Idén 17. alkalommal adták át az Év Projektmenedzsere Díjat, amely mellett idén már 5. alkalommal átadásra kerül az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája Díj is a Projektmenedzsment Világnapján.

Év PM átadó kicsi

A 2004 óta minden november első csütörtökén megtartott világnap célja, hogy segítse a projektmenedzsment igazi hivatásként való elismerését, növelje a projektmenedzsment értékét és alkalmazásának tudatosságát, ráirányítsa a figyelmet, hogy a projektmenedzsment az üzleti és kormányzati stratégia kulcsává váljon

A 2017. november 7-én megrendezett sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadóra a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében került sor. Jelen volt Rákossy Balázs Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, aki gazdasági élet változásairól és a hazai projektmenedzsment szakmáról is szót ejtett. A kezdeményezést a Projektmenedzsment Kiválósági Tábla hirdette meg, az esemény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr. Jelenleg a Tábla rotációs alapú vezetését Prónay Gábor tölti be a HTE képviseletében.

kicsi kép díjátadó

Az Év Projektmenedzsment Diplomája Díjról Szalay Imrétől, a PMI elnökétől hallhattunk, aki kiemelte, mennyire fontos minél hamarabb elkezdeni foglalkozni a projektmenedzserekkel, ezért is jött létre ez a díj. Az idei 12 pályázat közül, melyből két pályamű BSc/BA, hét MSc/MA és három MBA fokozat megszerzését célozta, Zahar Zoltán munkája került ki győztesként. Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen folytat MSc tanulmányokat. Témája a Projektportfólió-menedzsment rendszer elemzése és fejlesztése egy energiaszolgáltató vállalat esetében. Témavezetője Dr. Zoltán Sebestyén, aki Zoltán helyett vette át a díjat, a győztes ugyanis épp külföldön tartózkodott. A bírálóbizottság tagjai a következők voltak: Balogh István, Járdán Tamás, Dr. Klimkó Gábor, Kovács Ádám, Kovács Endre, Medvey András, Mészáros Gyula, Dr. Prónay Gábor, Szalay Imre. A pályázat szervezését Kovács Ádám, a PMI Budapest tagozat elnökségi tagja, titkára végezte. Jó hír, hogy a rendszeresen résztvevő egyetemek mellett, mint a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem megjelentek új intézmények hallgató is, mint a Budapest Metropolitan Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Óbudai Egyetem. Ugyancsak örvendetes újdonság, hogy a bölcsészeti karokról is érkeztek érdekes, s a témába vágó dolgozatok.

Az Év Projektmenedzsere Díjat Prónay Gábor adta át. A korábbi győztesek közül többen is jelen voltak eseményen, tovább emelve annak fényét. Prónay kiemelte, hogy a pályázatok színvonala évről évre emelkedik, egyre nagyobb a komplexitás, a bonyolultság, a felkészültség, illetve egyre több pályázó rendelkezik nemzetközi minősítésekkel (PMI, IPMA). A döntősök Cserkúti András, Ecsedi Péter, Eördögh Péter, Hodos Sándor, Kiss László és Miklóshalmi Zsolt voltak. Az idei nyertes Ecsedi Péter, IPMA-B, szenior programvezető (IT-Services Hungary) hosszú idő óta irányít új telephely kiválasztását, tendereztetését, felépítését, a legkorszerűbb munkakörülményeket biztosító komplex programokat kiválóan, számos elismerést elnyerve. Munkája során a legújabb vezetői eszközök (BIM, Building Information Modeling) használatát, bevezetését, elterjesztését is segíti nemcsak a cégénél, hanem a hazai építőipari projektmenedzsment körökben is. A projektmenedzsment szakma iránti elkötelezettségét jelzi, hogy alapítója, kidolgozója, fejlesztője, összefogója, oktatója a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki Karán a projektmenedzsment tárgynak, ismereteknek.

IMG 1018 kicsi

Egy rövid részlet Pétertől: „részese voltam a folyamatnak, melynek során a PM terület az általános problémamegoldó szerepből egy komoly projekt menedzsment módszertant használó, önálló kompetenciaként kezelt szervezetté alakult át. S ma már még további fejlődési lehetőséget látok a coaching és mentoring területen, ahol tapasztalt projektmenedzserek tudják segíteni és felügyelni ágazati kollégák projekttevékenységét, így a költségek csökkentése mellett biztosítani lehet a projektek központosított módszertani felügyeletét.”

A díjátadót közös fotó és állófogadás zárta. A sajtóban több fórumon is megjelentek hírek az eseményről, például ittitt és itt. A díjazottaknak és döntősöknek ezúton is gratulálunk!