<< Vissza

2023 Certified Associate in Project Management (CAPM)® vizsga frissítése

Kiemelt
Tanúsítvány

pmi-capm.png

1. Miért változik a CAPM vizsga?

Mivel a projektmenedzsment szakma folyamatosan fejlődik, kiterjedt kutatásokat végzünk annak biztosítása érdekében, hogy a szakmai tanúsítványaink, mint például a Certified Associate in Project Management (CAPM)® tanúsítvány, relevánsak maradjanak, így a tanúsítvány megszerzése bizonyítja, hogy a szakember képes megfelelni a projektek és szervezetek igényeinek világszerte.

Kiterjedt piackutatás és elemzés után megállapították, hogy mivel a mai projektcsapatok tagjai különböző projektkörnyezetekben dolgoznak és különböző projektmegközelítéseket alkalmaznak, a CAPM-vizsgát frissíteni kell, hogy a szakma olyan fontos trendjeit is tartalmazza, amelyekkel a jelenlegi vizsga nem foglalkozik.

Az új CAPM vizsga jobban támogatja a projekt szakembereket a karrierjük során, mivel teszteli azokat a készségeket, amelyekre a kezdő és középszintű szakembereknek szükségük van a projektmenedzsment alapelveinek, valamint a prediktív, adaptív és üzleti elemzési elveknek a megértéséhez. Az új CAPM-vizsga tartalmi vázlata mostantól elérhető, további információkkal a vizsgatartalmi területekről.

2. Milyen gyakran frissítik a CAPM-vizsgát?

A PMI néhány évente elemzést végez annak megállapítására, hogy a vizsga jelenlegi változata még mindig azokat a készségeket teszteli-e, amelyek szükségesek a tanúsítással rendelkező szakember számára. Ez a fajta elemzés segít biztosítani, hogy a PMI szakmai minősítések, így a CAPM minősítés is, relevánsak és értékesek maradjanak a jelöltek és a szervezetek számára egyaránt.

3. Mikor lesz elérhető az új CAPM vizsga?

Aktívan dolgozunk a CAPM-vizsga frissítésén. Az új vizsga várhatóan 2023 év elején lesz elérhető. További részletek hamarosan rendelkezésre állnak majd.

4. A jelenlegi CAPM-vizsgát továbbra is letehetem?

A jelenlegi vizsgát (amely a PMBOK® Guide - Hatodik kiadásán alapul) addig az időpontig teheti le, míg az új vizsga meg nem jelenik. További részletek hamarosan elérhetők lesznek.

5. Mi a különbség a jelenlegi és az új vizsga között?

A jelenlegi CAPM-vizsga kizárólag a PMBOK® Guide - Hatodik kiadásban szereplő fogalmakat vizsgálja. Az új CAPM-vizsga továbbra is a projektmenedzsment általános gyakorlatait és alapjait teszteli, de kibővül a hagyományos, az üzleti elemzés és az agilis elvek tartalmának integrálásával - mindezt azért, hogy a szakemberek tudják, hogyan kell alkalmazni a különböző projektmegvalósítási megközelítéseket. Az új CAPM-vizsgán vizsgázó új fogalmakról az új vizsgatartalom vázlatát itt tekintheti meg.

6. Az új vizsga kizárólag a PMBOK® Guide - hetedik kiadásán alapul?

Nem, fontos megjegyezni, hogy az új vizsgakérdéseket készítő önkéntesek a vizsga tartalmi vázlata alapján készítik el. Az önkénteseknek minden egyes kérdéshez a CAPM-referenciacímeket kell megnézniük, amelyek között szerepel a PMBOK® Guide - Seventh Edition, a PMIstandards+™ és öt másik kiadvány, és kettőt kell azonosítaniuk, amelyek megerősítik a kérdésben vizsgált koncepciót. Ez a szigorú eljárás biztosítja, hogy a kérdés a megfelelő ismereteket tesztelje a jelöltet.

7. A PMBOK® Guide - Seventh Edition és a PMIstandards+ mellett milyen egyéb hivatkozásokra épül a vizsga?

Minden vizsgakérdés a vizsga tartalmi vázlatán alapul, amelyet a téma szakértői írtak és alaposan átnéztek, és amely legalább két hivatkozásban található meg: The PMI Guide to Business Analysis, Business Analysis for Practitioners: A Practice Guide, Agile Practice Guide, The Project Management Answer Book és Effective Project Management: Hagyományos, agilis, extrém, hibrid. A referencialistán szereplő minden egyes könyv elolvasása nem követelmény, de a jelöltek számára hasznos lehet az elolvasásuk.

8. Hogyan juthatok hozzá a PMIstandards+-hoz?

A PMI-tagok ingyenesen, a nem tagok pedig havi előfizetéssel férhetnek hozzá a PMIstandards+-hoz.

9. Lesz-e lehetőség az új vizsga letételére kísérleti jelleggel?

Igen, a CAPM-jelölteknek lehetőségük lesz korlátozott számban (a "kísérleti időszak" alatt) letenni az új vizsgát. A kísérleti időszakról és a részvétel módjáról hamarosan további részletek állnak rendelkezésre.

10. Változnak-e a jogosultsági feltételek az új vizsgával?

A CAPM-vizsgára való alkalmassági követelmények a végzettség és a tapasztalat tekintetében nem változnak. Azonban új vizsgafelkészítő tanfolyami lehetőségek lesznek elérhetőek, amelyek a meglévő Projektmenedzsment alapjai online tanfolyamot váltják fel.

11. Változik-e a pontozási módszer?

Nem, a CAPM-vizsga pontozási módszere nem változik.

12. Változik-e az ár?

Jelenleg nem várható változás a CAPM-vizsga árképzésében. Ha részt vesz az új vizsga kísérleti programjában, jogosult lesz kedvezményt kapni a vizsgadíjból. További részletek hamarosan rendelkezésre állnak.

13. Változik-e a vizsga részleteiről szóló jelentés?

Nem, nem fogunk változtatni a CAPM-vizsga részleteiről szóló jelentésen. Felhívjuk figyelmét, hogy ha a kísérleti időszak alatt tesz vizsgát az új vizsgára, a vizsga részleteit tartalmazó jelentés kézhezvételében némi késedelemmel számolhatunk. További részletek hamarosan elérhetők lesznek.

14. A PMI kínál majd CAPM vizsgára felkészítő tanfolyamot, amely a CAPM vizsgára való felkészüléshez szükséges.

Új CAPM vizsgafelkészítési lehetőségeket fogunk kínálni, köztük egy oktató által vezetett tanfolyamot és egy igény szerinti, önköltséges online tanfolyamot, lehetővé téve a jelöltek számára, hogy kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb lehetőséget. További részletek hamarosan elérhetők lesznek.

15. Az új vizsgára való felkészüléshez el kell végeznem a Projektmenedzsment alapjai online tanfolyamot?

Nem, a Projektmenedzsment alapjai tanfolyam nem fog igazodni az új CAPM vizsgához. Ennek oka, hogy az új CAPM vizsga olyan új tartalmi területeket fog lefedni, amelyek nem szerepelnek a jelenlegi Projektmenedzsment alapjai tanfolyamon. Ez a tanfolyam azonban továbbra is elérhető lesz szakmai fejlődési egységként. Új CAPM képzési tartalom és tananyag kerül felajánlásra, és hamarosan további részletek is rendelkezésre állnak majd.

16. Szükségem lesz egy másik felkészítő tanfolyamra, mert a vizsgát frissítik?

Ha a jelenlegi CAPM-vizsgára van beütemezve, nem kell további felkészítő tanfolyamot elvégeznie. Nem lesz változás a vizsgára való felkészülésben vagy a vizsgáztatásban.

17. Lesz-e bármilyen változás a vizsga napján tapasztaltakhoz képest?

A jelölteknek továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy a vizsgát a Pearson VUE vizsgaközpontban tegyék le, vagy online felügyelt megoldásunkon keresztül tegyék le a vizsgát. A vizsga időtartama továbbra is 3 óra marad, összesen 150 kérdéssel. A vizsga felénél (75 kérdés kitöltése után) azonban 10 perc szünetet biztosítunk.

18. A PMI akreditált képzési partnerei (ATP) tájékoztatást kapnak-e az új CAPM-vizsgáról, és a jelenlegi vizsgán vagy az új vizsgaváltozaton alapuló tanfolyamokat fognak-e oktatni?

ATP partnereinket tájékoztattuk az új vizsgáról, és azoknak, akik CAPM-vizsga tanfolyamokat kínálnak, lehetőségük lesz arra, hogy ennek megfelelően frissítsék tantervüket, igazodva az új vizsga tartalmi vázlatához. További információkért tekintse meg a CAPM-vizsga tartalmi vázlatát.

19. Hogyan jelentkezhetek az aktuális CAPM vizsgára?

Az aktuális CAPM-vizsga letételéhez javasoljuk, hogy 2023. január 1. előtt töltse ki a jelentkezési lapot és ütemezze a vizsgát. Az új vizsgára vonatkozóan még nincs pontos dátumunk; további részleteket fogunk közölni, amint azok rendelkezésre állnak.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!