<< Vissza

A munka jövőjének vizsgálata - az egészségügy szemüvegén keresztül

Az egészségügyi ágazat a projektmenedzsment világának mikrokozmosza, amely tükrözi a munka világát alakító számos erőt, ugyanakkor ugyanezen erők közül soknak kritikus mozgatórugója is. Ebben a bejegyzésben Joe Cahill az egészségügyi ágazatról és a projektgazdaságról szóló meglátásait osztja meg a „Healthcare Information and Management Systems Society” (Egészségügyi Információs és Menedzsment Rendszerek Társasága) előtt nemrégiben tartott előadásából.

Az egészségügyi ágazat érdekes fordulópontot foglal el a projektmenedzsment világában. Sok olyan erőt tükröz, amelyek a 21. század munka világát alakítják. De egyben forrása is ugyanezen erők közül soknak. Ezt a dinamikát nemrégiben a HIMSS konferencián - az Egészségügyi Információs és Menedzsment Rendszerek Társaságának éves találkozóján - ismerhettem meg. A konferencia idei témája az "Újragondolni az egészségügyet" volt, és én azért voltam ott, hogy a munka világának "újragondolásáról" beszéljek, megosztva a PMI nézőpontját a projektgazdaságot alakító globális erőkről. 

Az egészségügy már most is erősen projektorientált, és sok tekintetben a projektgazdaság mikrokozmosza. Gondoljunk csak a nagy gyógyszeripari vállalatok K+F kezdeményezéseire vagy a kórházi betegellátásra és -kezelésre. Mindkét esetben különböző tudományos és orvosi szakterületek szakértői csapatai jönnek össze, akiket közös cél köt össze, hogy közös eredményt érjenek el. Mint említettük, az egészségügy azonban nem csupán haszonélvezője a munka projektté válásának, hanem katalizátora is ennek a trendnek. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának adatainak elemzése szerint a projektmenedzsment-orientált szakmák leggyorsabban növekvő ágazata a szoftverfejlesztés - az előrejelzések szerint 2019 és 2030 között 14 százalékos növekedés várható. A szoftverfejlesztés növekedéséhez pedig az egészségügyi technológiák járulnak hozzá az egyik legnagyobb mértékben. 

Az egészségügyi projektek természetüknél fogva óriási hatással vannak a társadalomra. Gondoljunk csak arra, hogy a Legbefolyásosabb projektek 2021-es listánk #1 projektje az egészségügyi szektorból származik - a több COVID-19 vakcina rekordidő alatt történő kifejlesztése. Ennek a munkának a nagyságrendje és terjedelme lélegzetelállító volt. Nehéz még csak értéket is adni annak a hatásnak, amit ezek a projektek a világra gyakoroltak. A HIMSS-en beszéltem a vakcinaprojektekről, valamint az egészségügy területén számos más figyelemre méltó kezdeményezésről. De két másik kritikus pontra is kitértem.

Az első maga a projektgazdaság növekedése - és e tendencia jelentősége a munka világában. Egyre inkább azt látjuk, hogy a szervezetek nem csak a munka természetét gondolják át, hanem azt is, hogy hogyan történik a munka elvégzése a mindennapokban. Ahelyett, hogy az egyének egész karrierjük során egy adott osztályon vagy funkcióban dolgoznának, ma már projektcsapatokba szerveződnek sajátos készségeik és képességeik alapján. 

Mi mozgatja ezt a változást? Egy szóval: a zavarok. A projektek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy nagyobb agilitással reagáljanak a váratlan megrázkódtatásokra. A PMI a Globális Megatrendek című jelentésében azonosított néhány ilyen zavaró tendenciát. Ezek közé olyan tényezők tartoznak, mint az éghajlatváltozás, a demográfiai változások, a technológiai zavarok és természetesen a globális járványok. Ami még nagyobb aggodalomra ad okot: ezek a sokkok minden eddiginél nagyobb gyakorisággal jelentkeznek. 

Válaszul a szervezetek egyre agilisabbá és kevésbé hierarchikussá válnak. A McKinsey által "rugalmasabbnak nevezett rendszer felé mozdulnak el, amelyben az egyének a csapatok és projektek között mozognak". Ez lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy gyorsabban reagáljanak és változtassanak irányt. Ahogy azonban az egészségügy még inkább projektszervezetté válik, az emberek készségeire és képességeire kell összpontosítania - és több projekt szakemberre lesz szüksége.  

A PMI 2021-es Talent Gap Reportjának eredményei szerint a globális gazdaságnak 2030-ra 25 millió új projekt szakemberre lesz szüksége. Ez évente 2,3 millió embert jelent. Mint megjegyezték, ennek a keresletnek jelentős hányadát az egészségügyi ágazat hajtja.  A szükséges készségek típusának illusztrálására a PMI tehetségháromszögét osztottam meg a HIMSS résztvevőivel. Ha nem ismeri a háromszöget, röviden bemutatom. Az egyik oldala a technikai készségeket és a különböző munkamódszereket jelképezi. A másik oldalon az üzleti érzékkel kapcsolatos készségek találhatók, amelyek kritikus fontosságúak a változás kontextusának megértéséhez. A harmadik oldalon pedig a változás előmozdításához szükséges hatalmi készségek találhatók. 

Mindhárom készségtípus fontos, de én különösen az erőnléti készségeket emeltem ki. Hogy miért? Mert mi, mint iparág, sok éven át túlságosan is a technikai készségekre helyeztük a hangsúlyt. Ma azonban számos technikai gyakorlatot automatizálnak vagy kodifikálnak. Továbbra is meg kell értenie, hogy mikor és hogyan kell alkalmazni ezeket a technikákat, de ami igazán kiemeli Önt, azok a hatalmi képességek - olyan képességek, mint az együttműködő vezetés, az empátia és az innovatív gondolkodásmód. Ezek azok a készségek, amelyeket nem lehet automatizálni - amelyek lehetővé teszik, hogy fenntartsd a kritikus emberi kapcsolatokat, még akkor is, ha virtuális környezetben dolgozol. 

Végül három tanulsággal távoztam a HIMSS résztvevőitől:

  1. Folyamatosan fejlessze a készségeit, és adjon felhatalmazást a csapatának, hogy ugyanezt tegye. Mindannyiunknak el kell köteleznünk magunkat a folyamatos, élethosszig tartó tanulás mellett, hogy relevánsak maradjunk egy gyorsan változó világban. 
  2. Használja azt a megközelítést, amelyik a legjobban illeszkedik a környezetéhez - legyen az agilis, hibrid vagy valami teljesen új. A rugalmasság kulcsfontosságú az optimális munkamódszer meghatározásában.
  3. Vezessen olyan erőteljes készségekkel, mint az empátia, hogy fenntartsa azokat a rendkívül fontos emberi kapcsolatokat, különösen virtuális környezetben. 

Az egészségügy végül is a legszemélyesebb iparág, amely az egészségünkkel és jólétünkkel foglalkozik. Nem csoda tehát, hogy vezető szerepet játszik a munka világában - és egyben tükrözi és mozgatja a projektgazdaságot alakító erők nagy részét. 

Forrás: https://community.pmi.org/blog-post/71941/exploring-the-future-of-work---through-a-healthcare-lens

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!