PMI Budapest, Hungarian Chapter

Interjú Zahar Zoltánnal, az Év Projektmenedzser Diplomamunkája Díj nyertesével

Decemberben interjút készítettünk Zahar Zoltánnal, az Év Projektmenedzser Diplomamunkája Díj győztesével. Zoltán pályázata a ’Projektportfólió-menedzsment rendszer elemzése és fejlesztése egy energiaszolgáltató vállalat esetén’ címet viseli.

Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójaként először a műszaki menedzsment alapszakot végezte el. A  projektmenedzsment iránti elkötelezettsége már ebben az időszakban kialakult, BSc-s szakdolgozatát a projektek kockázatmenedzsmentje témából írta. Ezután jelentkezett vezetés és szervezés mesterszakra, itt a termelés- és szolgáltatásmenedzsment szakirányon végzett. 2012 óta végez projektmunkákat, először még csak a kari közélet szervezésében vett részt, ahol leginkább a csapatmunkát tanulta meg, majd 2014 májusától, mint gyakornok több helyen igyekezett az egyetemi tanulmányait kiegészítő, valós vállalati környezetben megszerzett tapasztalatokra szert tenni. A T-Systems Magyarországnál szolgáltatásmenedzser-gyakornokaként tevékenykedett, mely során mélyebben megismerhette a telekommunikációs szektort. 2015 januárjától kezdve a Telenornál junior projektmenedzser gyakornokként dolgozott 9 hónapon keresztül.

Az itt eltöltött időszak alatt ismerkedett meg mélyebben a projektek tervezésével és vezetésével. A projektmenedzsment csapat tagjaként lehetősége volt részt venni különböző megbeszéléseken, ahol szakmai tudását bővíthette. Munkája során önállóan is vezethetett projektet, melyhez a csoportvezetőjétől - Magó Dalmától, és a team minden tagjától rengeteg segítséget és támogatást kapott. Ennek köszönhetően éles iparági környezetben tapasztalhatta meg, hogy mivel is foglalkozik pontosan egy projektmenedzser, valamint azt, hogy milyen nagyfokú tudásra és háttérismeretre van ahhoz szükség, hogy megfelelő szakemberként irányíthasson projekteket.

2016 szeptemberében kezdett el dolgozni az E.ON Magyarországnál, ahol 1 éven keresztül IT portfólió-menedzser gyakornok volt. Itt a projektekkel már portfólió szinten foglalkozhatott. Ez nagy segítséget jelentett az MSc-s szakdolgozatának megírásában, ahol elvárás, hogy a mély szakirodalmi kutatás után egy valós vállalati probléma kerüljön bemutatásra, majd ezeket összehangolva egy megoldási javaslatot dolgozzon ki. A téma végül az E.ON portfóliókezelési módszertanának vizsgálata lett.  A cégnél a legnagyobb segítséget Jenei Tímea Local Requirement Coordinator, Németh György Valentin, illetve László János vezetők adták számára. 

Dolgozata során az Economical Commercial Value módszerét alakította át a szervezeti sajátosságokat alapul véve egy véleménye szerint könnyebben implementálható módszerre, hozzáillesztve azt a szervezeti kultúrához. Az ECV indexet kiszámítása során egy előre definiált paraméter és pontrendszer szerint értékelte a projekteket, amely egy mindenki számára világos, egyértelmű és dinamikus módszertant biztosít a projektek rangsorolásához.

A pályázattal kapcsolatban először fel sem merült benne, hogy a beküldje a saját projektjét, konzulense, Dr. Sebestyén Zoltán ajánlotta neki a lehetőséget. Az, hogy a jó bírálat után az ő munkája került ki győztesként, hatalmas elismerés és pozitív visszajelzés számára.

Jövőbeli tervei mindenképpen a projektmenedzsmenttel kapcsolatosak, saját bevallása szerint a győzelem nagyban segíti a sikeres munkakeresést, a szakdolgozata kapcsán pedig állást is ajánlottak neki junior projektmenedzser pozícióban. Hosszú távú céljai között szerepel, hogy szakmai tudását fejlesztve projekt- és portfólió menedzsmenttel kapcsolatos munkakört tudjon betölteni.

Szabadidejében szívesen fut, kirándul vagy utazik (luxemburgi tartózkodása miatt nem tudott részt venni a díjátadó ünnepségen sem), emellett pedig nagy szenvedélye a modern színház, egyik nagy kedvence Pintér Béla és Társulata.

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

PM Tudástár