PMI Budapest, Hungarian Chapter

A PMI kezdetei

pmi foundersKövetkező cikkünkben a PMI születésével és fejlődésével foglalkozunk. Az anyaszervezet megalapításától egészen napjainkig végig tekintünk egy rövid összefoglalón keresztül, hogy bemutathassunk, hogyan is indult, és hogyan lett végül egy globális, rengeteg tagozatot magába foglaló közösség.

A későbbi alapító társaság először egy ünnepi vacsora alkalmával beszélte át közösen, hogy miért is lenne szükség egy PMI-hoz hasonló, projektmenedzsereket segítő szervezetre az Egyesült Államokban. Az első New Orleans-ban tartott hivatalos meeting 1968 februárjában történt meg a Roosevelt Hotelben. Az ekkor megjelent tagok: Edward. Engman (McDonnell Douglas Automation Co), Eric Jenett (Brown & Root), John King (Bell Telephone Laboratories), Gordon Davis (Georgia Institute of Technology), Jim Snyder (Smith Kline & French Labs). A találkozón megegyeztek abban, hogy nagy szükség van egy olyan szervezetre, amely támogatja a profizmust a projektek tervezésben és szervezésben. Kialakítottak egy tervet és megállapították a célkitűzést, illetve nevet is adtak társulásnak: "American Project Management Institute". Az első szemináriumot 1969 október 9-10-re tűzték ki. A két elnököt Gordon Davis és Jim Snyder személyében állapították meg. A Georgia Tech School of Industrial & Systems Engineering and PMI szponzorálta az eseményt.

A szemináriumhoz kialakították a napirendet, megállapították az alapeszmét és kiválasztották az ülés elnökét, Russel D. Archibald személyében. Emellett úgy döntöttek, a tervezés és szervezés helyett inkább a projektekmenedzsment az, ami a leginkább összefoglalja a lényeget. Kiválasztották az előadókat és elkezdték tervezni a reklámot. 

1969 februárja és októbere között a nevet megváltoztatták "Project Management Institute"-re, megfogalmazták az alapszabályzatot és a másodlagos törvényeket. Anyagi támogatást kérelmeztek a start-uphoz, majd egyesítették a PMI-t Pennsylvania-ban.

Az 1969 október 9-10 között tartott szeminárium címe a "Seminar in Advanced Project Management Concepts" nevet viselte. A két elnök Dr. J. Gordon Davis and James R. Snyder voltak, a költség 65 dollár volt. A 6 előadó: Russell D. Archibald, Dr. David I. Cleland, John W. Fondahl, James E. Kelley, Jr, Dr. R. L. Martino, L. R. Schaffer. Október 9-én, csütörtök este egy vacsorát tartottak az atlantai American Motor Hotelben. Itt mutatták be a "PMI - An Organization Profile" című prezentációt, amely egyben egy invitálás is volt a belépésre, végül pedig 28 fővel ezen a vacsorán vette kezdetét a PMI.

Az első PMQ-t, azaz Project Management Quaterly-t 1970 áprilisában küldték ki, miután felismerték a szükségét annak, hogy a külső és a belső környezettel is kommunikáljanak. Robert Staples volt az első kiadványokért felelős bizottság elnöke, az ő irányításával postázták el az első 8 oldalas Negyedévest nagyjából 120 tagnak.

A szervezet nagy utat tett meg: első irodájuk az egyik tag lakása volt, ma pedig már egy hatalmas épületben irányítják a szervezetet, illetve a tagozatokat a világ minden tájáról. Az első saját bútoruk a Smith Kline & French Laboratories, mára GSK, adománya volt, a PMI pedig igyekezett a növekedése folyamán segíteni a közösséget, így ők is adományoztak bútort a Marist Grove-nak.

A kezdeti tudományos érintettséget az is bemutatja, hogy milyen sokszínű volt az felsőoktatási háttere a tagoknak: Dr. J. Gordon Davis – Georgia Institute of Technology, Dr. David I. Cleland – University of Pittsburgh, Dr. Linn Stuckenbruck – University of Southern California, John Fondahl – Stanford University, Dr. David C Murphy – Boston College.

Az első PMÍ tagozat 1974-ben alakult meg Houston-ban, Texas államban, míg az első PMP-bizonyítványt 1984-ben adták át. Az első PMBOK Guide-ot 1986-ban adták ki.

Néhány gondolat az okokról: a változó világ követelte az új eszközöket - a PERT és a CPM felbukkanása, a hidegháború. Új eszközök és új szakmák jelentkezése, az információs technológia fontosságának mértéke növekszik, azonban a kommunikációs eszközök hiányoznak, a projekt komplexitás viszont nő.


 Forrás: James R Snyder: The First 45 Years - A Retrospective Look at How PMI Evolved (2015, május 10). 

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

PM Tudástár