<< Vissza

2022-es foglalkoztatási jelentés - Észak-Amerika

NA.png

Még a folyamatos gazdasági bizonytalanság ellenére is egyértelmű egy dolog: az álláskeresők kezében van az irányítás. Két évnyi helybenjárás és újraindítás után a szervezetek új munkamódszerekre rendezkedtek be, és innovatív megoldásokat kínálnak. Miközben a világ újjáépül és újjáalakul, történelmi jelentőségű beruházások folynak az infrastruktúra, az egészségügy, a mobilitás, a digitális átalakulás és a megújuló energiával kapcsolatos projektek terén. A világjárvány kitartása mellett azonban a világgazdaságban is bizonytalanság uralkodik. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,9 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál 2022-re - ez még mindig emelkedő tendenciát mutat, de a 2021-re várt 5,9 százalékos növekedéshez képest visszaesést jelent. A növekedés kiegyenlítődése várhatóan minden régióra és a világ szinte valamennyi legnagyobb munkahelyteremtő országára kiterjed. Az ellátási lánc hibái és a koronavírusváltozatok felbukkanása miatti aggodalmak közepette a vállalatoknak olyan projektvezetőkre van szükségük, akik rendelkeznek az új dimenziók felfedezéséhez és meghódításához szükséges készségekkel - és gondolkodásmóddal. És ez az igény csak növekszik. A PMI 2021-es Talent Gap jelentése szerint 2030-ig évente 2,3 millió új projektmenedzsment alkalmazottra lesz szükség a globális tehetségigények kielégítéséhez.

Hogyan befolyásolhatja mindez az Ön karrierjét? Tekintse meg régiónként a legfrissebb ágazatokat és a feltörekvő trendeket, amelyek világszerte keresletet támasztanak a projektvezetők iránt.

A kilátások

A növekedés az Egyesült Államokban és Kanadában várhatóan 2022-ben is folytatódik, bár a növekedést valószínűleg visszafogják az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, a tehetséghiány és a COVID-19 változatokkal kapcsolatos aggodalmak. Az IMF előrejelzése szerint a GDP 2022-ben az Egyesült Államokban 5,2 százalékkal, Kanadában pedig 4,9 százalékkal nő, ami mindkét ország esetében 0,8 százalékponttal marad el a 2021-es értéktől. A növekedési potenciál attól is függ majd, hogy a kormányzati vezetők mennyire jól - és milyen gyorsan - tudják megfékezni az inflációt. Az Egyesült Államokban az infláció 2021 második negyedévében elérte 40 éves csúcsát, 7,9 százalékot, bár az S&P Global előrejelzése szerint 2022 első negyedévére szerényebb, 4,9 százalékos szintre csökken. "A kamatlábak magasabbak lesznek, hamarabb, mint gondoltuk, de még mindig tisztességes felvétellel számolunk" - mondja Linda Nazareth, a torontói Relentless Economics igazgatója.

Lehet, hogy az Egyesült Államok jelenleg a globális „Nagy Felmondás” mozgalom epicentruma, de a munkanélküliség novemberben 3,9 százalékra csökkent, ami a COVID-19 megjelenése óta a legalacsonyabb arány az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) szerint. Mégis, sok vállalkozás küzd azért, hogy rávegye azt a 3 millió amerikai munkavállalót, aki a járvány idején kiesett, hogy visszatérjen. Az S&P Global szerint a munkaerő-piaci részvételi arány novemberben mindössze 61,6 százalék volt - ez 45 éves mélypont, ami visszafogta az üzleti kapacitást és a gazdasági tevékenységet. Hogyan reagálnak a vállalatok a magasabb inflációra és a munkaerőhiányra? Sokak számára a válasz az, hogy fizetésemelést kínálnak. A The Conference Board felmérése szerint a vállalkozások a jövő évben a bérköltségek átlagosan 3,9 százalékát különítik el béremelésre, ami 2008 óta a legtöbb. A megkérdezettek közel 40 százaléka pedig azt mondta, hogy az inflációs nyomás befolyásolja a döntését.

A lehetőség

Az álláskeresők többnyire élvezhetik a válogatottság kiváltságát, mivel a lehetőségek bőségesek. A BLS adatai szerint a szakmai és üzleti szolgáltatások, a szállítás, az építőipar és a gyártás területén várható a legnagyobb létszámnövekedés az Egyesült Államokban. Az egészségügy is fellendülőben van, mivel a nagy munkaterhelés miatti kiégés megnövelte a projektvezetők fluktuációját - írja a BLS. "Óriási a kereslet a tapasztalt, ügyes projektvezetők iránt" - mondja Tanisha Adams, PMP, PMO-vezető, Georgia Közegészségügyi Minisztérium, Atlanta. "A vállalatoknak kreatívnak kell lenniük a felvételük és megtartásuk terén. Ha nem gondolkodnak ezen, akkor valószínűleg a projekt szakemberek forgóajtóját látják, akik esetleg elmennek, mert találtak valami jobbat". A Nazareth úgy véli, hogy minden iparágban nagy lesz a kereslet a projektvezetők iránt is, akik képesek proaktívan azonosítani, kezelni és csökkenteni az ellátási lánc szűk keresztmetszeteivel kapcsolatos kockázatokat. Kanadában az ellátási lánc zavarai lelassították az autóipart és a feldolgozóipar más részeit - mondja. Nazareth szerint a logisztikai és munkaerő-felvételi gondok még inkább az automatizálás és a digitalizálás felé fogják terelni a szervezeteket, és ezzel keresletet teremtenek a változtatók iránt, akik képesek irányítani ezeket az átalakításokat. Arra is számít, hogy a technológiai és pénzügyi szektor mind az Egyesült Államokban, mind Kanadában 2022-ben több projekttehetséget fog keresni. A csökkenő külföldi befektetések miatt a kanadai mezőgazdaság, a bányászat, a feldolgozóipar és az energiaipar 2021 első felében nehézségekkel küzdött. A The Conference Board of Canada szerint azonban az export 2022-ben történő élénkülésével a tehetségek iránti kereslet is növekedhet ezekben az ágazatokban.

 

Hiring-coast-to-coast-20.JPG

 

PMI-Jobs_Report2022-infographic3.jpg

 

A lehetőségek világa

Ahogy a vállalatok a megújulás és az újjáalakulás útjára lépnek, világszerte nagy a kereslet a projekttehetségek iránt. És bár minden régiónak megvannak a maga sajátos növekedési mintái, a megfelelő készségekkel és jövőorientált gondolkodásmóddal rendelkező projektvezetők 2022-ben a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy karrierjüket előrébb vigyék. Ön készen áll?

 

Forrás:https://www.pmi.org/learning/careers/jobs-report-2022

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!