Elkészült az MSZ ISO 21500: 2015 Útmutató a projektvezetéshez magyar szabvány

Mivel valószínű, hogy szakmai pályafutása során, akár projektvezetőként, projektszponzorként vagy egy projektcsapat tagjaként, bárki kapcsolatba kerülhet projektekkel, a projektvezetés alapvető megértése mindenki számára fontos lehet. A kommunikáció megkönnyítésének, a gyorsaság és a minőség javításának, a projekt eredményes befejezésének kulcsa, hogy a projekt minden érintettje azonos nyelvet beszéljen.

A projektvezetés az egyik kulcsfontosságú készség, amelyre a szervezeteknek szükségük van világszerte. Egy előrejelzés szerint 2010 és 2020 között a világ GDP-jének 20%-át minden évben projektekre fogják költeni. Ugyanakkor a következő években jelentős lesz az ezen a területen dolgozó szakemberek nyugdíjba vonulása is. Mindezek azt vetítik előre, hogy komoly igény lesz felkészült projektvezetőkre.
Minden szervezetnek, akár elismeri, akár nem, vannak projektjei. Mit is jelent a projekt? Az MSZ ISO 21500:2015 szerint „egyedi folyamatcsoportok összessége, amelyek összehangolt és felügyelt tevékenységeket jelentenek kezdési és befejezési dátumokkal...". A projektek során eljárásokat, eszközöket, technikákat és kompetenciákat alkalmazunk, ezt hívjuk projektvezetésnek. A projektek főleg új szervezeti képességek megvalósítását tűzik ki célul, az új igényeknek való megfelelés vagy az új lehetőségek megvalósítása érdekében.

Az új szabvány várható előnyei a projektvezetési közösség számára a következők:
· segíti a projektek és a szervezetek közötti tudásátadást, mivel javítja a projektek eredményes lezárását;
· elősegíti a tenderkiírási folyamatokat, mivel közös terminológiát alkalmaz;
· lehetővé teszi a többnemzetiségű szervezetek számára, hogy összehangolják projektvezetési folyamataikat és rendszereiket;
· olyan keretet ad a projektvezetés alapelveihez és folyamataihoz, amelyre építkezni lehet a projektvezetés további fejlesztése során.

Az MSZ ISO 21500:2015 Útmutató a projektvezetéshez szabványt bármely szervezet alkalmazhatja, beleértve a közszolgálati, magán vagy közösségi szervezeteket, bármilyen típusú projekt esetén, függetlenül annak komplexitásától, méretétől vagy az átfutási időtartam hosszától.

Az MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás nemzeti szabványosító műszaki bizottság tagjainak és szakértőinek, köztük a PMI önkénteseinek lelkes és kitartó munkája, valamint anyagi támogatása jelentősen hozzájárult az MSZ ISO 21500:2015 Útmutató a projektvezetéshez szabvány megjelentetéséhez. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Az új szabvány ismertetésére az MSZT Szakmai fórumot szervez 2015.05.13-án. A rendezvény címe: Hogyan javíthatjuk a projektek teljesítményét? A fórumról további tájékoztatás itt található.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár