<< Vissza

Beszélgetés Dr. Kertész Mátéval a 2018-as esztendő "Év Projektmenedzserével"

Kiemelt
Önkéntesek

2018-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat látta el a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla elnöki teendőt. Dr. Sándor Zoltán oktatási ügyekért felelős alelnökünk volt felelős az Év Projektmenedzsere megszervezésért, akinek a munkáját Horváth Viktor és Vereczkei Brigitta támogatták. 2018-ban az "Év Projektmenedzsere" címet,  Dr. Kertész Máté Senior Program/Project Manager, PMP® a DXC Technology munkatársa nyerte el, akivel Kremmer László a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke beszélgetett.

Mindenekelőtt a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége és a magam nevében is gratulálok a 2018-as „Év Projektmenedzsere” cím elnyeréséhez. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus siker egy szakember számára, ha a szakma képviselőitől kap elismerést. Mit jelent ez a siker az Ön számára?

Számomra nagyon sokat jelent ez az elismerés, hiszen mint Ön is említette, a szakma képviselőitől kaptam. Ezért nagy megtiszteltetés, hogy a pályázati munkák közül az én szakmai tevékenységemet értékelte a legjobbnak a bizottság.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a díj átvételét követően melyek a rövid távú tervei?

A hétköznapok számomra nem fognak változni, így továbbra is vezetem azokat a projekteket, amelyekkel megbíztak, illetve a pályázatomban kiemelt KOMP 2 projektnek, mint a nagyobb projektek esetében gyakran lenni szokott, az “utóéletét” egyengetem. Hiszen amennyiben az ügyfélnek értéket szeretnék teremteni, számomra a KOMP2 program sikeres éles indulása nem azt jelenti, hogy mint projektvezető most már hátradőlhetnek. A következő időszakban a DXC Technology Hungary Kft. szakmai csapatának és nekem, mint projektvezetőnek, segíteni kell az ügyfeleket az új rendszer használatában, és ahol szükséges, tovább konszolidálni és finomítani a bevezetett rendszert.

 IMG 6069 min min 1

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak, mit gondol miért érdemelte ki az Év Projektmenedzsere címet?

A díjátadón konkrét értékelést nem kap az ember arról, hogy miért éppen őt találta a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla a díjra érdemesnek, így csak szubjektív megérzéseim lehetnek. Számomra a projektvezetés egy olyan szakma – főleg IT területen – ahol folyamatosan képezni kell magát az embernek mind elméletben, mind pedig gyakorlatban, amennyiben versenyképes szeretne maradni a piacon. A fentieknek megfelelően az elmúlt években igyekeztem minél szélesebb tapasztalatra szert tenni, végigjárva a projektmenedzseri szakma ranglétrájának szinte összes fokát, asszisztensként kezdve egészen a portfólió és programmenedzsmentig. Több évig nemzetközi projektmenedzsmenttel foglalkoztam, viszont annak érdekében, hogy a projektvezetési tudásomat tovább szélesíthessem és a korábbiaktól eltérő tapasztalatra tehessek szert, 2016-ban csatlakoztam a DXC Technology Magyarország SAP üzletágának csapatához, és jelenleg hazai SAP projektek vezetéséért felelek elsősorban a közszektorban. Az írásbeli pályázatommal és utána a személyes meghallgatáson ezt a tapasztalatot szerettem volna megmutatni. Úgy vélem, hogy ezt értékelte a bizottság. Azt, hogy mennyire vagyok, jó csapatjátékos, talán a kollegáim tudják megmondani, mindesetre nagyon igyekszem, hogy az legyek.

Ha nagyobb távlatban nézzük a szakmai céljait, akkor melyek a hosszú távú tervei?

Az elmúlt 2 évben a közszférában nagyok sok hasznos szakmai és emberi tapasztalatra tettem szert, amire nem lett volna alkalmam, ha kizárólag nemzetközi projektmenedzsmenttel foglalkozom. Ezt a megszerzett tudást és tapasztalatot szeretném, ha alkalmam nyílik rá, egyszer tovább kamatoztatni valamilyen irányban úgy, hogy ismét használhassam majd az angol és a német nyelvtudásomat.

Mi motiválja Önt a projektvezetői munkája során?

Szeretek emberekkel együtt dolgozni. Motiváló számomra, ahogy egy elképzelés vagy terv valósággá válik, és én ennek a folyamatnak a részese lehetek.

Kérem, mesélje el a legsikeresebb szakmai projekt élményét!

Az egyik legnagyobb szakmai sikeremnek éltem meg, amikor azt a visszajelzést kaptam a csapaton belül, hogy mennyire örülnek annak, hogy én vagyok a projektvezetőjük, mert kiállok a csapatért és nagyon megbíznak bennem.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon 2018-ban az Év Projektmenedzsere pályázaton?

Szeretem a szakmai kihívásokat, és érdekelt, hogy a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla miként látja az én szakmai tevékenységemet, valamint azt, amit én projektmenedzserként képviselni szeretnék.

Mi volt a tapasztalata pályázat lebonyolításával kapcsolatban, mi volt a legnehezebb feladat a pályázat során az Ön számára?

Kifejezetten örömet okozott a pályázat a megírása, mert egyfajta önértékelésnek éltem meg. A pályázás folyamata számomra nagyon szakszerűen zajlott, magas színvonalú volt a kiírt pályázati anyag és nagyon élveztem a személyes meghallgatást is. A legnehezebb feladat annak a szakmai üzenetnek a megfogalmazása volt, amit én a pályázatommal közvetíteni akartam.

Hogyan kezeli a munkája során kialakuló stresszt, hogyan szokta levezetni a feszültséget?

Az életem tele van jelenleg stresszhelyzetekkel. Nekem ezzel kapcsolatban az elfogadás módszere vált be. Nálam ez azt jelenti, hogy megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy sikerüljön, amit el akarok érni, de tisztában vagyok vele, hogy vannak külső körülmények, amelyek nem rajtam múlnak és az ebből adódó sikertelenséget elfogadom és továbblépek. Elfogadom, hogy a kudarc ugyanúgy a napi rutin része, mint a siker. A napi feszültséget sporttal igyekszem levezetni. Öt évvel ezelőtt az ökölvívás nagy szenvedélyemmé vált, illetve rendszeresen indulok félmaraton futásokon.

Kérem, meséljen el egy nehéz helyzetet, amellyel a munkája során találkozott!

Számomra mindig az emberi konfliktusokból adódó helyzetek megfelelő kezelése a legnehezebb. Az egyik projektem kapcsán például felhívott az ügyfél igazgatója és azt kérte tőlem, hogy egy nagyon fontos kérdésben álljak ki mellette, mert ő az ügyfél és azt szeretné, ha támogatnám az elképzeléseit. Alighogy véget ért ez a beszélgetés a telefonom ismét megcsörrent, és a projektcsapatom egyik kulcsembere volt a vonal túloldalán. Ő viszont az ellenkezőjét kérte tőlem, mint az imént az ügyfél, tehát, hogy ne támogassam az igazgató ötletét, hanem az ő elképzeléseit védjem meg, hiszen kollegák vagyunk, és nekem mint projektvezetőnek ki kell állnom mellette. A konfliktust végül sikerült feloldanom azzal, hogy őszintén elmondtam mindkét félnek, hogy nem tudok mind a kettőjüknek egyszerre megfelelni és ahelyett, hogy most nyomást gyakorolnak, rám, abban tudok segíteni, hogy objektívan megvizsgáljuk a problémát és utána segítek az ellentétes helyzetek feloldásában, de ehhez nekik is nyitottnak kell lenniük.

Egy ilyen jelentős elismerést követően felmerül a kérdés, hogy mit szeretne elérni a szakmai karrierjében?

Jelenleg többféle szakmai irány is van a fejemben, amiről most egyelőre nem beszélnék, mert még nem olyan kiforrottak. Úgy gondolom, hogy 34 évesen még rengeteg tennivalóm van, és nagyon sok mindenben szeretnék tovább fejődni és előrelépni.

Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?

Én az önmegvalósításra koncentrálok. A munkám során jól akarom magam érezni, értékes emberi és munkakapcsolatokat akarok kiépíteni és fenntartani, illetve szenvedélyesnek szeretnék megmaradni az iránt, amit csinálok.

Tapasztalata szerint mit várnak el egy sikeres projektvezetőtől? Melyek azok a képességek, amikkel rendelkeznie kell egy sikeres projektvezetőnek?

Úgy gondolom, viszonylag nehéz erre a kérdésre általánosságban válaszolni, hiszen egy projektben rengeteg szereplő van, akik mást és mást várnak el az embertől a projektben betöltött szerepüktől függően. Példának okáért úgy gondolom, hogy a csapattagoknak az a fontos, hogy segítsem a projektbeli munkájukat és, hogy megkapják a szükséges menedzsment támogatást tőlem annak érdekében, hogy a rájuk bízott szakmai felelősséget elbírják. A projektszponzoroknak például az az üzleti elvárása a projektvezetővel szemben, hogy a kitűzött minőségi, időbeli és pénzügyi célokat teljesítse. A projektvezetőnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy mozgassa a szálakat, és hogy, manőverezni tudjon a sokszor teljesen ellentétes érdekek között.

Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

Nagyon sok emberrel és többféle munkastílussal kell együtt dolgoznom, így ennek megfelelően nekem nincs egy tipikus stílusom, hanem a körülményektől függően igyekszem azt a módszert alkalmazni, amely szerintem az adott helyzetben a legmegfelelőbb.

Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?

Hajlamos vagyok mindent részleteiben megtervezni a napi rutinomat illetően is akár, de sokszor rá kell jöjjek, hogy az élet nagyon gyakran átírja az eredeti tervet. Így tartózkodnék a nagyon konkrét kijelentésektől, de egyelőre az IT és az üzleti életben képzelem el magam hosszú távon is.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!