PMBOK® Guide – Sixth Edition (2017)

Jó hír mindazoknak, akik már várták: szeptember elején menetrendszerűen megjelenik az „A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)” legújabb angol nyelvű kiadása. Az eredeti kiadást októberben követik a hivatalos fordítások további 11 nyelven. 

61d3NA6X2oLA mű az ezt megelőző kiadásokkal együtt több mint harminc éve a projektmenedzsment szakma vezető kézikönyve, munkaeszköze és olyan alapvető forrás, amely nem hiányozhat egyetlen projektvezető könyvespolcáról sem.

A Project Management Institute önkéntesei 1983-ban fogtak össze először annak érdekében, hogy összefoglalják a projektmenedzsment ismeretanyagának lényegét. Ma már a PMBOK® Guide a projektmenedzsment világszerte elismert útmutatója és a szakma számára elérhető egyik legjobb és legsokoldalúbb forrásmunka. Napjainkban – a különböző fordításokat is figyelembe véve – több mint 5.587.000 példánya forog közkézen. Alapmű többek között a PMP® (Project Management Professional) és több más hasonló nemzetközi minősítés megszerzéséhez is.

A PMBOK® Guide a projektvezetés összes lényeges aspektusát lefedi. A projektvezetők népszerű alapkönyvét a PMI sok más szakkönyvéhez hasonlóan önkéntesek százai folyamatosan fejlesztik, és az aktuális változatot négy-öt évente kiadják. Az átdolgozott új megjelenést indokolja az is, hogy a kötet függelékében összefoglalt folyamatstruktúra az American National Standards Institute(ANSI) szabványa is, amit rendszeresen frissíteni kell. A könyv új kiadása tükrözi a legutóbbi 2013-as kiadás óta megfigyelhető szakmai fejlődést és kutatási eredményeket.

Az előzetes információk alapján a könyvben egyebek mellett a következő újdonságok várnak az olvasóra:

  • A tudásterületek száma változatlanul tíz marad, de két tudásterület új elnevezéssel szerepel: Project Schedule Management, Project Resource Management.
  • Minden tudásterületnél megjelenik négy új alpont: Key Concepts, Trends and Emerging Practices, Tailoring Considerations, Considerations for Agile/Adaptive Environments.
  • A kötet három új folyamatot tartalmaz: Manage Project Knowledge (in the Project Integration Management Knowledge Area of Executing Process Group), Implement Risk Responses (in the Project Risk Management Knowledge Area of Executing Process Group), Control Resources (in the Project Resource Management Knowledge Area of Monitoring & Controlling Process Group)
  • Két eddigi folyamat beépül másik folyamatba: Close Procurements (grouped with Close Project or Phase), Estimate Activities Resources (grouped with Estimate Durations as they are often treated as a group in PMBOK® Guide 5th edition)
  • Számos folyamat megváltozó elnevezése tartalmi változást is tükröz, például: Plan Resource Management (formerly Plan Human Resources Management — resource includes human resources and more)
  • Nagyobb hangsúlyt kapnak a stratégiai és üzleti szempontok és ismeretek, ehhez kapcsolódik a projektmenedzsment üzleti dokumentumok tárgyalása.
  • Pontosabb lesz a megkülönböztetés a projektmenedzsment terv és a projekt dokumentumok között.
  • Egy új részben kiemelten tárgyalják a projektmenedzser szerepét, és a PMI Talent Triangle® összetevőit (technical, leadership and strategic and business management).
  • Az agilis módszerek témája egy dedikált függelékben is megjelenik.

Mint minden új kiadást követően, a PMP® (Project Management Professional) vizsga anyagát most is módosítani fogják a PMBOK® Guide új kiadás tartalmának megfelelően. A vizsga átállítása 2018 első negyedévében várható, a pontos időpontot a PMI rövidesen közölni fogja.

Akik már elkezdték a felkészülést és a közeljövőben PMP® vizsgát terveztek, jól teszik, ha még idén leteszik a vizsgát a könyv ötödik kiadása alapján, mivel jövőre nem csupán a tematika változik némiképp, hanem az alapul szolgáló új kötet is várhatóan ismét kissé vaskosabb lesz elődjénél. A projektmenedzsment oktatással foglalkozó cégek az év végi megnövekvő érdeklődéssel számolva számos felkészítő kurzust kínálnak az őszi időszakban, most utoljára még az ötödik kiadás alapján. A vizsgát novemberre vagy legkésőbb december első felére érdemes ütemezni. Akinek nem sikerül az átállás előtt levizsgáznia, kénytelen lesz megtanulni az újdonságokat is.

A PMI bejelentése alapján a PMBOK® Guide – Sixth Edition a PMI tagok részére 2017.09.06-tól védett PDF formában (a tagi kedvezmények keretében) ingyenesen letölthetővé válik. A nagyközönség számára ugyanekkor válik elérhetővé a könyv nyomtatott vagy elektronikus formában. További információ: 
https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/foundational/pmbok/coming-soon-pmbok-guide-sixth-edition 

A magyar nyelvű kiadás megjelenése 2018 második felében várható. A magyar nyelvű változat után érdeklődőknek addig is az előző kiadás népszerű magyar fordítása ajánlható, amely a PMI Magyar Tagozat közreműködésével az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg négy évvel ezelőtt „Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide) 5. kiadás” címmel. További információ:
https://akademiai.hu/1548/gazdasag/menedzsment/projektmenedzsment_utmutato_5_kiadas 

Pálvölgyi Lajos


Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

hpe logo

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

hte670

KPMG Blue logo web

Art of Projects Conference 2018

MasterClass 2018

Agile Practice Guide

Agile Practice Guide

PMBOK Guide Sixth Edition

ezgif.com resize

PM Tudástár

pmbok

facebook          linkedin