Interjú Ecsedi Péterrel, az Év Projektmenedzserével

Ecsedi Péter

Decemberben interjút készítettünk a 2017-es Év Projektmenedzsere Díj nyertesével, Ecsedi Péterrel. Péter azIT Services HungaryKft. Program Managere, kiemelt projektje pedig a cég pécsi SSC informatikai telephelyének kialakítása volt. 

Péter 2005 óta dolgozik az informatika és az informatikai projektmenedzsmenttel. Az első két évben főként informatikai jellegű tranzíciókkal foglalkozott, a projektmenedzsment, mint szakma ekkor még csak módszerek nélkül tartozott a munkájához. 2008 óta foglalkozik hivatalosan is projektmenedzsmenttel, ekkor kezdett el dolgozni az IT Services Hungary Kft.-nél.

A projektmenedzsment szakma valódi fontosságát akkor tapasztalta meg először, amikor a Telekom desktop szolgáltatásait egyetlen hétvége alatt kellett átvinni az IT-hez: ekkor látszott először, mennyit is számít a szervezés és a vezetés ahhoz, hogy minden a lehető leggördülékenyebben történjen.

Innentől kezdve kezdődött egy új korszak a munkában: egyre több lett a fejlesztés, főként az irodafejlesztés Budapesten és Debrecenben. Az első fontosabb ilyen munkája a debreceni iroda kialakítása volt, az idő pedig itt is szoros volt: egy hétvége állt arra, hogy a kész komplexumba átköltöztesse a cég egy részét. Péter a fejlesztés miatt még Debrecenbe is leköltözött, hogy minél jobban felügyelni tudja a munkálatokat.

Debrecen után Pécs következett, ekkor szintén áttette székhelyét a mediterrán hangulatok városába. Saját bevallása szerint ez a projekt az, amire a legbüszkébb. Míg Debrecenben junior projektmenedzserként tevékenykedett, Pécsett maximálisan az ő irányítása volt az egész projekt. Emellett a projekthez magához tartozott maga a város kiválasztása is, amely szintén Péter feladata volt. A városban adott volt a felsőoktatás, a német nyelv, illetve megvolt a csapat, akik az informatika területén szeretnének dolgozni. Ezen kívül azonban maga a cég ismeretlen volt, így fel kellett építeni a brandet, egyúttal pedig egy iroda-komplexumot is ki kellett alakítani. A kezdeteken 100 fővel indultak, ma már több, mint 400 dolgozója van a pécsi IT Servicesnek, és 3 épületet tudhatnak magukénak. Kiemelt része volt a projektnek az is, hogy a megfelelő humán erőforrás is meglegyen, így fontos volt, hogy az oktatásban minél előbb bázist tudjanak kialakítani maguknak. A program célja az, hogy már az egyetemen tudatosan az IT Servicesnek képezzék a tanulókat, hogy a későbbiekben egyenesen a cégnél kezdhessenek.

Az Év Projektmenedzsere Díjra először 2013-ban jelentkezett a pécsi projekttel, azonban akkor még csak a pécsi hálózat kialakítása volt a része a beadványnak, ellentétben a nyertes pályázattal. Ugyan a Díjat nem nyerte meg, a Táblával jó kapcsolatot sikerült kialakítania, sok közös előadást tartott a PMI-al, a PMSZ-szel és az ÉTI-vel. A pályázat kiírásáról pedig csak elismerően tudott nyilatkozni, minden gördülékenyen ment akkor is és a 2017-es évben is.

A 2017-es pályázat Péter számára váratlanul jött, habár szakmailag is fejlődött az elmúlt 5 évben: IPMA minősítést szerzett, a műhelymunka során pedig a jelenlegi pályázata volt a projektje, nem gondolt arra, hogy újra pályázna ezzel, végül mégis így döntött, és elmondta, hogy ha az ember megfelelően dokumentálja a munkáját a projektek során, a jelentkezés még rövid határidővel sem okozhat gondot.

A jövőben továbbra is szeretne az infrastruktúra és az IT területén dolgozni, illetve a pécsi projekt eredményeként projektmenedzsmentet is oktat az Pécsi Tudományegyetemen, tervei között szerepel ennek a magasabb szintre vitele. Mindenképpen keresi a kihívásokat az életben, távlati célja pedig egy saját projektmenedzsment tanácsadó cég létrehozása, ez azonban még a jövő zenéje.

Ha nem dolgozik, akkor is projekttel kel és fekszik: 4 éve a Mádi borház társtulajdonosa, amely szintén kivételes munkát és szervezést igényel. A kezdetekben ugyan idegen volt számára a borászat világa, a 4 év alatt rengeteget tanult, egyik 2013-as boruk a Tokaji Március alkalmából tartott versenyen első helyezett lett.

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

hpe logo

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

hte670

KPMG Blue logo web

Art of Projects Conference 2018

MasterClass 2018

Agile Practice Guide

Agile Practice Guide

PMBOK Guide Sixth Edition

ezgif.com resize

PM Tudástár

pmbok