Az elkötelezett, sikerorientált projektmenedzsernek nincs megnyugvása, szünete a cél elérése, a projekt sikeres megvalósítása előtt. Így volt ezzel a PM Fórum kitalálója, megvalósítója, motorja, s igazi projektmenedzsere, Prónay Gábor, aki vasárnapi családi margitszigeti sétája során még beugrott ellenőrizni a következő csütörtökön induló konferencia helyszínét. S a körülményeket áttekintve kiderítette, hogy bár maga az előadó terem és a szálloda készen áll a fogadásra, de a közlekedés, a megközelítési lehetőség ellehetetlenül pont a konferencia idejére.

Ezért a projekt sikerének eléréséhez, az elégedettség megteremtéséhez – korszerű szóval élve: teljes kontextust tekintve – beavatkozás, változtatás szükséges. A felismerést természetesen követte a projektvezetői akció, az új helyszín kiválasztása, lekötése, s teljes erővel megindult a kommunikáció, az értesítési riadólánc a változás ismertetésére, követésére.

szubjektiv beszamolo

Így alakult, hogy a 20. PM Fórum környezete nem a klasszikus Margitszigeti Thermal Szálló lett, hanem a Hotel Aréna, a régi Sport Szálló a stadionok közelében. Arra már kevesen emlékeztek, hogy a húsz év során egyszer már elhagyta a konferencia a szigetet, akkor 2001. április 19-én a körúti Béke Szállóban került megrendezésre, de az igazán a margitszigeti szállóval forrott össze megélve, tapasztalva annak szintén jelentős átalakításait.

Ezek után gyűlt össze 2017. április 6-án a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE)szervezésében a jubileumi alkalomra a projektvezetők hazai közösségének egy nagy csapata. Sőt egy bővülő csapata, mivel a HTE jó érzékkel egyetemi hallgatók részvételét rendkívül kedvezményesen teszi lehetővé.

Maga a program az évfordulóról való megemlékezéssel indult. A nyitottság, előre nézés jegyében ez videó interjúkkal történt, ezek a HTE közösségi oldalán megjelentek, s megnézhetők. S természetesen nem maradt el néhány a szervezést segítő törzsgárda tag, kulcsember személyes köszöntése. Itt közülük – mivel erről ritkábban esik szó – csak Nagy Zsókát említem, aki a kezdetektől türelemmel, nagy alapossággal fogja össze az esemény technikai megvalósítását, a szervező bizottság kezelésétől, a kiadványon át a jóltartásig bezárólag.


A konferencia a szokásos mederben zajlott, előadásainak pontos listája megtalálható, tanulmányozható a http://www.hte.hu/web/projekt2017/program  linken, s rövidesen olvasható lesz egy „hivatalos” beszámoló a Gábor tollából, ezért itt valóban csupán néhány észrevétel, gondolat – szubjektíven.

A projektmenedzsment, mint konferencia vagy klub délután tematika azért is hálás, népszerű, mert kinyitható, s nagyon sokszor nem a projektmenedzsment problémák, hanem a megvalósított cél, feladat, projekt érdekessége viszi a show-t – pláne az érdeklődő, de magában a megvalósítandó témában nem jártas projektvezetői hallhatóság előtt. Ez bizony sok alkalommal történt így az elmúlt években, s most is a kormányzati szekció inkább szólt a nagy tervekről, kezdeményezésekről (vizes világbajnokság, olimpiai sportlétesítmények – Kemény Ferenc Terv, digitális oktatás), mint a projektmenedzsmentről. Az a probléma se igazán került szóba, hogyha egy projekt költségvetése folyamatosan változik/nő, ott lehetnek tanulságos (projekt)menedzsment problémák.

Az innováció menedzsmentről és a start-up cégekről szóló szekció viszont roppant pozitív meglepetést hozott ebből a szempontból. Mert felvázolásra kerültek ugyan érdekes, különleges, előre mutató témák (fenntartható energiaipari fejlesztések, mobil applikációk, a transzplantációs genetika problémájának megoldása), ahogy egy ilyen körben várható volt, de igen komoly menedzsment tanulságokon volt a hangsúlyt, s evvel tényleg gazdagították a résztvevőket az előadók. Talán nem véletlen, hogy innen került ki a legjobb előadó szavazás nyertese, Simon Zoltán (Omixon).


Az általam vezetett rész magának a projektmenedzsmentnek a trendjeit, fejlődését próbálta tematizálni. Mit is jelent az agilitás a vezetésben, miért forró téma napjainkban a projekt portfolió menedzsment és a projektiroda, s az individualizáltabb világunkban hogyan teremthető összhang az egyéni karrier fókusz és a közös projektsiker, továbbá, hogy a virtuális projektvilág milyen biztonsági megoldásokat követel. Sok jelentkező adódott ebbe a szekcióba, ami azt mutatja, hogy a PM tudások fejlődnek, s van is érdeklődés irántuk. A témák gazdagsága miatt olyan irányok, mint a Kerzner féle PM 2.0, vagy a zöld PM szabvány, vagy Saynisch féle PM Second Order. Lesz tehát miről beszélni a következő klubdélutánokon, PMPub-okon, s konferenciákon.

A negyedik ipari forradalom hatása a munka világára, s a projektmenedzsment szakma jövőjére sokat ígérő című szekcióban végül is megerősödött, hogy a projektekben a vezetés, leadership alapvető tényező, s hogy a menedzsmentben használt hálózat elemzési, gyors reagálást lehetővé tevő technikákat, megközelítéseket a projektekben is lehet, sőt kell alkalmazni. S a kitekintés a világra, a jövőképek elemzése, a próféciák megvitatása fontos eleme egy konferenciának, a látótér tágítása ne csak a feladatok színességében, hanem a menedzsment elméletek áttekintésében is megjelenhet.


Végül zárásként, most már hagyományosan ismertetésre kerül Török L. Gábor, szociológus által a projektmenedzsment hazai helyzetéről szóló elemzés. Évek óta a 2-3000-es levelezési listák, a többszöri és sokirányú felkérés ellenére konzisztensen 100 körüli válasz érkezik. (Pedig idén a PMI Budapest Tagozat még könyveket is felajánlott a válaszolók közti kisorsolásra.) Álljon itt visszajelzésként a kitöltőknek, s felhívásként a jövőre már válaszolóknak egy grafikon ebből s felmérésből. Hogyan látják a projektmenedzsment piaci helyzetét hazánkban sok évre visszamenőleg. Látható, hogy a gazdasági visszaesés után újra optimistább, projektgazdagabb időszakban bíznak.

 

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár