<< Vissza

A 10 legjobb ingyenes projektmenedzsment szoftver

Elmulasztott határidők. Szűk keresztmetszetek. Kommunikációs silók.

Ezek a problémák időbe és pénzbe kerülnek. Szerencsére nem kell bankot rabolni ahhoz, hogy találjunk egy projektmenedzsment szoftvert.

Ha kis csapattal dolgozol, szűk a költségvetés és hajlandó vagy feláldozni párat a prémium funkciókból, akkor az ingyenes vagy freemium projektmenedzsment eszközök, pont megfelelők lehetnek. (A freemium termékek a fizetős szoftverek olyan ingyenes verziói, melyek az ingyenességet korlátozott funkcionalitással, hozzáféréssel vagy mindkettővel kompenzálják.)

Ebben a cikkben, bemutatunk 10, a Capterra által legjobbnak értékelt projektmenedzsment eszközt, elmondjuk, mit nyújtanak az egyes szoftverek és mennyibe kerül a prémium verzióra váltás.

Mit értünk a legjobb alatt? A Capterra szoftvertárának legmagasabbra értékelt, ingyenes megoldásait.

Az alábbi listát használjuk arra, hogy eldöntsük, hogy az ingyenes szoftverek a megfelelőek-e a szervezetünk számára és ha igen, melyik ingyenes projektmenedzsment megoldás fedi le legjobban az igényeinket.

Mit jelent az, hogy a “legmagasabbra értékelt”? A 10 kiválasztott program rendelkezik a legmagasabb felhasználói értékeléssel, a többi termékhez viszonyítva. A teljes kiválasztási módszertan itt található.

word-image-3.png

 

Projektmenedzsment vagy munkamenedzsment – melyikre van szükséged?

A “projektmenedzsment (PM) szoftver” az utóbbi időben egy átfogó fogalommá vált, és számos megoldást foglal magába, kezdve az egyszerűbb, kollaboratív munkaszervező eszközöktől egészen a robusztus portfoliómenedzsment szoftverekig.

Hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt, fontos megérteni a különbségeket a különböző alkalmazások között:

  • A munkaszervező vagy feladatmenedzsment eszközök a csapatokat a folyamatok menedzselésében, a különböző feladatok és tevékenységek rendszerezésében és a közös munkában segítik, egy megosztott munkakörnyezetben. Ezek az alkalmazások követik a feladatok végrehajtását és valós idejű értesítésekkel nyújtanak rálátást az érintetteknek. A célközönségük elsősorban a kevésbé technikai üzleti szakemberek.
  • Egy igazi PM szoftver segít a projektmenedzsereknek és szervezeteknek a projektek (egyedi kezdeményezések meghatározott céllal, ütemtervvel és költségvetéssel) kivitelezésében. Ezek az eszközök segítenek az üzleti tervezésben, a költségek, az ütemterv és az erőforrások monitorozásában és kontrollálásában, hogy a projekt értéket szállítson és teljesítse sikerkritériumait. Célközönsége a projektszakemberek, például a projektvezetők. A szoftverek nagy része appokat is kínál, hogy utazás közben is ellenőrizhetők legyenek a státuszváltozások és az üzenetek, és reagálhassunk rájuk.

Hogy megtudjuk, melyik eszköz lenne számunkra a legmegfelelőbb, fontos megérteni a projektmenedzsment és feladatmenedzsment szoftverek alapvető funkciói közötti különbségeket is. Kattints ide a részletes funkcióleírásokért - az alapvető funkciókat kiemeltük a cikk alján található listában is.

A 10 legmagasabbra értékelt ingyenes projektmenedzsment szoftver

Airtable

Az Airtable egy felhő alapú, kollaboratív feladatmenedzsment eszköz. A csapatok megtekinthetik a feladatokat táblázatos formában (hasonlóan egy Excel-táblázathoz). Tartalmaz naptárt, Kanban-táblát és képtárat. Az alapfunkciók között találhatjuk a feladatkezelést, az együttműködést támogató funkciókat, a jelentéskészítést vagy projektkövetést és a munkaidő-kezelést.

Az Airtable központi komponense az adatbázis, ami tartalmaz minden adatot, amire egy projektnek szüksége lehet. A bázis a táblák gyűjteménye, és minden tábla a projekt egy aspektusát fedi le. A táblák mezőket (fájlcsatolmányt, checkboxot, stb.) és rekordokat (releváns adatokat) tartalmaznak.

Ingyenes verzió: Korlátlan számú adatbázist tartalmaz, 1200 rekordot adatbázisonként, 2 GB tárhelyet a csatolmányoknak és két hét verzió- és állapotkövetést, valamint valós idejű együttműködést és kommentelést támogató funkciókat.

Fizetős verzió: Adatbázisonként több rekordot, nagyobb helyet a csatolmányoknak, hosszabb idejű verziókövetést és kiemelt támogatást tartalmaz, valamint hozzáférést a “blocks” nevű moduláris app-okhoz, melyek kiterjesztik az adatbázisok funkcionalitását. A fizetős verzió a felhasználók száma után számláz havonta, és az ingyenes kategória után következő szint havi 10 dollárba kerül felhasználónként.

multiple-devices-accessing-airtable-project-manage.png

 

Asana

Az Asana egy felhő alapú projekt- és feladatmenedzsment megoldás, ami segít a cégeknek a feladatok és a projektek szervezésében, a kommunikációban és az együttműködésben. Elsősorban azoknak a cégeknek és csapatoknak hasznos, akik több projektet kezelnek egyszerre, a vállalat méretétől függetlenül.

A képességei között megtalálható a feladatmenedzsment, a jelentéskészítés, az automatikus értesítések, a vevőportál, az együttműködést segítő eszközök, az irányítópult, a dokumentum-menedzsment és a mobilalkalmazás. Az Asana tartalmaz egy “inbox” funkciót is, amely rögzíti a szoftver által automatikusan generált összes változást.

Az Asana elérhető mobil eszközökről is, mint például a laptopok, tabletek, valamint Android és iOS okostelefonok. Integrálható különféle más alkalmazással is, mint a Dropbox, a Slack, a Gmail és a Zapier. Az egyes csatolmányok méretkorlátja 100 MB.

Ingyenes verzió: Legfeljebb 15 felhasználót engedélyez, és tartalmaz listákat, táblákat, naptár nézetet, munkaidőkövetést és több mint 100 ingyenes kapcsolódást más applikációkhoz. Ezenkívül tartalmaz még korlátlan feladat-, projekt- és tevékenységnaplózást.

Fizetős verzió: Felhasználónként 13,49 dollárnál kezdődik havonta. A verzió tartalmaz fejlesztett integrációs lehetőségeket, irányítópultot és saját márkanévvel való ellátást is.

project-management-sample-task-list-in-asana.png

 

Basecamp

A Basecamp egy valós idejű kommunikációs eszköz. Megtalálható benne a teendőlista, naptár, határidő és fájlmegosztás, így adva lehetőséget a csapatnak a prioritások és feladatok nyomon követésére.

A Basecamppel a felhasználók létrehozhatnak projekteket, dokumentálhatják az előrehaladást és kezelhetik a feladatokat. Egy web alapú szoftver, melybe a felhasználók bejelentkezhetnek böngészőből vagy mobilkészülékről.

A Basecamp bármilyen szervezet által használható, amelynek csapatot kell menedzselni, beleértve a nonprofit szervezeteket, startupokat és szolgáltató cégeket vagy éppen szabadúszókat. Az előfizetések skálázhatók, változó nagyságú tárhellyel és felhasználószámmal.

Ingyenes verzió: Szabadúszóknak, személyes használatra esetleg családoknak készült és tartalmaz 1 GB tárhelyet, három projektet és 20 felhasználót.

Fizetős verzió: 99 dolláros havi díjért cserébe korlátlan projektindítási és felhasználó- mennyiséget, valamint 500 GB tárkapacitást kapunk.

project-management-software-example-due-dates-in.png

 

ClickUp

A ClickUp egy felhőalapú munkaszervező megoldás, ami “produktivitás” szoftverként jellemzi magát. Segít az egyéneknek és csapatoknak a célok felállításában, a feladatok és a munka szervezésében, az úgynevezett “projekttereken” belül. A legfontosabb funkciók között megtalálhatjuk a feladatkezelést, az együttműködést segítő funkciókat, a jelentéseket/projektkövetést, a munkaidő-követést és a Gantt-diagramot.

A Clickup központi komponensei közé tartoznak a feladatok, az egyedi mezők, célok (meghatározott feladatok, melyek fel vannak osztva és hozzárendelhetők egy mérhető eredményhez) és portfóliók (a munka irányítópulthoz hasonló, magas szintű áttekintése).

Ingyenes verzió: Korlátlan projekt-munkaterület, felhasználó- és feladatszám, 100 MB tárhely fájloknak, éjjel-nappali támogatás (chat szoftveren, telefonon vagy online segítőközponton keresztül), valamint 100 egyedi mező, 100 cél és 100 portfólió használata és korlátozott mértékű jelentéskészítési lehetőség.

Fizetős verzió: Korlátlan tárhely, integráció, teljes jelentés készítési lehetőség és egyéb kiegészítő funkciók, mint például a Gantt-diagram.

board-view-in-clickup.png

 

Jira

A Jira egy folyamatkezelő eszköz, melyet agilis csapatok használnak, elsősorban szoftverek fejlesztésének tervezésére, követésére és kiadására. A Jira olyan csapatoknál működik legjobban, amelyek Scrumot, Kanbant, hibrid modellt vagy valamilyen egyedi munkafolyamatot használnak.

A Jirával a felhasználók létrehozhatnak ütemterveket a projektekhez, melyek segítségével az összes futó projekt feltérképezhető. A projekttábla tartalmaz egy drag-and-drop felületet, amely lehetővé teszi a csapatok számára a projekt minden részletének kezelését. A felhasználók létrehozhatnak user sztorikat és hibajegyeket, tervezhetnek sprintet és eloszthatják a feladatokat a csapatban. A felhasználók több ezer üzleti segédalkalmazáshoz is hozzáférhetnek, a tervezési és felügyeleti eszközöktől kezdve egészen a forráskódkezelő és termelékenység-támogató alkalmazásokig.

A Jira kínál mobil alkalmazásokat is, Android és iOS eszközökre. A támogatás online portálokon keresztül vagy dokumentumok és oktatóvideók formájában érhető el.

Ingyenes verzió: Tartalmaz Scrum- és Kanban-táblákat, agilis jelentést, testre szabható folyamatokat, 2 GB tárhelyet és közösségi támogatást.

Fizetős verzió: Havonta számláznak felhasználónként, az ár pedig a felhasználók számától függ. 10 felhasználónál 7 $/felhasználó/hó-tól indul és átlagosan havonta 70 dollárba kerül. Ebbe beletartozik a 250 GB tárhely (ez növekszik az árszint növekedésével) és olyan további funkciók, mint például az audit log.

project-management-board-view-in-jira.png

 

MeisterTask

A MeisterTask egy vizuális munkafelügyeleti eszköz, ami segít a csapatoknak a munkafolyamatok kezelésében és a feladatok szervezésében egy osztott Kanban-táblán. Telepíthető a felhőbe vagy helyben Mac és Windows számítógépekre. Alapfunkciói a feladatkezelés, az együttműködést segítő eszközök, jelentéskészítés, valamint a projekt- és munkaidő követés.

Ingyenes verzió: Tartalmaz korlátlan számú felhasználót, feladatot, Kanban-táblát, tárhelyet és csatolmányokat 20 MB korlátig.

Fizetős verzió: Kiemelt támogatást biztosít és olyan további funkciókat, mint az ismétlődő feladatok, jelentéskészítés és egyedi mezők. A legolcsóbb fizetős verzió 8,25 dollárba kerül felhasználónként havonta, amennyiben az éves fizetés választjuk.

board-view-in-meistertask-project-management.png

 

Podio

A Citrix Podio egy projektmenedzsment és közösségi együttműködést segítő eszköz. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a különleges üzleti követelményeikhez és egyedi folyamataikhoz illeszkedő alkalmazásokat hozzanak létre. A felhasználóknak nincs szükségük technikai ismeretekre a szoftver használatához, ezzel óvva a fejlesztői erőforrásokat.

A felhasználók a Podio App Marketen keresztül több száz ingyenes alkalmazást érhetnek el, mint például a feladatkezelő, a projekt-, portfólió- és probléma-menedzsment alkalmazások. Ezenkívül találhatunk még olyan funkciókra szabott megoldásokat, mint az ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) vagy a pályázók követése.

A számos app-on keresztül a Podio széles skáláját kínálja a közösségi együttműködést segítő funkcióknak, beleértve a Facebookszerű “lájkolást” vagy a rendszeren belüli fájlmegosztást, azonnali szöveges üzeneteket és videókonferenciát.

A Podio alkalmazásépítő képességei miatt, jól illik azokhoz a kisebb vállalkozásokhoz, amelyek nagyfokú testreszabhatóságot igényelnek, különösen azok számára, akik többfajta üzleti folyamatot akarnak egy rendszeren belül kezelni.

Ingyenes verzió: Legfeljebb 5 felhasználó engedélyezett és elérhetőek az appok és munkaterületek, valamint a feladatkezelési funkciók.

Fizetős verzió: Felhasználónként havi 9 dollártól indul és korlátlan számú felhasználót, felhasználókezelést kapunk, valamint kedvezményt éves fizetés esetén.

podio-project-management-software-home-screen.png

 

Quire

A Quire egy felhőalapú projektmenedzsment megoldás, kis- és középvállalkozások számára tervezve. Célja, hogy több csapat együttműködését lehetővé tegye és segítse a teendőlisták és a feladatok menedzselését. Az alapfunkciók tartalmaznak dokumentumkezelést, valós idejű szerkesztést, kommunikációs eszközöket, vitafórumokat, fájlmegosztást, projekttervezést és a mérföldkövek nyomon követését.

A csapatok rendezhetik és priorizálhatják a feladataikat egy Kanban-tábla segítségével, ezzel segítve a csapattagoknak a folyamatok vizualizálásában. A vezetők hozzárendelhetnek feladatokat a csapattagokhoz, rendezhetik a megbízásokat prioritás szerint, szűrhetik a feladatokat és megtekinthetik a projekt kezdeti és végdátumát a Gantt-diagram használatával. Ezen kívül a felhasználók követhetik a teendőket és értesítéseket kaphatnak a közelgő határidőkről a regisztrált eszközeikre.

A Quire rendelkezik egy programozható alkalmazás-interfésszel (API), amely lehetővé teszi olyan külső alkalmazások integrációját, mint a Slack, az Outlook Naptár vagy az iCal. A felhasználók távolról vezérelhetik az üzleti tevékenységeket egy mobilalkalmazás segítségével, Android vagy iOS eszközökről. A Quire emailen és GYIK-en keresztül nyújt támogatást.

Ingyenes verzió: A Quire jelenleg csak ingyenes verziót kínál. A honlapjuk szerint dolgoznak a fizetős verzión is, de ami jelenleg ingyenesen elérhető, azért a fizetős verzió megjelenése után sem kell majd fizetni.

kanban-board-in-quire-project-management-tool.png

 

Teamwork

A Teamwork egy felhőalapú munkamenedzsment megoldás, amely segíti a csapatokat az együttműködésben, a feladatok szervezésében és a határidőre történő szállításban. Az alapfunkciók között megtalálhatjuk a Gantt-diagrammot, a Kanban-táblát, a feladatkezelést, az együttműködést támogató eszközöket, a jelentéskészítést, a projekt- és munkaidőkövetést, valamint az erőforráskezelést.

Ingyenes verzió: Tartalmaz hozzáférést 5 felhasználó számára, 2 aktív projektet és 100 MB tárhelyet, illetve többfajta támogatási módot (email, elő chat, telefon, online tudástár és tréningek).

Fizetős verzió: Ebben a verzióban már több projekt indítható és kapunk még nagyobb tárhelyet, kiemelt támogatást és robusztusabb követési lehetőségeket, mint a portfólió nézet és kockázatregiszter. A fizetős csomagra váltás költsége 12,5 dollár havonta felhasználónként, éves fizetés esetén kisebb kedvezménnyel.

 

dashboard-mockup-in-teamwork-projects-project-mana.jpeg

 

Wrike

A Wrike is egy felhőalapú projektmenedzsment platform, elsősorban a 20 főnél nagyobb csapatok számára. Kínál Gantt-diagrammot, naptárt, kiterheltség-nézetet az erőforrásmenedzsmenthez, egyedi irányítópultot és valós idejű frissítést. A struktúrát kialakíthatjuk könyvtárak, projektek és feladatok szerint, és automatikusan rendelhetünk feladatokhoz embereket a feladatok státusza alapján. A Wrike a csapatok széles skálájának nyújt támogatást, a pénzügyi és technológiai szektortól kezdve, a kreatív és reklám szakmáig.

A Wrike for Marketers egy külön termék testreszabott sablonokkal, ellenőrző eszközökkel és Adobe-kiterjesztéssel. A Wrike képes az eszközök széles skálájához kapcsolódni, beleértve a Salesforceot, a Dropboxot és a Slacket és kínál még programozható csatlakozási lehetőséget (API) is.

Ingyenes verzió: 5 felhasználó hozzáférését támogatja. Benne van a táblázatos nézet, a feladatkezelés, fájlmegosztás, a valós idejű aktivitáskövetés, az alapszintű integrációk és 2 GB tárhely.

Fizetős verzió: Az első szint havonta 9,80 dollárnál kezdődik felhasználónként, és tartalmaz Gantt-diagrammot, feladat- és alfeladat-kezelést, fejlett integrációs lehetőségeket, megosztható irányítópultot és 5 GB tárhelyet (a mérete növekszik a drágább előfizetési szinteken).

timeline-view-feature-in-wrike-project-management.jpeg

 

Funkcióleírások

Itt láthatók a fenti termékleírásokban megtalálható szoftverfunkciók részletesebb leírásai:

A PM szoftverek alapképességei és funkciói

Feladatkezelés

A főbb funkciók a feladat létrehozása, leírás hozzáadása, kezdő és végdátumok beállítása, prioritás megadása, becslések (például óra, pont, stb.) és felhasználó hozzárendelése. A feladathoz adhatnak csatolmányokat, megjegyzéseket és frissíthetik a státuszát miközben dolgoznak rajta vagy ahogy a folyamat mentén végig viszik a táblán (Scrum vagy Kanban). Kiegészítő funkciók között megtalálható az e-mailek feladattá alakítása, függőségek beállítása, alfeladatok és ismétlődő feladatok és listák létrehozása.

Együttműködés

Egy központi munkateret biztosít, ami lehetővé teszi több felhasználó kommunikációját, konferencia beszélgetéseket és hogy koordinálják a közös munkavégzést. Létrehozhatnak közös csapat- vagy projekttáblát, naptárt, wikit, irányítópultot, tájékozódhatnak a többi felhasználó munkájáról hírfolyamok segítségével, bevonhatnak projekttagokat @ megnevezésekkel, megoszthatnak fájlokat, cseveghetnek, videokonferenciát tarthatnak és meghívhatnak vendégeket is részvételre.

Jelentéskészítés és projektkövetés

A jelentés és az irányítópult egy gyors és vizuális módszer arra, hogy a felhasználók megismerjék a projekt státuszát, a költségek és egyéb fontos információk aktuális állapotát. Megtekinthetik a haladást a projekttervhez képest, követhetik a mérföldköveket és az aktív feladatokat, a befejezett feladatok listáját, összehasonlíthatják a becsült és valós idő- és pénzbeli ráfordításokat, és követhetik a csapat teljesítményét.

Projekttervezés

Feladata a projekt hatókörének, ütemtervének, erőforrásainak és költségének meghatározása. Komplex projektek lebontása mérföldkövekre, a leszállítandó egységek meghatározása és a pénzáram prognosztizálása. WBS létrahozása, a kritikus út felvázolása, függőségek és korlátok meghatározása és a főbb erőforrások tervezése.

Munkaidőkövetés

A különböző feladatokra fordított idő követése, a feladatokra tervezett és a valóban a feladatra fordított idő összehasonlításáról jelentés készítése, a kiszámlázható és nem kiszámlázható órák összehasonlítása, a munkával töltött idő táblázatba töltése számlázási célokra.

Erőforrás-menedzsment

Erőforrásdiagram létrehozása kontakt információkkal, bérköltségekkel, szerepkörökkel és képességszintekkel. A személyzet kiosztása a projektre és a kiterheltség követése. A funkciók tartalmazhatnak erőforrás- és kapacitástervezést, valamint a projektek priorizálását, a kritikus erőforrások iránti szükségletük szerint.

Fájlmegosztás

Különböző médiatípusok digitális megosztása.

Gantt-diagram

Lépcsőzetes, vízszintes sávdiagram dátumokkal, amelyek a projekt független részeinek kezdeti és befejezési időpontjait jelzik. A feladatok az alapján vannak sorba rendezve, hogy melyiknek mikor kell befejeződnie. Gyakran használják a WBS létrehozására és a kritikus út meghatározásához a projekt tervezése során. A projekt végrehajtása során aztán összehasonlítják ezeket a kezdeti terveket, az aktuális állapottal.

Kanban-tábla

A fehér táblára ragasztott öntapadós címkék digitális megfelelője. A Kanban-tábla a munkafolyamatok vizuális leképezése. A tábla oszlopokra osztott, és az egyes oszlopok a munkafolyamat lépéseinek (mint például, “backlog”, “fejlesztés”, “tesztelés”) vagy állapotainak (“teendő”, “folyamatban”, “kész”). A feladatok egy-egy “kártyaként” szerepelnek és megnövelhetők, hogy mutassák a feladat részleteit, hogy kihez van rendelve és a megjegyzéseket. A Kanban-metrikák kumulatív áramlás-diagramokat, átfutási és ciklusidő-diagramokat tartalmaznak.

 

Forrás: https://blog.capterra.com/free-open-source-project-management-software/

 

Magyar fordítás: Koch Zoltán

Lektorálta: Lóki Csaba

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!