PDU és REP

Mit jelent a PDU?

A PDU jelentése Professional Development Unit. Ha valaki már megszerezte például a PMP® minősítést, a későbbiek során azt meg kell újítania. Ehhez háromévente összesen 60 PDU összegyűjtésére van szüksége. A PMP® minősítéssel rendelkezők ezért vesznek részt a PMI Continuing Certification Requirements (CCR) programjában, mely során szorgalmasan gyűjtik eme sajátos "kredit" pontokat. A PDU tehát azok számára bír jelentőséggel, akik PMP® vagy más hasonló minősítéssel rendelkeznek. (A vizsgára készülők nem PDU pontokat, hanem tanfolyamokon szerzett „kontakt órákat" gyűjtenek, de a kettő nagyon hasonló egymáshoz.)

További információ a PMI központi honlapján található.

A PDU pontok továbbképzés (Education) és szakmai tevékenység (Giving Back) útján szerezhetők különböző kategóriákban.

Az „Education” kategóriában a PDU pontok egy részének a PMI képességek háromszögében (PMI Talent Triangle) feltüntetett képességek fejlesztéséhez kell kapcsolódniuk. A három terület a projektmenedzsment módszerei (Technical Project Management), a vezetési képességek (Leadership) valamint az üzleti és stratégiai témákhoz (Strategic and Business Management) kapcsolódó képességek.

Azoknak, akik PMP minősítésüket kívánják meghosszabbítani, mindhárom továbbképzési területen (Education) minimum nyolc-nyolc PDU pontot kell gyűjteniük a három év alatt, miközben továbbképzések során összesen minimum 35 PDU pont összegyűjtése szükséges. A különbségként adódó minimum 11 pont pedig bármelyik továbbképzési területen begyűjthető. A PMP minősítésűek a másik kategóriában (Giving Back) maximum 25 PDU pontot gyűjthetnek, de ezen belül csak maximum 8 PDU pont jár a projektmenedzsment tevékenységért.

Egységes alapelv, hogy egy órányi tanulás egy PDU pontot ér. Minden kategória esetében fontos követelmény az írásos bizonylat (például egy tanfolyam esetén annak elvégzéséről szóló részvételi igazolás), melyre főképp egy esetleges audit alkalmával lehet szükség. Egyes tevékenységtípusoknál különféle további szabályok lehetségesek (ld. CCR Handbook). Az értékelhető tevékenységek a következők.

Education (minimum 35 PDUs)
• Course or training
• Organization meetings (1-2 PDUs)
• Online or digital media
• Self-directed reading and informal learning

Giving Back (maximum 25 PDUs)
• Work as a professional (maximum 8 PDUs)
• Create content
• Give a presentation, share knowledge
• Volunteer

További információ a PMI központi honlapján található.

 

PDU pontok részvételért rendezvényeken

A PMI minősítéssel rendelkezők az egyes szakmai rendezvények kapcsán PDU pontokat regisztrálhatnak. Ezeket a tényleges részvétel alapján mindenki on-line maga rögzíti.

A PDU pontok regisztrálása nagyobb rendezvények esetében (például Art of Projects, Körkapcsolás, PM Fórum):

1. A www.pmi.org honlapon az egyéni bejelentkezés után válasszuk a „Certification” legördülő menüben a „Report PDUs” lehetőséget.

2. Ekkor megjelenik a „Continuing Certification Requirements System” feliratú oldal, ahol a PDU pontok jelentése elvégezhető. Válasszuk itt a bal oldali menüpontban a „Report PDUs” lehetőséget.

3. Ezt követően válasszuk ki az EDUCATION oszlopban a „Course or Training” opciót.

4. Írjuk be a „Provider number” mezőbe: C284 (Ez a PMI Budapest, Magyar Tagozat azonosítója.) Az „Activitty” mezőbe írjuk be a rendezvény nevét vagy számát. Példa: ha ezt írjuk be: „Art of Projects”, megjelenik egy lista, amely más rendezvényeket is tartalmaz. (Minden olyan nagyobb rendezvény megjelenik a listán, amelynél a PMI Magyarország társrendező vagy szakmai partner.)

5. Töltsük ki a szükséges további mezőket (dátum stb.). A megjelenő maximális PDU számnál több nem adható meg. Mindenki annyit írjon, ahány órát a szakmai programon ténylegesen ott volt, az időt szünetek nélkül kell számolni (1 óra = 1 PDU, negyedóra és ennek többszörösei megengedettek).

6. A PDU pontokat a három kategória szerinti bontásban kell megadni. A rendező általában előre rögzíti azt, hogy egy-egy kategóriában maximálisan hány PDU szerezhető. Ha ilyen előre megadott bontás nem jelenik meg, akkor a regisztrációt végző saját belátása szerint osztja el a PDU pontokat. Az oldal kitöltése után a „Submit” gombbal zárjuk az adatrögzítést.

7. Ezt követően a PMI jóváhagyja a PDU regisztrációt (ez kis időt igénybe vehet). Jóváhagyás után ez az adat is szerepelni fog a pontszám összesítőnkben, amelyet ugyancsak „Continuing Certification Requirements System” feliratú oldalon tekinthetünk meg (dashboard, claim history).

A PDU pontok regisztrálása kisebb rendezvények esetében (például PMPub, PM Szakmai teadélután) a fentiekhez hasonlóan, de annál kicsit egyszerűbben történik:

1. Az első két lépés után válasszuk ki az EDUCATION oszlopban az „Organization Meetings” opciót.

2. Adjuk meg a kért adatokat: Organization/Host: ide kerül a szervezet neve. (A „C284” beírása a PMI Budapest, Hungarian Chapter nevének betöltéséhez vezet.). A „Title” rovatba írjuk be a rendezvény nevét, például PMPub.

3. Töltsük ki a szükséges további mezőket (dátum stb.). A PDU pontok beírásakor vegyük figyelembe a leírtakat. Ebben a kategóriában egyébként maximum 2 PDU rögzíthető.

Ha a rendező nem rögzítette a rendszerben előre a PDU pontok három kategória (PMI Talent Triangle) szerinti megosztását, akkor érdemes megnézni a rendezvény programját (vagy az arról megjelenő utólagos beszámolót), mivel előfordulhat, hogy ez az információ ott szerepel.

A PDU pontok regisztrálása a hároméves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet. A PDU pontok regisztrálásához részvételi igazolásra nincs szükség, esetleges audit alkalmával azonban igazolni kell a részvételt. A részvételt a rendezvény (fő)szervezője igazolhatja. A PMI Magyar Tagozat a rendezvényeiről részvételi igazolást nem ad, csak kérésre kizárólag PMI audit esetén, a jelenléti ív vagy más jelenléti bizonyíték (pl. regisztrálás és résztvevői vélemény-visszajelzés, számla, fotó stb) alapján.

Végezetül fontos kiemelni, hogy a PDU pontok regisztrálása nem csupán rendezvényeken való részvétel alapján lehetséges. A pontok rögzítése a hároméves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet az elvégzett továbbképzések és szakmai tevékenységek alapján. A PMP és más minősítésekkel, valamint a PDU pontokkal kapcsolatos részletes ismertetők a PMI honlapján találhatók: https://ccrs.pmi.org/info/handbooksguides 

 

Mit jelent a R.E.P?

A PMI számos lehetőséget kínál tagjainak szakmai fejlődésükhöz. A projektmenedzsment témák széles skálája elérhető az egész év folyamán, számtalan helyszínen. A "SeminarsWorld" sorozat keretében évente több mint száz szemináriumot tartanak szerte a világon. Ezenkívül számos tréning végezhető eLearning és Webinar formában is.

Külön említést érdemel a PMI Registered Education Provider program, amely az oktatást nyújtók minősítése. Ez garanciát nyújt arra, hogy a kiválasztott képzések tartalma megfelel az élenjáró nemzetközi gyakorlatnak, és a résztvevők magas színvonalú oktatást kapnak. A PMI nemzetközi minőség biztosítással felügyeli a programba eső tanfolyamokat.

Magyarországon több vállalat szervez R.E.P. minősítéssel rendelkező tanfolyamokat:

Hewlett-Packard Informatikai Kft.
Web: http://h10076.www1.hpe.com/hu/hu/training/index.html 
Tel.: +36 1 229-9406
E-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

IIL Hungary
Web: http://www.iil.com/hungary/ 
Tel: +49 69 7593 7775
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Stamford Global SG Magyarország Kft.
Web: http://stamfordglobal.com/ 
Tel.: +36 23 805-600
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Szinergia Kft.
Web: www.szinergia.hu 
Telefon: +36 1 325-5762
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

További felvilágosítás képzési és minősítési kérdésekről: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

hpe logo

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

hte670

KPMG Blue logo web

Art of Projects Conference 2018

MasterClass 2018

Agile Practice Guide

Agile Practice Guide

PMBOK Guide Sixth Edition

ezgif.com resize

PM Tudástár

pmbok