Szervezetünk együttműködési megállapodást kötött Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetséggel (Hungarian Oursourcing Association, HOA, www.hoa.hu).

Kb. 10-15 évvel ez előtt indult el ez a folyamat, az első években jellemzően tranzakcionális folyamatokat helyeztek ide a multinacionális cégek, az utolsó 5 évben a tevékenységek kezdenek elmozdulni a komplexitás felé: megjelent a HR, a treasury, a magasabb szintű informatikai támogatás, projektmenedzsment (pl. DXC, Citi, ExxonMobile) vagy a matematikai modellezés. Ehhez pedig egyre magasabban képzett szakemberek kellenek.

hoa logo

Az elnevezések is változnak. A „Shared Services Center (SSC)” mellett megjelenik a „Global Business Services (GBS)”, a „Business Services Center (BSC)”, és a „Center of Excellence (CoE)” elnevezés. A cégek felismerték azt is, hogy a vidéki nagyvárosok egyetemeire és munkaerejére is lehet építeni, ahol évente több száz nyelveket beszélő fiatal kapja meg a diplomáját, így a telephelyek tekintetében Budapest mellé a vidéki nagyvárosok zárkóztak fel.

Mára több mint száz ilyen egység érkezett Magyarországra, körülbelül 50 ezren dolgoznak e területen, a hozzájuk kapcsolódó cégeknél, beszállítóknál pedig további 200-300 ezren állnak alkalmazásban. 80 körüli a Magyar Outsourcing Szövetség tagvállalatainak száma.

Mindezen vállalatok életében jelentős szerepet játszanak a projektek, s a sikeres működésükhöz fontos a céges projektkultúra tudatosítása, fejlesztése az ezen területen tevékenykedő vállalkozások versenyképességének növelése, a működési feltételeik folyamatos javítása, s hogy a legfrissebb és legaktuálisabb, modern projektszemlélet és projektvezetési képességek mentén működjenek, ezért a HOA számára a szakmai kiteljesedést segíti a PMI Budapest Magyar Tagozattal való együttműködés.

A közelmúltban tartott tisztújításon a HOA által kitűzött prioritások, hogy ezt a szektort erőteljesebben megmutatni a közvéleménynek, egyetemi szintre vinni a képzést, támogatni az innovatív megoldásokat, növelni a tagbázist és pezsgő közösségi életet teremteni a tagvállalatok között, illetve a szektoron belül.

Hagyományos terméke a szövetségnek az éves „Business Services (BSC/SSC) Benchmark Felmérés”, amit évről évre új kérdéskörökkel bővítünk. Ez a felmérés az egyetlen független szakmai felmérés Magyarországon és egyfajta alapmű az itt tevékenykedő üzleti szolgáltatók (BSC/SSC) számára. A 2016-os dokumentum letölthető a honlapról, s rövidesen bemutatásra kerülnek az idei eredmények is az első HOA Gálán. Az érdeklődést felkeltő érdekes adatok a felmérésből:

hoa statistic Forrás: (http://hoa.hu/wp-content/uploads/2017/10/2016_survey_web.pdf)

 

A szervezet rendszeres szakmai fórumokat, un. HOA Community Meetinget (CM) tart, ami egy-egy szakmai téma köré szerveződik és valamelyik tagvállalatunknál zajlik, így kerül sor az IT Services Hungary székházában október 16-án projektmenedzsment témában HOA CM-re.

Ahol alkalmunk volt bemutatni a PMI-t is. Az összejövetelen az alábbi témákban hangzottak el előadások:

  • Imre Szalay & Zoltán Sándor dr. (PMI Hungarina Chapter) PMI’s answers for Project Management Challenges in Large Organizations
  • Gyula Lászky (Franklin Covey Hungary): Informal Authority - The Four Foundational Human Behaviors in Today’s Project Management
  • László Balogh (IT Services Hungary): Managing virtual project teams- projects in SSCs

Az együttműködés eredményesen indult, s ez megalapozhatja a sikeres jövőbeli együttműködést is a két szervezet között, amely a következőkben jelenik meg:

  • egymás eseményei, rendezvényei, hírei kölcsönösen megjelennek a hírlevelekben;
  • a rendszeres szakmai rendezvényeken való szereplés; előadó és téma biztosítása;
  • egymás tevékenységét és működését ismertető cikkeket, interjúkat, írásokat;
  • szakértői támogatás egymás projektjeiben (pl. survey PM tartalma, konferencia tematika, könyvkiadás, bíráló bizottsági tagság stb.).

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár