Hírlevelünk tartalmából:  


A hónap témái 

Kanadai innovációs kohó beruházási projekt lett az év projektje a PMI-nál 

Az AP60 Phase I. névre hallgató projekttel a Rio Tinto Alcan (RTA) cég (partnerei: SNC-Lavalin és a Hatch) érdelmelte ki a díjat, amit a PMI Global Congress-en vett át az arizonai Phoenixben.

evprojektje1

Montréal-i RTA kifejlesztett egy újfajta eljárást az alumínium beolvasztására, ami sokkal környezetkímélőbb és hatékonyabb. Mivel egy elég nagy beruházásnak kellett létrejönnie, a cég úgy döntött, hogy egy új erőműben fogja kipróbálni új technológiáját, ami majd mintaként szolgálhat jövőbeli projektekhez is.

"A PMI gratulál ehhez a nagyszerű, jól megérdemelt eredményhez" - mondta Mark A. Langley PMI elnök/CEO. Ez a csapat nagyon jól megmutatta, mennyire számítanak az innováció motorjának azáltal, hogy az első fázis alapján számos AP60-as projektet sikeresen kivitelezett.

A projekt költségvetése 1,3 milliárd CAN$, ami többek között magába foglal 38 db olvasztótégelyt, amelyek évente 60000 tonna alumíniumot állítanak elő, egy hatalmas elektromos állomást, valamint egy gázkezelő központot is.

evprojektje2

A csapat előzetes tanulmányokra hagyatkozva fejlesztette terveit, beleértve, hogyan továbbítsanak adatot a francia RTA laborjából a kanadai irodába, valamint hogyan építsék meg a leghatékonyabban az egyes komponenseket. A kutatás közben 6 kapcsolódó projekttel volt dolguk, és analizálták a belőlük tanultakat, emellett interjúztatták azok résztvevőit, hogy jobban átlássák és megértsék a kockázatokat és elkerüljék a visszaesést. Az elejétől fogva nagy kihívást jelentett a kint folyamatosan dolgozó 100 felszerelés ellátó és 50 beszerelő közti kommunikáció megvalósítása és fenntartása. A projektvezetők nagy hangsúlyt fektettek a következőkre: szabad információáramlás és közös együttműködés, szereposztás és felelősség. A kivitelezők vállára a projekt újszerűsége nagy terhet rakott, ennek ellenére rendkívül kevés ember sérült meg a munkálatok alatt. A tartományban a munkásokra vonatkozó törvényeket alakítottak ki. Már korán felvettek teljes munkaidőben egy a munkások kapcsolataival foglalkozó specialistát, valamint az ezzel kapcsolatosan felmerülő ügyek gyors elsimítása érdekében mérvadó szabályokat alkottak. 2011 júliusában az RTA 75 milliárd CAN$-t kért, hogy ki tudják használni az alumíniumipar gyors növekedését. Ahelyett, hogy a kiterjesztés közben az előállítási idő csökkent volna, a növekedést az RTA át akarta tolni a Phase 1-be. A folyamatok állandó megfigyelése a költségek gyors kontroll alá vételét jelentette.

evprojektje3

A projekt megvalósulása közben olyan fejlesztések is kialakításra kerültek, amelyek nagy segítséget jelentenek a későbbi projektek sikeres befejezéséhez.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Az év legeredményesebb PMI közösségei 2014-ben 

A PMI által kitűzött célokat, stratégiai jövőképet és küldetéseket, szakmai életet és a helyi közösséget leginkább szem előtt tartó eredményes programjaikkal, termékeikkel és szolgáltatásaikkal leginkább kiemelkedő és sikeres pályázó Tagozatokat a Project Management Institute idén is jutalmazta.

A 300 főnél kevesebb tagot számlálók közül: PMI Sinaloa, Mexico Chapter
Többek között együttműködési megállapodást írt alá három egyetemmel, amivel támogatja a projektmenedzsment népszerűsítését az egyetemi és gimnazista diákok körében, számos workshopot rendezett egyetemistáknak, tanároknak és gimnazistáknak, valamint üzleti tagsági csomagokat ajánlott fel, melyek tartalmazzák vendégek vizsgáit, illetve részvételeit webes szemináriumokon és/vagy konferenciákon.

300-1000 fős tagozatok közül: PMI Levis, Quebec Chapter
Megalkotta a "GP-Québec."-et, egy érdekcsoportot, ami a Quebec beli nyilvános szektor projektmenedzsmentjét veszi célba, valamint számos tárgyalást folytatott magas rangú kormányzati tisztviselőkkel, hogy összehozzák az állami és magán szervezeteket, amik hisznek a professzionális projektmenedzsment előnyeiben.

1000-2000 tagságúak között: PMI Sydney Chapter
Elérte egy PR-ügynökséggel együtt, hogy az állami és nemzetközösségi kormányoknál hasznosíthassák a PMI legjobb gyakorlatait, eszközeit és akkreditálják a projektmenedzsereket, közösségi gyakorló programjaikat elérhetővé tették nonprofit szervezeteken keresztül azok számára, akiknek leginkább szükségük van a projektmenedzsmentre, új innovatív szponzori megállapodásokat értek el, illetve kifejlesztették a „Building Better Futures" portfóliót, ami egy innovatív projektmenedzsment program középiskolás diákok számára.

A 2000-nél nagyobb létszámot elérők: PMI Houston Chapter
Mentorálta a testvér tagozatának választott a dél-nyugati Missouri chaptert, meg is hívta őket egy egész napos tanulmányútra Houstonba, elindította egyetemi együttműködési programját, beleértve a projektmenedzsment tanulók közti verseny meghirdetését is. A rekordlétszámú éves konferenciájuk lebonyolításán 50 önkéntes dolgozott.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez 


Aktuális rendezvények 

PMPub 

Following our successful PMPub events in 2014 and following your positive feedbacks, we would like to draw your attention and invite you to our next PMPub event which will be held on February 11th 2015 at 17:00 at Anker Klub (1062 Budapest, Anker Köz 1-3)!

The topic of the event will be "Women in Project Management" and our special guest will be Linda M. Wegrzynowski Delivery Manager Applications Portfolio @ ExxonMobil. 

pmpubreklam2015febr3

What is the purpose of this event?

The main purpose is to network with each other and with the members of the board of PMI Budapest. At PMI, we are also interested in your ideas regarding English speaking activities or events that PMI Budapest should organise for you in the future!

Who should attend?

We encourage expat Project Managers working in Hungary and local, English-speaking PMs to join this event.
The event is a good opportunity for English-speaking project managers to share their experience, local practices and to develop their PM skills.
We also appreciate if you forward it to English-speaking project managers within your network.

If you are interested, please register here.

Please note that your consumption at the event is at your own cost!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez 


PMI Világ 

PM Tudástár - ezer letöltés két hét alatt 

Nagy érdeklődést és pozitív visszajelzéseket váltott ki a Projektmenedzsment Tudástár megjelenése. A letöltések száma rekordidő (két hét) alatt túllépte az ezret, és azóta is folyamatosan tovább növekszik. Mint ahogyan arról az előző számban beszámoltunk, ebben az elektronikus szakmai segédletben egyebek mellett hasznos kiegészítések találhatók a „Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide)" című könyv legújabb kiadásához. A kiadványt a PMI Magyar Tagozat önkéntesei és a közreműködő cégek szakemberei készítették. Számos szakmai cikk mellett olvashatunk tájékoztatót a PMI minősítésekről is, további érdekes részei tesztkérdéseket megoldásokkal, szakszótárt és lexikont tartalmaznak. A PDF formátumú kiadvány a PMI Magyar Tagozat honlapján ingyenesen letölthető itt!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

22. Körkapcsolás 

A sorban 22. körkapcsolás közel 200 résztvevője a sokszínű és ezerarcú, az élet minden területén jelenlévő projektmenedzsmentről, de nem mindennapi "projektmenedzserektől" kaphatott nem kevés élményt és inspirációt.
Nem szokványos konferencia volt a mostani. Elmaradt a PM összes terminus technicusa, sőt a szorosan és szigorúan értelmezett, hagyományos projektmenedzsment megközelítés is. Sokkal inkább a sikeres projektek mögötti, sokszor háttérbe szoruló projektvezető személye bontakozott ki az prezentációkból.

22körkapcs1Eddig is tudtuk, sejtettük, hogy az élet számtalan területén rengetegen foglalkoznak projektmenedzsmenttel úgy, hogy erről fogalmuk sincs. A "józan ész" az esetek többségében működik, de a PM eszközrendszer tudatos felhasználása nagyban hozzájárulhat a biztos sikerhez.
A PMSZ színes rendezvényén képet kaphattunk arról, hogy a filmszakmában, a gasztronómiai élményekben, a borászatban, a versenysportban és az építészetben is fontos az eredmény-orientáltság, időkeret és költségvetés szentháromsága. A résztvevők a fenti területekről konkrét példákat és történeteket vihettek magukkal. Élménydús, tanulságos és inspiráló történeteket, melyek tapasztalatai bármilyen projektben kamatoztathatók. A hogyan kezdjük, hogyan folytassuk, hogyan, miért és mikor kezdjük újra, hogyan menedzseljük kicsit jobban véges időkeretünket állandóan visszatérő kérdésekre ismert és sikeres előadók adták meg saját, működőképes válaszukat: a televízióból ismert riporter és műsorvezető Krizsó Szilvia, egyik legsikeresebb Ironman-ünk és a hivatalos Ironman versenyt Magyarországra hozó Kropkó Péter, a Szilágyi Áron olimpiai bajnokunkat felkészítő dr. Kárpáti Róbert, Lubics Szilvia, a Spartathlon hősnője, az Ybl-díjas építész és szabadidejében versszerző Vadász Bence, Istvándy Gergely a badacsonyi borász, Hutlassa Tamás, többek között a Kontroll című film producere és Várvizi Péter a Larus séfje, gasztro-tanácsadója.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

PMI régiós vezetői találkozó 

November 15-16-án gyűltek össze a Londonban a PMO 8. régiójából a tagozatok vezetői, aktivistái. Az Európát magában foglaló 8-as régió 4 alrégióból áll (Észak- Nyugat, Dél- Nyugat, Kelet-Európa, Közép-Európa). A 4 résznek van önkéntesként dolgozó un. mentora, ők négyen vezették le ezt a találkozót. A 3 éves megbízatás lejárta előtt egy évvel már kiválasztják a következő időszak mentorát. A mostani alkalommal búcsúzott el mentori feladatától a velünk együttdolgozó Dino Butorac, és vette át a közép-európai mentorságot a lengyel Agnieszka Gasperini.regios2

Az összejövetel időpontját tekintve kapcsolódott a PMI UK Synergy 2014 éves konferenciájához. A régiós meeting fogadására és megrendezésére pár éve már pályázni lehet, s nyilván más nagy rendezvényekhez kapcsolódódás hatékonyabbá teheti a lebonyolítást. Idén a PMI Budapest, Magyar Tagozat is pályázott már a 2015-ös megrendezés jogáért az Art of Projects konferenciához kapcsolódóan, de végül a 2015-ös találkozó helyszíne Madrid lesz.

A már karácsonyi fényekben ragyogó Oxford Street bevásárló utcához kapcsolódó egyik mellékutcában fekvő szállodában gyülekezett a 140 résztvevő 34 tagozat képviseltében (38-ból). A PMI amerikai központját Brantlee Underhill, a tagságért és közösségekért felelős igazgató képviselte, akivel már a 2007-es budapesti EMEA Global Congress alkalmával is találkoztunk hasonló tisztségben.

regios1

Az ismertetett központi irányokból érdemes kiemelni azokat a bővülő szolgáltatásokat, amelyek a projectmanagement.com portál, illetve Human Systems International (HSI) cég beintegrálásával egy széles tudásbázis valamint egy humán benchmark lehetőséget jelentenek. Új minősítések is megjelentek. Egyrészt a PfPM, projektportfolió menedzsment itthon is nagyon aktuális téma, míg a PMI-PBA üzleti elemző minősítés alapja lehet együttműködésnek ezen a területen érdekelt szervezetekkel. Brantlee továbbá azt is elmondta, hogy munkacsoportok dolgoznak a minősítések megújítási rendszerének (PDU pontok) újragondolásán.

Az előadások, beszélgetések során legtöbbször előkerülő téma az éves konferenciák szervezésének gondjai, ötletei, megközelítései voltak. Nagyon tanulságos volt a litván chapter első nemzetközi konferenciájának története; érdekes, hogy a svédek, franciák, ahol országon belül területi csoportok működnek, hogyan gondolkodnak a közösen megrendezett konferenciákról, s hogy tudatosan nem a fővárosban tervezik azokat. Bizony a részvételi díj szintjének megállapítása komoly fejtörést jelent mindenütt, s ugyanígy kulcskérdés a szponzori stratégia is. A cseheknél fiatal a helyi tagozat, mert hosszú időn át több próbálkozás is megakadt valahol, viszont régóta havi interaktív, projekt problémamegoldó szeánszokat tartanak.

regios4

Hangsúlyos volt a PMI európai szervizközpontja részéről a külső kapcsolatépítési tevékenység a kormányzatok és az oktatási intézmények felé. A PMI UK-nak az egyetemek felé hosszú évek után sikerült áttörést elérni, s erről egy sokféle megközelítést bemutató részletes előadásban számoltak be.
A PMI egyetemi programjának érettségi görbéje:

regios3

Ugyancsak brit példa az ÉV Önkéntesének díjazása, a díj kialakításáról és első odaítéléséről is hangzott el beszámoló.

Az ilyen találkozók kiszakítva a mindennapi rutinból sok ötletet, impulzust adhatnak, új energiákat generálhatnak az érdemes és értelmes közösségi munkához, s remélhetőleg ezeket az impulzusokat nem szívja fel teljesen a mindennapos rutinba való visszazökkenés.

 << Vissza a tartalomjegyzékhez

Synergy 2014 - Beszámoló Londonból 

A PMI UK idén negyedszer megtartott éves nagy konferenciájának márkaneve a Synergy, melynek idei alcíme "Whats New, Whats Old, Whats Works" volt. Tavaly a "What Good Looks Like and How To Achieve It" szlogent választották. A PMI UK Chapter több mint 3200 tagot számlál. A konferencia részvevőinek száma 600 fölötti lehetett.

A november 13-i esemény helyszíne az impozáns Central Hall, Westminster volt, ami tényleg London központja, hiszen közvetlenül a Parlament és a Big Ben mellett terül el ez a hatalmas koncert terem.

3A konferencia, méreteitől eltekintve, tartalmában, formájában nagyon egybevágott a hazai Art of Projects konferenciánkkal. Egy egyaránt ismert és elismert személy, Roy Sheppard vezette le az eseményt Londonban, jó kérdésekkel és kiváló időkezeléssel.

