Azt, hogy éppen melyik témák a leghangsúlyosabbak jelenleg a projektmenedzsment világában, melyek az erős áramlatok, mik az újdonságok, talán semmi nem mutatja jobban, mint a különböző, a témában megrendezésre kerülő konferenciák programja. Minden évben számos, projektmenedzsmenttel foglalkozó konferenciát rendeznek különböző országokban. A következőkben a 2017 őszén Magyarországon kívül megrendezett konferenciák programjáról nyújtunk áttekintést, hogy tisztába kerüljünk vele, mely témák hangsúlyosak mostanában a projektmenedzsment világában. Összesen hat, 2017 őszén megrendezésre kerülő konferencia témáit és programjait néztük át. Ezek között négy európai, egy online és egy egyesült államokbeli konferencia található. Először áttekintjük az európai konferenciák programját, összevetjük az online konferenciáéval végül érdekességként megnézzük a chicagói konferenciát közelebbről.

Őszi PM Trendek a világbanA konferenciák rövid áttekintéséből jól látszik, hogy melyek a projektmenedzsment világának jelenleg hangsúlyos kérdései. Az európai konferenciák témáiból leszűrhetjük, hogy melyek az aktuális irányok jelenleg az európai projektmenedzsment világban. A vizsgált konferenciák programjai feltárják, milyen gazdag a projektmenedzsment témáinak tárháza, ami - ha nem is kimondottan akár - de megmutatja, milyen komplex folyamat egy projekt menedzselése.

Az európai projektmenedzsment konferenciák

2017 október elején rendezték meg a Projektek forrongó időkben (Projects in Disruptive Times) című konferencia Frankfurtban, Németországban. A konferenciát a négy német PMI tagozat szervezte, ez volt az első ilyen jellegű együttműködésük. Az egy napos konferencia során 12 előadást lehetett meghallgatni 14 előadó közreműködésével. A konferencia egyik fő témája az agilis projektmenedzsment és annak elsajátítása, az ahhoz szükséges szervezet szintű berendezkedés létrehozása volt. A konferencia másik nagy témája a döntések meghozása, a változás és az ahhoz való alkalmazkodás volt.

Szintén október elején, hasonló konstrukcióban rendezte meg Firenzében a három olasz PMI tagozat összefogva az egy napos A projektmenedzsment első nemzeti fóruma (1st National Forum of Project Management) című konferenciát. Itt tíz, többségében olasz előadó tartott egy-egy előadást különböző témákban. Ezen a konferencián az előadások inkább a projektmenedzsment hozzáadott értékének témáját és a projektek komplexitásának menedzselését járták körül. Szó esett még a kockázatmenedzselésről és arról, hogy hogyan lehet nagy bizonytalanságú elemekkel rendelkező projektben dolgozni, milyen gondolkodásmódra van hozzá szükség.

Angliában november elején kerül megrendezésre az előzőekhez hasonlóan az angol PMI tagozatok összefogásában évente megtartott Synergy konferencia, mely szintén egy napos. A konferencia alap témája az agilitás és az ún. tehetség-háromszög együttes működtetése. Ezek mellett a konferencián főleg a személyes készségek mint az érzelmi intelligencia és a vezetői képességek kerülnek majd terítékre, ezek mellett pedig szó esik majd a változásmenedzseléséről és a portfóliók hasznáról.

November közepén rendezik meg a XI. PMI Fórum: A sikeres projektmenedzser készségei (Skills of Succesfull Project Manager) elnevezésű konferenciát Hortvátországban, Zágrábban 16 előadó részvételével. Az esemény címéhez hűen a legtöbb előadás témája a személyes készségek, mint a kommunikáció és a vezetői képességek. A zágrábi konferencia érdekessége, hogy egy három napos esemény során, a második napon kerül megrendezésre, az előtte és az utána levő napon is különböző, a projektmenedzsmenthez kapcsolódó képzéseken lesz lehetőség részt venni.


Online konferencia - IPM Nap 2017

Az IPM Nap 2017 (IPM Day 2017) egy online konferencia, mely 14. alkalommal kerül megrendezésre az International Institute for Learning (IIL) által. A konferencia keretein belül november elején egy nap alatt hat előadás élő közvetítését követhetik figyelemmel a résztvevők. A konferencia nagyrészt az agilis projektmenedzsment témáját járja körül. Szó esik az agilis projektmenedzsmenthez vezető ösvényről, a scrum-ok szerepéről az agilis módszertanban. Ezeken kívül felbukkannak a projektmenedzsment írott és íratlan szabályai, illetve a Design Thinking, vagyis a tervezői gondolkodásmód témája.


