<< Vissza

Agilis keretrendszerek: Scrum vs Kanban vs Lean vs XP

A vállalkozások igényei világszerte folyamatosan változnak. Hogy ezzel megbirkózzanak, a szervezetek elengedték a munka és a szoftverfejlesztés irányításának hagyományos megközelítéseit. A szervezetek keresik a módját annak, hogyan válhatnak agilisabbá a szoftverfejlesztési folyamatukban, hogy versenyképesebbé válhassanak az adott iparágban. Számos szoftverfejlesztési módszertan létezik, amelyek segítségével csapata agilisabbá válhat, és jobb minőségű termékeket szállíthat; az egyik legnépszerűbb keretrendszer a Scrum. Vannak azonban más módszerek is, amelyeket szintén megfontolhat, például a Kanban, a Lean és az Extreme Programming (XP). Ebben a programozási útmutatóban ezt a négy különböző módszertant fogjuk megvizsgálni, és megvitatjuk, hogy ezek közül melyik illik az Ön szervezetéhez.

Mit jelent az agilitás?

A szoftverfejlesztés hagyományos megközelítése hosszadalmas tervet követ specifikációkkal és tervezéssel, és nagy a bizonytalanság, mivel csak a szoftverfejlesztési életciklus késői szakaszában kap egy működő szoftvert. Ez gyakran azt eredményezi, hogy a projektek túlköltekeznek a költségvetésen és az időn. Az agilis megközelítés bevezetésével a projekt időben és költségvetésen belüli befejezésének terheit közösen osztották meg a csapattagok között. Az agilis koncepció azzal a céllal jött létre, hogy javítsa a szoftverfejlesztés folyamatát. Az "agilis" szó által inspirált, amely gyorsat és rugalmasat jelent, a szoftverfejlesztés agilis megközelítése a követelmények, az ügyfél igényei és a műszaki környezet változásaira való gyors és rugalmas reagálásra helyezi a hangsúlyt. Merüljünk most el, és értsük meg a ma használatos néhány népszerű agilis keretrendszert. Ha mélyebb betekintést szeretne kapni abba, hogy mit is jelent az Agile, nézze meg ezeket az oktatóanyagokat:

  • Mi az agilis projektmenedzsment
  • Mi az agilis szoftverfejlesztés
  • Mi az agilis projektmenedzsment szoftver

Mi a Scrum?

A Scrum egy olyan agilis keretrendszer, amely a tervezés, fejlesztés, tesztelés és felülvizsgálat időkeretes ciklusát használja, hogy rövid ciklusokban, minden sprintben előrehaladva magas minőségű termékeket hozzon létre. A Scrum a terméktulajdonos vízióján belül a keresztfunkcionális, önszerveződő csapatokra összpontosít. A csapat dönti el, hogyan tudnak a legjobban együttműködni az egyes sprinteken belüli munka elvégzése érdekében, kombinált tudásukat és készségeiket felhasználva, hogy a gyors kísérletezés révén értelmes eredményeket érjenek el. A Scrum a folyamatos fejlesztés értékén alapul. Egy projekt létrehozásához több lépcsőzetes lépés tartozik, és csapat alapú környezetben dolgozik. A Scrum és más agilis keretrendszerek közötti legfontosabb különbség az, hogy a Scrum sprint alapú megközelítést alkalmaz a projektmenedzsmentre. Ez azt jelenti, hogy a projekt minden egyes iterációjának (vagy sprintjének) van egy konkrét célja vagy teljesítendő eredménye. A Scrum alkalmazásának előnyei közé tartozik a rugalmasság, a folyamatos fejlesztésre való összpontosítás, valamint az, hogy segíti a csapatok hatékonyabb együttműködését.

Mi az a Kanban?

A Kanban egy módszer a munkafolyamatok irányítására, elsősorban a szoftverfejlesztésben. A Kanban segítségével a munkát úgy követi nyomon, hogy egy Kanban-táblának nevezett táblán öntapadós cetlik segítségével egyik fázisból a másikba helyezi át. A Kanbanban nincsenek sprintek vagy iterációk, mint a Scrumban. Ehelyett Ön határozza meg az ütemezést az alapján, hogy milyen gyakran szeretne új funkciókat vagy termékeket kiadni; a ciklus a napi és a negyedéves teljesítések között változhat, attól függően, hogy a csapat igényei és célkitűzései szempontjából mi az ésszerű. Tehát ahelyett, hogy a Scrumhoz hasonlóan határidőket állítanának fel és tolnának ki, a Kanban-fejlesztők egyszerűen azon dolgoznak, amilyen feladatok éppen rendelkezésre állnak. Ennek eredményeképpen a Kanban jobban megfelel a munkafolyamat-alapú projektekhez. A kadenciák meghatározásán kívül a Kanban lehetővé teszi a készletszintek kezelését azáltal, hogy korlátozza, hogy hány backlog elem lehet egy adott időpontban (más néven WIP-korlátok). Ez segít megelőzni a túlterhelést, miközben rugalmasságot biztosít a csapatoknak abban, hogy a változó projektigények és a piaci feltételek alapján rugalmasan rangsorolják, hogy mire van szükségük legközelebb. A Kanban-módszer a munka vizualizálására, a folyamatban lévő munka korlátozására, a folyamatos átadásra, az együttműködésre, valamint a hatékonyság maximalizálására és a hulladék eltávolítására helyezi a hangsúlyt. Az elvégzendő munkát apró, különálló darabokra bontják, és egy táblára rögzített kártyákra írják fel.

Ahogy a munka a különböző fázisokon keresztül halad (pl. kész, folyamatban, felülvizsgálatra kész stb.), a kártyák ennek megfelelően mozognak. A Folyamatban lévő munka szabály hasznos a korlátozott erőforrásokkal rendelkező csapatok számára, vagy amikor minden egyes elemhez visszajelzésre van szükség minden egyes tagtól. Annak érdekében, hogy a folyamat a lehető leghatékonyabb és legjobban kiszámítható legyen, a feladat befejezéséhez szükséges átlagos időt (más néven "ciklusidőt") rögzítik és optimalizálják. A Kanban és más agilis keretrendszerek közötti legfontosabb különbség az, hogy a projektmenedzsment pull-alapú megközelítését alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a munkát csak akkor húzzák be a sprintbe, amikor szükség van rá, ami segít elkerülni a pazarlást és a projektek ütemben tartását. A Kanban használatának előnyei közé tartozik, hogy a folyamatos fejlesztésre összpontosít, a csapatok hatékonyabb együttműködését segíti, valamint rugalmassága (bármilyen méretű vagy típusú projekthez igazítható). Útmutatónkban többet megtudhat a Kanbanról: Kanban áttekintése projektmenedzserek és fejlesztők számára.

Mi a Lean Development?

A Lean egy könnyített keretrendszer, amely a folyamatos fejlesztésre összpontosít, és egyszerű módot biztosít a csapatok számára a fejlesztési folyamatok javítására. A Lean Development középpontjában a folyamatos változtatások és fejlesztések állnak. A Lean a Toyota termelési rendszerén alapul, amelyet a Toyota az 1950-es évek óta használ a gyártási folyamatok folyamatos javításának előmozdítására. A Lean ezeken az elveken alapul:

  • Hatékony értékáramlás
  • Harmonikus munkakörnyezet
  • Az emberek és a csapatmunka tisztelete
  • Folyamatos fejlesztés
  • A Lean egyik előnye, hogy segíti a csapatokat a pazarlás gyors és hatékony azonosításában és kiküszöbölésében. Az ügyfél számára történő értékteremtésre és a kiváló minőségű termékek szállítására összpontosít.

Mi az XP (eXtreme programozás)?

Az extrém programozás (XP) egy szoftverfejlesztési módszertan, amelyet az Extreme Programming Explained című könyvben mutattak be: Embrace Change című könyvében mutatta be Kent Beck és Martin Fowler. Az XP célja a szoftverprojektek minőségének javítása, elsősorban a rájuk fordított idő minimalizálásával, a kiadások közötti rövid időközök fenntartása mellett. Az Extreme Programminget úgy tervezték, hogy könnyű módszertan legyen. Nem ír elő konkrét eszközöket vagy folyamatokat a gyakorlatok megvalósításához, hanem inkább az egyszerűségre, a kódtervezést irányító automatizált tesztek írására és a gyakori (akár hetente egyszeri) kiadásokra helyezi a hangsúlyt. Az XP támogatja a folyamatos refaktorálást - a kód átírásának gyakorlatát anélkül, hogy a külső viselkedését megváltoztatná, hogy az könnyen olvasható és érthető maradjon -, és ösztönzi a páros programozást: két fejlesztő együtt dolgozik egy számítógép billentyűzeténél, hogy könnyebben átnézhessék egymás munkáját. Ezek a gyakorlatok lehetővé teszik az XP-t használó csapatok számára, hogy a legtöbb más módszertannál hamarabb kapjanak visszajelzést a kódjukról, a fejlesztés során rendszeres időközönként, ahelyett, hogy csak az egyes nagyobb feladatok elvégzése után tesztelnének.

Elgondolkodtató kulcspontok

  • A folyamatban lévő munka korlátozása mellett a Kanban támogatja a csapatokat a folyamatosan változó backlog kezelésében.
  • A Scrum elősegíti a rendszeres kommunikációt és tervezést, hogy az emberek, a csapatok és a szervezetek produktívabbá váljanak és értéket teremtsenek.
  • A lean agilis megközelítés azonosítja és megszünteti a pazarlást, és finomítja a folyamatokat a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése érdekében, a minőség romlása nélkül.
  • Az XP módszer a mérnöki munkában a tiszta és megbízható kód és szoftver fontosságát hangsúlyozza.

Végső gondolatok az agilis keretrendszerekről

Bár ezek az agilis keretrendszerek különböző eredetűek, és a fejlesztési folyamat különböző aspektusaira összpontosítanak, mindannyian az Agilis Kiáltványban említett elveket követik, és segítenek a csapatoknak gyorsan magas minőségű szoftvert szállítani. Az agilis keretrendszer kiválasztása az Ön szervezetének érettségétől és attól függ, hogy milyen módon kívánja megközelíteni a termékfejlesztést. Ha például egy induló vállalkozásról van szó, a Kanban lehet megfelelőbb. Ha azonban a csapat már tapasztalt az agilis technikákban, a Scrum vagy az XP lehet jobb választás.

Forrás: https://www.developer.com/project-management/scrum-vs-kanban-lean-xp/

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!