<< Vissza

Bemutatjuk az Év Projektmenedzsment Diplomamunka pályázat nyerteseit

AOP

2021-ben is meghirdettük az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája Díjat, melynek díjátadójára november 4-én, az Art of Projects konferencián került sok. Számos remek pályázat érkezett, nem volt könnyű dolga a zsűrinek.

Az alábbiakban bemutatjuk a díj nyerteseit és dolgozatuk összefoglalóját is elérhetővé tesszük honlapunkon.

A nyerteseknek gratulálunk, és bízunk benne, hogy egyéb szakmai fórumokon is találkozunk velük a következő években.

Az MSc/MA kategóriában első helyezést ért el Fejes Petra, aki szakdolgozatát „Viselkedési projektmenedzsment: Nudge-ok alkalmazása a projektsikerért” címmel írta a Budapesti Corvinus Egyetemen.

FP.png

 

Mi keltette fel az érdeklődését a projektmenedzsment szakma iránt?

Érdeklődésemet az egyetemen töltött éveimnek köszönhetem. Mindig is szerettem szervezni, így mikor az egyetemre kerültem, sokakhoz hasonlóan, diákszervezeten belül gyűjtöttem tapasztalatot eseményszervezések által. Tanulmányaim alatt projektmenedzsmenttel kapcsolatos tantárgyaim is voltak, melyek során párhuzamot tudtam vonni az eseményszervezési feladatokkal, például stakeholderek, csapat irányítása vagy tervezés területén. A mesterszak alatt már a tantervben nagyobb hangsúlyt kapott a projektek világa, így lehetőségem volt több nagyvállalat projektmenedzserének tapasztalatát is megismerni és mélyebben megismerni a projektmenedzsment módszertanát.

Volt már alkalma vállalati környezetben is kipróbálnia a tanultakat? Ha igen, mik voltak a tapasztalatok?

Két éve dolgozom egy kisvállalkozás digitális projektjein projektmenedzserként. Örömmel állítom, hogy használni tudtam az egyetemen tanultakat és a visszacsatolások is azt mutatják, hogy előnyös ez az előképzettség (BCE Vállalkozásfejlesztés mesterszak, IPMA Student minősítés). A tanulmányaimnak köszönhetően megismertem a tervezéshez vagy menedzsmenthez használható módszereket, így a vállalati eszközök megismerése után könnyebben tudtam elvégezni feladataim. Eddigi tapasztalatom szerint a projektmenedzser legfontosabb feladata a projekt érintetti kommunikációjának hatékonyságát biztosítani.

Miért ezt a témát választotta, hogyan gyűjtött anyagot a dolgozatához?

Témaként a viselkedési projektmenedzsmentet választottam, mely a viselkedési közgazdaságtan és a projektmenedzsment témák metszete. Dolgozatom kutatási kérdése: Hogyan lehet a projekt sikerét kockáztató tényezőket eltűntetni vagy enyhíteni a nudge elemeivel?

A tanulmányaim alatt a projektmenedzsment témája felkeltette figyelmem, azonban a munkám során megtapasztaltam, hogy az egyetem alatt tanultak hasznosak, azonban inkább hard skilleket fejlesztenek. Az foglalkoztatott, hogy milyen az ideális projektvezető, akivel a projektcsapat hatékonyan, szívesen és sikeresen dolgozhat. A soft skillek tanulmányozása során jutottam el a viselkedési közgazdaságtan világához, amely az emberi viselkedést helyezi fókuszba. Meglepő módon a viselkedési közgazdaságtan téziseit kevesen vizsgálták eddig a projektmenedzsment témájában, pedig a projektek sikeressége nagyban függ a projektcsapattól.

A projektmenedzsment elmélethez alapvetően Görög Mihály munkáiból és a PMBOK-ból indultam ki, míg a viselkedési közgazdaságtani alapokat Thaler és Kahneman szerzőktől indítottam. A témákban való elmélyüléshez nemzetközi projektmenedzsment és viselkedés fókuszú folyóiratokat tanulmányoztam, illetve a viselkedési projektmenedzsmenttel kapcsolatos (nemzetközi) forrásokat kutattam fel. Illetve feliratkoztam Komándi Krisztián és Szászi Balázs hírlevelére is, ami rendszeresen inspirációt nyújtott a viselkedési közgazdaságtan témájához.

A kutatási részhez egy kérdőívet készítettem (melyet 49-en töltöttek ki) és hét interjút folytattam. Mindkettőhöz az alanyokat személyes illetve egyetemi kapcsolatrendszeren keresztül szereztem, hiszen kiemelten fontos volt a projekt tapasztalat ezekhez.

Mi motiválta arra, hogy pályázzon?

Mikor elkezdtem a szakdolgozatomon dolgozni célom volt egy jó minőségű szakmai anyagot létrehozni, melyre a későbbiekben is büszke lehetek. Emiatt kifejezetten érdekelt, hogy szakmabeliek hogyan értékelik a munkámat és hogy a téma amire rábukkantam, valóban érdekes-e gyakorló projektmenedzsereknek.  Így mikor láttam, hogy van lehetőség a PMI-hoz is leadni pályázatra, kaptam a lehetőségen. Őszintén szólva az új PMBOK megnyerésének lehetősége is motivációs tényezők között szerepelt, hiszen sok helyen hallottam, hogy érdekes újdonságokat fog tartalmazni.

Mik a tervei a következő 3 évre?

Jelenleg a Vállalkozásfejlesztés mesterszakon hallottakat szeretném a gyakorlatban is fejleszteni, mind  a stratégiai gondolkodás, mind a projektmenedzsment területén. Természetesen szeretném rutinosan elsajátítani a szakdolgozatomban írtakat és ehhez szeretnék sokszínű projektmenedzsment tapasztalatot szerezni. Terveim között szerepel projektmenedzseri minősítés megszerzése is a már említett tapasztalatokra szert tettem.


 

Az MBA/Posztgraduális kategóriában első helyezett Taletovics-Bagi Renáta lett, aki szakdolgozatát „A kompetens üzleti elemző, mint az informatikai projektek sikerének kulcsa” címmel írta a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

TR.png

 

Mi keltette fel az érdeklődését a projektmenedzsment szakma iránt?

Mivel szinte mindig projektekben dolgoztam - hol tesztelőként, hol területi szakértőként, hol elemzőként - így elég sok lehetőségem volt látni többféle szemszögből, szerepkörből a jól és a kevésbé jól működő megoldásokat egyaránt. Úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy a projektek amikben részt veszek hatékonyabbak legyenek, egyre inkább bele kell ássam magam a projektmenedzsment szakma rejtelmeibe.

Volt már alkalma vállalati környezetben is kipróbálnia a tanultakat? Ha igen, mik voltak a tapasztalatok?

Természetesen,  a dolgozat is a gyakorlati tapasztalataim alapján készült. Próbáltam a legjobb gyakorlatokat összegyűjteni, hogy azokat másokkal is meg tudjam osztani, esetleg mások is tudjanak belőle profitálni.

Miért ezt a témát választotta, hogyan gyűjtött anyagot a dolgozatához?

A téma azóta foglalkoztat, mióta a PMI-PBA vizsgára felkészülés során belefutottam egy cikkbe, miszerint "a jó BA teljesítmény és a projekt siker között direkt korreláció van". Ha valóban ilyen egyszerű javítani a projektek minőségén, akkor vajon miért nem mindenki ezzel foglalkozik. Meg akartam keresni ennek a buktatóit és konkrétan definiálni a "jó BA teljesítményt".

Az anyaggyűjtés két részből állt. Egyrészt szekunder kutatásként a nemzetközi projekt és üzleti elemzési módszertanok javaslatai gyűjtöttem össze, másrészt primer kutatásként gyakorló, nagy projekt tapasztalattal rendelkező szakértőkkel sikerült interjúkat készítenem. Végezetül ezeket egészítettem ki a személyes tapasztalataimmal.

Mi motiválta arra, hogy pályázzon?

A primer kutatás során az egyik interjúalanyom, Gintl-Reszegi Mária mondta, hogy szerinte nagyon értékes és hasznos gondolatok amik a dolgozatban szerepelnek, érdemes lenne ezt szélesebb körben is publikálni, minél több emberhez eljuttatni. Mivel a PMI pályázatát évek óta nyomonkövetem így számomra azonnal adta magát a gondolat, hogy ezt kellene megpróbálni, hiszen így a szakmailag legrelevánsabb közönséghez juttathatom el az eredményeimet.

Mik a tervei a következő 3 évre?

Szeretném közvetlenül a szervezetünknél, és általánosságban is javítani az üzleti elemzés szakma megítélését, tudatosítani a BA kollégáimban, hogy hogyan érdemes végezni a munkájukat ahhoz, hogy ténylegesen javuljanak a projektjeink. Úgy gondolom, hogy ez a bizonyos "direkt korreláció" hatalmas felelősség, amit érdemes tudatosítani. Igyekszem a jó gyakorlatokat megosztani nem csak a cégen belül, hanem egy tágabb üzleti elemzés iránt érdeklődő körrel is.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!