A PMI Globális Konferencia

Minden szempontból a leginkább nagyszabású konferencia az október utolsó hétvégéjén Chicagóban megrendezett PMI Globális Projekt Menedzsment Konferencia (PMI Global Project Management Conference). A konferencia három napja alatt több, mint 120 előadót lehetett meghallgatni, köztük olyan neveket is mint Sir Tim nagyszabású konferencia az október utolsó hétvégéjén Chicagóban Berners-Lee a Világháló (World Wide Web) kifejlesztője vagy Nicholas Epley, a chicagói egyetem professzora, a Mindwise című könyv szerzője. A konferencia egy egyhetes eseménysorozatba ágyazódik be, előtte és utána is egy több képzésből álló, pár napos programsorozat kerül megrendezésre. Ezeken a napokon tapasztalt projekt menedzserektől nyílik mód a tanulásra, kiscsoportos keretek között.

A konferencián rendkívül nagy számú és sokféle téma bukkan fel. Itt is sok előadás foglalkozik a projektmenedzselés során megfelelő és előrevivő kommunikációs módok bemutatásával. Felmerül a különböző generációk együttműködésének témája és a különböző kultúrák együttműködésének hatékony menedzselésének fontossága is, a csapatépítés. Nagy szerepet kapnak a vezetői tulajdonságokról szóló előadások is, szó esik a bizalom kiépítésenek módjairól is.

Nagy teret kapnak a konferencia anyagában a különböző projektmenedzsment módszertanok. A legtöbb szó az agilis projektmenedzsmentről és annak különböző területeiről esik, több előadás témája például a sikeres User Story megírása. Itt is felmerül az Design Thinking, a tervezői gondolkodásmód témája, illetve ennek az agilis projektmenedzsmenttel való együttes alkalmazásának lehetőségei. Az európai konferenciákhoz hasonlóan megtalálhatóak a programban a változások menedzseléséről, a kockázat menedzselésről és a portfóliókról szóló előadások. Bemutatásra kerül több, projektmenedzsmentet támogató program használata és szerepe, illetve különböző, mostanában megjelenő új módszertanok.

Több különleges téma is felmerül a konferencia során, pl. a mesterséges intelligencia várható jövőbeli szerepe a projekt menedzsmentben vagy az ókori filozófiai irányzat, a sztoicizmus alkalmazhatósága ma a projektek menedzselésében. A konferencia különlegessége, hogy a szokásos előadásokon kívül több kiegészítő program is található. Ilyenek a napi előadások különböző apró trükkökről, melyek segíthetnek a munkavégzés során a koncentrációban. Így kap helyet a konferencia programjában az ülve nyújtózkodásról, a meditálásról és a talpmasszázsról szóló előadás is. Egy másik szokatlan és különleges programja a konferenciának a PMI szabaduló szoba, mely a klasszikus szabaduló szobák izgalmát idézi projekt menedzsment tematikában. A konferenciát mind három napon végigkísérik a Gallup Coaching eseményei, melyekre minden résztvevő regisztrálhat és a lépcsőzetesen felépülő foglalkozások során személyes erősségeivel és azoknak hasznosítási lehetőségeivel kerülhet tisztába.


Összegzés

A konferenciák rövid áttekintéséből jól látszik tehát, hogy melyek a projektmenedzsment világának jelenleg hangsúlyos kérdései. A legátfogóbb téma, mely szinte minden konferencián megjelenik, az agilis projektmenedzsment, az agilis módszertan különböző aspektusainak jobb megértése, praktikusabb alkalmazása. Emellett a legtöbbet tárgyalt témák a személyes készségek: a kommunikáció és a vezetői képességek. Az európai konferenciák témáiból leszűrhetjük, hogy melyek az aktuális irányok jelenleg az európai projektmenedzsment világban. A chicagói konferencia programja pedig feltárja, hogy milyen gazdag a projektmenedzsment témáinak tárháza, ami - ha nem is kimondottan akár - de megmutatja, milyen komplex folyamat egy projekt menedzselése.

Leszűrhető tehát, hogy az agilis PM módszertan mára már általánossá, nagyjából ismertté és elfogadottá vált, ezért a hangsúly a bevezetésről a célszerű használat emberi és szervezeti feltételeire tevődött át. A konferenciák programjából az is erőteljesen látszik, hogy a világ változása - a technológia fejlődése, az újabb generációk érdeklődési struktúrái, illetve azok változásai, a politikai és piaci helyzet változásai - mind befolyással vannak egy projekt menedzselésének módjára.

A projektmenedzsereknek alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, így folyamatos fejlődésre van szükségük, melyhez tökéletes terepet nyújtanak a konferenciák és különböző képzések.

Kelen Zsuzsa Sára

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár