Hírlevelünk tartalmából:


A hónap témái

Megjelent a PM Tudástár!

Ebben az elektronikus kiadványban egyebek mellett igen hasznos kiegészítések találhatók a „Projektmenedzsment útmutató (PMBOK® Guide)" című könyv legújabb kiadásához. A szakmai segédletet a PMI Magyar Tagozat önkéntesei és a közreműködő cégek szakemberei készítették. Számos szakmai cikk mellett olvashatunk tájékoztatót a PMI minősítésekről is, további érdekes részei tesztkérdéseket megoldásokkal, valamint a szakszótár új kiadását és az első magyar projektmenedzsment lexikont tartalmazzák.

PM-Tudastar-cimoldal v1

Kiknek ajánljuk ezt az ingyenesen letölthető elektronikus kiadványt?

• Gyakorló projektvezetőknek, és mindazoknak, akik a projektmenedzsmenttel kapcsolatba kerülnek,
• Azoknak, akik CAPM® vagy PMP® minősítés megszerzését fontolgatják, vagy arról tájékozódni szeretnének,
• A felsőoktatásban érintetteknek (ld. cikkek, tesztkérdések, lexikon, szótár),
• Angol nyelvű szakszöveggel kapcsolatba kerülő szakembereknek (lexikon, szótár),
• Menedzserek, szakemberek, vállalkozók, oktatók, diákok és tanácsadók szélesebb köre számára, akikhez ez a szabadon terjesztett kiadvány eljuthat és felkeltheti az érdeklődést a projektmenedzsment és annak különféle alkalmazási területei iránt.

Ez a szakmai segédlet és a hozzá kapcsolódó PMI Lexikon a PMI Magyar Tagozat honlapjáról ingyenesen letölthető, de mindkét PDF formátumú kiadvány tartalma teljes körű szerzői jogi védelem alatt áll.

LETÖLTÉS ITT!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények

A Liget Budapest Projekt Projektmenedzsere

Helyszín: 1033 Budapest, Hévízi út 3/a ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. földszinti tárgyaló
Téma: A Liget Budapest projekt projektmenedzsmentje
Előadó: Rostás Zoltán stratégiai igazgató, Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

A PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások – Infokommunikáció fókuszterület rendezvényének részvétele díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket korlátozott számban tudjuk csak elfogadni. A jelentkezéseknél elsősorban a PMSZ, PMI, FÖVOSZ, MÉTP és ÉTE tagságot vesszük figyelembe.

Jelentkezni lehet: kizárólag a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, 2014. november 21. 16 óráig. A jelentkezés befogadásáról értesítést küldünk a megadott e-mail címre!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzsment Szakmai teadélután

Helyszín: KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 31.
Téma: Kanban módszertan bemutatása

A rendezvény központi témája a Kanban módszertan bemutatása lesz, melynek keretén belül egy rövid módszertani áttekintés után a résztvevők a Kanban Pizza Game nevű szimulációs játék segítségével a gyakorlatban is kipróbálhatják és megtapasztalhatják ennek az egyszerű Lean praktikának a használatát, bevezetését és fejlesztését.

A rendezvény PMSZ és PMI tagoknak ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang

Art of Projects Conference

10402457 734178513323733 4633774644508271894 n2014. november 6-án, a Nemzetközi Projektmenedzsment Világnapon (International Project Management Day) a PMI Budapest, Hungarian Chapter másodszor rendezte meg az Art of Projects konferenciát. A középpontban a projektmenedzserek aktuális szakmai feladatai, illetve a képességeinek fejlesztése állt olyan aktuális témákat megbeszélve, mint a "big data" projektek, a web2 eszközök használata a projektmenedzsmentben, a virtuális teamek kezelésében, s az üzleti kockázatok hatása a projektekre. A rendezvényen több mint 100 vendég követte figyelemmel a külföldi szakemberek előadásait.

Dino Butorac, a PMI közép-európai regionális mentora különböző adatokat osztott meg a résztvevőkkel, amelyekből átfogó képet kaphattunk a közép-európai országokban elért PMI minősítések számáról, illetve arról, hogy a PMI tagszervezetek jelenleg hány taggal is rendelkeznek. A projektmenedzseri szakma esetében úgy véli, hogy növekszik az igény a szakemberek iránt. Ha igazán jó projektmenedzserré szeretnénk válni, szerinte mindenképp be kell ismernünk a saját erősségeinket és gyengeségeinket, hiszen saját magunk helyes ismerete segítheti a fejlődésünket.

Mark Engelhardt, az International Institute for Learning (IIL) vezető oktatójának előadása a kockázatmenedzsmentről szólt. A „projekt cowboy" rendkívül mozgalmas és élvezetes prezentációja során megismerhettük a kockázatmenedzsment „vudu technikáit", melyek a megérzéseinken, ösztöneinken alapulnak. Véleménye szerint, a kockázatmenedzsment kulcseleme a csapatmunka, melyben a tapasztalatok mellett természetesen a tudományos eszközök is fontos szerepet töltenek be.

Dr. Richard A. Graham „Projekt kockázatmenedzsment a pénzügyi recesszió időszakában" címmel tartott előadást. Véleménye szerinte az egyes kockázatokat a portfólió-program-projekt hármas alkalmas szintjén kellene kezelni. Prezentációjában szót ejtett a kockázatmenedzsment kétféle érettségi modelljéről, és érintette az eredményes kockázatmenedzsment megvalósításához szükséges előfeltételeket is.

Stephen Brobst, a Teradata képviselője a „Big Data" technikák és eszközök sikeres alkalmazásáról beszélt. Ahhoz, hogy a „Big Data" technikákat eredményesen használhassuk, szükség van adott szervezeti kultúrára és a munkavállalók megfelelő hozzáállására. Szerinte a vállalati döntések meghozatalában leginkább a megérzésekre és tapasztalatokra lehet hagyatkozni, de ez gyakran félrevezetheti az embert. A döntések megfelelő előkészítéséhez egy új szerepre, a „data scientist" betöltésére van szükség, melynek műveléséhez különféle ismeretek szükségesek. Az ilyen tudással rendelkező embereket viszont meglehetősen nehézkes megtalálni.

Elizabeth Harrin, az Otobos igazgatója, a szociális média (social media) projektmenedzsmentben történő használatáról tartott előadást. A szociális médiaeszközök felhasználásának mértékét az általa összeállított szempontrendszer (Social Media Readiness Model) segítségével könnyen fel lehet mérni egy adott szervezetben.

Az előadások után a konferencia csoportmunkában folytatódott. A résztvevők három csapatba váltak szét, melyekben a virtuális projektmenedzsmentet, a kockázatmenedzsmentet és a „Big Data" bevezetési projektek témakörét vitatták meg. A „workshop"-ok végeztével a csapatok képviselői megosztották munkájuk összegzését a többiekkel.

A napot Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) alapítója zárta különleges előadásával, amely érdekes bepillantást nyújtott abba, minként is tud egy zenész szinte a „semmiből" rátermettségével, kitartással és a csillagok kedvező állásával egy mára már nemzetközileg is elismert projektet kivitelezni. Lenyűgöző beszédét pedig egy páratlan produkcióval koronázta meg, amikoris csigaház gyűjteményének néhány darabját nem akármilyen módon szólaltatta meg.

A konferencia képeit ITT tekinthetik meg!

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Novemberi szakmai teadélután beszámolója

2kep

PMSZ-PMI a 2014 októberi Projektmenedzsment Szakmai Teadélutánt , már új helyszínnel tartotta. A KPMG székház Bp.1134 Váci út 31 alatti új épület földszinti előadó terme a rendezvénynek kitűnő körülményeket biztosított. Megnyitóként Cserna József - Varga Brigitta - Kupás Tibor - Klimkó Gábor szóltak a PMSZ " MEGÚJULUNK" tevékenységében , már realizált eredményekről. A meghirdetett program is az újdonságok közé tartozott. Téma : MobilosOK - mobilalkalmazás / másképp , és az előadó Molnár Ákos - AXA Bank Projektirányítási vezető volt. Személyes hangvételű bevezetője arról győzte meg a hallgatóságot , hogy lehet egy pénzügyi szolgáltatás élményszerű is. A kényelmes és élményszerű megoldást az AXA Bank első - és egyelőre egyetlen - digitális bankjaként a Mobilos OK alkalmazásával lehet elérni. Az ötlet , a technikai kidolgozás , a bevezetés folyamatát és az alkalmazás tapasztalatait ismerhették meg a résztvevők.
<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment Világ

Az Év Projektmenedzsere díj győztese

2014. november 4-én, a Nemzetközi Projektmenedzsment Naphoz kapcsolódóan, Dr. Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár átadta az Év Projektmenedzsere díjat. A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla által meghirdetett és a Nemzetgazdasági Minisztérium védnöksége alatt álló elismerést Kovács Endre vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott ünnepségen.

kovacs endreAz év projektmenedzsere: Kovács Endre, villamos mérnök, MBA (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Projekt Koordinációs Főosztály főosztályvezetője)
Projektje: a digitális átállás komplex feladatának az előkészítése és megvalósítás teljes lebonyolítása, illetve koordinációja, ami magában foglalta jogszabályi környezet megteremtését, EU-s egyeztetését, Magyarország teljes lakosságának felkészítését, kereskedelmi hálózatokkal való megegyezést, szociális rendszere kiépítését a támogatásokhoz.

év PM 2014 2

Külön díj: Wéber György, építészmérnök (Makro-Dom Kft ügyvezetője)
Projektje: Szugló u. 61-63 alatt megvalósított 60 lakás + 4 üzletből és a hozzá tartozó kiegészítő egységekből álló társasház beruházásának teljes lebonyolítása, az ingatlan-egységek értékesítése, az épület üzemeltetésének megszervezése és ellátása, bérbeadás konstrukciójának megszervezése és lebonyolítása, ingatlanközvetítői rendszerekkel való együttműködés megteremtése, oly módon, hogy az épület mára 100%-os kihasználtságú.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzéseink

 Aktuális képzéseinkről bővebben:

  http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok  

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


 Tájékoztató a PDU pontok regisztrálásáról

A PMI minősítéssel rendelkezők az egyes szakmai rendezvények alapján PDU pontokat regisztrálhatnak. Az érintettek ebben a cikkben tájékozódhatnak a részletekről.

A legutóbbi november 20-án lezajlott Körkapcsolás 22 rendezvényen például 4 PDU pont volt szerezhető. A pontokat a tényleges részvétel alapján on-line mindenki maga regisztrálhatja az ismert alábbi módon.

  1. A www.pmi.org honlapon az egyéni bejelentkezés után válasszuk a „Certification" menüpontot a horizontális menüből, és ezen belül a „Maintain your certification: earn and report PDUs" lehetőséget. Ezt követően klikkeljünk rá a „Riport PDUs" gombra.
  2. Ekkor megjelenik a „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldal, ahol a PDU pontok jelentése elvégezhető. Válasszuk itt a bal oldali menüpontban: „Report professional development units (PDUs)" lehetőséget.
  3. Ezt követően válasszuk ki a „Select PDU Category" sorban a következőt: „Cat A: Registered Educational Provider / PMI component", majd az alatta megjelenő sorban a „Find an Activity (course or event)" lehetőséget és kattintsunk a „Next" gombra.
  4. Írjuk be a „Provider number" mezőbe: C284 (Ez a PMI Budapest, Magyar Tagozat azonosítója.) Kattintsunk a „Search" gombra: a megjelenő listából válasszuk ki az adott rendezvény kódszámát, jelen esetben: KK022.
  5. Válaszoljuk meg a következő oldalakon megjelenő kérdéseket. A megjelenő maximális PDU számnál több nem adható meg. Mindenki annyit írjon, ahány órát a szakmai programon ténylegesen ott volt, az időt szünetek nélkül kell számolni (1 óra = 1 PDU, negyedóra és ennek többszörösei megengedettek). Az utolsó oldalon nyilatkozunk, hogy az adatok pontosak.
  6. Ezt követően a PMI jóváhagyja a PDU regisztrációt (ez kis időt igénybe vehet), és ezt követően ez az adat szerepelni fog a pontszám összesítőnkben, amelyet ugyancsak „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldalon tekinthetünk meg.

A fentihez hasonló módon regisztrálhatók a többi Körkapcsolás rendezvényen és az Art of Projects konferencián való részvételért járó pontok is. A november 6-án megrendezésre került Art of Projects 2014 rendezvény esetében a kódszám PMIHU021 és maximum 7 PDU regisztrálható. A november 7-én lezajlott MasterClass kódszáma PMIHU022 és a részvételért maximum 8 PDU regisztrálható.

A szakmai teadélutánok és a PMPub rendezvények szakmai programjai alapján is lehet PDU pontokat gyűjteni. Ez a fentiekhez hasonlóan, de annál kicsit egyszerűbben történik:

Az első két lépés után válasszuk a „PDU Category: Cat A: Registered Education Provider/PMI Component" opciót, és ezen belül a következőt: „Activity type: Report a component 1-2 PDU event". Adjuk meg a kért adatokat: „Component ID: C284" (ez alapján automatikusan kitöltődik ez is: „Component Name: PMI Budapest, Hungarian Chapter"). Az „Activity Title" rovatba írjuk be a rendezvény nevét, például PMPub. Adjuk meg az időpontot: a „Date Started" és a „Date Completed" nyilván ugyanazon napra fog esni. A „PDU Claimed Quantity" rovatba írjuk be a PDU pontok számát, ami itt is a szakmai programon való tényleges részvétel nettó idejének felel meg (szünetek nélkül), negyedórás pontossággal (kerekítve). Ez a szám rendszerint 1,25 és 1,50 között mozog.

A fenti esetekben azért használható a „Category A" lehetőség, mert a PMI Magyar Tagozat az események rendezőjeként vagy társrendezőjeként szerepel. Más szakmai rendezvények esetében, ahol ez nem áll fenn (például PM Fórum), a „Category B" opciót választva rögzíthetők a PDU pontok a PMI honlapon kért adatok értelemszerű megadása mellett. Az általános szabály itt is az, hogy csak a szakmai kommunikáció tényleges idejét lehet PDU pontként regisztrálni (0.25-re kerekítve). A későbbi esetleges audit céljára feltétlenül ajánlatos megőrizni a programot és a részvételt igazoló papírokat, estleges elektronikus dokumentumokat.

A PDU pontok regisztrálásához részvételi igazolásra nincs szükség, esetleges audit alkalmával azonban igazolni kell a részvételt. A részvételt a rendezvény (fő)szervezője igazolhatja. A PMI Magyar Tagozat a rendezvényeiről részvételi igazolást nem ad, csak kérésre kizárólag PMI audit esetén, a jelenléti ív vagy más jelenléti bizonyíték (pl. regisztrálás és résztvevői vélemény-visszajelzés, számla, fotó stb) alapján.

A regisztrálás a hároméves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet. A PMP és más minősítésekkel, valamint a PDU pontokkal kapcsolatos részletes ismertetők a PMI honlapról tölthetők le: http://www.pmi.org/en/Certification/Project-Management-Professional-PMP.aspx

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


 Szervezeti tagjaink, szponzorok

Szponzorok


<< Vissza a tartalomjegyzékhez


A képzési programok megjelentetési feltételei

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B

PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez


Impresszum

Felelős szerkesztő: Rusz Ágnes
Szerkesztő: Horváth Kinga
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán

A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

<< Vissza a tartalomjegyzékhez

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár