Hírlevelünk tartalmából:  

 

A hónap témái 

19 Körkapcsolás: Aki kimarad, az lemarad?! Projekt-, Program- és Portfóliómenedzsment Alkalmazások  2013 
214345

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség a PMI Budapest, Magyar Tagozat támogatásával 2013 májusában tartja a Körkapcsolás sorozat sorban tizenkilencedik, "Aki kimarad, az lemarad?! Projekt-, Program- és Portfóliómenedzsment Alkalmazások 2013" c. rendezvényét.

Az alkalom célja áttekintést adni a röviden 3PM-ként is emlegetett Projekt-, Program- és Portfóliómenedzsment piac nemzetközi és hazai állapotáról, jelentős szereplőiről és a hazai tapasztalatokról. A tervezett programban helyet kapnak majd független piaci elemzői előadások, termékbemutatók, tanácsadói/integrátori és végfelhasználói esettanulmányok is.

Az utolsó hasonló témájú esemény 2007-ben volt a PMSZ szervezésében. Ez alkalommal szeretnénk kiemelt figyelmet szentelni a piac főbb változásainak, a gyártói prioritások átalakulásának, az időközben megjelent és mára erőteljes trendnek (pl. Cloud/SaaS alapú megoldások, Agilis PM, mobil eszköz támogatás stb.).

A 19. Körkapcsolás rendezvény időpontja: 2013. május 16. csütörtök, 9-18 óra. A további információkat és a részletes programot rövidesen közöljük. Jelentkezni csak a honlap online felületén lehet, melyet szintén külön hírlevélben továbbítunk.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


PMSZ/PMI információk  

PMSZ Közgyűlés 

A MagyarProjektmenedzsment Szövetség április 24-én szerdán, 17 órai kezdettel a KPMG székházában (1139 Budapest, Váci út 99.) tartja éves Közgyűlését, melyre minden tagot szeretettel várunk. A részletekről és a programról külön hírlevélben értesítjük tagjainkat.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Budapest, Magyar Tagozat Tisztújító Közgyűlés 

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2012. május 15-én szerdán, 17:00 órai kezdettel tisztújító közgyűlést tart a KPMG székházában (1139 Budapest, Váci út 99.), ahol a következő egy évre tisztségviselőket választ. A jelölésre jogosult tagjainkat erről külön hírlevélben értesítjük.

Jelölni, továbbá a közgyűlésen részt venni érvényes tagsággal lehet. A jelölőbizottság minden tag számára hamarosan megküldi a jelölési formanyomtatványt, a jelöléshez és kitöltéshez kapcsolódó tájékoztatást. A rendben zajló tisztújítás és az aktív közreműködés érdekében kérjük Önöket, hogy figyeljék postaládájukat!

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - április 

Időpont: 2013. április 17. szerda, 17:00
Helyszín: KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 99.
Téma: Ember tervez...
Előadó: Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus

Egy-egy nagyobb teljesítmény elérését, projekt megvalósítását sokszor heteken, hónapokon át tervezzük. Mivel tudatában vagyunk a feladat komplexitásának, igyekszünk mindenre gondolni, bebiztosítani a szinte bebiztosíthatatlan is, hogy elkerülhessük sikerünk buktatóit. A hosszú tervezést követően elindulunk, és bár kezdetben minden a terv szerint halad, nem nehéz felborulni. Hogy miként kerekedhetünk felül a hullámokon, az áprilisi teadélután népszerű, ám annál érdekesebb és tanulságosabb témája, esete válaszolja meg. Meghívott vendégünkRakonczay Gábor, aki 2012-ben 60 nap alatt a világon elsőként kenuzta át az Atlanti-óceánt, mely teljesítmény egyben Guinness rekord is! 

PMI és PMSZ tagoknak a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: http://www.pmsz.hu/pmsz/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-jelentkezesi-lap

Mindenkit szeretettel várunk! 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Global Congress 2013 - EMEA 

Id őp ont: 2013. április 22-24.
Helyszín: Istanbul Congress Center, Turkey

További információk: 
http://www.pmi.hu/pmi/rendezvenyek/pmi-global-congress-2013-emea

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Az érzelmi intelligencia a projektmenedzsmentben: 15. PM Műhely 

Időpont: 2013. április 25. csütörtök, 16:00-18:00
Helyszín: BME HIT Inforparkbeli (1117. Bp. Magyar Tudósok Körútja 2.) I. ép. B. szárny, I.em 110-es tanácsterme
Téma
: Az érzelmi intelligencia a projektmenedzsmentben

A bevezető gondolatok és a megvitatásra javasolt kérdések a http://blog.mfor.hu/projektoldalon olvashatók.

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 27. és 28. előadás - Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

Időpont: 2013. április 26. péntek, 14:30
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K" épület II. em. 11. - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. 
Témák: Lakásépítési projektek megvalósítása az építőipari és ingatlanpiaci válságban; Lakásépítési projektek finanszírozása az építőipari és ingatlanpiaci válság előtt és a válságban
ElőadókWéber György, okl. építészmérnök, projektmenedzser, ügyvezető igazgató MAKRO DOM Ingatlanfejesztő Kft.; Koltai József, cégvezető, projektfinanszírozási szakértő, szakoktató, K&K PRO Bt.

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - március 

A márciusi PM Szakmai teadélutánra visszatérő témát választott a PMSZ szervező csapata. Az "Agilis átmenet" címen tavaly ősszel elhangzott előadás sikere okán az agilitás iránt érdeklődő projektmenedzserek vagy agilis projekt döntéshozók most Aved Joanna programmenedzser és Kulcsár Bence AgileCoach témát folytató prezentációit hallhatták. Az előadók gondolatébresztő gyakorlati és stratégiai tapasztalatokat osztottak meg a nagy létszámban megjelent érdeklődőkkel.


<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projekt marketing és management tapasztalatok: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások Infokommunikáció fókuszterülete 

A PMSZ Építési Tagozata és az MÉTP 7. Eljárások-Infokommuniláció fókuszterülete márciusi rendezvénye "Projekt marketing és management tapasztalatok a London, 2012 évi OLimpa Velodrome projektjénél" címmel került meghirdetésre. Az előadást -személyes tapasztalatok alapján - Pásztor Katalin prezentálta. A képes bemutató lehetőséget biztosított a folyamatos konzultációra is. A jelenlévők éltek a lehetőséggel, hogy részleteiben is megismerjék a londoni Olimpiai előkészületeit, a Velodrome projekt nyertes tervezői csapatát, az együttműködés és együtt tervezés módszerét, valamint a document controll szigorú szisztémáját, a marketing és PR eszközök jól kidolgozott rendszerét.

pmsztmp1

<< vissza a tartalomjegyzékhez

FÖVOSZ Projektmenedzsment Klub 

A FÖVOSZ fórumdélután nyitó esményeként Tárnoki Péter főtitkár az Expertive Kft. képviselőjének Tóth Dezsőnek nyújtotta át az IPMA-Tréning Tanúsítvány Oklevelet. Ezt követően két kitűnő előadás hangzott el a projektmenedzsment gyakorlat és elmélet megvilágításában. Nagy Péter (Konett Kft.) prezentációjában a változásmenedzsment projekt viszonylatait elemezte. Németh Gergely (Corporate Values) interaktív előadása a "Hogyan igazodjunk el a PM-térképen?" igényét tűzte ki célul. A Project Management Roadmap kihelyezett demonstrációs térképein közvetlenül nyomon követhető volt gondolatmenete.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 25. és 26. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

A Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata és az Építőipari Tudományos Egyesület Építéskivitelezési Szakosztálya közös szervezésében megtartott előadás-sorozat 25. és 26. prezentációjára került sor március 22-én. Elsőként Dr. Prónay Gábor(ügyvez.ig., c.egyetemi docens) tartott előadást a "Projektmenedzsment kritikus kérdései"-ről. Ezt követően Kocsis Tamás (ügyvez.ig., SZIE Ybl Éptud. Kar tanára) ismertette a PlanDoc Kft. által kifejlesztett rendszert "Tervszolgáltatási folyamatok kialakítása és működtetése építőipari projektmenedzseri feladatoknál" címmel. Mindkét előadó a vállalkozási gyakorlat és az oktatói háttér tapasztalatait ötvözte a prezentációjában.

pmsztpp

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Projektmenedzsment világ  

Könyvkiadás - Támogatókat keresünk 

A PMI Magyar Tagozat az Akadémiai Kiadóval együttműködve ez év harmadik negyedévében tervezi a PMI legismertebb kézikönyvének, a PMBOK® Guide most megjelent ötödik kiadásának magyar nyelvű megjelentetését.

A kiadást egyrészt az tette szükségessé, hogy sokan régóta hiába keresik a régebbi, harmadik kiadásra épülő 2006-os magyar fordítást (mivel ma már sajnos sehol nem kapható), másrészt az új, ötödik kiadás szövegét lényegesen átdolgozták és jelentősen bővítették (különösen, ha azt a 2006-os magyar kiadáshoz viszonyítjuk).

