PM Hírlevél 2014. november

 Hírlevelünk tartalmából:


A hónap témái

Megjelent a PM Tudástár!

Ebben az elektronikus kiadványban egyebek mellett igen hasznos kiegészítések találhatók a „Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide)" című könyv legújabb kiadásához. A szakmai segédletet a PMI Magyar Tagozat önkéntesei és a közreműködő cégek szakemberei készítették. Számos szakmai cikk mellett olvashatunk tájékoztatót a PMI minősítésekről is, további érdekes részei tesztkérdéseket megoldásokkal, valamint a szakszótár új kiadását és az első magyar projektmenedzsment lexikont tartalmazzák.

PM-Tudastar-cimoldal v1

Kiknek ajánljuk ezt az ingyenesen letölthető elektronikus kiadványt?

• Gyakorló projektvezetőknek, és mindazoknak, akik a projektmenedzsmenttel kapcsolatba kerülnek,
• Azoknak, akik CAPM® vagy PMP® minősítés megszerzését fontolgatják, vagy arról tájékozódni szeretnének,
• A felsőoktatásban érintetteknek (ld. cikkek, tesztkérdések, lexikon, szótár),
• Angol nyelvű szakszöveggel kapcsolatba kerülő szakembereknek (lexikon, szótár),
• Menedzserek, szakemberek, vállalkozók, oktatók, diákok és tanácsadók szélesebb köre számára, akikhez ez a szabadon terjesztett kiadvány eljuthat és felkeltheti az érdeklődést a projektmenedzsment és annak különféle alkalmazási területei iránt.

Ez a szakmai segédlet és a hozzá kapcsolódó PMI Lexikon a PMI Magyar Tagozat honlapjáról ingyenesen letölthető, de mindkét PDF formátumú kiadvány tartalma teljes körű szerzői jogi védelem alatt áll.

LETÖLTÉS ITT!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények

A Liget Budapest Projekt Projektmenedzsere

Helyszín: 1033 Budapest, Hévízi út 3/a ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. földszinti tárgyaló
Téma: A Liget Budapest projekt projektmenedzsmentje
Előadó: Rostás Zoltán stratégiai igazgató, Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

A PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások – Infokommunikáció fókuszterület rendezvényének részvétele díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket korlátozott számban tudjuk csak elfogadni. A jelentkezéseknél elsősorban a PMSZ, PMI, FÖVOSZ, MÉTP és ÉTE tagságot vesszük figyelembe.

Jelentkezni lehet: kizárólag a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, 2014. november 21. 16 óráig. A jelentkezés befogadásáról értesítést küldünk a megadott e-mail címre!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzsment Szakmai teadélután

Helyszín: KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 31.
Téma: Kanban módszertan bemutatása

A rendezvény központi témája a Kanban módszertan bemutatása lesz, melynek keretén belül egy rövid módszertani áttekintés után a résztvevők a Kanban Pizza Game nevű szimulációs játék segítségével a gyakorlatban is kipróbálhatják és megtapasztalhatják ennek az egyszerű Lean praktikának a használatát, bevezetését és fejlesztését.

A rendezvény PMSZ és PMI tagoknak ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang

Art of Projects Conference

10402457 734178513323733 4633774644508271894 n2014. november 6-án, a Nemzetközi Projektmenedzsment Világnapon (International Project Management Day) a PMI Budapest, Hungarian Chapter másodszor rendezte meg az Art of Projects konferenciát. A középpontban a projektmenedzserek aktuális szakmai feladatai, illetve a képességeinek fejlesztése állt olyan aktuális témákat megbeszélve, mint a "big data" projektek, a web2 eszközök használata a projektmenedzsmentben, a virtuális teamek kezelésében, s az üzleti kockázatok hatása a projektekre. A rendezvényen több mint 100 vendég követte figyelemmel a külföldi szakemberek előadásait.

Dino Butorac, a PMI közép-európai regionális mentora különböző adatokat osztott meg a résztvevőkkel, amelyekből átfogó képet kaphattunk a közép-európai országokban elért PMI minősítések számáról, illetve arról, hogy a PMI tagszervezetek jelenleg hány taggal is rendelkeznek. A projektmenedzseri szakma esetében úgy véli, hogy növekszik az igény a szakemberek iránt. Ha igazán jó projektmenedzserré szeretnénk válni, szerinte mindenképp be kell ismernünk a saját erősségeinket és gyengeségeinket, hiszen saját magunk helyes ismerete segítheti a fejlődésünket.

Mark Engelhardt, az International Institute for Learning (IIL) vezető oktatójának előadása a kockázatmenedzsmentről szólt. A „projekt cowboy" rendkívül mozgalmas és élvezetes prezentációja során megismerhettük a kockázatmenedzsment „vudu technikáit", melyek a megérzéseinken, ösztöneinken alapulnak. Véleménye szerint, a kockázatmenedzsment kulcseleme a csapatmunka, melyben a tapasztalatok mellett természetesen a tudományos eszközök is fontos szerepet töltenek be.

Dr. Richard A. Graham „Projekt kockázatmenedzsment a pénzügyi recesszió időszakában" címmel tartott előadást. Véleménye szerinte az egyes kockázatokat a portfólió-program-projekt hármas alkalmas szintjén kellene kezelni. Prezentációjában szót ejtett a kockázatmenedzsment kétféle érettségi modelljéről, és érintette az eredményes kockázatmenedzsment megvalósításához szükséges előfeltételeket is.

Stephen Brobst, a Teradata képviselője a „Big Data" technikák és eszközök sikeres alkalmazásáról beszélt. Ahhoz, hogy a „Big Data" technikákat eredményesen használhassuk, szükség van adott szervezeti kultúrára és a munkavállalók megfelelő hozzáállására. Szerinte a vállalati döntések meghozatalában leginkább a megérzésekre és tapasztalatokra lehet hagyatkozni, de ez gyakran félrevezetheti az embert. A döntések megfelelő előkészítéséhez egy új szerepre, a „data scientist" betöltésére van szükség, melynek műveléséhez különféle ismeretek szükségesek. Az ilyen tudással rendelkező embereket viszont meglehetősen nehézkes megtalálni.

Elizabeth Harrin, az Otobos igazgatója, a szociális média (social media) projektmenedzsmentben történő használatáról tartott előadást. A szociális médiaeszközök felhasználásának mértékét az általa összeállított szempontrendszer (Social Media Readiness Model) segítségével könnyen fel lehet mérni egy adott szervezetben.

Az előadások után a konferencia csoportmunkában folytatódott. A résztvevők három csapatba váltak szét, melyekben a virtuális projektmenedzsmentet, a kockázatmenedzsmentet és a „Big Data" bevezetési projektek témakörét vitatták meg. A „workshop"-ok végeztével a csapatok képviselői megosztották munkájuk összegzését a többiekkel.

A napot Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) alapítója zárta különleges előadásával, amely érdekes bepillantást nyújtott abba, minként is tud egy zenész szinte a „semmiből" rátermettségével, kitartással és a csillagok kedvező állásával egy mára már nemzetközileg is elismert projektet kivitelezni. Lenyűgöző beszédét pedig egy páratlan produkcióval koronázta meg, amikoris csigaház gyűjteményének néhány darabját nem akármilyen módon szólaltatta meg.

A konferencia képeit ITT tekinthetik meg!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Novemberi szakmai teadélután beszámolója

2kep

PMSZ-PMI a 2014 októberi Projektmenedzsment Szakmai Teadélutánt , már új helyszínnel tartotta. A KPMG székház Bp.1134 Váci út 31 alatti új épület földszinti előadó terme a rendezvénynek kitűnő körülményeket biztosított. Megnyitóként Cserna József - Varga Brigitta - Kupás Tibor - Klimkó Gábor szóltak a PMSZ " MEGÚJULUNK" tevékenységében , már realizált eredményekről. A meghirdetett program is az újdonságok közé tartozott. Téma : MobilosOK - mobilalkalmazás / másképp , és az előadó Molnár Ákos - AXA Bank Projektirányítási vezető volt. Személyes hangvételű bevezetője arról győzte meg a hallgatóságot , hogy lehet egy pénzügyi szolgáltatás élményszerű is. A kényelmes és élményszerű megoldást az AXA Bank első - és egyelőre egyetlen - digitális bankjaként a Mobilos OK alkalmazásával lehet elérni. Az ötlet , a technikai kidolgozás , a bevezetés folyamatát és az alkalmazás tapasztalatait ismerhették meg a résztvevők.
<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment Világ

Az Év Projektmenedzsere díj győztese

2014. november 4-én, a Nemzetközi Projektmenedzsment Naphoz kapcsolódóan, Dr. Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár átadta az Év Projektmenedzsere díjat. A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla által meghirdetett és a Nemzetgazdasági Minisztérium védnöksége alatt álló elismerést Kovács Endre vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen.

kovacs endreAz év projektmenedzsere: Kovács Endre, villamos mérnök, MBA (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Projekt Koordinációs Főosztály főosztályvezetője)
Projektje: a digitális átállás komplex feladatának az előkészítése és megvalósítás teljes lebonyolítása, illetve koordinációja, ami magában foglalta jogszabályi környezet megteremtését, EU-s egyeztetését, Magyarország teljes lakosságának felkészítését, kereskedelmi hálózatokkal való megegyezést, szociális rendszere kiépítését a támogatásokhoz.

év PM 2014 2

Külön díj: Wéber György, építészmérnök (Makro-Dom Kft ügyvezetője)
Projektje: Szugló u. 61-63 alatt megvalósított 60 lakás + 4 üzletből és a hozzá tartozó kiegészítő egységekből álló társasház beruházásának teljes lebonyolítása, az ingatlan-egységek értékesítése, az épület üzemeltetésének megszervezése és ellátása, bérbeadás konstrukciójának megszervezése és lebonyolítása, ingatlanközvetítői rendszerekkel való együttműködés megteremtése, oly módon, hogy az épület mára 100%-os kihasználtságú.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzéseink

 Aktuális képzéseinkről bővebben:

  http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok  

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


 Tájékoztató a PDU pontok regisztrálásáról

A PMI minősítéssel rendelkezők az egyes szakmai rendezvények alapján PDU pontokat regisztrálhatnak. Az érintettek ebben a cikkben tájékozódhatnak a részletekről.

A legutóbbi november 20-án lezajlott Körkapcsolás 22 rendezvényen például 4 PDU pont volt szerezhető. A pontokat a tényleges részvétel alapján on-line mindenki maga regisztrálhatja az ismert alábbi módon.

  1. A www.pmi.org honlapon az egyéni bejelentkezés után válasszuk a „Certification" menüpontot a horizontális menüből, és ezen belül a „Maintain your certification: earn and report PDUs" lehetőséget. Ezt követően klikkeljünk rá a „Riport PDUs" gombra.
  2. Ekkor megjelenik a „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldal, ahol a PDU pontok jelentése elvégezhető. Válasszuk itt a bal oldali menüpontban: „Report professional development units (PDUs)" lehetőséget.
  3. Ezt követően válasszuk ki a „Select PDU Category" sorban a következőt: „Cat A: Registered Educational Provider / PMI component", majd az alatta megjelenő sorban a „Find an Activity (course or event)" lehetőséget és kattintsunk a „Next" gombra.
  4. Írjuk be a „Provider number" mezőbe: C284 (Ez a PMI Budapest, Magyar Tagozat azonosítója.) Kattintsunk a „Search" gombra: a megjelenő listából válasszuk ki az adott rendezvény kódszámát, jelen esetben: KK022.
  5. Válaszoljuk meg a következő oldalakon megjelenő kérdéseket. A megjelenő maximális PDU számnál több nem adható meg. Mindenki annyit írjon, ahány órát a szakmai programon ténylegesen ott volt, az időt szünetek nélkül kell számolni (1 óra = 1 PDU, negyedóra és ennek többszörösei megengedettek). Az utolsó oldalon nyilatkozunk, hogy az adatok pontosak.
  6. Ezt követően a PMI jóváhagyja a PDU regisztrációt (ez kis időt igénybe vehet), és ezt követően ez az adat szerepelni fog a pontszám összesítőnkben, amelyet ugyancsak „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldalon tekinthetünk meg.

A fentihez hasonló módon regisztrálhatók a többi Körkapcsolás rendezvényen és az Art of Projects konferencián való részvételért járó pontok is. A november 6-án megrendezésre került Art of Projects 2014 rendezvény esetében a kódszám PMIHU021 és maximum 7 PDU regisztrálható. A november 7-én lezajlott MasterClass kódszáma PMIHU022 és a részvételért maximum 8 PDU regisztrálható.

A szakmai teadélutánok és a PMPub rendezvények szakmai programjai alapján is lehet PDU pontokat gyűjteni. Ez a fentiekhez hasonlóan, de annál kicsit egyszerűbben történik:

Az első két lépés után válasszuk a „PDU Category: Cat A: Registered Education Provider/PMI Component" opciót, és ezen belül a következőt: „Activity type: Report a component 1-2 PDU event". Adjuk meg a kért adatokat: „Component ID: C284" (ez alapján automatikusan kitöltődik ez is: „Component Name: PMI Budapest, Hungarian Chapter"). Az „Activity Title" rovatba írjuk be a rendezvény nevét, például PMPub. Adjuk meg az időpontot: a „Date Started" és a „Date Completed" nyilván ugyanazon napra fog esni. A „PDU Claimed Quantity" rovatba írjuk be a PDU pontok számát, ami itt is a szakmai programon való tényleges részvétel nettó idejének felel meg (szünetek nélkül), negyedórás pontossággal (kerekítve). Ez a szám rendszerint 1,25 és 1,50 között mozog.

A fenti esetekben azért használható a „Category A" lehetőség, mert a PMI Magyar Tagozat az események rendezőjeként vagy társrendezőjeként szerepel. Más szakmai rendezvények esetében, ahol ez nem áll fenn (például PM Fórum), a „Category B" opciót választva rögzíthetők a PDU pontok a PMI honlapon kért adatok értelemszerű megadása mellett. Az általános szabály itt is az, hogy csak a szakmai kommunikáció tényleges idejét lehet PDU pontként regisztrálni (0.25-re kerekítve). A későbbi esetleges audit céljára feltétlenül ajánlatos megőrizni a programot és a részvételt igazoló papírokat, estleges elektronikus dokumentumokat.

A PDU pontok regisztrálásához részvételi igazolásra nincs szükség, esetleges audit alkalmával azonban igazolni kell a részvételt. A részvételt a rendezvény (fő)szervezője igazolhatja. A PMI Magyar Tagozat a rendezvényeiről részvételi igazolást nem ad, csak kérésre kizárólag PMI audit esetén, a jelenléti ív vagy más jelenléti bizonyíték (pl. regisztrálás és résztvevői vélemény-visszajelzés, számla, fotó stb) alapján.

A regisztrálás a hároméves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet. A PMP és más minősítésekkel, valamint a PDU pontokkal kapcsolatos részletes ismertetők a PMI honlapról tölthetők le: http://www.pmi.org/en/Certification/Project-Management-Professional-PMP.aspx

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


 Szervezeti tagjaink, szponzorok

Szponzorok


<< Vissza a tartalomjegyzékhez


A képzési programok megjelentetési feltételei

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B

PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Impresszum

Felelős szerkesztő: Rusz Ágnes
Szerkesztő: Horváth Kinga
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán

A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

 hte670

KPMG Blue logo web

HOA 

 

njszt

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár

facebook   linkedin   twitter