Az első előadó, akárcsak a PMI Magyar Tagozatának megrendezésében lezajló konfenrencián, itt is a PMI világszervezetet reprezentálta. Ricardo Triana, a PMI elnöke 2014-ben, egy nagyon jó bevezető kisfilmmel szólt a projektmenedzsment szakma fejlődéséről, és a PMI új kezdeményezéseiről.
A további előadók témái, nem meglepő módon a kockázatmenedzsmentet, az agilis vezetést, a változás menedzsmentet, a kultúra teremtést és a stratégiai hatásokat érintették.
Sir Tim Smit KBE (a KBE jelentése: Knight Commander or Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) a legmagasabb brit kitüntetések egyikének elismertje. A korábbi archeológus, zenei producer, jelenleg az Eden Project kitalálója, megvalósítója, elnöke. Tapasztalatait a kockázatvállalásról úgy szemléltette, hogy ha egy téglafalhoz közelítünk, amikor odaérünk, akkor az esetek nagy részében kiderül, hogy ott egy ajtóra festett mintát találunk. A kockázat vállalás, az ott levés a sikeres emberek megkülönböztető fakora.
James T. Brown Ph.D. , a SEBA® Solutions elnöke elmondta, hogy a változásmenedzsmentben legfontosabb a megnyerés, a folyamatos, és ha kell agresszív, de rendszeres, személyes és kiegyensúlyozott kommunikáció az érintettekkel.
Jane Sparrow, a The Culture Builders vezetője, a kimagasló teljesítmény csapat kultúrájának építéséről tartott előadást. Nincs mágia, minden a napi következetes akciókkal érhető el, a szavak és tettek koherenciájával, ugyanakkor a kiemelkedéshez kellenek a teamben innovátori képességek, ilyen képességű tagok.

4„A stabilitás veszélyes illúzió" - kezdte előadását Max McKeown, aki stratégiai tanácsadó és könyvek szerzője. Egy hatalmas panelre rajzolva magyarázta el, hogy egy változásra, egy krízisre a jelenben adott válaszainkat hogyan befolyásolják a múlt tapasztalatai, s hogy ezek mennyire szabják meg készségünket a jövőbeni új dolog kipróbálására.

5A szünetekben The Agile Blues Band játszott, sőt iránymutatásukkal megírhatták a résztvevők saját projektmenedzsment blues-ukat, s a bátrabbak szerzeménye előadásra is került.
A lezárást egy néma karmester, Steve Barnett vezényelte, aki egyetlen szó nélkül elérte, hogy közösen muzsikáljunk. Együtt, mégis mindenki a saját módján, a saját helyén, a saját eszközeivel kapcsolódjon be a zenélésbe.

Az előadókról részletek itt találhatók.

A konferencia láthatóan a brit projektmenedzserek nagy eseménye, ahova az ország minden részéből, sőt más országokból is érkeztek résztvevők. Ez alkalommal köszöntötték a PMI UK által adományozott, az Év Önkéntese díjat is, és rövid lelkesítő beszédet mondottak az tószt verseny győztesei is (lásd: Toastmaster Club.)
Az ellátás visszafogott volt, kicsit érzékeltetve, hogy egy önkéntes munkán alapuló szakmai szervezet rendezvényén vagyunk, amivel a viszonylag alacsony belépő díj is nyilván összefüggésben van, bár szépszámú szponzor segítségével jöhetett létre ez a jól szervezett, kiváló hangulatú, sikeres rendezvény.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Társhírek 

Decemberi Teadélután 

teadudec

Sikeres Szakmai Teadélutánnal zárta a 2014-es évet a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a PMI Budapest Magyar Tagozatának rendezvény sorozata. Az elhangzott előadások szakmai színvonala, a témák aktualitása és hasznossága, a technikai lebonyolítások színvonala nagyon jó volt. A 2014.12.10-én, Kanban Témával megtartott rendezvény is kitűnőnek bizonyult, amikor is a Sprint Consulting Kft. mutatta be a Kanban módszert. Rövid módszertani áttekintés meghallgatása után a résztvevők a szerzett ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhatták. Erre a Kanban Pizza Game szimulációs játék adott lehetőséget. A jelentős számú résztvevő megtapasztalhatta ennek az egyszerű Lean praktikának a használatát, előnyeit és fejlesztési lehetőségeit. Az est zárásaként, Cserna József, a PMSZ elnöke mondott köszönetet a műhelymunkákban résztvevőknek.

 << Vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzéseink 

Aktuális képzéseinkről bővebben:
http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok  

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Szervezeti tagjaink, szponzorok 

Szponzorok

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


A képzési programok megjelentetési feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B

PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Impresszum 

Felelős szerkesztő: Horváth Kinga
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán

A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort
A Projektmenedzsment Világ tartamáért köszönet illeti: Szalay Imrét

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

 

 

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár