Egy új karrier kezdete nehéz a projektmenedzserek számára is, főleg akkor, ha nincs előképzettsége. A PM lehet, hogy kifizetődő és érdekes szakma, de a megfelelő projektmenedzser képzés nélkül az emberek nem lesznek felkészülve a nehéz feladatokra és döntésekre, melyek felmerülhetnek az adott munkahelyen. Amikor egy kezdő vág bele a projektmenedzsment munka világába, feletteseinek olyan feladatokat kellene rábízni, amelyek segítenek neki, hogy a jövőben hatékonyan kezelje a mindennapi feszült helyzeteket. Minden új projektmenedzsernek meg kellene tennie a következő hat dolgot, hogy sikeresebbé tegye pályafutását.

 1. Kommunikáció minden szinten

A sikeres projektek véghezvitelének kulcsa a kommunikáció, illetve az annak való megtanulása, hogyan kommunikáljunk a vezetőkkel, a csapatunk tagjaival illetve a különböző érdekeltekkel. Egy projektmenedzsernek képesnek kell lennie arra, hogy személyre tudja szabni üzeneteit a különböző szervezetek és egyének számára. Egyes vezetők igénylik a projektek részletezését, míg mások a rövid áttekintéshez ragaszkodnak. A kommunikáció az érdekeltekkel elengedhetetlen már a projekt korai szakaszában is, mert a bizalom kiépítése itt történik meg, amely nélkülözhetetlen a projekt sikeréhez.

2. Beszéd a nyilvánosság előtt
Bár a fő szerepe a projektmenedzsernek az, hogy csapatával sikerre vezesse az adott projektet, emellett tudnia kell előadni saját ötleteit és tájékoztatni az illetékeseket a projekt állapotáról. A projektmenedzsernek képesnek kell lennie arra, hogy a projekttel kapcsolatos információkat megnyerő és érthető formában prezentálja, ami pozitívan befolyásolja a projekt végkimenetelét. A legtöbb szónokkal nem született együtt ez a képesség és időt kell szánnia ennek elsajátítására, de megéri. Sok gyakorlás szükséges ahhoz, hogy üzenetüket tisztán és magabiztosan át tudják adni a hallgatóságnak.

3. Az EVM módszer alkalmazása
A projekt során a támogatók kérdéseket tesznek fel a projekt előrehaladásával kapcsolatban. Az EVM módszer a projektmenedzsmentben használatos technika, mely objektív módon méri a projekt előrehaladását, ezzel segítve a projektmenedzsernek nyomon követni a szükséges adatokat és megválaszolni az adódó kérdéseket, így növelve hitelességét az érdekelt feleknél. A projektmenedzsernek meg kell tanulnia megérteni az EVM módszer adatait és mutatóit, máskülönben az információt nem fogja tudni megfelelően feldolgozni és felhasználni.
A projekt kivitelezése során felmerülhető kérdések a szponzortól:

- Hogy halad a projekt megvalósítása?
- Ütemterv szerint halad-e a projekt?
- A megadott költségvetésen belül van a projekt?

4. A megfelelő források alkalmazása
Egyes menedzserek természetes képességüknél fogva megtalálják a szükséges forrásokat, míg másoknak keményen meg kell dolgozniuk ennek elsajátításáért. A munka kiszervezés és a kommunikáció kéz a kézben járnak, beleértve a beszélgetést és a mindennapi kapcsolattartást az emberekkel. Ha a projektmenedzser már egyszer kiépítette az összhangot az ügyfelekkel és az érdekelt felekkel, ezek után ezek az emberek azon lesznek, hogy együttműködésükkel és segítségégükkel a kijelölt időkeret és költségvetésen belül végezzék el a munkát.

5. A jó munkavégzéshez szükséges létfontosságú képzettségek használata
Azok a projektmenedzserek, akik szűk szakmai látásmóddal rendelkeznek, nem sikeresek pályájukon. A gyakorlati szemléletmód alkalmazása egyensúlyban kell, hogy legyen a szóbeli és írásbeli kommunikációval, és elengedhetetlen a döntéshozatalnál illetve a tárgyalási készségeknél is, hogy munkáját minél hatékonyabban tudja végezni. Ezen képességek segítségével a projektvezető képes lesz a hatékony döntéshozatalra, a projekt megszervezésére és a megfelelő támogatók felkeresésére. A legtöbb projektmenedzsernek a megfelelő tanfolyamon tanulnia kell ezeket a készségeket, mielőtt belépnek a munkaerőpiacra.

6. Rendszeres csapat meetingek találkozása
Egy új projekt alkalmával egy professzionális projektmenedzsernek gondoskodnia kell arról, hogy csapata rendszeresen tanácskozhasson, megvitassa a projekt működését, előrehaladását. Ezek a találkozók teszik lehetővé a projekttel kapcsolatos feladatok kiosztását, a határidők kitűzését, a forráselosztásokat, az ajánlatkérés visszajelzését és az érintett feleknek naprakész tájékoztatását.
Egy hatékony megbeszélés kapcsán a következő pontokat kell megjegyezni:
- Legyen napirend, amihez tarthatjuk magunkat a megbeszélés során
- Koncentráljunk az adott feladatra
- A találkozó után kövessük nyomon a kiadott feladatokat a félreértések elkerülése végett.

A projektmenedzsment előnyei
Az üzleti szférában folyamatosan növekvő versenynek köszönhetően a projektmenedzsment a sikeres vállalkozások nélkülözhetetlen részévé vált. Akik profi projektmenedzser karrierről álmodnak, különböző képzéseken vehetnek részt, és új képességekre tehetnek szert, úgy, mint pl.:

- Tervezés
- Költségvetés tervezés
- Ügyfelekkel való tárgyalás
- Csapatban való dolgozás
- Szerződések kezelése
- Jelentések készítése
- Irányítói képességek

Forrás

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár