Projektmenedzsment előadás a BME-n a PMI gondozásában

2015 után immár másodszor, 2016. október 18-án a PMI képviselői előadást tartottak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Üzleti Tudományok Intézetének Vezetés és szervezés, illetve Műszaki menedzser mesterszakjain, melynek címe „A projekttervezés jelentősége és fő terméke - elméletben és gyakorlatban” volt.

A Projektmenedzsment tantárgy keretében a mesterszakos hallgatók a félév során megismerkednek a szakmával kapcsolatos terminológiákkal, eszközökkel és technikákkal. Az előadás apropóját az adta, hogy a magas színvonalú elméleti tudás megszerzése mellett a hallgatók betekintést nyerjenek a projektmenedzsment gyakorlati működésébe is.

bme cikkhez kicsi

Az előadás 2 témakört célzott meg. A prezentáció első felében Prattinger Balázs a projekttervezés fontosságáról, azon belüli is a projekt alapító dokumentum gyakorlati jelentőségéről tartott előadást. Balázs rámutatott arra, hogy projekteken dolgozni változatos, érdekes munka, viszont pont a változatosság miatt (is) rutinból sokszor nem lehet megoldani az előttünk álló feladatokat. Szintén a munka velejárója, hogy a projekt kezdetekor pozitív és negatív érzések is keringenek bennünk azzal kapcsolatban, hogy vajon sikerrel vesszük-e majd az akadályokat. További jellemzője a projekteknek, hogy sokan, sokfélék vagyunk, és a „játékszabályok” rögzítése a tervezés egyik legfontosabb feladata. A projekt alapító dokumentum kidolgozásának körülményei mellett a prezentáció a dokumentum fő fejezeteinek ismertetésére, azok szükségességére is kitért.

Az előadás második felében Vereczkei Brigitta egy gyakorlatra invitálta a jelenlévőket, amely szintén a projekt tervezés fontosságára hívta fel a figyelmet. A csoportok a feladatot különböző képpen, különféle megközelítésben oldották meg, melyből a projekt tervezés és kivitelezés kapcsán lehetett következtetéseket levonni. Brigitta rámutatott arra, hogy nem elég a feladatot ismerni, annak célját is tudni kell annak érdekében, hogy a feladat megrendelői az elért eredménnyel elégedettek legyenek. Ezen túlmenően fontos, hogy a rendelkezésre álló erőforrások optimálisan legyenek kihasználva (mindenki bevonásra kerüljön a csoportból). Szintén nagy jelentőséggel bír, hogy a projekt alapító dokumentumban nevesítsünk minden olyan eszközt, erőforrást, melyekre szükségünk lehet a feladataink maradéktalan elvégzéséhez. Ha a projekt későbbi, végrehajtási szakaszában mondjuk meg, mire van még szükségünk, felmerülhet a kérdés, ki biztosítsa az újonnan felmerülő erőforrásokat, eszközöket. A dokumentumban rögzítenünk kell továbbá a projekt során leszállítandó termékekkel szemben támasztott minőségi követelményeket is. Nagy fontossággal bír, hogy a projekt elején tisztában legyünk (közösen) a sikerkritériumokkal – cél, hogy közös nyelvet beszéljünk. A projektmenedzsment a változáskezelés fontos eszköze, melyben a projekt alapító dokumentumnak kiemelt szerepe van. A projekt alapító dokumentum tartalma a projekt végrehajtása során változhat, így annak karbantartása természetes és fontos feladat.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Sebestyén Zoltán egyetemi docens és Dr. Topár József c. egyetemi docens uraknak, hogy lehetővé tették számunkra az előadás megtartását.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Kiemelt Szponzorok

szinergia-logo

1002341 641000192579434 155320046 n

IIL logo US noweb                   

 dxc logo vt blk rgb 300

 

Szponzorok

   itshlogo

logo turkiz

unnamed

GE Logo

vodafonelogo

nea 1

prof logo

Partnerek

ujpmszlogo

hte670

KPMG Blue logo web

Art of Projects Conference 2017

MasterClass 2017

PM Tudástár

pmbok download

pmbok

facebook          linkedin