<< Vissza

2022-es foglalkoztatási jelentés - Szubszaharai Afrika

Africa.png

Még a folyamatos gazdasági bizonytalanság ellenére is egyértelmű egy dolog: az álláskeresők kezében van az irányítás. Két évnyi helybenjárás és újraindítás után a szervezetek új munkamódszerekre rendezkedtek be, és innovatív megoldásokat kínálnak. Miközben a világ újjáépül és újjáalakul, történelmi jelentőségű beruházások folynak az infrastruktúra, az egészségügy, a mobilitás, a digitális átalakulás és a megújuló energiával kapcsolatos projektek terén. A világjárvány kitartása mellett azonban a világgazdaságban is bizonytalanság uralkodik. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,9 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál 2022-re - ez még mindig emelkedő tendenciát mutat, de a 2021-re várt 5,9 százalékos növekedéshez képest visszaesést jelent. A növekedés kiegyenlítődése várhatóan minden régióra és a világ szinte valamennyi legnagyobb munkahelyteremtő országára kiterjed. Az ellátási lánc hibái és a koronavírusváltozatok felbukkanása miatti aggodalmak közepette a vállalatoknak olyan projektvezetőkre van szükségük, akik rendelkeznek az új dimenziók felfedezéséhez és meghódításához szükséges készségekkel - és gondolkodásmóddal. És ez az igény csak növekszik. A PMI 2021-es Talent Gap jelentése szerint 2030-ig évente 2,3 millió új projektmenedzsment alkalmazottra lesz szükség a globális tehetségigények kielégítéséhez.

Hogyan befolyásolhatja mindez az Ön karrierjét? Tekintse meg régiónként a legfrissebb ágazatokat és a feltörekvő trendeket, amelyek világszerte keresletet támasztanak a projektvezetők iránt.

A kilátások

A szubszaharai Afrika gazdasága stabilan tartja magát, a GDP várhatóan 3,8 százalékkal nő 2022-ben. Ez az IMF szerint majdnem megegyezik a tavalyi növekedéssel. Ez a regionális arány azonban meghazudtolja a különböző országokat érintő egyenlőtlen növekedést. Ghána és Kenya például az előrejelzések szerint legalább 6 százalékkal fog növekedni, míg Nigéria (2,7 százalék) és Dél-Afrika (2,2 százalék) növekedése jóval szerényebb lesz. A Világbank szerint a nagyobb globális kereskedelem és az emelkedő nyersanyagárak a növekedés elsődleges mozgatórugói összességében. Az alacsony COVID-19 oltási arány azonban továbbra is gátolja a projekt potenciálját. Afrikában a világon a leglassabban terjedt el a vakcinák elterjedése: Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2021 végéig a lakosság mindössze 6 százaléka kapott COVID-19 oltást. Még ha a vakcinához való hozzáférés 2022-ben várhatóan megugrik is, a rugalmas projektcsapatoknak fel kell készülniük az új akadályok leküzdésére, mondja Marna Schoeman, PMP, stratégiai programmenedzser, Absa Group, Johannesburg. "A gazdaság még az Omicronnal együtt is fellendül, mivel úgy gondolom, hogy az erőforrások és a vállalkozások megtanultak alkalmazkodni, és képesek reagálni és teljesíteni az új normális körülmények között" - mondja.

A lehetőség

A világjárvány okozta kihívások ellenére a Szaharától délre fekvő Afrika szem előtt tartja a sürgősen szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, amelyeket sok esetben kormányzati támogatással támogatnak. Dél-Afrikában egy magán- és állami befektetésekből álló 7 milliárd dolláros alap segített különböző projektek elindításában, beleértve a vízellátó rendszerek, az államilag támogatott lakások és a diáklakások korszerűsítését. A finanszírozási kezdeményezés célja, hogy a következő 10 évben több mint 62 milliárd USD-t gyűjtsön össze más infrastrukturális kezdeményezésekre. A globális segélyek közel egyharmadát - nagyjából 32 milliárd dollárt - Afrikában költik el, és ez új fejlesztési munkahelyeket teremt az egész régióban, amelyeknek akár 45 százalékához is szükség lesz a projektben dolgozó tehetségekre - mondja Sheillah Karimi, PMP, a KfW Fejlesztési Bank vezető programkoordinátora, víz, szennyvízelvezetés és közlekedés a kenyai Nairobiban. "Viszonylag fiatal, jól képzett és tehetséges lakossággal rendelkezünk" - mondja Karimi. "Afrika növekvő piac a nagyon képzett fiatalok számára, akik változást akarnak elérni. A fejlesztési szervezetekben egyre nagyobb az igény az elszámoltathatóság és az eredmények felmutatására - ezért nőni fog a projektmenedzserek felvétele". Az éghajlatváltozás is növeli az igényt az olyan projektszakemberek iránt, akik segítenek a csapatoknak proaktív és fenntartható megoldásokat nyújtani. A szubszaharai Afrika az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának kevesebb mint 5 százalékáért felelős, ám e kis szénlábnyom ellenére a régió különösen érzékeny az "éghajlati sokkokra" az IMF szerint. Ezért a Világbank szerint mind a magán-, mind az állami szervezetek fokozzák a napenergia-projektekhez kapcsolódó munkahelyi képzést - különösen Togóban és Dél-Afrikában -, hogy segítsék az ágazat további növekedését.

Africa-fintech-25.jpg

Afrika fintech jövője

A fintech egyre jobban megveti a lábát a szubszaharai Afrikában. Ez 2022-ben a projekttevékenység és a kapcsolódó munkahelyek hullámát fogja eredményezni. 2021 végére négy fintech startup - az OPay, a Wave, a Chipper Cash és a Flutterwave - elérte az 1 milliárd dolláros értékelést, amivel elnyerték a hőn áhított "unikornis" megnevezést. A fintech startupok általános finanszírozása is robbanásszerűen növekszik: a Digest Africa szerint a 2021 harmadik negyedévében a kockázati alapok 60 százalékát (nagyjából 906 millió USD) az ágazatba fektették be. Nigéria áll az akció középpontjában, a régió fintech befektetéseinek közel kétharmadát kapta tavaly. Októberben a Google 50 millió dollárt ígért az afrikai startupok támogatására, és a következő öt évben 1 milliárd dollárt tervez befektetni afrikai technológiai kezdeményezésekbe, míg a japán SoftBank 400 millió dolláros finanszírozási kört vezetett az OPay számára. "Hatalmas lehetőséget látok a fiatalok számára a fintech-iparban" - mondja Sheillah Karimi, PMP, a KfW Fejlesztési Bank vezető programkoordinátora, víz, szennyvíz és közlekedés a kenyai Nairobiban. "Ez olyasvalami, ami Afrikában igazán feljövőben van."

ending-26.jpg

A lehetőségek világa

Ahogy a vállalatok a megújulás és az újjáalakulás útjára lépnek, világszerte nagy a kereslet a projekttehetségek iránt. És bár minden régiónak megvannak a maga sajátos növekedési mintái, a megfelelő készségekkel és jövőorientált gondolkodásmóddal rendelkező projektvezetők 2022-ben a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy karrierjüket előrébb vigyék. Ön készen áll?

 

Forrás:https://www.pmi.org/learning/careers/jobs-report-2022

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!