajta rugalmasságot. Ha túlságosan ragaszkodunk a tervekhez és nem alkalmazkodunk a változó körülményekhez, előfordulhat, hogy elveszítjük a célt. Ha tudok azonosulni a projekt céljával, akkor mindent elkövetek annak elérése érdekében. A kollégáim visszajelzése alapján ez az erős hitem és elkötelezettségem az, ami miatt szeretnek velem dolgozni. Mert én akkor is hiszek a projekt sikerében, amikor ők már feladnák.

Kérem, mesélje el a legsikeresebb szakmai projekt élményét!

IM: Nyilvánvalóan a legnagyobb siker az azonnali fizetés elindulása. Mai napig büszkeséggel tölt el, amikor ismerősök, vagy akár egy-egy véletlenül elkapott beszélgetésben számomra idegenek arról beszélgetnek, milyen jó, hogy már nem kell napokat, de már órákat sem várni arra, hogy megérkezzen az utalásuk és akár hétvégén vagy ünnepnapon is tudnak átutalásokat kezdeményezni.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon 2020-ban az Év Projektmenedzsere pályázaton?

IM: Igazából a kollégáim bíztatására adtam be a pályázatot. A projekt befejezése után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam tőlük és azt gondoltam, adok egy esélyt magamnak. Ugyanakkor be kell valljam, hogy amikor az online díjátadón ismertették a short list-re került pályázókat, elbizonytalanodtam. Kiváló projektvezetők kerültek fel a listára, nagyon erős tudással és tapasztalattal. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy ezúton is gratuláljak nekik!

Mi volt a tapasztalata pályázat lebonyolításával kapcsolatban, mi volt a legnehezebb, illetve a legemlékezetesebb feladat a pályázat során az Ön számára?

IM: A legnagyobb kihívást számomra a terjedelmi korlát jelentette. Annyi mindent szerettem volna megosztani az értékelőkkel, de ha mindent leírtam volna, talán több száz oldalas lett volna a pályázatom 😊. Különösen a tanulságok sora lett volna hosszú. A projekt már jó pár hónapja befejeződött, leülepedtek az élmények is, jó volt kicsit érettebben, kicsit nyugodtabb körülmények között végig gondolni ezeket.

Hogyan kezeli a munkája során kialakuló stresszt, hogyan szokta levezetni a feszültséget?

IM: Számomra a sport a legjobb stresszoldó. Ha tehetem, már korán reggel edzéssel kezdem a napom. Egyrészről azért, mert olyankor még senki nem zavar telefonhívásokkal és e-mailekkel, másrészt bármi történjen velem azon a napon, valami jót már tettem magamért és ez elégedettséggel tölt el. Harmadrészt, ha az ember reggel már elfárad fizikailag, sokkal nyugodtabban kezeli a napközbeni stresszes helyzeteket.

Kérem, meséljen el egy nehéz helyzetet, amellyel a munkája során találkozott!

IM: Az azonnali fizetési projekt során az egyik legösszetettebb feladat a szállító kiválasztásának részeként a szerződéses tárgyalások lebonyolítása volt, ami majdnem két hónapig tartott, hetente 4-5 tárgyalási napon, napi 8-9 órán keresztül. Ebben a feladatban egyidejűleg négy szerepkört láttam el. Egyrészt vezettem a tárgyalásokat, moderáltam a résztvevőket, másrészt minden egyes bekezdést projektvezetőként mérlegelnem kellett, hogy annak milyen hatása lesz a projektre, illetve milyen teendők lesznek azzal kapcsolatban. Emellett időnként jogászként is érveltem, valamint én írtam a szerződés szövegét, ami ki volt vetítve a tárgyalások során egy képernyőn. Mindezt angol nyelven. Bár a tárgyalások végére mindannyian elfáradtunk, minden egyes percét élveztem, hiszen szakmailag hihetetlenül sokat tanultam, másrészt akkor raktuk le a szállítóval való együttműködés alapjait, ami nagy mértékben hozzájárult a projekt sikeréhez.

Egy ilyen jelentős elismerést követően felmerül a kérdés, hogy mit szeretne elérni a szakmai karrierjében?

IM: A projektmenedzsment minősítés mellett, ahogy említettem, most a nemzetközi pályázaton való minél sikeresebb részvétel a rövidtávú cél. Egyébként pedig minél érdekesebb projekteken való részvétel a célom.

Tapasztalata szerint mit várnak el egy sikeres projektvezetőtől? Melyek azok a képességek, amikkel rendelkeznie kell egy sikeres projektvezetőnek?

IM: A projektvezetés komplex feladat, ami nagyon sokrétű képességeket igényel, ezek közül kettőt emelnék ki. Az egyik a szervezői képesség. A projektvezetőnek át kell látnia a projekt feladatokat és képesnek kell lennie jól összehangolni azokat. A másik, amit kiemelnék, az a vezetői képesség.

Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

IM: Alapvetően közvetlen a stílusom, könnyen teremtek kapcsolatokat és jól megtalálom a hangot szinte mindenkivel. Nyitott vagyok és figyelmes. Szeretem megismerni a munkatársaimat, azt, hogy milyen képességeik vannak, mi motiválja őket és hogyan képzelik el a szerepüket a projektben. Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy olyan feladatokat kaphassanak, amelyet valóban jól és örömmel végeznek.  Emellett az őszinte kommunikáció híve vagyok. Ha probléma van, minél előbb beszéljük meg, kezeljük a helyzetet akkor, amikor még lehet.

 Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?

IM: Innovációs vezetőként a termék- és szolgáltatásfejlesztésre fókuszálok, itt szeretnék sikereket elérni. Ezen kívül szeretnék részt venni a projektmenedzsment szakma népszerűsítésében is, ennek formája még nem eldöntött, de már vannak ötleteim.

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!