<< Vissza

"(...) egy projektvezető szakember számára az életében ritkán adódik az a lehetőség, amikor az anyaszervezet PMI felkéri arra, hogy segítse a nemzetközi szervezet munkáját." - Beszélgetés Kremmer Lászlóval

Kiemelt

A 2003-ban alapított, PMI Budapest, Magyar Tagozat, 2023-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ennek okán beszélgettünk, Kremmer Lászlóval a PMI Budapest, Magyar Tagozat jelenlegi elnökével, aki 2023.01.01-el csatlakozott az amerikai PMI Igazgatótanács szakmai tanácsadó testületéhez, első magyarországi projektmenedzser szakemberként.

Hogyan kezdődött a PMI-s karrierje?

Kremmer_Laszlo.jpgKremmer László [KL]: 2010. június 17-én, azaz 13 éve léptem be az amerikai PMI anyaszervezetbe, illetve a PMI Budapest, Magyar Tagozatba. Éveken keresztül rendszeresen látogattam a tagozat különböző szakmai rendezvényeit. 2012-ben kaptam a felkérést, hogy csatlakozzak az elnökséghez. Ez egyik oldalról megtiszteltetést, míg a másik oldalról jelentős felelősséget jelentett számomra, hogy beléptem az elnökségbe. 2012 és 2015 között, azaz három éven keresztül a PMI Budapest, Magyar Tagozat operatív ügyekért felelős alelnöke voltam. 2015-ben csatlakoztam az anyaszervezet, PMI Régiós mentor csoportjához. 3 éven keresztül 11 országért voltam felelős a Kelet-Európai régióban. Számomra ez egy hatalmas élmény és kiváló tanulási lehetőség volt, hogy Mentorként segíthettem új PMI Tagozatok létrejöttét és fejlődését. 2018-ban, amikor lejárt a hároméves megbízatásom, az akkori elnökség hívására fogadtam el a jelölést, hogy átvegyem 15 év után Szalay Imrétől, a PMI Budapest elnöki pozícióját. A jelölést követően a közgyűlés megválasztott elnöknek. A jelenlegi alapszabályunk értelmében, minden vezető tisztségviselő 2x2 évig töltheti be a mandátumát. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy egymást követően többször is az egyesület elnökének választottak. Az elnöki megbízatásom 2024.04.20-án jár le.

2019-ben a magyar tagozat elnyerte az év PMI Tagozata címet. Mit gondol minek köszönhették ezt a sikert?

[KL]: A helyi tagozat elnökségével az elmúlt öt évben jelentős közös sikereket értünk el. Különösen büszke vagyok az Art of Projects nemzetközi, angol nyelvű szakmai konferenciára, melyet az idei esztendőben tizenegyedik alkalommal szervezünk meg. Az angol nyelvű konferenciánk Közép-Európa legnagyobb PMI tagozat által szervezett konferenciájává nőtte ki magát.

Az elmúlt öt évben, évről-évre háromszáz vendéget köszönthetünk a nemzetközi projektmenedzsment napon november első csütörtökén. Büszke vagyok azokra a közös sikerekre, amelyet az elnökséggel értünk el az elmúlt öt évben. Számos kezdeményezést indítottunk el közösen. Többek között említhetném a honlap megújítást, a projektmenedzser mentoring programot, a Lunch and Learn webinár sorozatot, a projektmenedzser bérfelmérést, a PMBOK7 kiadását magyar nyelven, valamint számos hazai egyetemmel stratégiai megállapodást kötöttünk és a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen elindítottuk az angolnyelvű Nemzetközi Projektmenedzser posztgraduális, angolnyelvű képzést.

Mit jelent Önnek az új feladat?

[KL]: A közös sikerek felkeltették az anya szervezetünk érdeklődését is. 2022 szeptemberében felkérést kaptam, hogy csatlakozzam az amerikai PMI igazgatótanácsának tanácsadó testületéhez. Azt gondolom, hogy egy projektmenedzser szakember számára nincsen annál nagyobb megtiszteltetés, mint, hogy a világ legnagyobb projektmenedzsereket tömörítő szakmai szervezete felkéri arra, hogy tanácsadóként segítse az igazgatótanács munkáját.

A felkérés tényét megosztottam az egyesület elnökségének tagjaival és kikértem a véleményüket, hogy ők mit tennének a helyemben. Meghallgatva az elnökség véleményét úgy döntöttem, hogy elfogadom a megtisztelő felkérést és 2023.01.01-el csatlakoztam a PMI igazgatótanács tanácsadó testületéhez.

Ezzel párhuzamosan nyilvánvalóvá vált, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt egyszerre nem tölthetem be a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöki pozícióját és nem lehetek a PMI igazgatótanács tanácsadó testületének a tagja. Azt gondolom, hogy az egyesület elnökségében betöltött hároméves alelnöki, majd ötéves elnöki pozícióm, valamint az időközben betöltött hároméves regionális mentor pozícióm eredményeként az elmúlt 11 évben a tudásom legjavát adva hozzájárultam ahhoz, hogy a hazai projektmenedzser szakmai közösség és a szakmánk elismertsége fejlődjön Magyarországon.

Úgy gondolom, hogy egy projektvezető szakember számára az életében ritkán adódik az a lehetőség, amikor az anyaszervezet PMI felkéri arra, hogy segítse a nemzetközi szervezet munkáját. Mindezek okán én úgy döntöttem, hogy elfogadom a PMI felkérését és 2023.04.20-val átadom az elnöki pozíciót öt év után az utódomnak.

A tanácsadói pozíciója mellett hogyan támogatja a PMI Budapest munkáját?

[KL]: Az alapszabályunk értelmében az új elnök megválasztását követően a „Tiszteletbeli elnök” pozíciót töltöm be az egyesület életében, illetve továbbra is támogatom a szervezet munkáját, mint az Art of Projects konferencia főszervezője és szakmai igazgatója, illetve a jövőben is részt veszek az egyetemi kapcsolatok ápolásában és az oktatási tevekénységekben a PMI Budapest színeiben. Ezúton is köszönöm a tagságunk bizalmát és nem utolsósorban az elnökség támogatását, hogy közösen számos szakmai sikert értünk el az elmúlt fél évtizedben.

Keresés

Népszerű Bejegyzések

Tekintse meg az archívumokat

Projektmenedzsert keres?

Lehetősége van arra, hogy projektmenedzsert kereső álláshirdetéseit megossza az oldalunkon, amivel többszáz fős tagságunkat közvetlenül eléri!

Álláshirdetés feladása!