<< Vissza

Beszéljünk a kiégésről

letöltés.png

 

A kiégés mindenütt jelen van a munka világában, és nyilvánvaló és rejtett módon egyaránt árt a munkamorálnak, a teljesítménynek és a megtérülésnek. A kiégés azonban érzékeny kérdés, amelyet nehéz megbeszélni - és még nehezebb megoldani. Sokan vonakodnak beismerni, hogy kiégésben szenvednek, míg mások talán észre sem veszik. Azt gondolják, hogy a probléma talán a saját hibájukból adódik. Megint mások tudják, hogy a kiégés hatással van rájuk, de nem látnak kiutat, és csapdában érzik magukat - egészen addig, amíg csendben vagy más módon fel nem mondanak.

Nemrégiben a ProjectManagement.com közösségét kérdeztük meg a kiégésről és annak fő okairól: Ha az elmúlt évben tapasztalta a kiégést, mi volt a fő oka?

A közel 200 válaszadó több mint 40 százaléka azt mondta, hogy túl sok munka és túl kevés idő terhelte meg őket. Körülbelül 20 százalékuk inspirálatlannak érzi magát, nincs irányultsága vagy céltudatossága. További 20 százalékuk úgy érzi, hogy nem értékelik őket, mivel kevés elismerést vagy támogatást kapnak. Körülbelül 8 százalékuk azt mondta, hogy úgy érzi, hogy nincs kapcsolat, hiányzik az együttműködés vagy a csapatkapcsolat. Szerencsés 12 százalékuk pedig azt mondta, hogy az elmúlt évben nem tapasztalt kiégést. Nem segít, hogy túl sok szervezet és vezető nem is ismeri el, hogy a kiégés probléma, így nem ismeri fel (vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja) a tüneteit. Ennek eredményeként valójában soha nem számolnak a kiégés okaival. A következményeket azonban minden bizonnyal elszenvedik, a fluktuációtól kezdve a végrehajtást akadályozó és az innovációt elfojtó zűrzavarig. A PMI Projectified podcastjének legújabb epizódja a kiégés és a változási fáradtság leküzdésével foglalkozik, vendégei Rose James, PMI-ACP, PMP és Mary Tresa Gabriel, PMP, akik arról beszélnek, hogyan segítenek a szervezeteknek és a csapatoknak egészségesebb utakat találni e problémák kezelésére. A projektcsapatok vezetői profitálhatnak meglátásaikból.

A kiégés leküzdésének első lépése egyszerűen az, hogy beszélünk róla. "Ez segít [a csapattagoknak] megérteni, hogy nincsenek egyedül az útjukon. Mindenki átesett már ezen" - mondja Gabriel. "Ne kezeljék a gyengeség jeleként."

Ez a fajta átlátható kommunikáció pedig segíthet a kiégés csökkentésében. "Mert ha a csapattagjaink beszélni akarnak a kiégésről, akkor nagyobb valószínűséggel van rendben, hogy megmutatják a sebezhető oldalukat, ami csak akkor jön el, ha bíznak benned, és ha nyitottak arra, hogy megosszák veled" - mondja Gabriel. Amellett, hogy biztonságos, nyílt környezetet biztosítanak a kiégés megbeszélésére, a projektvezetőknek folyamatos felelősségük, hogy világos útmutatást adjanak a csapattagoknak. Enélkül "elveszettnek, zavarodottnak érezhetik magukat, és nehezen találják meg annak valódi értelmét, amit csinálnak" - mondja Gabriel. Hasonlóképpen, a projektvezetőknek meg kell védeniük a csapataikat - és magukat - a túlzott munkaterheléstől és az irreális határidőtől, ami a PM.com felmérése szerint a kiégés vezető oka volt.

"Ha folyamatosan tisztázatlan elvárásokkal és változó prioritásokkal szembesülnek, vagy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a változásokról, ez önmagában is nagyfokú bizonytalanságot okozhat a csapatban, ami kiégéshez vezethet"."

Könnyebb mondani, mint megtenni, igaz? A podcastban James kiemel két, egymással összefüggő "darabot", amelyeket a projektvezetőknek össze kell kapcsolniuk. A gondolkodásmód-darab lehet olyan egyszerű, mint az, hogy gondoskodjunk arról, hogy gyakori szüneteket tartsunk a munkában, hogy segítsük az elmét pihenni és csökkentsük a stresszt. De legalább ilyen fontos, mondja James, hogy "a fenyegetéseket kihívásként fogalmazzuk meg, mert amikor kiégett állapotban vagyunk, az elménk hajlamos a kihívásokat fenyegetésként, vagy a kis malőröket hatalmas fenyegetésként látni. Ha túl nagy nyomást helyezel a csapatra, hogy túl gyorsan érje el a célt, vagy túl gyorsan hajtsa végre a változást, vagy gyakoriak a változások, a csapatod meg fog roppanni". A viselkedési rész még trükkösebb, mondja James. Arról van szó, hogy meg kell tanítani a csapatot, hogyan tanuljanak meg tapintatosan nemet mondani. Hogyan lehet ezt megtenni? James szerint a projektvezetőknek és a csapattagoknak - ésszerű, racionális nyelven - meg kell érvelniük amellett, hogy a jelenlegi kezdeményezések listájának bővítése rontja a teljesítmény minőségét.

És ha ez nem működik? Nos, ha az értékteremtést nem értékelik többre, mint a puszta értékteremtést... ha a mentális jólétről szóló beszéd csak, tudja, beszéd... akkor a kiégés folytatódni fog. És mindenki veszíteni fog.

Szóval, érveljen, vagy lépjen.

Forrás: https://www.projectmanagement.com/blog-post/75093/let-s-talk-about-burnout

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!