PMI Budapest, Hungarian Chapter

Interjú Ecsedi Péterrel, az Év Projektmenedzserével

Ecsedi Péter

Decemberben interjút készítettünk a 2017-es Év Projektmenedzsere Díj nyertesével, Ecsedi Péterrel. Péter azIT Services HungaryKft. Program Managere, kiemelt projektje pedig a cég pécsi SSC informatikai telephelyének kialakítása volt. 

Péter 2005 óta dolgozik az informatika és az informatikai projektmenedzsmenttel. Az első két évben főként informatikai jellegű tranzíciókkal foglalkozott, a projektmenedzsment, mint szakma ekkor még csak módszerek nélkül tartozott a munkájához. 2008 óta foglalkozik hivatalosan is projektmenedzsmenttel, ekkor kezdett el dolgozni az IT Services Hungary Kft.-nél.

A projektmenedzsment szakma valódi fontosságát akkor tapasztalta meg először, amikor a Telekom desktop szolgáltatásait egyetlen hétvége alatt kellett átvinni az IT-hez: ekkor látszott először, mennyit is számít a szervezés és a vezetés ahhoz, hogy minden a lehető leggördülékenyebben történjen.

Innentől kezdve kezdődött egy új korszak a munkában: egyre több lett a fejlesztés, főként az irodafejlesztés Budapesten és Debrecenben. Az első fontosabb ilyen munkája a debreceni iroda kialakítása volt, az idő pedig itt is szoros volt: egy hétvége állt arra, hogy a kész komplexumba átköltöztesse a cég egy részét. Péter a fejlesztés miatt még Debrecenbe is leköltözött, hogy minél jobban felügyelni tudja a munkálatokat.

Debrecen után Pécs következett, ekkor szintén áttette székhelyét a mediterrán hangulatok városába. Saját bevallása szerint ez a projekt az, amire a legbüszkébb. Míg Debrecenben junior projektmenedzserként tevékenykedett, Pécsett maximálisan az ő irányítása volt az egész projekt. Emellett a projekthez magához tartozott maga a város kiválasztása is, amely szintén Péter feladata volt. A városban adott volt a felsőoktatás, a német nyelv, illetve megvolt a csapat, akik az informatika területén szeretnének dolgozni. Ezen kívül azonban maga a cég ismeretlen volt, így fel kellett építeni a brandet, egyúttal pedig egy iroda-komplexumot is ki kellett alakítani. A kezdeteken 100 fővel indultak, ma már több, mint 400 dolgozója van a pécsi IT Servicesnek, és 3 épületet tudhatnak magukénak. Kiemelt része volt a projektnek az is, hogy a megfelelő humán erőforrás is meglegyen, így fontos volt, hogy az oktatásban minél előbb bázist tudjanak kialakítani maguknak. A program célja az, hogy már az egyetemen tudatosan az IT Servicesnek képezzék a tanulókat, hogy a későbbiekben egyenesen a cégnél kezdhessenek.

Az Év Projektmenedzsere Díjra először 2013-ban jelentkezett a pécsi projekttel, azonban akkor még csak a pécsi hálózat kialakítása volt a része a beadványnak, ellentétben a nyertes pályázattal. Ugyan a Díjat nem nyerte meg, a Táblával jó kapcsolatot sikerült kialakítania, sok közös előadást tartott a PMI-al, a PMSZ-szel és az ÉTI-vel. A pályázat kiírásáról pedig csak elismerően tudott nyilatkozni, minden gördülékenyen ment akkor is és a 2017-es évben is.

A 2017-es pályázat Péter számára váratlanul jött, habár szakmailag is fejlődött az elmúlt 5 évben: IPMA minősítést szerzett, a műhelymunka során pedig a jelenlegi pályázata volt a projektje, nem gondolt arra, hogy újra pályázna ezzel, végül mégis így döntött, és elmondta, hogy ha az ember megfelelően dokumentálja a munkáját a projektek során, a jelentkezés még rövid határidővel sem okozhat gondot.

A jövőben továbbra is szeretne az infrastruktúra és az IT területén dolgozni, illetve a pécsi projekt eredményeként projektmenedzsmentet is oktat az Pécsi Tudományegyetemen, tervei között szerepel ennek a magasabb szintre vitele. Mindenképpen keresi a kihívásokat az életben, távlati célja pedig egy saját projektmenedzsment tanácsadó cég létrehozása, ez azonban még a jövő zenéje.

Ha nem dolgozik, akkor is projekttel kel és fekszik: 4 éve a Mádi borház társtulajdonosa, amely szintén kivételes munkát és szervezést igényel. A kezdetekben ugyan idegen volt számára a borászat világa, a 4 év alatt rengeteget tanult, egyik 2013-as boruk a Tokaji Március alkalmából tartott versenyen első helyezett lett.

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

PM Tudástár