Kérjük azon cégek és szervezetek jelentkezését, akik szívesen támogatnák ezen fontos alapmű magyar nyelvű megjelentetését. A támogatóknak ezúttal is a szokásos igen előnyös feltételeket tudjuk ajánlani (beleértve a cégnév és az elérhetőségi adatok közlését a könyvben).
További információ a könyv szponzorálásáról: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Az új PMBOK és az új ISO 21500 - Vállvetve mutat irányt  

Januárban megjelent a PMBOK Guide ötödik kiadása, mely forradalmian új változásokat nem hozott, inkább azzal lép előre, hogy a finomságokra és a tökéletesítésre helyezi a hangsúlyt. A megjelenést megelőzően adták ki az ISO 21500 szabványt, melynek kidolgozásában a PMI is hatékonyan részt vett, így nem meglepő, hogy a két kiadvány sok mindenben egymást erősíti. Írásunkban összefoglaljuk, milyen különbségek mutathatók fel a PMBOK megelőző negyedik és a jelenlegi, ötödik kiadásában, összehasonlítva ezeket az új ISO projektmenedzsment szabvánnyal.

Az ISO szabvány nagyrészt a PMBOK negyedik kiadásának struktúráját követi, annak folyamatait használja. A három dokumentumban a folyamatok darabszáma azonban eltér némileg. Az ISO szabvány 39, a PMBOK negyedik kiadás 42, az új ötödik kiadás már 47 folyamatot használ. Eltérés van a projektmenedzsment tudásterületek (knowledge areas) számában is, mely eggyel nőtt az ISO (subject group néven) és a PMBOK ötödik kiadás esetében a negyedik kiadáshoz viszonyítva. Az új tudásterület a projektérintettek kezelésével (stakeholder management) foglalkozik.

A PMBOK negyedik kiadáshoz képest a folyamatok az új, ötödik kiadásban az alábbiak szerint változtak:

 • négy új folyamat jelent meg egyes tudásterületek menedzsmentjének tervezésére vonatkozóan, két új felügyeleti folyamat a kommunikáció felügyeletével (Control Communications) és a projektérintettek kezelésének felügyeletével (Control Stakeholder Management) foglalkozik,
 • két folyamatot összevontak: az információ elosztás és a teljesítés jelentések (Distribute Information, Report Performance) egy újrapozícionált folyamatba (Manage Communications) került,
 • két folyamatot átcsoportosítottak az újonnan kialakított projektérintettek menedzsmentje tudásterület alá.

A folyamatokon belül néhány példa a változásokra:

 • A projektérintettek kezeléséről szóló új tudásterület alá gyűjtötték a kapcsolódó témaköröket mint az érintettek azonosítása és az elvárásaik kezelése. Új folyamatként olvashatunk itt az érintettek menedzselésének tervezéséről, valamint a közreműködésük felügyeletéről.
 • A kommunikációmenedzsment tudásterület szintén két új folyamattal bővült, ezek a kommunikáció irányítása és annak felügyelete.
 • Tervezési folyamattal több más tudásterület is bővült, mint például az ütemezés- és költségmenedzsment.

Az immár 600 oldalasra bővült PMBOK Guide ötödik kiadásának mindegyik fejezetében számos kisebb-nagyobb tartalmi változtatás található, melyek teljeskörű áttekintése meghaladná ezen ismertető kereteit. Sok egyéb mellet megváltozott, pontosodott például maga a projektmenedzser kifejezés definíciója is (1.7 pont), ahol egyértelműen megvalósító csapatról beszél, melynek vezetője a projektmenedzser.

A negyven oldalas ISO szabvány természetesen nem tárgyalhatja hasonló részletességgel a projektmenedzsment folyamatokat. Ez nem is feladata. Az ISO esetében egy területen tapasztalható olyan előrelépés, melyben a PMBOK még nem erősített: a tudásalapú tapasztalatok gyűjtése, mely a tudásmenedzsment fontosságára utaló tiszta jel. A PMBOK nem beszél tudásmenedzsmentről, bár több folyamat végeredménye tartalmazza ennek elemeit, és ezeken a pontokon említésre kerül ennek igénye.

Az új PMBOK miatt változik a PMI vizsgák tartalma is. A PMP vizsgával kapcsolatos változás 2013. július 31-vel fog érvénybe lépni. E napot megelőzően a vizsgák még a PMBOK negyedik kiadásának ismeretanyagából történnek. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a PMI pár új kérdést tesz be a sorba és néhányat módosít az új direktíváknak megfelelően.

Szulyovszky Gábor Viktor

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A PMI Budapest, Magyar Tagozat éves megújítása 

A tagozat elmúlt évi tevékenységét idén is megvizsgálta, majd engélyt adott annak további működésére a Procejt Management Institute.  A hagyományokhoz hűen ismét kitekintünk a világba, és összevetjük magunkat a 8-as, Európa/Afrika régió többi országának tagozataival. Az alábbi táblázat a 2012-as, valamint a 2013. év eleji taglétszámokat és növekedési adatokat tartalmazza.
A régióban jól látható a turbulencia. A hazai PMI tagság több kelet-európai országgal együtt csökkenő adatokat mutat. 

Name

Europe/Africa - Region 8

2012 Febr. 2012 Dec. 2013 Febr.   Growth%
PMI Romania Chapter  407  322  315  -92  -23%
PMI Slovakia Chapter 59 48 49  -10 -17%
PMI Budapest, Hungarian Chapter 161 129 134 -27 -17%
PMI Lagos,Nigeria Chapter 738 600 618 -120 -16%
PMI Slovenia, Ljubljana Chapter 79 66 67 -12 -15%
PMI Portugal Chapter 273 262 255 -18 -7%
PMI Southern Italy Chapter 159 154 153 -6 -4%
PMI Rome, Italy Chapter 754 724 731 -23 -3%
PMI Moscow, Russia Chapter 534 527 527 -7 -1%
PMI Frankfurt Chapter 1030 1020 1030 0 0
PMI Switzerland Chapter 1416 1406 1434 18 1%
PMI Zagreb Croatia Chapter 250 256 255 5 2%
PMI Cologne Chapter 450 448 462 12 3%
PMI United Kingdom Chapter

3025

3063 3124 99 3%
PMI Denmark Chapter 304 315 316 12 4%
PMI Sweden Chapter 1393 1425 1452 59 4%
PMI Port Harcourt, Nigeria Potential Chapter 83 85 87 4 5%
PMI Morocco Chapter 63 84 67 4 6%
PMI Berlin/Brandenburg Chapter 317 330 339 22 7%
PMI Netherlands Chapter 766 802 821 55 7%
PMI Greece Chapter 497 534 540 43 9%
PMI Luxembourg Chapter 155 172 171 16 10%
PMI France-Sud Chapter 1451 1569 1614 163 11%
PMI Israel Chapter 196 222 220 24 12%
PMI Ireland Chapter 855 911 960 105 12%
PMI Munich Germany Chapter 945 1039 1064 119 13%
PMI Northern Italy Chapter 1395 1502 1587 192 14%
PMI France-Atlantic Chapter 85 88 97 12 14%
PMI South Africa Chapter 416 466 481 65 16%
PMI Belgium Chapter 841 959 981 140 17%
PMI Poland Chapter 627 684 734 107 17%
PMI Czech Republic Chapter 184 222 219 35 19%
PMI Austria Chapter 278 345 343 65 23%
PMI Finland Chapter 361 424 447 86 24%
PMI Krasnoyarsk,Russia Potential Chapter 25 32 34 9 36%
PMI Norway Chapter 523 715 739 216 41%
PMI Madrid, Spain Chapter 890 1217 1279 389 44%
PMI Bulgaria Chapter 68 96 98 30 44%
PMI Paris, Ile de France Chapter 1033 1334 1492 459 44%
PMI Valencia, Spain Chapter 53 77 78 25 47%
Turkey Chapter 303 428 455 152 50%
PMI Barcelona, Spain Chapter 230 384 359 129 56%
PMI Ghana Chapter 76 134 158 82 108%
PMI Kyiv Chapter 28 78 87 59 211%
PMI Cameroon Potential Chapter   13 25 25  
PMI Kazakhstan Potential Chapter   21 35 35  
PMI Kenya Potential Chapter     4 4  
PMI Lithuania Chapter     41 41  
PMI Serbia Chapter   214 244 244  
 Region 8 Total  24 168
 25 950
26 822 2654 
11%

<< vissza a tartalomjegyzékhez

27. IPMA World Congress 

The 27th The IPMAWorld Congress, under the title „Finding Balance and Moving Forward" will be held from 30 September to 03 October 2013 in Dubrovnik, Croatia.

The congress is being organized by IPMA and CAPM (the Croatian Association for Project Management - www.capm.hr), with the Civil Engineering Faculty of the University of Zagreb, the International Cost Engineering Council (ICEC) - and the „Baltazar Adam Krčelić" College of Business and Management as co-organizers.

We would like to invite you to take part in the IPMA World Congress 2013 and contribute to the development of the project management profession. Come to Dubrovnik to find balance and improve your project management competences and thus push your projects forward. We will be expecting you in the City of Dubrovnik, the historical republic from 1358-1808, whose cultural monuments still today bear witness to projects from past centuries.

Visit us at www.ipma2013.org!

 

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Aktuális képzési programok 

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/pmsz/kepzesek

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Szponzorok 

<< vissza a tartalomjegyzékhezA képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

 • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
 • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
 • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy aEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

 • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Vereczkei Brigitta, PMP
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán, Rusz Ágnes
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár