<< Vissza

2022-es foglalkoztatási jelentés - Dél-Ázsia

SA.png

A kilátások

A Világbank szerint India jelentős szerepe az elektronikai ellátási láncban várhatóan hozzájárul az ország idei 8,3 százalékos növekedéséhez. Ez hozzájárul a régió teljes GDP-növekedésének 7,1 százalékos növekedéséhez, amit nagyrészt a nagyobb állami beruházások és a gyártás növelését célzó ösztönzők is elősegítenek. Dél-Ázsia gazdaságai azonban továbbra is rendkívül egyenlőtlenek. A Maldív-szigeteken például a GDP a becslések szerint tavaly 22,3 százalékot ért el, és az előrejelzések szerint 2022-ben 11 százalékkal fog nőni, mivel a turisták leporolják útleveleiket. Srí Lanka eközben 2022-re mindössze 2,1 százalékos növekedést vár. A szélsőséges időjárási jelenségek, a COVID-19 oltási arányok és a megfékezési stratégiák, valamint a turizmustól való eltérő mértékű függőség alakította az egyes országok gazdaságát. A világjárvány egyenlőtlen hatásai nem csak földrajzi, hanem nemek közötti különbségek mentén is jelentkeztek. Az Azim Premji Egyetem 2021-es tanulmánya megállapította, hogy azok közül, akik a 2020 eleji zárlat idején elveszítették munkahelyüket, Indiában a nők közel fele nem tudott új állást találni, míg a férfiaknak csak 7 százaléka. A Világbank legfrissebb adatai szerint 2020 végétől a nők aránya a munkaerőpiacon mindössze 16,1 százalékra csökkent, szemben a 2005-ös 26 százalékos csúcsértékkel. Ehhez képest a közeli Bangladesben 30,5 százalék, Srí Lankán pedig 33,7 százalék. A világjárvány csak elmélyítette a nők és az alacsonyan képzett munkavállalók egyenlőtlenségeit a Világbank Prospects csoportja szerint.

A lehetőség

A Willis Towers Watson felmérése szerint 2022-re közel 9 százalékkal emelkednek a fizetések Indiában. A vállalatok hajlandóak többet befektetni a "vállalkozói gondolkodásmóddal rendelkező projektmenedzserekért, akik képesek befolyásolni a kultúraváltást és képesek tartós, összetartó csapatokat építeni" - mondja Janani Raju, a Bosch Global Software Technologies mérnöki vezetője, Bengaluru. "Miközben az egyik oldalon elbocsátások voltak, a feltörekvő technológiák - mint például a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a blokklánc és az elektromos járművek - pozíciói iránti hatalmas kereslet azt jelenti, hogy a vállalatok most nehezen találják meg a megfelelő tehetséget." Nem meglepő, hogy az IT továbbra is erős ágazat a munkalehetőségek szempontjából, különösen a digitalizáció nagymértékű, iparágakra kiterjedő nyomulása miatt - mondja Duraideivamani Sankararajan, PMP, az IBM Expert Labs ázsiai-csendes-óceáni PMO vezetője, IBM, Bengaluru. "A digitalizáció felgyorsult üteme mind a belső, mind az ügyfélbarát műveletek esetében számos új IT-projektet nyitott meg" - mondja.

Raju szerint azok a projektszakemberek, akiknek esetleg nincs szilárd tapasztalatuk egy újonnan megjelenő technológiával vagy egy bizonyos megközelítéssel kapcsolatban, a tudásbeli hiányosságokat önképzéssel is pótolhatják, akár a technikai témák online tanulási platformján keresztül, akár a szakmai tanúsítványok megszerzésén keresztül, mint például a PMI Project Management Professional (PMP)® tanúsítványa vagy az Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)®. A távközlés egy másik forró terület. A Naukri JobSpeak jelentése szerint 2020 novembere és 2021 novembere között 91 százalékkal megugrott a felvételi aktivitás az ágazatban. És az összes iparágat tekintve a nyolc és 12 év közötti tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak a legkeresettebbek. Sankararajan szerint az intelligens városok, az utak és más építőipari, valamint a gyártási projektek fellendülése "hatalmas felvételi hullámot generálhat a projektmenedzserek számára 2022-ben".

 

India-Image-23.JPG

 

A lehetőségek világa

Ahogy a vállalatok a megújulás és az újjáalakulás útjára lépnek, világszerte nagy a kereslet a projekttehetségek iránt. És bár minden régiónak megvannak a maga sajátos növekedési mintái, a megfelelő készségekkel és jövőorientált gondolkodásmóddal rendelkező projektvezetők 2022-ben a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy karrierjüket előrébb vigyék. Ön készen áll?

 

Forrás:https://www.pmi.org/learning/careers/jobs-report-2022

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!