PMP® - Project Management Professional

Már 1984 óta létezik az a szigorú, vizsga alapokon nyugvó minősítési rendszer, amelynek célja, hogy lehetőséget adjon a projektmenedzsereknek a személyes szaktudásuk és egyéni teljesítményük megmérettetésére.

A PMI keretében megszerezhető PMP® (Project Management Professional) minősítés a világ legismertebb projektmenedzser „bizonyítványa", több mint 240.000 szakember (2007) rendelkezik már eme nemzetközileg elismert, rangot adó minősítéssel világszerte.

Ahhoz, hogy valaki a PMI tagja legyen, nem kell PMP® vagy más hasonló minősítés, és a minősítéseknek sem feltétele a PMI tagság.

Bár a PMP® minősítés nem informatikai kvalifikáció, de ezekkel összemérve is előkelő helyezéseket ér el a nemzetközi értékelések során. Egyetlen „soft skill minősítés gyanánt az előkelő negyedik helyezést kapta a CertCities.com 2005 decemberi bejelentése szerint az éves „Hottest Certifications értékelésében. A helyezettek:

  1. Red Hat Certified Engineer,
  2. Microsoft SQL& .NET Technical Specialist,
  3. Microsoft Certified Architect,
  4. holtversenyben a negyedik a PMP® és a Cisco Certified Security Professional.

A minősítések kapcsán érdemes még megjegyezni, hogy 1999-ben a PMI volt az első olyan non-profit szervezet, amely megszerezte az ISO 9001 minősítést.

A Project Management Professional (PMP) minősítés feltételei

A PMP® egy igen elterjedt magas szintű nemzetközi szakmai minősítés, melynek követelményei a következők: dokumentált képzettség és projektvezetési tapasztalat (mely utóbbi egy kérdőív kitöltésén keresztül valósul meg), sikeres vizsga valamint a szakmai etikai kódex elfogadása és betartása.Részletek:

Felsőfokú végzettségűek esetében

4.500 óra gyakorlat összesen az öt PM folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 36 hónap PM gyakorlat az utóbbi hat évben

Középfokú végzettségűek esetében

7.500 óra gyakorlat összesen az öt PM folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 60 hónap PM gyakorlat az utóbbi nyolc évben

Mindkét kategória esetén

35 nettó ("kontakt") óra dokumentált részvétel PM képzésen (a képzésnek le kell fednie mind a kilenc PMBOK® tudásterületet), továbbá sikeres angol nyelvű vizsga (számítógépes teszt, 200 multiple-choice kérdés, 4 óra).

Miután elfogadták a jelentkezést, egy egész év áll rendelkezésre, a teszt elvégzésére. Ez idő alatt összesen három kísérlet tehető. A vizsgán véletlenszerűen kapott 200 kérdés (amely a projektmenedzsment minden területét felöleli) közül 175 kérdést értékelnek, ebből 106 kérdést kell helyesen megválaszolni ahhoz, hogy a teszt sikeres legyen.

A teszt elsősorban a PMBOK® a PMI "A Guide to the Project Management Body of Knowledge" című kézikönyvének harmadik kiadására épül, a sikeres teszt érdekében ajánlatos azonban további szakirodalmi forrásokat is tanulmányozni, és próba teszteket végezni a PMI honlap ajánlásai szerint (exam preparation kit).

A minősítés három évig érvényes. Megújításához háromévente 60 PDU megszerzése szükséges.

Vizsgadíjak: $555.00 (PMI tagok: $405.00), ismétlés: $375.00 (PMI tagok: $275.00).

További felvilágosítás minősítési kérdésekről: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

További részletes információ és letölthető tájékoztató:
www.pmi.org,www.pmi.org/Certification.aspx.

Project Management Professional (PMP) minősítés:
www.pmi.org/Certification/Project-Management-Professional-PMP.aspx.

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

hpe logo

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

hte670

KPMG Blue logo web

Art of Projects Conference 2018

MasterClass 2018

Agile Practice Guide

Agile Practice Guide

PMBOK Guide Sixth Edition

ezgif.com resize

PM Tudástár

pmbok

facebook          linkedin